Ako zelis d upuhuje trebas ga okrenuti tako da su lopatice prema stjenci kucista, a ako zelis da ispuhuje okreni ga tako da su one 4 plasticne "stange" prema stjenci kucista
a gdje misliš stavit taj vent?
Pa vent ti može ili upuhivati zrak u kućište ili ga vuči van. Ovisi kako ga okreneš.
Spojiš ga pa vidiš na koju stranu puše.
Bilo bi dobro da sa prednje (i bočne) strane imaš ventove koji upuhuju zrak, a sa stražnje (i gornje) koji ispuhuju.
Skoro sva moderna kućišta ti imaju takav raspored, kao i filtere (koje možeš kupiti dodatno ako ih tvoje kućište nema) koji sprečavaju prekomjerno usisavanje prašine u kućište.
znaci kako bi mi vi rekli da okrenem prednji i straznji vent na kucstu? pa cu zatim kupiti i dva venta sa strane kucista??? jer u moje kuciste moze da stanu jedan sa prednje strane, dva sa strane kucista, i jedan nazad na kucistu
Prednji upuhuje, stražnji ispuhuje. Bočni upuhuju.
Možda ti ni ne trebaju dva bočna. Vidi kakve su ti temperature, jer više ventova u pravilu znači i više buke, a ako su temperature dobre, nema potrebe trpati previše ventova.
Pomoglo bi i da napišeš koje kućište imaš i nabaciš koju sliku, po mogućnosti i unutrašnjosti.
Rekao je Vash.
bočni su ti najvjerojatnije nepotrebni...jedan 120mm naprijed da upuhuje i jedan 120mm natrag da ispuhuje zrak je dovoljno...
dobro je jedino stavit bočni ako imaš pasivnu grafičku...
Graficka 38*C
Processor 29-30*C
ja mislim da su ove temp odlicne, ali eto ocu da kupim jos koji¸
i moze li se sto zeznuti ako se ima puno ventova na kucistu, mozda im ne valja kvalitet ili nesto???
kupi ti slobodno...al nemoj nam se doć žalit da ti je velika buka u kučištu, pogotovo ako kupuješ neke šrot ventove
dobro onda necu, samo cu nastimati prednji da upuhuje, a zadnji da ispuhuje zrak???
i valjaju li ovi sto ja imam GIGA Tech, tako nesto
dobro onda necu, samo cu nastimati prednji da upuhuje, a zadnji da ispuhuje zrak???
i valjaju li ovi sto ja imam GIGA Tech, tako nesto
da, tako trebaju bit
nikad čuo za te...
Veća buka, više ventova koji uphuju nego ispuhuju (i općenito veći broj ventova koji upuhuju) neizbježno vodi i do većeg nakupljanja prašine u kućištu i zahtijeva češće čišćenje kućišta.
Temperature su ti odlične i stvarno nema smisla stavljati više ventova.
Čovjek ti je lijepo rekao, 120 mm naprijed, 120 mm iza i miran si.
Preporučujem ti da staviš filter na vent koji upuhuje (nemoj zaboravit povremeno čistiti filter).
Any time.
pa okreni ga onda... -.-''
Veća buka, više ventova koji uphuju nego ispuhuju (i općenito veći broj ventova koji upuhuju) neizbježno vodi i do većeg nakupljanja prašine u kućištu i zahtijeva češće čišćenje kućišta.
Preporučujem ti da staviš filter na vent koji upuhuje (nemoj zaboravit povremeno čistiti filter).
U krivu si.
Vise ventova koji upuhuju dovodi do smanjenja kolicine prasine u kucistu (ako uzmemo da svi probacuju jednaku kolicinu zraka).
Kada vise ventova upuhuje u kuciste, dolazi do stvaranja tlaka, pozitivnog tlaka (veceg u odnosu na okolinu).
Tako zrak ulazi samo na ventove, a ne i na male rupe na kucistu.
Ali opet, problem ako nema filtere.
imaš za to tipku hvala
U krivu si.
Vise ventova koji upuhuju dovodi do smanjenja kolicine prasine u kucistu (ako uzmemo da svi probacuju jednaku kolicinu zraka).
Kada vise ventova upuhuje u kuciste, dolazi do stvaranja tlaka, pozitivnog tlaka (veceg u odnosu na okolinu).
Hm, then i stand corrected.
Ok, ovo sa tlakom mi ima smisla, pogotovo za kućišta tipa cm690 II koji je praktički cijeli izbušen. (nebih znao iz prve ruke, jer moje kućište nije mesh design tako da nema rupa kroz koje bi ulazila prašina, osim gornjeg venta kojeg držim prekrivenog kada komp ne radi)
Ali po meni veći broj ventova koji upuhuju znači veću količinu zraka koja ulazi u kućište i brži protok, što bi trebalo dovoditi do većeg nakupljanja prašine na komponentama. (veća količina zraka struji preko komponenti, samim time više se prašine hvata, filteri ne mogu zaustaviti baš svu prašinu).
Ne znam, možda mi je logika pogrešna.
S time da se naravno može staviti filter i na te rupe. Meni su ti filteri došli već instalirani s kućištem (Cosmos), ali i home-made rješenja (npr. dvostruka ljepljiva traka i mrežica ;]) su u svakom slučaju bolja nego imati te glupe rupe kroz koje će ti uvijek ulaziti nešto prašine.
A i uvjek mozes imati uradi-sam uradak,tj,ako ti se ne da dati oko 30KN za novi vent,mozes upotrebiti
onaj iz nekakvog starog napajanja!
a za filter možeš upotrijebit mamine stare najlonke
samo pitaj prije dal smiješ da nebi bilo po guzi
Zatvori.
A jeste ga zakomplicirali. Ko prvo, na ventu piše smjer vrtnje i označen je "smjer zraka" (air flow - hrvatski ne znam :/ ). Ko drugo, ako imate ispušni i usisni vent , otvaranje kućišta radi samo štetu. Ventovi bi trebali biti u otrpilike jednakoj visini i poravnati (ako je moguće). Uglavnom, iza se stavlja ispušni (ako je iza kućišta zid - tamo je vruć zrak od napajanja) a naprijed se stavlja vent koji uvlači hladniji zrak ispred kućišta.
Ako imate samo jedan vent onda njega postavite kao ispušni (dakle iza). Filter za prašinu bi trebalo postaviti na usisni, pogotovo ako je kućište na podu.
A ako vam je do pravljenja propuha (kao mojem frendu), sastavite "turbinu". 2 usisna venta, jedan od 120mm, drugi od 80mm postavljeni u "lijevak" naprijed na kućište. Prvo 120mm uvlači zrak iz sobe u kućište u "lijevak" prema malom od 80mm koji ga većom brzinom šalje unutra prema komponentama. Rezultat - 8c niža temp grafičke i "malo" više buke.
nema smisla jer će ti onda uvlačit vrući zrak od napajanja...