Pohlepa

poruka: 13
|
čitano: 1.285
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Pohlepa
Raspravljamo o svemu i svačemu pa što ne bismo i o pohlepi.

Potaknut sve češćim natpisima u novinama i portalima, a i nekim osobnim iskustvima pokrećem temu da čujem mišljenja forumaša. Pitanje je dokle ova ljudska pohlepa može ići?

Evo neki dan na vjestima info kako će ove godine mjerica kestena koštati 8 EUR?!?! Halo ej! Za što? Nešto što je ne tako davno koštalo 10 do 12 kuna sada je 60 kuna? Opravdanje je da je kesten teško uzgojiti?! Dakle nešto čega je prepun pod obližnje šume je teško uzgojiti??

Pa nenormalan rast cijena doslovno svega do razina koje jednostavno nemaju realne temelje osim pohlepe. Od stanova, auta, kuća do gumica za olovke. Hranu neću ni spominjati jer svi znamo situaciju.

Zanima me koliko će na adventu ove godine biti kobasica. Vjerojatno 20+ EURA. Prošle godine od mene nisu dobili ni centa. Neće ni ove a pridružuju im se kestenjari kod kojih sam prije bio redovit.

Osobno, evo imam neke radove u stanu. Ništa ekstravagantno. Malanje, par cijevi, radijatori. Ti tzv majstori razbacuju se ciframa od nekoliko tisuća eura za doslovno gluposti kao da su te cifre ništa! Ne tako davno takvi radovi koštali su par tisuća kuna. Sada je iza iste brojke samo nastavak EUR ali su usput dodali još koju tisuću gore.

Takav eksponencijalni rast cijena plaće nisu ni izbliza pratile. A ekipa se ponaša kao da su i plaće zadržale brojčani iznos ali u eurima.

Možda je problem u meni? Zar svi imaju 3 do 4 tisuće eura plaću pa sam ja zadnja bijeda?

Eto zanima me što mislite o današnjoj situaciji i dokle ta ljudska pohlepa ide?
9 godina
Pohlepa

Kaj se tice kestena jbg dok ima ljudi koji kupuju cijena ce rast. Problem nisu kesteni i kobase koje ne moras kupovat na štandovima  nego ove stvari koje moras kupovat svaki dan.

Kaj se tice građevine... posla imaju preko glave pa se mogu razbacivat sa ciframa. Evo znam za jedne koji rade fasade. Rekli su covjeku duplo vecu cijenu samo da ga odbiju jer nemaju vremena, a ovaj prihvatio.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2024 16:04 (Santana).
8 godina
Re: Pohlepa
Azmo kaže...
Raspravljamo o svemu i svačemu pa što ne bismo i o pohlepi.

Potaknut sve češćim natpisima u novinama i portalima, a i nekim osobnim iskustvima pokrećem temu da čujem mišljenja forumaša. 1) Pitanje je dokle ova ljudska pohlepa može ići?

2) Evo neki dan na vjestima info kako će ove godine mjerica kestena koštati 8 EUR?!?! Halo ej! Za što? Nešto što je ne tako davno koštalo 10 do 12 kuna sada je 60 kuna? Opravdanje je da je kesten teško uzgojiti?! Dakle nešto čega je prepun pod obližnje šume je teško uzgojiti??

3) Pa nenormalan rast cijena doslovno svega do razina koje jednostavno nemaju realne temelje osim pohlepe. Od stanova, auta, kuća do gumica za olovke. Hranu neću ni spominjati jer svi znamo situaciju.

4) Zanima me koliko će na adventu ove godine biti kobasica. Vjerojatno 20+ EURA. Prošle godine od mene nisu dobili ni centa. Neće ni ove a pridružuju im se kestenjari kod kojih sam prije bio redovit.

5) Osobno, evo imam neke radove u stanu. Ništa ekstravagantno. Malanje, par cijevi, radijatori. Ti tzv majstori razbacuju se ciframa od nekoliko tisuća eura za doslovno gluposti kao da su te cifre ništa! Ne tako davno takvi radovi koštali su par tisuća kuna. Sada je iza iste brojke samo nastavak EUR ali su usput dodali još koju tisuću gore.

6) Takav eksponencijalni rast cijena plaće nisu ni izbliza pratile. A ekipa se ponaša kao da su i plaće zadržale brojčani iznos ali u eurima.

Možda je problem u meni? Zar svi imaju 3 do 4 tisuće eura plaću pa sam ja zadnja bijeda?

1) 

2) baš gledam, tu kod mene masovno beru vrganje, i sad vele kila 20 eura.

A kradu ih iz privatnih šuma, i iz državne.

Jednako ih košta kao i prije.

Čak im i gorivo jeftinije nego prije par godina.

Očito ima puno imućnih kupaca pa prolazi.

3) da, ponuda i potražnja očito funkcioniraju, kad nije još sve krahiralo.

4) pričao mi prijatelj, dok je njegova žena na adventu prodavala sendviče i to, radili su po 16 sati dnevno, fakturiralo se prek 2000 računa u jednom danu, a dobila tadašnjih 5000 kuna. A već je tad bilo ekstremno skupo po adventu.

Ali sad bar znamo tko gradi sve te silne zgrade i apartmane - prodavači jela na adventu.

5) o da, majstori su najgori.

Kolega nedavno platio pločice, ugradnju!  sanitarija (koje je on kupio) i nove strujne instalacije u kupaonici 8000 eura (kupaonica 3x2 metra, pločice do 1.5 metara visine, i još mu sfušali.

Veli on, jebiga, ima žena dobru plaću 

Ali ono, doslovno da ti netko jednu pločicu 60x30 zakelji ti je 500 eura samo to...

6) to ni meni nije jasno.

Po DZS spadam u 9 decil, a doslovno svatko bogatiji od mene, a živim asketski u odnosu na njih.

Jel moguće da baš svi u državi dižu ogromne pare na crno pa žive ko lordovi, ali ni to nema smisla...

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2024 16:17 (fer-de-lance).
6 godina
Azmo kaže...

Evo neki dan na vjestima info kako će ove godine mjerica kestena koštati 8 EUR?!?! Halo ej! Za što? Nešto što je ne tako davno koštalo 10 do 12 kuna sada je 60 kuna? Opravdanje je da je kesten teško uzgojiti?! Dakle nešto čega je prepun pod obližnje šume je teško uzgojiti??

Odi do šume i sakupi kesten sa tla i eto, problem riješen.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2024 17:08 (gpd).
3 godine
Pohlepa

Inflacija i uvodenje eura i mozes se yebati nastane kaos jer svi gledamo jedni druge! Zamisli kak je tek tesko onima na moru kaj imaju apartmane, do prije 3 godine sam placao apartman 35€ sad 130, sve isto! Ljudu u apartmanu nemaju nista na podovima i zidovima mlade od 82 godine!
Bio sam nedavno poslovno u Crikvenici moram priznati vozni park se popravio da je tamo bmw od 60t€ najeftinije smece koje se tamo vozi! Strasno nesto koliko je tamo standard otisao gore!
O tome da samo Dalmosi u Zg kupuju ove stanove da ne pričam, uvesti ovaj porez na nekretnine i luksuz pod hitno!

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2024 16:40 (Boris grozni).
11 godina
Ne bih se složio da je uvođenje eura problem. Bar ne bi trebao biti. Inflacija to da zbog bolesnog tiskanja love ali zamjena valute, big deal. Opet se svodi na pohlepu gdje su ljudi iskoristili izgovor za dizanje cijena bez pokrića.

A dalmoši, ha da koriste priliku. Svatko bi iznajmljivao nešto na miru da ima. Pa imanje nekretnina je najveći generator para koji običan čovjek može zamisliti. Zato se svi grebu i skupljaju nekretnine gdje god mogu. Početni trošak jest velik ali priljev je onda konstantan. A što ih više imaš to si bogatiji jer zarađuješ na sirotinji koja nema.

Eto paralela sa ZG jer se i tu najam digao u nebo. Cijene najma su nenormalne do razine da jedan mora radit samo za najam a drugi za život. Naravno ako imaju tzv prosječnu HR plaću. A najmodavac baš ne gleda jel najmoprimac to može platiti. Očito može.
14 godina
Pohlepa

Glavni krivac je €, uveli smo ga baš u najgore vrijeme i sad svi to pod izlikom krize maksimalno iskorištavaju, to se sad još bolje vidi kad je maknuto dvojno iskazivanje cijena. Koliko vidim po ljudima više ni ne preračunavaju u kune pa onda kad dođu doma se češu po glavi i pitaju, kak? I ti ''majstori'' se razbacuju ciframa kao da sam lovu na cesti našao. Dućani su isto priča za sebe, dosta stvari kojima je cijena išla gore i to brutalno više neću kupovati iz principa. Pohlepa je čak i preblaga riječ za sve ovo u zadnje 2. godine a sve je gore po tom pitanju. Glavno da smo se mi uguzili u EU a to što smo zadnji šupak tamo je potpuno nebitno onima koji su si sad poslije izbora digli plaće 70%, how convenient 🤢🤮

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
3 godine
Azmo kaže...

Pa nenormalan rast cijena doslovno svega do razina koje jednostavno nemaju realne temelje osim pohlepe. Od stanova, auta, kuća do gumica za olovke. Hranu neću ni spominjati jer svi znamo situaciju.

Osobno, evo imam neke radove u stanu. Ništa ekstravagantno. Malanje, par cijevi, radijatori. Ti tzv majstori razbacuju se ciframa od nekoliko tisuća eura za doslovno gluposti kao da su te cifre ništa! Ne tako davno takvi radovi koštali su par tisuća kuna. Sada je iza iste brojke samo nastavak EUR ali su usput dodali još koju tisuću gore.

Takav eksponencijalni rast cijena plaće nisu ni izbliza pratile. A ekipa se ponaša kao da su i plaće zadržale brojčani iznos ali u eurima.

Radim obnovu kuće .. Ne da je sve abnormalno skupo nego je cak i nemoguce naci ljude koji bi to i to napravili .. Da "stvar" bude gora, za ove koji rade to, osim što budu uzeli iznadprosječno puno, ne znaš ni dal budu dobro napravili..

13 godina
Pohlepa

Evo ovako frende, ja sam u AT okolica Graza, radim u gradu kao Bjelovar znači sve je počelo sa koronom i lockdownom.Imali smo svake zime od 2020-2022 po 2-5 mjeseci lockdown, nakon svakog lockdowna je bilo sve gore svi su dizali cijene restorani,frizeri,trgovine, javni prijevoz itd...Prije korone kebab sam kupovao za 2,5e sada je 5e.Najam plačam 870e za stan od 60m2 + ogromni balkon rezije su mi bile prije korone oko 105e topla voda + grijanje i struja uvijek oko 35-50e.Prije 2 godine su mi digli vodu i grijanje sa 105e na 243e + čestitka 1024e duga da se plati u roku od 2 mjeseca, ove godine sam opet dobio obračun oko uskrsa nova rata sa 243e na 270e i dug 400e koji sam platio...Ukratko da ne duljim sve ovo se događa radi inflacije i rata u Ukrajini.Njemačka je kihnula mi smo se prehladili, propadaju velike korporacije i firme..Nije ovaj porast cijena radi uvođenja eura u RH, nego nasa loša politika europske unije koja gura rat u ukrajini i izraelu!

Edit: Svatko hoće svoju lovu a love nema!

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.10.2024 19:45 (MGloc).
13 godina
Pohlepa

Upravo o tome napisao post na Playstation 5 temi. Pohlepa. Tako je kako je nažalost ali jedino što možemo ignorirati te cijene i kupovati jeftinije ako je moguće, najbolji lijek protiv visokih cijena je ne kupovati. Ja kupujem samo po akcijama, nedam pohlepnicima više nego što je potrebno.

16 godina
Pohlepa

S obzirom na posao koji radim mogu reći da je veliki problem obrazovanje. Ideja Tonija Blarea da treba biti 40% visoko obrazovanih u EU je jako doprinijela trenutnoj situaciji, pogotovo u građevini. Demotiviraju se učenici da idu u strukovne škole, mnogo strukovnih programa se ugasilo što je dovelo do velikog manjka radne snage u cijeloj EU. Posljedica toga je veliki porast cijena jer potražnja je ogromna u cijeloj EU i svijetu. Svake godine ima sve više poplava, potresa i prirodnih katastrofa, da ne govorimo o migraciji. Potražnja za stambenim prostorom i popravcima je ogromna. Gradovi bivaju jako oštećeni na godišnjoj bazi i što EU radi? Smanjuje broj strukovnih radnika i povećava visokoobrazovne. Rijšenje za smanjenje cijena u građevini je u obrazovanju, potreban je radikalan zaokret. 

''Glupan koji inzistira na svojoj gluposti postati ce mudar'' - William Blake
8 godina
Pohlepa

nema tu pohlepe, nema tu niceg neocekivanog, svi iole informiraniji i s realnim pogledom na svijet su znali da ce vrlo brzo doci do izjednacavanja eura sa nekadasnjom kunom.

kad je pocela ona manija i medijsko ispiranje mozga sa fiksnom.konverzijom, dvojnim cijenama i inim, rekao sam da ce u roku 3 godine postati prakticki omjer 1:1 sto se tice cijena, pa ce ono sto je kostalo 1kn kostat 1 euro i slicno.

nemoguce, tecaj, konverzija, kurci palci, ali evo nas polako tu. 31.12, zadnji dan kune, kupih kilu kruha za 5kn. 02.01 dodjem na isto mjesto u isto vrijeme po isti kruh - 1.20e.

i sve dalje eksponencijalno raste, osim primanja i placa. istina jos nismo za vecinu stvari tu na omjeru 1:1, ali nismo ni daleko, 10e danas kupi ono sto se nekad kupovalo za 40kn.

kune nema, nema usporedbi, ali dali je stvarno neko ocekivao da ce kila kestena kostati 1.13e (jer je to matematicki tocna konverzija), ili je bilo realnije ocekivati da ce se "smisliti" neka cijena u euru koja ce dobro zvucati, poput 7.49e.....

i opet, to je ok, benefiti nove valute, kad bi i primanja pratila taj omjer, ali za sada nista od toga.

irak, iran, ukrajina, rusija, korona..... opravdanja, diverzije i skretanje paznje, dezurni krivci, nikakve veze s ovim divljanjem cijena kod nas.....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
7 godina
Pohlepa

Za mene nije pohlepa dokle god dobivam od nekog proizvoda vrijednost za koju smatram da je u skladu sa ponuđenom cijenom. I onda naletim na Dorina čokoladu ili Kandit čokoladu čija je cijena skoro na razini Lindt čokolade. Prestanem kupovati čokoladu jer smatram da više ne dobivam istu vrijednost za novac. 

Glovo aplikacija je super stvar za pratiti porast cijena. Otkako je uveden Euro cijena nekih proizvoda koje sam kupovao je narasla za preko 100%! I što sam napravio? Obrisao sam aplikaciju. 

Proizvodi koji mi nisu nužni jednostavno ne kupujem ili ih kupujem na akcijama. Meni je to jedini način da se ne osjećam kao ovca za šišanje. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice