Godinu i par dana nakon kupovine Nokia-e C5, kupio sam novi mobitel -HTC Wildfire S. U mnogočemu napredak, u par stvari vraćanje u kameno doba.
Budući da onih drugih stvari ima manje nego prvih, idemo samo navesti njih:
Baterija - Na Nokia-i je uredno trajale 5-7 (5 sa 3G, 7 bez). Slušao sam muziku, učio japanski, išao na 0.facebook.com. Baterija je sve to uredno trpila i radila. Na Wildfire-u, uz neprestano čačkanje baterija je izdržala, pazite, 9 sati (Wi-Fi bez 3G-a, Angry Birds od igara).
Uređenje izbornika - Možda će vama nabacane ikone (ili složene po datumu instalacije) biti draže, više volim klasični izbornik. Onaj s mapama/folder-ima.
Kutija, bundle, izgled uređaja
Kutija je mala i fino uređena (bilo bi je sram kad bi se našla pored kutije Nokia-e 5500). Bez da je otvarate već mislite da je uređaj unutra dobar (14,5 - 8,5 - 4,7)cm. Naravno, nikog nije briga kakva je kutija, ali eto...
Što se bundle-a tiče, uz njega dođu najobičnije slušalice s in-line mikrofonom i jednim tasterom (koji služi za play/pause, prebacivanje pjesme i javljanje/završavanje poziva). Slušalice su odbijale kvalitetno raditi na Samsung Monte-u, iako su potpuno nove.
Dobijete punjač koji je odvojen od kabla i sam kabal (USB>USB Micro) -debeo, dug i moćan. Imate još brdo uputstava, garantni listić i to je to. Ništa mnogo.
U uređaju će se već nalaziti Micro SD kartica upitne klase veličine 2GB.
Uređaj je pristojne, klasične veličine mobitela. Veličina ekrana nije kao na ultra-cool mobitelima, ali je rezolucija od 320x480 na 3.2" super. Mitch je spomenuo da je mutna (ne sjećam se pridjeva), ali stvarno nije (slikat ću ekran).
Ispod ekrana su 4 tipke: Home, Options, Back i Search. Search će tražiti na lokacijam akoje ovise o stanju mobitela, ako gledate na desktop on će tražiti po Google-u, ako ste u menu-u on će tražiti po menu-u itd.
Na vrhu, do 3.5mm audio jack-a nalazi se On/Off/Lock tipka i sa strane, na istoj strani na kojoj je USB Micro jack su tipke za podešavanje glasnoće (2 tipke izvedene kao jedna crta).
Što se izrade tiče, ekran je pokriven Corning Gorilla Glass-om (tako kažu). Oko ekrana nalazi se čvrsta plastika, a sa stražnje strane nalazi se gumirana plastika.
Uvod u funkcije
5 Megapixel-na kamera koja snima video u VGA rezoluciji nalazi se na stražnjoj strani, a tu je i upitno korisno LED osvjetljenje. Slike će biti priložene najvjerovatnije sutra.
Verzija Android-a koji dođe instaliran jest Gingerbread tj. 2.3, a GSM Arena kaže da ga je moguće nadograditi 2.3.5. verzijom.
Što se hardware-a tiče, tu je za sve osim igranja i 3D modeliranja dovoljna kombinacija ARM 11 procesora takta 600MHz i grafičkog procesora Adreno 200.
Funkcije/OS/dodatni programi
Prvo da se dotaknem odličnog segmenta -kapacitativnog ekrana koji posao obavlja odlično, nevjerovatno odlično. Pinch-anje radi brzo (možda postavim i video).
Prilično brzo radi i dok surfate (koristio sam stock browser, Opera Mobile i Dolphine browser) iako se ponekad, često dok se stranica još učitava, dese usporenja.
Android je iznimno jednostavan za korištenje, dakle, nije idiot-proof. Na ovom uređaju instaliran je Sense 2.1 tako da ne pričam o čistom Android-u.
Problem ovog OS-a je što brdo stvari samo čeka da se spoji na Interweb, pa makar to bio i onaj klasični kojiveć koji vam skida pare s računa. To sam riješio (makar mislim da jesam) skidanjem aplikacije koja se zove eNET Traffic i isključivši APN Switch, ostavivši kvačicu na WiFi Switch.
Problem je to što se aplikacije koje skinete s marketa ne mogu instalirati u predodređeni direktorij već se samostalno instaliraju u memoriju telefona koje nema puno -samo 150MB. U tome mi je pomogao App 2 SD Free koji će navesti sve aplikacije kojima je programer integrirao funkciju prebacivanja na memorijsku karticu, a predložiti će prebacivanje odmah po instalaciji aplikacije koja to omogućuje (prebaciti se može i bez njega, ali eto, koristan je).
Galerija je klasična i omogućuje obilježavanje više slika/videa prilikom slanja.
Mobitel nije glasan i kvaliteta zvuka koji zvučnik pušta nije nešto. Zvuk koji uređaj pušta kroz moje Yamaha-e bio je pristojan iako ne pretjerano glasan.
Možda bi bilo najbolje da snimim video, sad ću pokušati snimiti, pa ako bude loše, vraćam se pisanju.Ništa od ovoga, snimao sam, ali je aranžiranje prezahtjevno (na slici je prikazano kako sam (i da sam) snimao.
Nastavak:
Eto imao sam par dana da se pozabavim s mobitelom pa ce mi mozda biti lakse.
Otkrio sam da ugrađena MicroSD kartica od 2GB uopste nije dovoljna pa sam kupio AData karticu od 16GB klase 4. Da li se sa nje moze boot-ati sistem ja stvarno ne znam jer nisam (još) imao posla sa custom room-ovima i sličnim. Klasično i jedino moguće (koliko znam) kartica je formatirana u FAT32 sistem i trpi ograničenje slanja file-ova ispod 4GB (znači preko 4GB ništa ne možete poslati).
Do sad mi se dva puta smrzao (danas je 2.1.2012), ako je to smrzavanje: nije reagirao oko 10 sekundi na tipku otkljucavanja.
Živim u BiH blizu Sarajeva i nije mi se htio spojiti na GPS preko ugrađene aplikacije Navigation.
USB Tethering je radio preodlično (i sa Wi-Fi-em i sa 3G mrezom, sve je radilo super na računaru). Nažalost nisam uspio dijeliti Wi-Fi preko Hotspot funkcije -valjda je rezervisano samo za Wi-Fi.
Još nešto kad sam već kod Interneta, nisam se uspio spojiti na gradsku (lokalni Internet provider) Wi-Fi mrežu (dok sam preko PC-a i TrendNet Access Point-a to radio bez problema). Valjda mu antena nije dovoljno moćna.
Nisam iskusio nikakve probleme gubitka signala zbog nekog pogrešnog držanja uređaja.
Prepoznavanje govora (koje radi samo ako imate pristup Internet-u) kako sam već spomenuo u nekoj temu radi super. No nažalost, nemamo svi uvijek pristup Internet-u.
Skype nisam uspio natjerati da radi kako treba. Pošto imam više računara u kući (a samo jedan nije na Wi-Fi-u) primjetio sam da nezavisno od kvalitete signala oni mene čuju perfektno dok ja njih ne čujem (čujem dosta krčanja). Probao sam pričati sa prijateljima, ali isto. Reinstalacija Skype-a nije pomogla.
Slike (Imageshack, direktni link -nema reklama, neobrađene, samo prebačene na PC pa na Imageshack):
- Stolica za ljuljanje
- Kikiriki
- Meni najdraza biljka u kuci (smetnuo sam ime)
- Saranje na papiru (ovako izgleda kad autofocus zezne)
- Potpis (autofocus opet zeznuo, fukusirao je kraj potpisa)
- Preparirana riba
- Note (lijep macro)
- Globus
- Cetka za ciscenje racunara
- Sestrina lampa
- Sestrine igracke
- Uzasno skupe kastanjete
- Igra fukusa prvi dio
- Igra fokusa drugi dio
Otkrit cu vam tajnu -Angry Birds stopa.