Čistiti registry ili ne?

poruka: 68
|
čitano: 30.644
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Čistiti registry ili ne?

U tome je i poanta svega da se registry cisti vrlo rijetko osim ako nema bas potrebe za tim no ak se koristi neki alat za deinstalaciju ko Revo Uninstaler onda i nema problema. Ja recimo nisam registry kod sebe cistio vec 4 mjeseca jer se nema kaj cistit ne instaliram nista  programe sve koje hocu imam sve je na mjestu i onda nema problema tu se nema kaj cistit osim svakodnevno pospremanje s CCleaner ali jasno bez ciscenja registria s njim isto i to je to. No opet ima ljudi koji vrlo cesto skeniraju registry i ciste li ga ciste  a da nit sami ne znaju kaj ciste zapravo uglavnom maglu ciste program radi onako da ne zahrđa valjda recimo a korist je nula a mozes se i zeznut usput!Cool

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Čistiti registry ili ne?

Normalno je da treba čistiti,to jest održavati windowse,jer kao što smo zaključili instalirani programi za sobom ostavljaju tragove . Isto tako tko želi imati prašinu i paučinu po kući, taj nek ne čisti. Stvar izbora. 

Nema veze kaj su ti zapisi reda kb.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Čistiti registry ili ne?
Kalea kaže...
Bellatrix kaže...

Čistiti registry ili ne? Pitanje je sada... pa da krenemo s izlaganjem bilo afirmacijskih bilo negacijskih činjenica...

Baza podataka koja pohranjuje i sadrži postavke i opcije u operacijskom sustavu Windows(registry) je neophodna za rad i odvijanje procesa unutar istog operacijskog sustava. Operacijski sustav uvelike ovisi o stanju svog registrya. Dakle većinom sve aplikacije koje postoje ili su postojale na računalu su "posađene" ili su ostavile nekakav trag u registry. Kažem većinom jer znamo da neke aplikacije rade bez da se dotiču registry-a, odnosno rade bez instalacije.

Zamalo sam ti dao peticu. Najbliže si do sada od svih koji su se javili na ovaj topic, bez uvrede drugima. Zadovoljan sam i sa još nekima te sam im poslao palac gore. Jedini razlog zašto ti nisam dao ocjenu odličan je onaj dio u kojem novodiš programe koje bi trebalo koristiti za to.
A sad pitanje: kako to da si ti uspio izmjeriti veličinu registry-ja ako Jurluk tvrdi da je isti razbacan svugdje po sistemu?
Pazi ovo. Kao što svi znamo i kao što sam i ja gore naveo, postoji hrpetina tih programa koji se nazivaju čistači. Neki nose nezaslužena imena čistača i optimizatora. Neki su "fake" čistači, neki pak znaju oštetiti registry.
I malo sam se informirao vezano uz onaj RegCure, netko govori da je Fraud Tool, a netko govori da nije. Netko ga kune, a netko ne.
Dakle još svi nisu uvidjeli da nije dobar kao što većina navodi(a rekoh gore da je većina skoro uvijek u pravu). Ja sam evo svom srećom sad uvidio. Dakle potrebno je pronaći podosta mišljenja o svakom programu da bi se shvatilo što je on u stvari. Dali je dobar ili ne. I žao mi je što sam ga gore uvrstio među one programe a nije ni Z od zaslužio da bude gore.
Treba dobro paziti što nam "dira" registry. Pogotovo neki novoimeni programi.
A odgovor na pitanje kako sam uspio izmjeriti registry. Pa postoji registry editor: start>>regedit>>file>>export na desktop te pogledaš properties od file-a koji je cijeli registry. Kako će biti razbacan svugdje po sistemu!? Već sam rekao da je to jedna databaza koja sadrži ključeve i vrijednosti na koje se pozivaju sve aplikacije koje su instalirane na računalu!
No u konačnici se može reći da se čisćenje registrya treba obavljati samo specijaliziranim i dobro poznatim alatima o kojima znamo samo dobre stvari.
Ja dakle mislim da je čišćenje neophodno, ali ono nemora imati neki prevelik efekt na brzinu rada i stabilnost našeg OS-a. Više zbog toga što ne želim svakakvo smeće koje je zaostalo iza instaliranih aplikacija koje može kasnije stvoriti neki koflikt s novopridošlom aplikacijom u registry. Znamo da ponekad možemo imati probleme ako često ili par puta mijenjamo sigurnosne programe. Smeće od predhodnih ostaje, te se stvore konflikti ili nemogućnost instalacije nekog novog programa. Zato je preporučljivo što manje isprobavanja takvih programa ukoliko ne želimo koristiti čistače registrya ili pak nakon negugog vremena raditi reinstalaciju OS-a.
Da samo dam jedan primjer korisne strane registry čistača. Evo kod sebe sam probao ručno obrisati jedan program. Točnije Cyberlink PowerDVD koji je shareware program dostupan u besplatnoj trialnoj verziji od 30 dana.
Dakle uradio sam Delete: D:/Program Files/CyberLink/ te delete sve shortcut koje je napravio svojom instalacijom.
Pokrenem ponovno njegov setup ali imam opciju uninstall i repair. Zanimljivo zar ne? hehe.. pa da logično kad je on još u registryu, normalna pojava.
Pokrenem Eusing registry cleaner te on mi pronađe oko 100 problema i nepotrebnih unosa. Njih oko 60-70 se odnosilo ili je imalo vezu s Cyberlinkom.
Njih sve maknem, ponovno pokrenem instalaciju, i gle čuda nema repair i uninstall već ponono nova instalacija čak onaj trial period je ponovno 30 dana. Dakle kao da nikad nije bio ni instaliran.
Eto nadam se da sam barem nekako uspio dočarati smisao i bit čišćenja registrya, gledano s mog stajališta.
Ako sam ti pomogao svojim postom, slobodno klikni na gumb HVALA! :)
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.5.2009 9:39 (Bellatrix).
17 godina
Čistiti registry ili ne?

A ti si deletao rucno njegov dir i onda se cudis sto nemas mogucnost ponovne instalacije. genijalno :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Čistiti registry ili ne?

Molim sve koji su postali na ovu temu da pročitaju ovo što je Bellatrix napisao u vezi registry-ja.

Bellatrix, što se mene tiče, zaradio si ocjenu odličan.

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Bellatrix kaže...
Bellatrix kaže...
 čak onaj trial period je ponovno 30 dana. Dakle kao da nikad nije bio ni instaliran.
Eto nadam se da sam barem nekako uspio dočarati smisao i bit čišćenja registrya, gledano s mog stajališta.
 CoolNamigiva
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

A ti si deletao rucno njegov dir i onda se cudis sto nemas mogucnost ponovne instalacije. genijalno :)

Pa pogledaj na interpukcijske znakove i način interpretacije rečenice, pa ćeš shvatiti ispravno što je napisano! I što sam htio "dočarati" ;)
Kalea kaže...

Molim sve koji su postali na ovu temu da pročitaju ovo što je Bellatrix napisao u vezi registry-ja.

Bellatrix, što se mene tiče, zaradio si ocjenu odličan.

Hvala kalea ;)
..i da onaj file koji ste exportirali na desk možete otvoriti običnim notepadom i pogledati što se sve nalazi u vašem registryu i kako to sve izgleda u toj tekstualnoj datoteci...
Ako sam ti pomogao svojim postom, slobodno klikni na gumb HVALA! :)
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.5.2009 9:58 (Bellatrix).
17 godina
ferovca1 kaže...
 Podsjećaš me na profesora iz fizike koji bi postavio da/ne pitanje.. pola razreda bi reklo da, pola ne.. a odgovor bi bio  i da i ne.. tako ti je i sa registrijem.. ja samo mogu reći da je Mac G3 sa OS verzijom 8 sa 99%  popunjenosti HDD-a (prazno oko 200 MB) i jednom mjesečnog update-a jednog specijaliziranog programa radio bez ikakvih problema ili usporenja punih 7 godina (bez reinstalacije OS-a) .. da li je tomu činjenica da OS nije imao registry ili nešto drugo, ne bih mogao sa sigurnošću reći..ali činjenica je da ako ne održavaš prozore kako treba, ne gine ti barem jedna reinstalacije svake 1-2 godine..

Vrlo jednostavno, i onaj ko ima Windowse, koristi ih za posao na kojem vrti samo programe koje treba može raditi bez problema koliko god hoćeš godina, ali ako se stalno instalirava, isprobava i deinstalirava neke programčiće naravno da sistem sa vremenom naraste i uspori... svi programi ostavljaju za sobom više ili manje smeća jer ako ništa drugo ostavljaju svoje postavke za slučaj da ga ponovo instaliraš da ti ostane kako si podesio i eto onda smeća kad instaliraš hepu programa, a kod deinstalacije ostane za njima svašta... vidio sam ja i Win95 koji su preko 10 godina radili bez problema... zašto? korisnik je koristio svoja tri programa koje je trebao za posao i ništa drugo i onda nema šta ni crknuti.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice