Hoće li nestati neutralni internet?

poruka: 4
|
čitano: 1.783
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Internet je dosada bio i još je neutralan. Svatko je dobivao iste informacije na isti način i jedanko brzo bez obzira na telekoma i to koliko je platio. Nije bilo povlaštenih. Svatko je bio jednak.

No nedavno je google u suradnji sa nekim velikim američkim telekomom zahtijevao da mu se doputi da uvede povlašteni internet. Htio je kontrolirati protok informacija koje stižu do korisnika. Pa bi onaj tko plati više dobio bolje i brže podatke. Znači imali bi povlašteni internet. Da neutralnost interneta opada govori i to da se osnivač www-a obratio javnosti govoreći da nestaje neutralnost interneta. Govorio je da američke institucije žele preuzeti kontrolu nad internetom i kontrolirati protok informacija po principu da onaj tko plati više dobije bolje i brže. Naravno google to nije želio staviti na naš broadband internet na kojemu to nije uopće primjenjivo. On to želi primjeniti na mobilni internet koji je još nov i nema neke institucije koja ga štiti. Tako bi tvrtke uz zaštitu googla mogle činiti diskriminaciju prema korisnicima. Mobilni internet je potpuno različit od tradicionalnog pa je na njemu nešto tako primjenjivo. No valaja uzeti u obzir da će jednoga dana mobilni internet biti većinski korišten internet.

Pa sada je pitanje hoće li nekada nestati naš lijepi neutralni internet?

Nikad nisam igrao nijedan cod multiplayer.
17 godina
neaktivan

po mojem mišljenju - čisto zgrtanje love Neodlučan

a i između ostalog, zašto ne bi svi ljudi imali dostupnu istu količinu informacija? šta tome fali sad ovako kako je? kak bi to izgledalo da potražiš neki članak na wikipediji koji ti treba neznam.. za školu, faks, nešto.. pa ti izbaci jedan dio, a za drugi plati (karikiram) 4,99 $... retardirano

Gimme a bag of donuts, and no one gets hurt :)
16 godina
RE: Hoće li nestati neutralni internet?
HBomb kaže...

po mojem mišljenju - čisto zgrtanje love Neodlučan

a i između ostalog, zašto ne bi svi ljudi imali dostupnu istu količinu informacija? šta tome fali sad ovako kako je? kak bi to izgledalo da potražiš neki članak na wikipediji koji ti treba neznam.. za školu, faks, nešto.. pa ti izbaci jedan dio, a za drugi plati (karikiram) 4,99 $... retardirano

TOME ne fali ništa...ali ljudima koji imaju mogućnost zarade na tome, e njima fali...ta zarada, i normalno je da će je pokušati ostvariti. Ja sam apsolutno protiv toga, i mislim sve najgore o toj ideji. Ali to govorim iz svoje sadašnje pozicije, pozicije korisnika.Ali da sam jedan od onih ljudi koji bi od takve ideje zaradili grdnu lovu...onda bi drukčije govorio.

Tako da generalno ne podržavam tu ideju nikako sa ove naše, korisničke, strane, ali isto tako moram reći da me nimalo ne iznenađuje, jer uvijek je bilo samo pitanje vremena kad će se netko odlučiti na takav nepopularan potez. Jednostavno prevelik je to broj korisnika, informacija i pretraga da se to u ovakvom društvu nebi iskoristilo. Pogotovo što će za enormnu zaradu biti dovoljna čak i extra mala naplata i ogromna većina ljudi će to prihvatiti, neki jer jednostavno neće imati izbora, a drugi jer ih jednostavno neće biti briga za neki minoran iznos.

16 godina

Možda je tema stara no mislim da je trebba malo osvježiti. Danas internetu osim želje za novcem kao u gore opisanome slučaju prijeti i želja za cenzuriranjem sadržaja. Kolega @Smooth Operator je u ovoj temi objavio kako američka vlada gradi centre za kontrolu interneta. Ja mislim da je ovo početak uništavanja slobode interneta. Assange je slučaj koji je dosta toga promijenio i dokazao kako jedan čovjek može našteiti velikim moćnicima putem interneta. Vjerujem da će sada slijediti još par Assengeova pa će vjerovatno biti jedna kratka borba između ljudi sličnih Assangeu i velikih moćnika. Preptostavljam da će moćnici predvođeni američkom vladom pobijediti. Primarno zato jer imaju više moći(što ljudi što jačih servera). I onda će vjerovatno nastupiti razdoblje naplaćivanja interneta u smisli kakav je google želio i on je opisan u prvome postu.

I tako mislim da će nestati naš fini slobodni i neutralni internet.

Peritus inimicus
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice