Otvaranje obrta grafičar

poruka: 2
|
čitano: 2.796
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Otvaranje obrta za dizajn

Pozdrav

Kako sam završio 4 godine srednje za grafičkog tehničara pripreme, te kako sada studiram informatiku, htio bih otvoriti grafički studio koji bi imao sljedeće djelatnosti za početak

a. dizajn zaštitnih znakova, (logotipova, branding), vizitke, brošure, leci, mape, naljepnice, razglednice, knjiga, majica, ambalaža ...

b. foto i video (ne bi radio za službene dokumente, već slikao i snimao po zabavama i za monografije)

c. web dizajn (njega bih kasnije uveo u poslovnu ponudu)

Zanima me:

1. Koje sve dokumente moram imati, koliko sve to košta

2. Da li studio mogu otvoriti kao obrt, d.o.o. ili kao j.d.o.o.

3. Da li moram imati za navedene djelatnosti stručne ispite

4. Da li mogu raditi na open free programima (Linux) ili mora biti Win/Mac sustav

5. Da li mogu raditi iz stana koji je u mom vlasništvu (za rad bi se koristio printer a4 i a3 te 2-3 pc-a ovisno o broju radnika)

6. Da li mogu zaposliti još dvoje-troje djelatnika (moje kolege), ako da da li oni moraju imati stručni ispit

hvala

p.s. ako je tema na krivom mjestu neka je admn preseli 

*** nisam ovlašten da dajem potpis ***
16 godina
odjavljen
Re: Otvaranje obrta za dizajn
miller1985 kaže...
Zanima me:

1. Koje sve dokumente moram imati, koliko sve to košta

2. Da li studio mogu otvoriti kao obrt, d.o.o. ili kao j.d.o.o.

3. Da li moram imati za navedene djelatnosti stručne ispite

4. Da li mogu raditi na open free programima (Linux) ili mora biti Win/Mac sustav

5. Da li mogu raditi iz stana koji je u mom vlasništvu (za rad bi se koristio printer a4 i a3 te 2-3 pc-a ovisno o broju radnika)

6. Da li mogu zaposliti još dvoje-troje djelatnika (moje kolege), ako da da li oni moraju imati stručni ispit

1. Najbolje bi bilo da pogledaš na Legalis forumu, j.d.o.o. je jeftinije otvoriti nego d.o.o.

2. Kao sve navedeno, ako se ne varam da bi bio obrtnik, moraš imati odgovarajuću spremu, dok d.o.o., može otvoriti bilo tko.

3. Ne.

4. Možeš, ako ti Linux alternative ne ubijaju workflow. Može biti i Win/Mac, uvjet je da je sav softver licenciran i da posjeduješ valjani račun.

5. Možeš raditi i iz WC-a, bitno je da podmiruješ svoje obaveze državi, priča mi kolega da na svoj radni prostor plaća porez ili neki drugi apsurdni namet.

6. Možeš zaposliti pola svoje srednje škole, ako na vrijeme pomiruješ obaveze za svoje djelatnike, znači bruto plaću i doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Opet s druge strane, najisplativije ti je raditi kao freelancer, super je imati svoji tvrtku, ali samo ako su ti klijenti T-Com i Ericsson Tesla, u suprotnome ti se lako desi, da si već prvi mjesec više dužan nego si zaradio, odnosno fakturirao i naplatio.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice