Fantastika i SF (knjige)

poruka: 823
|
čitano: 304.406
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Fantastika i SF (knjige)
Cansee kaže...

za one koji koriste regiju co.uk od amazona/ kindela/audiblea, već danas je raspoloživ The Devils od Joea Abercrombiea

Ja sam naručio hardcover s amazon.de pa ću čitati kad stigne (nažalost tek krajem mjeseca). Neće biti skoro na akciji na kindleu, pa onda bolje da kupim fizički dok čekam akciju na digitalno :-)

Odmah sam naručio i Dungeon Crawler Carl par hardcovera :-)

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
9 godina
Fantastika i SF (knjige)

U ovoj temi do sad nisam ništa pisao. Uputio me kolega s jedne druge teme, pa evo.

SF sam počeo čitati kao klinac sredinom sedamdesetih (da, da, star sam).

Naravno, prvo Verne. Pa je izašao prvi Sirius i dalje je za mene bilo "gotovo"  Navukao sam se.

Pročitao sam priličnu količinu, ali u zadnje vrijeme manje čitam SF.

Za početak preporučit ću klasike:

A. C. Clarke: Rama (sve 4 knjige, prva je vrhunska, ostale su OK i zabavne). Ima odličan prijevod na hrvatski.

Od istog autora: Rajski vodoskoci, Pjesme daleke Zemlje, Kraj djetinjstva (sve ima u prijevodu)

I. Asimov: ciklus o robotima, Zadudžbina/Fondacija (postoje prijevodi na hrvatski, srpski), Kamičak na nebu, ... ima toga još

Greg Bear: Eon serija

A. Reynolds: Revelation Space i ostale iz ciklusa

B. Aldiss: Non-stop

K. S. Robinson: Red Mars, Green Mars, Blue Mars (ima prijevod na hrvatski)

od istog autora: Godine riže i soli, Aurora (koliko znam nema prijevod)

Eto, kad pročitate javite se za još preporuka.  

Life is jazz. Play it cool.
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.5.2025 11:16 (Macumba).
9 godina
Fantastika i SF (knjige)

I još nekoliko kojih sam se sjetio:

John Christoopher: The Death of Grass (Smrt trave) - bio je nekad davno srpski prijevod. Knjiga je sjajna, preporučujem!

L. Niven: Ringworld i ostali romani iz serije. Mislim da sam čitao u prijevodu, ali davno je bilo. Sjajno!

od istog autora: Integralna stabla (ima prijevod), jako dobra, maštovita knjiga

V. Vinge: Vatra nad dubinom + još jedna (ne sjećam se točno naslova)

U. LeGuin - SVE!!! Fantastična, čudesna, neopisivo lijepa proza. Must read!!!

F. Pohl - Gateway (Kapija) - cijeli serijal. Bio je prijevod, čitao sam dosta davno. Vrlo maštovito, preporučujem.

Poul Anderson - Tau Zero - odličan roman o putovanju bliskom brzini svjetlosti i začudnim posljedicama toga. Imam još uvijek original na polici. 

...

Ima toga još puno, ovih sam se uspio sjetiti ovaj put.

Čitamo se u nekom sljedećem postu. 

10 godina
Macumba kaže...

John Christoopher: The Death of Grass (Smrt trave) - bio je nekad davno srpski prijevod. Knjiga je sjajna, preporučujem!

L. Niven: Ringworld i ostali romani iz serije. Mislim da sam čitao u prijevodu, ali davno je bilo. Sjajno!

F. Pohl - Gateway (Kapija) - cijeli serijal. Bio je prijevod, čitao sam dosta davno. Vrlo maštovito, preporučujem.

Poul Anderson - Tau Zero - odličan roman o putovanju bliskom brzini svjetlosti i začudnim posljedicama toga. Imam još uvijek original na polici. 

...

ovo od Vingea vjerojatno misliš na Jazbinu na nebu uz Vatru nad dubinom? Bilo je nekoliko preporuka za to, zvuči super al nije mi došlo na red iako mi stoje na polici obje već godinu dana 

Hvala puno na preporukama!

16 godina
Cansee kaže...
Macumba kaže...

...

ovo od Vingea vjerojatno misliš na Jazbinu na nebu uz Vatru nad dubinom? Bilo je nekoliko preporuka za to, zvuči super al nije mi došlo na red iako mi stoje na polici obje već godinu dana 

Ona s paucima je top ali onda druga s onim kao čoporima vukova mi je meh. 

9 godina
Cansee kaže...

Da, nisam se mogao sjetiti. Bilo je davno. Tnx.

10 godina
Fantastika i SF (knjige)

Završio sinoć Of Faithfull and the Fallen od Johna Gwyna. 

Da ne duljim - ne valja, loše kako god da okreneš.
Prva knjiga je bila prilično dobra, činilo se misteriozno, svijet se činio živahan, ali je to očito bila navlakuša. 
Lore je kriminalno loš. Neki bog je stvorio svijet i imao svoje anđele i onda ga je glavni anđeo izdao i poveo neke svoje pajdaše sa sobom, oni su postali demoni/pali anđeli. Doslovno priča iz Biblije o Jahvetu i Luciferu. Ništa se ne otkriva, nikakvih nema misterija, postoje nekakvih sedam moćnih predmeta (nož, ogrlica, kalež...) koji su okosnica radnje, ali su predosadni. U prvoj knjizi je to sve djelovalo zanimljivo, kad se sve to navede i ne zna se još točno šta se zapravo događa, ali se ništa ne razvije u nekom smjeru. Magija postoji ali se gotovo uopće ne upotrebljava i nema nikakav poseban utjecaj.  Likovi nisu ništa posebno, a nekakvi završni događaji u kojima se događaju vrhunci nisu ništa posebno, a emotivne situacije su generalno patetične, što bi mlađi rekli cringe.
Da rezimiram, prva knjiga je stvarno ok, druga postaje dosada, treća i četvrta su nastavak dosade. To je svaka knjiga od 650 do 800 stranica. Prepredugačko potpuno nepotrebno.
Ono što je teško za shvatiti je da te knjige imaju jako dobre ocjene na goodreadsu, oko 4.4 - 4.5, i to po više tisuća recenzija i ocjenjivanja. Pojma nemam tko to glasa, ali davno sam već zaključio da je goodreads vrlo nepouzdan po pitanju ocjena. Ovo je možda dobro onima koji nemaju nikakvog iskustva u fantasyu pa im to sve izgleda kao nešto novo. 
Od mene je savjet da ovaj serijal izbjegavate u širokom luku. Jebiga, šteta vremena, sad mi je žao što nisam stao na drugoj knjizi, a više puta sam rekao da ću to raditi kad mi se ne sviđa, al opet sam mislio da će možda ispasti dobre, hoće kurac.
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2025 15:56 (Cansee).
16 godina
Cansee kaže...

Prva knjiga je bila prilično dobra, činilo se misteriozno, svijet se činio živahan, ali je to očito bila navlakuša. 
Lore je kriminalno loš. Neki bog je stvorio svijet i imao svoje anđele i onda ga je glavni anđeo izdao i poveo neke svoje pajdaše sa sobom, oni su postali demoni/pali anđeli. Doslovno priča iz Biblije o Jahvetu i Luciferu. Ništa se ne otkriva, nikakvih nema misterija, postoje nekakvih sedam moćnih predmeta (nož, ogrlica, kalež...) koji su okosnica radnje, ali su predosadni. U prvoj knjizi je to sve djelovalo zanimljivo, kad se sve to navede i ne zna se još točno šta se zapravo događa, ali se ništa ne razvije u nekom smjeru. Magija postoji ali se gotovo uopće ne upotrebljava i nema nikakav poseban utjecaj.  Likovi nisu ništa posebno, a nekakvi završni događaji u kojima se događaju vrhunci nisu ništa posebno, a emotivne situacije su generalno patetične, što bi mlađi rekli cringe.
Da rezimiram, prva knjiga je stvarno ok, druga postaje dosada, treća i četvrta su nastavak dosade. To je svaka knjiga od 650 do 800 stranica. Prepredugačko potpuno nepotrebno.
Ono što je teško za shvatiti je da te knjige imaju jako dobre ocjene na goodreadsu, oko 4.4 - 4.5, i to po više tisuća recenzija i ocjenjivanja. Pojma nemam tko to glasa, ali davno sam već zaključio da je goodreads vrlo nepouzdan po pitanju ocjena. Ovo je možda dobro onima koji nemaju nikakvog iskustva u fantasyu pa im to sve izgleda kao nešto novo. 
Od mene je savjet da ovaj serijal izbjegavate u širokom luku. Jebiga, šteta vremena, sad mi je žao što nisam stao na drugoj knjizi, a više puta sam rekao da ću to raditi kad mi se ne sviđa, al opet sam mislio da će možda ispasti dobre, hoće kurac.

Da, zanimljivo ovo za Goodreads. Samo top knjige obično imaju takve visoke ocjene.

Project Hail Mary ima takvu ocjenu, ali na 800k ratinga (ovi za Gwyna su na 30k ratinga cca).

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.5.2025 17:13 (Bitanga).
10 godina
Bitanga kaže...
Cansee kaže...

Da, zanimljivo ovo za Goodreads. Samo top knjige obično imaju takve visoke ocjene.

Project Hail Mary ima takvu ocjenu, ali na 800k ratinga (ovi za Gwyna su na 30k ratinga cca).

Kod Goodreadsa je problem što svi imaju potpuni pristup svemu i onda ljudi ocjenjuju ocjenjivanja radi. Vjerojatno mnogi bubaju ocjene da bi ispalo da nešto čitaju, a uopće to ne rade. Veliki je problem i mogućnost ocjenjivanja knjiga koje uopće nisu još izašle. 

Vjerojatno su puno realnije ocjene na Audible ili Kindle Store, iako konkretan serijal ima dobru ocjenu i na Kindleu, a slabiju na Audible. Znam da je taj serijal dobio pristojan poguranac od booktubera, pa se možda tu navatalo ljudi koji su ocjenjivali šakom i kapom sve nastavke iako su pročitali samo prvi ili možda ni to do kraja. Ja sam dao peticu za prvi dio jer je dobra knjiga, ali problem je što se nigdje ne razvije. 

Tko hoće nek proba naravski, ja samo smatram da ima puno kvalitetnijih serijala koji zaslužuju naše vrijeme. 

Eto sad sam navalio na The Devils od Joea Abercrombiea koja je upravo izašla, taj čovjek je vrhunski pisac, odmah sam se zalijepio za knjigu, a na Audible slušam konačno Dungeon Crawler Carl - apsolutno odlično zasad.

13 godina
Fantastika i SF (knjige)

Ima i Robin Hobb odlicne ocjene na goodreadsu, pa bi si ja radije rezao vene tupim ziletom nego citao tu dosadu. Sta ces

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
17 godina

Podržavam preporuke forumaša za sve od Vernora Vingea, te za serijal o Fondaciji. Predavno sam to čitao ali dan danas se sjetim Fondacije, ima mnoštvo bezvremenskih tema koje se pojavljuju.

16 godina
Cansee kaže...

Kod Goodreadsa je problem što svi imaju potpuni pristup svemu i onda ljudi ocjenjuju ocjenjivanja radi. Vjerojatno mnogi bubaju ocjene da bi ispalo da nešto čitaju, a uopće to ne rade. Veliki je problem i mogućnost ocjenjivanja knjiga koje uopće nisu još izašle. 

Vjerojatno su puno realnije ocjene na Audible ili Kindle Store, iako konkretan serijal ima dobru ocjenu i na Kindleu, a slabiju na Audible. Znam da je taj serijal dobio pristojan poguranac od booktubera, pa se možda tu navatalo ljudi koji su ocjenjivali šakom i kapom sve nastavke iako su pročitali samo prvi ili možda ni to do kraja. Ja sam dao peticu za prvi dio jer je dobra knjiga, ali problem je što se nigdje ne razvije. 

Tko hoće nek proba naravski, ja samo smatram da ima puno kvalitetnijih serijala koji zaslužuju naše vrijeme. 

Eto sad sam navalio na The Devils od Joea Abercrombiea koja je upravo izašla, taj čovjek je vrhunski pisac, odmah sam se zalijepio za knjigu, a na Audible slušam konačno Dungeon Crawler Carl - apsolutno odlično zasad.

No da, svakako, ne treba čitati ako ti ne paše. Život je prekratak za to.

Ocjenjivanje od strane publike je često random. Na kraju kindle knjige kad se pojavi da daš ocjenu često opališ nekad i možda višu ocjenu nego što je realno radi psihiloškog efekta. Vjerojatno nijedna knjiga nema ocjenu manju od 3.5. A čitači fizičkih knjiga često niti ne daju nikakve ocjene.

Na amazonu me najviše smeta što ljudi često daju loše ocjene knjizi ako im je došlo oštećeno ili su dobili krivi cover ili je font loš i sl. A na audible je pak naglasak ocjene često na audio izvedbi, a manje na kvaliteti teksta i sl. Onda još ako kreneš čitati komenatare što drugi misle, kao i komentari za bilo što drugo, kad ih kreneš čitati i analizirati tko je imao kakve probleme ne bi ni kutiju šibica kupio na kraju :-)

I naravno, ocjene koje su dale stotine tisuća ljudi opet ne znači da bi se svakom svidjelo. 

Ali meni to ne smeta trenutno, jer još nisam pročitao ni klasike ni najveće preporuke tako da nisam još u nedostatku materijala pa da moram tražiti nešto novo :-)

Iskreno, više mi znači preporuka vas ovdje na forumu ili pogledati koje knjige su pokupile renomirane nagrade (makar i to može biti varljivo).

16 godina
Bitanga kaže...
Cansee kaže...

Na amazonu me najviše smeta što ljudi često daju loše ocjene knjizi ako im je došlo oštećeno ili su dobili krivi cover ili je font loš i sl. A na audible je pak naglasak ocjene često na audio izvedbi, a manje na kvaliteti teksta i sl. Onda još ako kreneš čitati komenatare što drugi misle, kao i komentari za bilo što drugo, kad ih kreneš čitati i analizirati tko je imao kakve probleme ne bi ni kutiju šibica kupio na kraju :-)

Točno to, baš prošli tjedan gledam neki porizvod na amazon de. Hrpa loših ocjena, idem pogledati, na kraju zato što je kasnila dostava. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice