Vodič za kupnju smartphonea

poruka: 1
|
čitano: 15.006
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Vodič za kupnju smartphonea

Vodič za kupnju smartphonea.

Sticky tema za pitanja za preporuku smartphona je prepuna glupih pitanja, ne jer su ljudi glupi, nego jer jednostavno ne razumiju koliko danas različitih načina za kupnju mobitela ima. Nerijetko čujem pitanja „koji mobitel da uzmem za 200€?“. I „šta reći?“ onima koji vide a ne čuju? Zato sam napravio jedan mali vodič već o tome kako odabrati pravi mobitel.

Prije svega, morate znati kojim budžetom raspolažete, limitiranim do određene cifre ili vam novci nisu možda nikakav problem, ali svejedno ciljate na neku skupinu tipa cca 2000 kn. A možda vam novci nisu apsolutno nikakav problem pa ćete izdvojiti koliko treba da treba za neki novi smartphone ili što već želite.

Druga bitna stvar je način kupnje. Da li preferirate kupnju isključivo u trgovinama, kod operatera, ili ste spremni kupiti mobitel preko njuškala ili nekog drugog oglasnika.

Treća stvar su vaše ambicije, zahtjevi, želje, prohtjevi – nazovite ih kako hoćete, znači morate znati što želite zapravo od mobitela? Želite da on bude modni dodatak ali da ipak može „opaliti“ i koju fotku, ili vam izgled uopće nije bitan jer ga koristite samo za pozive. Možda vam je potreban smartphone kojega želite koristiti i kao flash memoriju, a možda ga nikad nebi ni spojili za računalo... Možda nikad ni ne slikate sa mobitelima jer imate poluprofi DSLR, a možda non stop slikate sa mobitelom?

Četvrta stvar – koji OS želite? Na tržištu je nekoliko njih... Svaki ima svoje mane i prednosti...

Kao kratki primjer, uzmimo jedan od najpopularnijih smartphonea na tržištu – iPhone 4. Iako je prošlo gotovo 3 godine otkad je izašao, iP4 je i dalje jedan od popularnih smartphona. Kupujete li ga za gotovinu kod vašeg operatera, mogli bi za njega izdvojiti oko 6000 kn, postoje pak neki ugovori koji će vam ga praktički pokloniti za par kuna, a istovremeno oženiti za 100€ mjesečno... Ako ga pak želite kupiti na njuškalu – možda vam naleti koji novi za kojih 2000 kn...

Sad kad ste praktički upoznati sa svim parametrima, lagano možete razmisliti što želite, gdje ga želite kupiti i slično.

NAČIN KUPNJE

1.    Operateri

Svaki operater nudi različite pogodnosti za kupnju određenog mobitela. Pa tako cijene istog mobitela znaju varirati od 1 do 8000 kn primjerice.

Tu vam neću davati savjete koju tarifu je najbolje odabrati jer svaki čovjek je različit, pa po tome su i njegovi zahtjevi i potrošnja različiti. Dat ću vam savjet na koje stvari da obratite pozornosti.

Prednost je ta da ćete sigurno dobiti mobitel koji tražite, s garancijom i računom, a i nakon isteka ugovorne obveze, možete tražiti besplatno otključavanje mobitela na bilo koju mrežu.

Ali, koliko realno mjesečno trošite? Zbrojite se, ukoliko trošite 50-100 kn, jel vam zaista treba tarifa od 250 kn mjesečno na 2 godine? Znači u te 2 godine bi operateru u najboljem slučaju dali 150 kn (250-100) * 24 mjeseca (ugovorna obveza). To vam je 3500 kn. Za što se u oglasniku može dobiti više manje bilo koji mobitel. Istina, to je kao kupnja na kredit ili neke rate, a dobit ćete i još dodatnih poruka, poziva, MB i čega sve ne. A i plus klub bodova.... Sami zbrojite da li vam se to isplati.

Jel vam problem preći kod drugog operatera? Danas više manje svi operateri nude neku opciju besplatnih razgovora i minuta prema svim mrežama, a prelazak kod operatera nerijetko znači 50% jeftiniju pretplatu (vip primjerice). Odite kod drugog operatera i pitajte ga što će vam dati ukoliko pređete baš kod njega. Pitajte vašeg operatera koliko mu značite i da li vas želi zadržati (osobno sam dobio 2 godine 50% popusta u tmobileu jer sam bio vjeran korisnik). Ukoliko ste u vipu i primjerice htjeli bi ostati na vipu, ne košta vas puno kupiti simpa karticu pa prijeći na vip? Imat ćete novi broj, istina, ali i 50% popusta na novi ugovor + prelazak sa drugog operatera...

Sačekajte Božićne, Uskršnje i ljetne ponude, s naglaskom na Božićne ukoliko ste u mogućnosti. Mjesec – dva nekad znače jako dobre uštede i pogodnosti.

2.    Trgovina

Trgovine poput Europatradea, Svijet medija ili neke treće vam nude otključane mobitele po više manje službenim cijenama + marža trgovine. Što je veća trgovina, marža je manja, a mobitel time jeftiniji. Ukoliko vam novci nisu nikakav problem, boljeg mjesta za kupnju nema. Garancija ovlaštenog servisa, znate da je apsolutno nov, nije zaključan ni na jednog operatera... Di ćeš bolje?

3.    Oglasnici – njuškalo, bug forum i ekipa

Osobno mobitele uvijek kupujem preko oglasnika, ovog ili onog. Na oglasnicima uvijek možete naći svega i svačega. Od izrazito ljubaznih ljudi, do onih potpuno bahatih i nekulturnih, a mobitela još šarolikijih. Od potpuno novih do onih „malo ogrecanih“ kojima maltene pola ekrana fali.

Mnogi izbjegavaju oglasnike, ponajviše od straha od krađe ili slične prevare. Višegodišnje iskustvo me poučilo nekim trikovima kako pronaći pravi mobitel.

Moj savjet je: kupujte nove ili relativno nove mobitele starosti do jedne godine sa garancijom (po mogućnosti i računom, no ne nužno jer ga firme ne mogu ni izdati) od vašeg operatera ili ovlaštenog servisa i teško ćete loše proći. Zašto vašeg operatera? Zato jer će mobitel u tom slučaju biti zaključan na vašu mrežu ili tvornički otključan. Iako se danas većina mobitela može lako otključati preko neta –šta je sigurno, sigurno je.

Ne očekujte, ukoliko piše čak i da je mobitel apsolutno nov – a zar stvarno očekujete da netko prodaje mobitel da ga nije ni otvorio ni pogledao? Ne kažem da nema i takvih koji su potpuno zapakirani, al ne kupujete mobitel u trgovini nego u oglasniku. Osobno nove mobitele smatram one starim i do mjesec dana (što se može dogoditi u mjesec dana?). Čovjek ga je isprobao, nije mu odgovarao ili bi htio nešto drugo i prodaje ga obično 200 kn ispod cijene apsolutno novog – idealna prilika.

U kupnju povedite prijatelja, kupujte mobitel tako da sjednete na kavu u nekom kafiću gdje ga možete dobro pregledati za neka eventualna oštećenja koja nisu navedena. Provjerite jel garancija odgovara mobitelu, a ne da je za vešmašinu recimo (IMEI usporedba).

Što se tiče cjenkanja, nekima je to dosta važno, a neke prodavače instatno odbija. Ukoliko se bavite preprodajom mobitela, 100 ili 200 kn viša cijena vam puno znači. Ukoliko kupujete mobitel za sebe i nećete ga kupiti ko zna još koliko, pa jel vam tako bitno tih 100 – 200 kn da čekate ponudu po par mjeseci? Ukoliko je, onda čekajte, a ukoliko nije, procjenite sami kakav je prodavač, student koji bilježi svaku kunu ili pak frajer iz BMW-a koji je na prevarama i zaradio BMW...

Naravno, što je mobitel stariji, to raste vjerojatnost da ga uskoro slijedi neki kvar, što može i ne mora značiti uopće. Neki prihvaćaju taj rizik i kupuju starije flasgship modele (poput mene).

Eh da, jedna napomena. Ne kupujte mobitele preko pouzeća i slično. Ne možete provjeriti što je u kutiji, da li mobitel odgovara stvarnom opisu, ili je unutra pak nešto skroz izgrebano, pokvareno.... mačak u vreći ;)

Oke, sad kad smo razjasnili kako i gdje kupiti mobitel, dolazimo do onog dijela što kupiti za koje novce.

Otprilike cijena mobitela u trgovini ili kod operatera u slobodnoj prodaji je 100%, u njuškalu je cca 65-70%, a na bug oglasniku se nađe za 60% početne cijene. Naravno, ima izuzetaka za sve, al generalno govorim. Navest ću cijene za oglasnike otprilike, i što je moja preporuka uzeti. To ne mora značiti da će se svi složiti samnom (i neće), ali to je ono što bi ja odabrao u određenoj situaciji. Otvoren sam za sve prijedloge.

Kategorija do 1000 kn

Tu se stvarno svega može naći, od starih flagship modela do potpuno novih. Ovo je kategorija gdje ljudi znaju tražiti čuda za malo para, ili pak samo mobitel da ga imaju... Pošto ne znam baš ovu kategoriju najbolje da budem iskren, i došlo je stvarno pregršt entry modela, mišljenja za ove novce su ekstremno podijeljena.

Moj izbor: Samsung Galaxy S ili HTC Desire – 2 stare „pile“. No to sam samo ja.

Neki bi možda potražili iPhone 3G što po meni stvarno nema smisla, eventualno 3Gs, ali čak i to po meni nema baš smisla. 1. Jer nema garancije isto kao i SGS i HTC D, a 2. Jer ga i galaxy s i desire pojedu za doručak, za iste novce.

Preporuka nešto novije: Xperia Tipo ili slično –što god odaberete, sličnih su mogućnosti, dosta ograničeni u odnosu na jače modele, a svaki nudi više manje iste perfomanse.

HTC Desire C ukoliko ga pronađete, zna naletit za te novce.

WP: Samsung Omnia 7

Kategorija do 1500 kn

E tu se već da raspravljati što bi tko uzeo. Izbora je dosta i mijenja se iz dana u dan.

Izdvojit ću par modela koje bi trenutno uzeo za te novce:

Moj izbor: Malo stariji flasgship, HTC Sensation (morate se malo potruditi naći ga za te novce, ali nađe se).

Od novijih: Sony Xperia U, iako mal ekran, čini se kao dobar izbor za ove novce. Možete još pronaći i SE Xperiu Arc S koja nudi malo lošije perfomanse, ali dosta veći ekran i subjektivno jedan je od najbolje dizajniranih mobitela (još uvijek se nove mogu pronaći).

WP: Nokia Lumia 710  (non android alternativa)

Kategorija do 2000 kn

Tu u raspravu ulazi stvarno pozamašan broj modela i sigurno da ću nekoga uvrjediti odabravši jedan model ispred nekog drugog, no što se može.

Moj izbor: Samsung Galaxy Nexus – po meni bestbuy mobitel trenutno na tržištu, nađu se još uvijek novi jer nasljednik (Nexus 4) još uvijek nije stigao.

Daju se pronaći i: SGSII (malo teže, ali naleti), Xperia P

WP – Nokia Lumia 800

iPhone 4 – iako za ove novce ima puno jačih i novijih modela, neki jednostavno žele iPhone. Po meni je ovo prvi iPhone kojega bi nekome preporučio. Odličan mobitel, samo precijenjen.

Kategorija do 2500 kn

Od starijih modela, tu netrebate tražiti niti jednog. Za ove novce možete potražiti i sve iz kategorije do 2000kn, samo potpuno nove.

Moj izbor: HTC One S i Xperia S (ili opet Galaxy Nexus, samo potpuno novi) ili možda bi sačekao novi Nexus 4 koji bi se mogao naći čak za 2500 kn jer je najavljena cijena od 300$.

Daju se i pronaći: Galaxy Note (netko voli velike).

iPhone 4 – novi, opet kažem, stvarno precijenjen mobitel kad se pogleda što se sve može naći za te novce umjesto njega...

iPhone 4s – rabljen naravno, po meni također precijenjen, al opet, netko voli iPhone i želi. Svakako odlični su mobiteli i ako želi iPhone, po meni je 4s trenutno bestbuy. Pala je cijena zbog dolaska petice koja će ruku na srce, bar do Božića cijenom biti van svake pameti.

WP: Hajmo sačekati nove Lumie. Samo što nisu stigle, a realno, Lumia 900 je samo malo veća 800-ka.

Kategorija do 3000 kn

Više manje bilo koji mobitel na tržištu izuzev iPhonea 5, Galaxy Note-a 2 i HTC One X+

Moj izbor: Samsung Galaxy S3

Kategorija „lova do krova“

Ako vam nije prevelik – Galaxy Note 2

Ako vam je Note 2 prevelik, onda HTC One X+ ili Galaxy S3 (mada ga se može i za malo manje para uzet, a sličnih su karakteristika).

iPhone 5 – sve već znate

Lumia 920 – sačekajmo da dođe

Toliko od mene za sada, kažem, primam sve prijedloge i kritike. Ovo nije tema za pitanja koji mobitel izabrati (zato postoji već tema) već samo vodič gdje i kako ga kupiti.

Sada više ne stignem, ali idućih dana ću još malo dotjerati vodič ;)

Osvrt s korisničke strane - http://echo1.blog.hr/
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.11.2012 22:12 (EchoOne).

2 0 hvala 3
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice