Nedavno sam kupio novi disk, uz malo muke ga osposobio za uporabu (napravio particije) i budući da mi je na ostalim diskovima ponestajalo mjesta,
počeo sam prebacivati fajlove na taj novi disk, za back up.
Sve je to teklo u najboljem redu dok nisam danas htio sejvati par dokumentičića. Odem ja u Word, hoću sejvati, kad ono - folder My Documents prazan! Niti
jednog tekst fajla - a bilo je toga ohoho - od mojih umotvorina, viceva s neta, pjesama itd. (oko 25 MB podataka, meni važnih). Prva mi je reakcija bila:
http://www.inquisitr.com/wp-content/2011/09/SpongeBob-SquarePants.jpg
Onda sam počeo grozničavo tražiti po starim diskovima, po novom disku... I tako, moja zabrinutost (spojena s nadom da nije sve izgubljeno) trajala je neko vrijeme
- već sam mislio pozvati u pomoć neki undelete program - dok se ne dosjetih - Hm, nisam li možda te dokumente prebacio s C:\ na particiju Mixed stuff? Da, tamo su me
svi moji dokumentići čekali, uzbuna je bila lažna.
No, ipak, rekao bih sljedeće. Smatram da nije dobro držati bilo kakve dokumente ili fajlove koji su nam bitni na istoj particiji gdje je operativni sustav - a pogotovo ne u folderima koje dobivamo s Windowsima - My Documents, My Music itd. Jer OS može zaštekati, možemo formatirati disk pa nehotice (zaboravivši na fjalove) pobrisati i ono što nam je jako bitno. Otkrivanje tople vode? Možda - ali ja nisam totalni computer geek (amater sam) i tako - učim na greškama...
Kad budem mijenjao OS, očito da moram odrediti smjernice:
- operativni sustav na zasebnu particiju
- u Program Files idu programi koji moraju tamo ići a za programe koje dodatno stavljam napraviti drugu particiju
- ništa ne čuvati u folderima koji su namijenjeni baš za to od strane operativnog sustava (My Documents i sl.)
- napraviti backup (i backup backupa)