Diy Linux - WTF??

poruka: 3
|
čitano: 1.715
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Diy Linux - WTF??

Diy Linux je san, ko i ja tako i svi mi mozemo ga samo sanjati.

Izmedu sto je san, veliki je i nedostatak Bug foruma. Kao vaš dugogodišnji čitalac i novopečatiran korisnik nisam primjetio pa ni našao temu o ovome Linuxu, pa čak ni jednu rečenicu..

O ovom Linuxu neznam puno osim da su mu na naslovnoj stranici napisali da se dize iz sourcea, s čim se ne slazem. LFS se dize iz source koda, a Linux Diy se dize iz Binarnoga koda.

Ne bi znal koja je razlika, ja sebi zamisljam source kao jezik kojim komunicira sve kaj je programirano, a binare je samo dio toga jezika koji mrtvome hardveru govori sto source od njega trazi.

Evo, primjer binarnoga koda:

Ovaj gospon je napravil jedan binaran kod. Isto to imamo i u Diy Linuxu i koju datoteku više da bi mogli početi raditi binarne jedinice...

U rodnome kraju mome postoji hacklab u kome se okupljaju lakalni momci, medutim niki od njih nije raspolozen za ovakve podhvate u Linuxu.

Ima li online raspolozenih ?

Zasto se nebi količna zainteresiranih skupila tu u temi pa da skinemo taj iso i popalimo virtualke. Sve svoje ideje iznesemo ovdje i onda se medusobno dogovorimo o njima i tim smjerom idemo svaki u svojoj virtualci.

Kad ( ako ) zavrsimo neki solidan Linux, ko nam brani da ga potpišemo i damo u opensource ?

Za jednu osobu je to teško, meni osobno nedostizan san. Za više osoba koje znaju što hoče taj Linux ko pero prode po dlanu. 

A i svi zajedno čemo mnogo naučiti. Pa, 

ima li zainteresiranih ?

EDIT: nemamo nikakav iso na raspolaganju, samo dokumente za grednju GNUa

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 5:05 (nick_01).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Diy Linux - WTF??

Što nema zainteresiranih ?

Dajete ljudi ajmo napraviti Bugix Linux

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Diy Linux - WTF??

Mozda bi bilo bolje da se pridruzis LUG-u u CRO, i da  utrosis svoj entuzijazam tamo. Pravljenje linux distribucije nije hobby, nego projekat. Treba ti ideja, plan, sta ce se desiti za sedmicu, mjesec, 3, godinu, itd itd. I ja sam se lozio na svoj linux distro kad sam cuo za LFS tamo neke 2002. I onda sam skontao da sa net install-om od Debiana mogu postici jedan minimalistican i jako brz sistem, nisam vidio poentu da nastavim dalje. Mislim da je bolje da poboljsas nesto sto vec postoji i ulozis trud na poboljsanju neke vec postojece distribucije, nego da radis sve od scratcha.

Npr LUG u BiH prevodi distribuciju na Bosanski, sa dokumentacijom i svim ostalim pratecim elementima. http://bhld.linux.org.ba/ Vjerovatno postoji slican projekat u HR kojem se mozes pridruziti.

Danas kada postajem pionir ...
Moj PC  
0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice