Chrome vs Chromium

poruka: 7
|
čitano: 4.735
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Chrome vs Chromium

Budući da dosta ljudi paničari oko Google-ovog praćenja korisnika (u svrhu personaliziranog oglašavanja), odlučila sam isprobati Chromium - predložak za izradu Google Chrome browsera. Na prvi pogled sve izgleda isto kao i u Chromu. Moguće je sinkronizirati postavke i spremljene podatke pomoću Google računa, sve opcije su gotovo identične kao i u Chromu. Par razlika koje sam primjetila su: nedostatak ugrađenog PDF čitača, Flash playera i Google update servisa. Zapravo automatska ažuriranja ne postoje osim ako se ne instalira neki od mnoštva updatera koji se mogu pronaći. 

Dakle zanima me sljedeće:

1. Je li Chromium = Chrome - Google (praćenje korisnika)?

2. Koje su ostale razlike između ova dva browsera?

3. Zašto oni koji se boje Google-a ne koriste ovaj browser?

0 0 hvala 0
17 godina
Chrome vs Chromium

Što bi rekao jedan naš poznati komentator "fulao si cijeli fudbal" {#}

Chromium je samo testna verzija Chromea, dakle još ne skroz stabilna verzija, več kao beta verzija.

Dakle nema to veze sa "pračenjem"...

Ono što me još više fascinira je taj strah ljudi od "pračenja", pa 99% vas stavlja svoje privatne slike na razne servise po internetu, lozinke koje stavljate su u najmanju ruku smiješne, podatke koje ostavljate na Facebooku google nikad neče dobiti na vašem pretraživanju, tak da...

To je uglavnom trend postao, reći da me google "prati", pa što, nek me prati. Bar ću dobijati reklame za ono što me interesira a ne "ljubičaste super tajice po cijeni da ne povjeruješ" {#}

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Chrome vs Chromium

Fulala :)

Dakle, Chromium je još jedan release poput Canaryja?

Možda (ali samo možda) postoji razlika između onoga što želim podijeliti i što želim ostaviti privatno. Pustimo to za neku drugu raspravu.

17 godina
GigaGirl kaže...

Fulala :)

Haha ja sam mislio da je to izumrla vrsta na ovom forumu {#}

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
16 godina
neaktivan
rooswelt1991 kaže...

(...) Chromium je samo testna verzija Chromea, dakle još ne skroz stabilna verzija, več kao beta verzija. (...)

Ne, Chromium ima stabilne verzije. Chromium je open source projekt koji razvija istoimeni preglednik Interneta. Google Chrome je snapshot stabilne verzije Chromiuma u koji Google dodaje dodatke koji su pokriveni određenim patentima i stoga nisu ugrađeni u Chromium, ili nisu presudni za rad preglednika.

Dodaci su:

• integrirani Flash Player - Chromium koristi sistemski player
  • integrirani AAC, MP3 i H.264 codeci za HTML5 audio/video (najavljeno je izbacivanje H.264) - Chromium ima podršku za Vorbis, Theoru i WebM
  • ugrađeni preglednik PDF datoteka - nisam siguran postoje li pluginovi preglednika PDF datoteka trećih strana koji podržavaju Chrome/Chromium; u svakom slučaju, moguć je download PDF-a i pregledavanje u sistemskom pregledniku PDF-ova
  • ugrađeni print i print-preview sustav - Chromium koristi sistemske dijaloge
  • automatske nadogradnje putem Google Updatera - Chromium nema autoupdater na Windowsima, dok na Linuxu autoupdate radi kroz repozitorije distribucije Linuxa
  • mogućnost slanja izvještaja o rušenjima i problemima, te statistika o korištenju Googleu (nije uključeno po defaultu, postoji checkbox)
  • branding - Google Chrome
  • RLZ identifikator ako je Google Chrome nije downloadan sa službenog sitea - identifikator sadrži lokaciju s koje je downloadan i tjedan u godini u kojem je Chrome instaliran; koristi se za ocjenu uspješnosti promotivnih kampanja i postizanja ugovornih i financijskih ciljeva kampanje, a source kod RLZ biblioteke je dostupan i moguć je uvid u podatke koji se šalju
The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan

Znači svim korisnicima koje muči (Google) Chrome, može se preporučiti Chromium kao idealna zamjena?

16 godina
neaktivan

Ne bih rekao idealna zamjena, budući da nema dodatnih funkcija. Ako ti to ne smeta, slobodno možeš koristiti Chromium, a ako te zabrinjava privatnost, isključi neke od mogućnosti koje sam naveo ispod, budući da su prisutne i u Chromiumu.

Što se tiče privatnosti, Chrome javlja Googleu slijedeće:

• nasumično generirani niz znakova pri instalaciji Chromea, čime se mjeri uspješnost instalacija (instalacijske procedure) - ovo je obavezno, ali ne predstavlja veliko narušavanje privatnosti (Google tada zna da je na računalu na nekoj IP adresi instaliran Chrome)
  • RLZ identifikator, ako Chrome nije downloadan sa službene stranice - jednostavno se može zaobići skidanjem Chromea s Googleovih stranica
  • clientID - šalje se jedinstveni identifikator, određene postavke Chromea (jezik, ...), metrike korištenja i logovi rušenja Chromea - clientID je opcionalan i nije uključen po defaultu, ali ga je moguće uključiti u postavkama
  • kod prijedloga pretraga u OmniBoxu (adresnoj traci) šalje se ono što je upisano u OmniBox, a Google vraća prijedloge; opcionalna mogućnost, po defaultu uključena; moguće ju je isključiti u postavkama
  • kod prilagođenih stranica grešaka (Page not found i sl.) šalje se ono što je upisano u OmniBox; opcionalna mogućnost, po defaultu uključena; moguće ju je isključiti u postavkama
  • Google Update javlja koliko se često Chrome koristi, detalje o operacijskom sustavu (tip, verzija, ...) i verziji Chromea (da bi znao koja se verzija nadograđuje) - ovo nije moguće isključiti; rješenje je blokiranje Google Updatea putem firewalla, ali se gubi mogućnost automatske nadogradnje
  • adresu stranice kod korištenja automatskog prevođenja - opcionalna mogućnost
  • adrese stranica kod korištenja DNS prefetchinga - opcionalna mogućnost
  • tekst koji se unosi kod usluge provjere pravopisa - opcionalna mogućnost

Kod oba (Chromiuma i Chromea) možeš instalirati ekstenziju Privacy Manager koja omogućava lako uključivanje i isključivanje opcionalnih mogućnosti, te ekstenziju Ghostery koja omogućava blokiranje cookieja koji služe za praćenje posjeta web stranicama.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.9.2012 16:09 (hrx).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice