XPERIA ARC -recenzija customizacija

poruka: 15
|
čitano: 7.935
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
XPERIA ARC - potpuna customizacija 7 LAUNCHERom

Nakon 20-tak dana druženja sa novom XPERIOM ARC,  i downloadanih 50-tak različitih aplikacija odlučio sam uz pomoć screen capture-a SDK  opisati što sam točno upotrijebio da bih konačno doveo svoj telefon u stanje koje želim.

Xperia je došla sa predefiniranim menijem koji mi se na puno mjesta učinio nedovoljno dobrim, pa sam potražio aplikacije koje su mi pomogle da ovaj telefon postane stvarno vrlo lijepog sučelja kao i vrlo funkcionalan, pošto mi je bitno i jedno i drugo.

 

 

 

Djelomičan opis toga može se pronaći također na ovome forumu na ovom linku : http://www.bug.hr/forum/topic/recenzije-komentari-mobitela/sony-ericsson-xperia-neo-v/115425.aspx

 

Najviše sam se bavio LAUNCHERIMA, tj. za vas koji ne znate, aplikacijama koje zamjenjuju vaš vizualni meni kojim švrljate kada otključate telefon

( u ovom slučaju taj meni je SONY ERICSSON XPERIA ARC )

Moj meni` mi se nije sviđao iz više razloga.

 

Sadržavao je preveliki broj ekrana, a ako bih htio ostati na samo jednom ekranu koji ima sve potrebne prečace do najželjenijih ili naupotrebljavanijih stvari iz menija,

onda mi se nije sviđao izgled toga svega.

 

U dnu je tzv. DOCK BAR koji ovisno o home launcheru ima od minimalno tri mjesta za execute onoga čega želite ( najčešće su to pozivi, poruke, APP DRAWER i internet browser )

On se dade naravno naštimati da izgleda donekle onako kako želite, pa sam ja za tu prigodu u svakom launcheru odabirao POZIVE, PORUKE, LOCK SCREEN koji sam smjestio u sredinu, APP DRAWER ( izbacuje sve aplikacije koje imate ) i FACEBOOK PREČAC ( DELPHIN BROWSER )

 

Svi bolji launcheri dozvoljavaju korisniku da dodaje DESKTOPE ili dodatne SCREEN-ove koji mu onda služe da po njima razmjesti svoje datoteke, shortcute i widgete, a vi se onda slajdanjem po njima krećete.

 

NEKI OD NJIH NUDE I ZAMJENU IkONE APLIKACIJE, UKOLIKO VAM SE POSTOJEĆA NE SVIĐA.

Najviše sam favorizirao GO LAUNCHER koji ima brdo tema, nudi resize ikona, ima ADD ON za pozive i poruke, međutim nije mi se svidjelo što zapinje. To sam primjetio previše puta, kada recimo odem na tipku poziva i onda mu treba tri puta kliknut da ode u youlu dialer.

 

 

INSTALIRANO I STALNO IMAM U POTREBI YOULU DIALER.

POZIVI, PORUKE, BIRANJE BROJEVA SVE NA JEDNOM MJESTU>

Podržava WIDGET FORMU.Tj. moguće je pridijeliti launcheru shortcut samo do ekrana sa porukama, ili pak pozivima.

 

Znači možete izraditi shorcut samo za pozive na nacrtanoj slušalici dockbara  ili pak možete odabrati na drugoj samo poruke.

Ono što se meni kod ove aplikacije svidjelo je što možete potpuno odijeliti vaše gmail i telefon konatakte.

 

To recimo GO LAUNCHER-ov >>ADD ON GO CONTACTS  sa skoro istim sučeljem kao i YOULU nije mogao.

 

 

customize home screena dugo je trajao, i upravo sam zato odlučio podijeliti ovo sa vama.
Svi koji vole nešto drukčije će naći zadovoljstvo izgledom i funkcionalnošću menija do kojeg sam došao.

 

prije toga opisat ću dio toga puta i jedan launcher koji je skroz solidan.

 

LAUNCHER PRO je bio moj najviše zadržan launcher jer je bio brz, međutim dugačak pritisak na ikonu sa ekrana nije davao nikakav znak da se ona može zamijeniti nekom drugom ikonom, ili recimo resizati, sve što je nudio u tom pogledu bila ja kantica za smeće ( DRAG AND DROP )

Također nudi mogućnost dodavanja još dva + dock bara kojima možete scrolati isto kao i ekranima, a u kretanju su neovisni od ekrana sa glavnim ikonama.

 

Trudio sam se da ga maksimalno poljepšam, radio sam kombinacije sa tri screena, ali nažalost ikone iz postojećih menija, add-ova i sličnog su bile rezervirane samo za dock bar, dok su instalirane teme nudile ikone uvijek iste veličine. 

 

Također mi se nije sviđalo ni to što se stalno moram pomicati između ta tri screena i slajdati među njima, jer sam htio sve rješavati dodirom, umjesto slideom, 

a najviše sam zapravo patio što nijedan launcher do tada nije nudio mogućnost vertikalnog scrolanja!

 

Tada sam poželio imati prazan ekran sa eventualno dva shortcuta na njemu. Jedan bi bile najčešće aplikacije,  a drugi bi bili widgeti poput bluetootha ili wi-fi-, dok bi u dock baru zadržao prečice za youlu dialer i youlu meesages, tipku zaključavanja, tipku koja podiže sve aplikacije zajedno i eventualno facebook. 

Tu sam došao do slijedećeg problema.

 

U bilo kojem launcheru da sam htio napraviti folder na ekranu u koji bi smjestio nešto,

nije bilo nikakve mogućnosti da to zamijenim drugom ikonom ili da stvari u folderu organiziram drugačije. 

To je izbacilo iz glave da ću uspjeti sa LAUNCHER PROom napraviti konačnu stvar + što mi se nije sviđalo vodoravno scrolanje tj. slajdanje.

Duži pritisak na aplikaciju unutar foldera automatski ju je vraćao na glavni ekran, a duži pritisak na label foldera nudio je samo da ga preimenujete. 

Probao sam stvari riješiti uz pomoć DESKTOP VIZUALIZERA međutim to mi nije baš uspjelo.

 

INSTALIRAN I STALNO U UPOTREBI

DESKTOP VIZUALIZER

 

Ova aplikacija nudi mogućnost da stvorite njen vlastiti widget na ekranu, kojeg ćete zamijeniti ikonom po vašem izboru jednom kada na njega prvi puta kliknete i dovršite taj proces dodavanja vaše ikone i odabira aplikacije ili nečeg drugog što želite pokrenuti kada je budete u budućnosti klikali.

Proces je jednostavan,

duži pritisak na ekran gdje u meniju "odaberi widget koji želiš dodati" odabirete desktop vizualire ikonu određene veličine ( opisi su na slikama )

Dakle to podržava promjenu veličine ikone kao i njenog izgleda

/ ali ne podržava sistemske widgete bluetooth ili wi fi /

 

Jednom kada dodate ikonu ove aplikacije na ekran, potrebno ju je prilagoditi kako bi se pokazivala vaša ikona. Odabirete neki jpg ili png kao ikonu koju želite iz svoje galerije.

Zatim odabirete što želite sa tom ikonom otvoriti.

Nažalost u free verziji nude se samo aplikacije i neki drugi shortcuti ( podržava i youlu dialere i messanger widget ) ali kao što sam već rekao nema bluetootha ili wi-fi-a.

Nema ni recimo foldera koji ste dodali na glavni ekran i sada ga želite zamijeniti nekom slikom tj. prikladnijom ikonom. 

 

Meni su najviše boli oči widgeti za bluetooth i wi-fi, kao i ostala tri iz te kolkecije a to su GPS i Satelite, te VOLUME widget kojeg kratko kliknete da ostanete u nečujnom modu.

Kada ih budete dodavali na ekran shvatit ćete da se ne daju smanjiti i da su relativno neugledni, te se nikako ne pašu sa ostatkom ikona.

 

Istraživajući sam došao do još jedne aplikacije za aranžiranje vaših vlastitih ikona. Na slici menija se nalaze ikone napravljene tom aplikacijom. Zove se: 

 

SIMPLE TEXT

 

Nudi relativno nekovencionalan način stvaranja novih ikona uz pomoć teksta i layera.

Da ne bih sada ulazio u daljnje objašnjavanje vrlo je jednostavno i dovoljno moćno da zadovolji i one malo kreativnije.

Ne možete dodavati sliku unutar toga kao nekakav predložak, možete se igrati sa layerima, i tekstovima, kojima možete mijenjati font, boju, prozirnost, nagib i tako dalje.

 

I sada konačno dolazimo do konačnog rješenja koje se zove 7 LAUNCHER

 

7 LAUNCHER

 

Konačno vertikalno scrolajući Home Launcher, maksimalno pojednostavljen i uz customizaciju opisanu na slikama daje potpuno nov atraktivan izgled telefona.

 

SVI OPISI SU U SLIKAMA, KAO I POSTUPAK DODAVANJA NOVIH IKONA.

 

 

Važno- ukoliko vam se ne sviđa prečac koji ste si izradili, morate ga obrisati i napraviti novi. To je nažalost cijena FREE verzije ovog launchera

_____________________________________________________________

 

aplikacije koje nisam spomenuo

 

ES FILE EXPLORER - dobar file explorer, ima thumbnailove, podržava otvaranje videa i slika u svojem meniju, kao i unzip

 

REAL CALCULATOR, CUBE CALCULATOR, i TOTAL CALCULATOR  tri najbolja.

 

VOLUME LOCKER SLUŽI DA VAM SE PRISTICIMA ZA POJAČAVANJE GLASNOĆE U PRAZNOM MODU NE POREMETI GLASNOĆA ZVONJAVE / ANDROID BUG /

 

PICSAY  PICTURE EDITOR - SONY E NEMA SVOJ

 

OLIVE OFFICE PREMIUM   BESPLATAN OFFICE ALAT

 

NO LOCK  SLUŽI ZA BLOKADU AUTOMATSKOG ZAKLJUČAVANJA. LAKO SE POKREĆE JEDNIM KLIKOM I EKRAN SE NE MOŽE ZAKLJUČATI. KORISNO

 

HOME MANAGER  AKO ŽELITE PROMIJENITI HOME LAUNCHER ILI SE VRATITI SVOJEM SONY ERICSSON SUČELJU, BRZI SWITCH. OVO JE TAKOĐER "MUST HAVE"

 

AIR DROID  bez kabela do podataka i fileova u vašem telefonu, preko servera kojeg kreira ovaj mali program. Prosječna ocjena 4.8 - izvrsno je malo reći.

 

 


 

 

 

 

uživajte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BALKANAC OD GLAVE DO OPANAKA
 
1 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: XPERIA ARC - potpuna customizacija 7 LAUNCHER

 
     

BALKANAC OD GLAVE DO OPANAKA
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.12.2011 2:17 (panonski).
15 godina
neaktivan
offline
Re: XPERIA ARC - potpuna customizacija 7 LAUNCHER

  

 

konačan izgled

BALKANAC OD GLAVE DO OPANAKA
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.12.2011 2:24 (panonski).
16 godina
offline
XPERIA ARC -recenzija customizacija

Vidim furaju se wp7 ikone.. Nadam se i da bu na winsima bilo omogućeno mjenjanje ikona u meniu.

 

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.12.2011 7:38 (zvonac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: XPERIA ARC -recenzija customizacija

brijem da bi trebalo cijeli meni promijenit, ali ne vidim bas neku veliku poantu toga {#}

BALKANAC OD GLAVE DO OPANAKA
15 godina
neaktivan
offline
XPERIA ARC -recenzija customizacija

UPDATE NA ICE CREAM SANDWICH protekao je bez većih poteškoća, iako sam se morao poslužiti drugim linkom gdje je samo update.

Ne da mi se kopati po historiju, ali ako ćete raditi update, obe stranice su službene, samo meni jedna na koju se spajoa PC Companion  nije funkcionirala jer je server za update  bio u banani. ( ne kužim al ajd )

Puno korisnika odjednom hoće update.

MOJA PREPORUKA - NAPRAVITI HARD RESET  uređaja iz menija. Obrisat će sve podatke telefona, a ostavit će sve podatke na SD Card. To je bitno.

 

Back Up telefona iz SONY PC Companiona VIŠE NIJE MOGUĆ !

sve morate da kopirate ručno, tj. sa određenim aplikacijama ( koje ćete također morati vratiti nazad )

 

SMS BACKUP i Contacts BackUp, sadržaj SD-a se i tako ne dira, ali nije zgorega i to prekopirati.

 

Ja imam još i NOteEverything sa kojom si pišem bilješke, a ona ima jednostavan export na SD Card.

 

 

 

HARD RESET i UPDATE ICS.


Iskustva ? MOBITEL OSJETNIJE ZAPINJE, I NISAM PREZADOVOLJAN.


Imao sam doista brz LAUNCHER 7 ( opisan ovdje ) i osjetio sam da je usporen ( LAGA MALO ) .


KojE su najbitnije promjene ?

Dobit ćete lijepe vizualne efekte koje sam ja odmah isključio, jer kao i u Winsima usporavaju procesor. Neko vrijeme sam čeprkao da to nađem, a nalazi se u meniju pod {DEVELOPER OPTIONS }....ja sam naime čeprkao po displayu.

Opcije promjene tipkovnice DOK TIPKATE su promijenjene i više ne važi dugačak pritisak da bi se otvorio meni svih tipkovnica koje ste aktivirali u svom meniju pod opcijama tipkovnica ( prikazuju se samo aktivirane, tj. one koje ste odabrali da ih sistem automatski podiže i drži dignutim dok tipkate )
Umjesto toga morate kliknuti majušnu ikonicu u samom gornjem lijevom kutu ekrana, tj. jako maleno nacrtanu tipkovnicu.
Po meni je prijašnje rješenje bilo mnogo bolje.


Dolphin na mfacebooku također laga, stranica se ne vrti onoliko uravnoteženo koliko palac ide po njoj gore dolje, pogotovo dok je potpuno ne učita.

BITNIJOM IZMJENOM SMATRAM DIALER, jer je konačno netko shvatio da T9 kao i svugdje drugdje mora biti uključen u biranje po alfanumeričkoj tipkovnici.
Loša strana je ta što je to loše riješeno.

Mislio sam se ovim updateom na ICS riješiti YOULU APP-a koju sam također ovdje opisao i koju svakako preporučam. Ali nakon dva dana, zaključio sam kako je sučelje još presporo, iako se zapravo radi o sistemskoj aplikaciji, koja ne bi trebala da bude nimalo spora.

Ne samo da je sporija od YOULU-a koji se podiže sa SD carda ( i ima tri widgeta kao opciju - sms, kontakt, dialer - SVE NA JEDNOM MJESTU KADA UĐETE U JEDAN OD EKRANA ! )

nego je dosadna, preloše dizajnirana, sa nemognućnošću da odaberete da prikazuje recimo kontakte bez slike, a ne sa slikom anonimusa pored svakog broja.

Poruke su također dosadno neintuitivne, a MMS SE JOŠ UVIJEK PRETVARA U 10 KB sliku, ako ste sliku uploadali direkt u poruku. ??!! ( pisao o tome, također NA POČETKU )



NE KUŽIM ŠTA SU ONI HTJELI SA OVIM UPDATEOM, ja sam sve posiključivao, a samo zahvaljujući Android Assistant aplikaciji koja vrši system clean ( odabrao na svakih 30 min ) telefon mi recimo brzo radi.

ali jednako je brzo radio i na Gingerbredu, prema tome, tko želi može slobodno zaboraviti ovaj update.


Inače svima preporučam da si customiziraju ovaj telefon predivnog ekrana na način opisan ovdje jer sam ja prezadovoljan brzinom kojom postižem da dođem do svega, a posebno mi se sviđa i dizajn koji sam napola sam osmislio dok sam uređivao desk screen.



Pozdrav svima

BALKANAC OD GLAVE DO OPANAKA
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
XPERIA ARC -recenzija customizacija

Ti pogrijesio, meni je ovo isto dao sa pises svoj licni dnevnik ( neredovno )

It's so deep how can you be so shallow
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: XPERIA ARC -recenzija customizacija

Sto je onda najbolje ostat na 2.3.4?

15 godina
neaktivan
offline
Re: XPERIA ARC -recenzija customizacija

Da, bolje je ostat na gingerbredu, 

bitnih razlika nema, ICS radi sporije jer je predvidjen za jace telefone

BALKANAC OD GLAVE DO OPANAKA
15 godina
neaktivan
offline
Re: XPERIA ARC -recenzija customizacija

http://developer.sonymobile.com/wp/2012/03/30/learn-about-the-technical-differences-between-gingerbread-and-ics/

 

 

ovdje su iznesene neke bitnije izmjene između Gingerbreda i ICS-a na Sony Xperiama, a čini se po većini komentara da se slažu sa mnom da je update loš jer nije donio ništa osim usporavanja sistema,

iako je to bilo drugačije najavljivano. Eto... Nije svako zlo za zlo, tj. nije svaki stariji firmware lošiji od novijeg :)

Pozdrav svima, samo sam htio javiti iskustva sa ICS-om

 

 

BALKANAC OD GLAVE DO OPANAKA
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 9:27 (panonski).
16 godina
offline
XPERIA ARC -recenzija customizacija

Dost se ekipe žali na ICS, mada mogli su ga još ispolirat kak spada, i ne vjerujem baš da bu na jačim mobitelima nekaj bolje delal.. S druge strane, frend ima Neo, i veli da mu je čak mob brži, stabilniji, s tim updejtom...

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
offline
XPERIA ARC -recenzija customizacija

Same here. No kod mene se radi o osjetno jačem modelu, odnosno Xperia Arc S uređaju. Sa Gingerbreadom je radilo sve savršeno, fluidno glatko, i zadovoljan sam sa uređajem, te sam napravio službeni update na ICS. Nakon toga sami problemi, od laga, sporog ulaska u numeričku tipkovnicu, imenik, itd... i da osjetno mi se smanjio nivo glasnoće na slušalicama. Nakon kraćeg istraživanja, dolazim do saznanja da je Sony Mobile napravio prilično traljav posao oko same nadogradnje i da se cijela ekipa žali i to na službenom forumu na nadogradnju na ICS.

 
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: XPERIA ARC -recenzija customizacija

ja sada pokušavam rootat telefon, ali jeb..e šta je to komplicirano !

Uhvatio sam sve žive forume i tutorijale, a ne mogu čak ni bootloader otključati, iako mi u postavkama telefona stoji da je to moguće. Otvorit ću novi thread, ništa ne kužim.

BALKANAC OD GLAVE DO OPANAKA
12 godina
offline
XPERIA ARC -recenzija customizacija

arc s ima sluzbeni ics update ???

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: XPERIA ARC -recenzija customizacija

Da.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice