4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.842
|
čitano: 2.579.276
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

tehnicka.podrska@t.ht.hr

Sve strpaj u privitak i opiši probleme :)

22 mjeseca
DDavorin kaže...

Evo stigla optika! Nabrzaka testirao laptopop ,usb adapter i rezultat ok pošto je usb 3.2 gen1 usko grlo. Sad se pojavio višak nekoliko 5G routera

https://www.speedtest.net/my-result/d/af554890-779e-4cb9-9245-6fba36da88a7

Pffff.. jbš ti to.. što se kur**š? Ja imam toliko kBit-a (doduše samo u downloadu)! 

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.3.2026 14:31 (yoko999).
10 godina
Pozdrav ekipa,muči me izbor routera.
Sredina je ruralna, spajam se na eNB ID 550362, udaljenost 5200 m. Trenutno imam nekakav tplink sa HT karticom i dođem do 80 Mbit, navečer oko 10 Mbit. Prebacuje se između B3, B8, B20 i nema agregaciju.Kako ima nekih svojih mušica (uključi, isključi, resetiraj), odlučija sam promjenit ruter.
Isplati li se tu izdvojiti za nekakav ZTE G5 Ultra MC8512 5G-A (vanjske antene vjerovatno nikad neću stavljati, igrati se isto neću nikada) ili da uzmem nekakav dobar 4g pa u budućnosti šta bude?
Treba mi samo Wifi i na njemu nakačeno par mob i jedno računalo.
Zahvaljujem

0 0 hvala 0
4 godine

A1 je ažurirao info o gašenju 3G mreže:

https://www.a1.hr/privatni/gasenje_3g_mreze

Excel dokument svih gradova u kojima će biti ugašen 3G do 23.3.:

https://www.a1.hr/documents/d/a1/a1-hrvatska-gasenje-3g-mreze

I to je to, A1 bi trebao imati ugašen 3G u cijeloj HR osim Zagreba za tjedan i pol dana, 23.3.2026.

Sljedeća faza gašenja 3G mreže
3G mreža prestaje s radom 23. ožujka na području sljedećih županija: Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, kao i na dijelu područja Grada Zagreba.

Ako želiš provjeriti gasi li se 3G mreža na tvojoj lokaciji, pogledaj detaljan popis lokacija (excel dokument, link na početku posta).

Ostatak područja Grada Zagreba planiran je za gašenje 3G mreže u srpnju 2026.

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
Svemo kaže...
Pozdrav ekipa,muči me izbor routera.
Sredina je ruralna, spajam se na eNB ID 550362, udaljenost 5200 m. Trenutno imam nekakav tplink sa HT karticom i dođem do 80 Mbit, navečer oko 10 Mbit. Prebacuje se između B3, B8, B20 i nema agregaciju.Kako ima nekih svojih mušica (uključi, isključi, resetiraj), odlučija sam promjenit ruter.
Isplati li se tu izdvojiti za nekakav ZTE G5 Ultra MC8512 5G-A (vanjske antene vjerovatno nikad neću stavljati, igrati se isto neću nikada) ili da uzmem nekakav dobar 4g pa u budućnosti šta bude?
Treba mi samo Wifi i na njemu nakačeno par mob i jedno računalo.
Zahvaljujem

Samo 5G routere 4G odlazi polako u povijest. Testiraj mobitelom da vidiš koje brzine imaš. Trebao bi testirati i Telemach mislim da bi kod tebe bio ok. I treba mapirati TM i A1 sa cellmapper app da se osvježe tornjevi i frekvencije na njima.

10 godina
Ht sam izmapirao, signal -104 , A1 skoro pa da nema signala, telemah još gore.e sad:

ZTE G5 Ultra MC8512 5G-A WiFi 7 4.29Gbps

ili

TP-Link Archer NX600 5G LTE

ili nešto drugo
16 godina
Evo poskupljuje i "internet tjedan" dobio danas sms....

PHONE HR_Telekom
DATE 2026-03-12 16:11:31

SMS Obavijest! Od 15. travnja opcija Internet Tjedan
iznosi 13,99 EUR za sedam dana neogranicenog
interneta, umjesto dosadasnjih 9,99 EUR. Postojeca
promocija od 50% popusta i dalje vrijedi po cijeni
od 4,99 EUR do 31. ozujka, a o daljnjim izmjenama
promocije cemo vas obavijestiti na vrijeme. Vas
Hrvatski Telekom

0 0 hvala 0
16 godina

Danas slučajno idem pogledati u Tcom app i vidim da su povisili cijenu za turističku opciju za duplo-Flat surf 10days 15e a bila je malo manje od 8e.

Jel još netko koristi tu opciju?

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

n00b pitanje.

imam HT 5g interenet, vanjska jedinica je Arcadyan WNC FWA A62, unutarnja isto arcadyan ruter.

imam pristup za postavke oba uređaja, i samo to koristim nemam svoj poseban ruter ilii AP.

ima li kojih postavki koje se da mijenjati da se poboljša latencija, brzina port orward ili slične cake.

wi-fi na matičnoj (x570 Taichi) je Intel AX200, da li se tu neka opcija mijenjati da se dobije prioritet i bolji bandwith?

hvala.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.3.2026 11:18 (HowYesN0).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
kran kaže...
Evo poskupljuje i "internet tjedan" dobio danas sms....

PHONE HR_Telekom
DATE 2026-03-12 16:11:31

SMS Obavijest! Od 15. travnja opcija Internet Tjedan
iznosi 13,99 EUR za sedam dana neogranicenog
interneta, umjesto dosadasnjih 9,99 EUR. Postojeca
promocija od 50% popusta i dalje vrijedi po cijeni
od 4,99 EUR do 31. ozujka, a o daljnjim izmjenama
promocije cemo vas obavijestiti na vrijeme. Vas
Hrvatski Telekom

S obzirom da koristim tu Simpa opciju Internet tjedan par godina di traje već godinu i pol dana "promocija 50%", mislim da će HT opet produljiti tu promociju pa će stvarna cijena biti 7 €/tjedan što je i dalje ok za razliku od Turističke ili Gigaboxa

skrba kaže...

Danas slučajno idem pogledati u Tcom app i vidim da su povisili cijenu za turističku opciju za duplo-Flat surf 10days 15e a bila je malo manje od 8e.

Jel još netko koristi tu opciju?

Ima već mjesec dana da smo u par navrata prenijeli tu obavijest da se zna. I svatko ju je dobio na SMS te kartice. Ima dosta ljudi na turističkoj :P

Sada će vjerojatno svi prebjeći na Simpa Internet tjedan ako bude 7 €/tjedan, vidi gore iznad odgovor drugom forumašu.

HowYesN0 kaže...

n00b pitanje.

imam HT 5g interenet, vanjska jedinica je Arcadyan WNC FWA A62, unutarnja isto arcadyan ruter.

imam pristup za postavke oba uređaja, i samo to koristim nemam svoj poseban ruter ilii AP.

ima li kojih postavki koje se da mijenjati da se poboljša latencija, brzina port orward ili slične cake.

wi-fi na matičnoj (x570 Taichi) je Intel AX200, da li se tu neka opcija mijenjati da se dobije prioritet i bolji bandwith?

hvala.

Ako si mislio na brzine i latenciju preko WiFi-ja, u ISP-ovom routeru se nećeš usrećiti takvim postavkama, moraš sam staviti svoj bolji WiFi router ili Mesh WiFi di to možeš naprednije podešavati.

Al najbolje ti je LAN kabelom spojiti na ISP router i točka.

Možeš maknuti njihov unutarnji router i staviti svoj na čiji WAN port samo spojiš vanjsku jedinicu za Internet a dalje ti svoj router konfaš kako te volja. Ovdje imaš moju recenziju te vanjske jedinice.

16 godina

Ne pratim stalno temu pa mi je nekako promaknulo to o poskupljenju:) Hvala.

Vrijedi mi još 2 dana turistička,dal je na njoj moguće uključiti opciju simpa tjedan?

Ne nalazim opciju da uključim simpa tjedan u moj telekom app jedino ako se može preko weba ili sms-om?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Moraš prvo deaktivirati flat surf opciju, i onda nakon par sati biti će ti dostupna i vidljiva opcija Internet tjedan za aktivaciju u app.
Tako sam ja napravio prije mjesec dana.
22 mjeseca

Inače, oni koji imaju ZYXEL ruter NR5103E od TRE Švedska, meni je potegnuo online update.

Radi se o firmwareu V1.00(ACDJ.2)b1_D0 iz 2026.

Nakon updatea da bi proradilo treba napraviti factory reset. 

Primjetio sam da je malo brži, download je sad malo stabilniji, sada se mogu obrisati zaglavljene SMS za one kojima to smeta kao mene, nema više mogučnosti odabira 3G pa ako to još nekome treba neka ne nadograđuje.

Sve drugo radi bez problema. 

U jednom trenutku mi je modem pokazao i VoIP nekim čudom?! 

Na modem se sada može spojiti sa SSH, koliko sam probao, no nažalost ne nudi AT komandu.

Sve u svemu ne znam na koji način se nadogradio kod nas u HR sa našom karticom iako je isključen data roaming, ali eto..jest ;)

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.3.2026 17:35 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
yoko999 kaže...

Inače, oni koji imaju ZYXEL ruter NR5103E od TRE Švedska, meni je potegnuo online update.

Radi se o firmwareu V1.00(ACDJ.2)b1_D0 iz 2026.

Nakon updatea da bi proradilo treba napraviti factory reset. 

Primjetio sam da je malo brži, download je sad malo stabilniji, sada se mogu obrisati zaglavljene SMS za one kojima to smeta kao mene, nema više mogučnosti odabira 3G pa ako to još nekome treba neka ne nadograđuje.

Sve drugo radi bez problema. 

U jednom trenutku mi je modem pokazao i VoIP nekim čudom?! 

Na modem se sada može spojiti sa SSH, koliko sam probao, no nažalost ne nudi AT komandu.

Sve u svemu ne znam na koji način se nadogradio kod nas u HR sa našom karticom iako je isključen data roaming, ali eto..jest ;)

Nadogradio se isto kao što se ažuriraju Windowsi bilo gdje u svijetu. Nebitno u kojoj državi se nalazi uređaj za nadogradnju treba samo internet!

18 godina
Dal u Zyxel NR5103E treba biti uključen Data roaming?

Meni se napravil najnoviji firmware i sad je to uključeno...
22 mjeseca
Ne treba to biti ukljućeno..zapravo trebalo bi biti isključeno obvezno.
Osim toga, moraš obrisati onaj defaultni APN (u mom slučaju 3breadband) i upisati svoj APN ovisno koji provider koristiš.
I ostaviti onu opciju na automatsko da uzima APN automatski sa SIM-kartice, tako da ti kod reboota ne traži 100 godina primarnu mrežu.
127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 1
18 godina
Hvala.
A koji je APN za A1 Savršena+?

UPDATE: našel, internet.a1.hr
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.3.2026 15:29 (Armor).
4 godine
Tirkiz kaže...

A1 je ažurirao info o gašenju 3G mreže:

https://www.a1.hr/privatni/gasenje_3g_mreze

Excel dokument svih gradova u kojima će biti ugašen 3G do 23.3.:

https://www.a1.hr/documents/d/a1/a1-hrvatska-gasenje-3g-mreze

I to je to, A1 bi trebao imati ugašen 3G u cijeloj HR osim Zagreba za tjedan i pol dana, 23.3.2026.

Sljedeća faza gašenja 3G mreže
3G mreža prestaje s radom 23. ožujka na području sljedećih županija: Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, kao i na dijelu područja Grada Zagreba.

Ako želiš provjeriti gasi li se 3G mreža na tvojoj lokaciji, pogledaj detaljan popis lokacija (excel dokument, link na početku posta).

Ostatak područja Grada Zagreba planiran je za gašenje 3G mreže u srpnju 2026.

Podsjetnik da A1 noćas/sutra gasi 3G mrežu praktički u cijeloj HR osim grada ZG.

Znači vjerojatno možemo očekivati da će kroz godinu dana A1 početi paliti novi 4G B8 ili 5G n8 low band, prebačen sa ugašene 3G mreže, isto kako je i HT napravio nakon gašenja svoje 3G mreže.

10 godina
Moze li se ikako saznati kada na odredeni toranj dolazi 5g signal sto se tice tcoma ? Barem neko okvirno vrijeme ?
Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
13 godina
Kod mene kad se prosle godine ugasio 3g u tcomu, 5g se pojavio nakon par mjeseci u nekim naznakama, a sad ga ima puno više i bolja je pokrivenost
Temu pozivnica: https://temu.to/m/u9kmi7rv2wy Kod za -30% za nove korisnike: aam11835
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Ma kod mene u blizini ima samo dva tornja. Prema hakomu i karti jedan je samo od A1 i imaju 5g, a drugi na koji sam ja spojen ima telemach koji ima 5g i tcom koji jedini nema... :D
4 godine
deepshitcro kaže...
Moze li se ikako saznati kada na odredeni toranj dolazi 5g signal sto se tice tcoma ? Barem neko okvirno vrijeme ?

Ne, telekomi to ne objavljuju javno

Samo na mobu upaliti netmonster i/ili cellmapper aplikacije (bar tjedno ili mjesečno) na svom području i vidjeti jel u agregacijama ima min. jedan N band, to je 5G (NSA). Isto se može u većini routera vidjeti.

Jer telekomi mogu lažno pustiti 5G ikonu a sve 4G B bandovi, bez ijednog N banda u agregaciji što je u stvarnosti samo 4G

Isto podsjećam da pojam 5G ne znači velike brzine jer su 2-3 frekvencije u igri, svi telekomi puštaju 5G na 700 MHz band N28 koji ima veliki domet ali mali bandwidth od 10 MHz i uglavnom poboljšava pokrivanje i upload brzinu a DL će vam jedva narasti za 50-tak Mbps ako nije opterećen.

Samo tornjevi koji imaju N1 band (HT ga trenutno jedini uvodi i to samo na tornjevima koji nemaju B28 band) i N78 (koji se stavlja uglavnom samo u gradovima i centrima) daju puno veće brzine ali imaju i manji domet.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.3.2026 11:50 (Tirkiz).
4 godine
deepshitcro kaže...
Ma kod mene u blizini ima samo dva tornja. Prema hakomu i karti jedan je samo od A1 i imaju 5g, a drugi na koji sam ja spojen ima telemach koji ima 5g i tcom koji jedini nema... :D

HAKOM karta se ažurira i sa skoro godinu dana zakašnjenja pa tamo podaci ne moraju biti aktualni.

To je navodno tako da se telekomi međusobno ne prate tko je kada i di digao nove tornjeve i koje bandove pustio

10 godina
Stavljeno mi je na routeru automatski (prednost 5g) pa tamo pratim kada ce uletiti. Stalno mi je spojen na B3+B3+B1+B20 tako da znam da je 4g agregacija u pitanju ali sam se nadao da mozda imaju neke okvirne datume do kada "moraju" pustiti 5g ali ocito da moram cekati kao i do sada. Hvala na odgovorima u svakom slucaju.
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.3.2026 15:13 (deepshitcro).
13 godina

deepshitcro   Probaj mu zadati bez b20 možda ti se spoji na 3+3+1+n28

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Ne mogu lockati frekvencije na xiaomi 5g cpe pro.
18 godina

Vjerojatno ne bi bilo lože da začetnik teme ažurira prvi post, pošto se ponešto promijenilo

u ovih 6 godina 

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
segregator kaže...

Vjerojatno ne bi bilo lože da začetnik teme ažurira prvi post, pošto se ponešto promijenilo

u ovih 6 godina 

na žalost ne može, nakon mislim mjesec dana više ti nije dostupan gumb za uređivanje :P

15 godina
Tirkiz kaže...
segregator kaže...

u ovih 6 godina 

na žalost ne može, nakon mislim mjesec dana više ti nije dostupan gumb za uređivanje :P

Baš sam išao provjeriti i uredno mogu editirati prvi post svoje teme iz 2016. 

Jedino ako je to benefit što sam pretplatnik.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
16 godina
moderator

Evo ako nekoga zanima, ZTE G5 (MC8520B) sa satshop.fi uredno agregira 1+3+7+20+28, radi telefonski port (VoLTE) i rade vanjske antene na 4G i 5G.

Hrpa opcija i sve otključano u fw.

Up i down cca 20% brži na lokaciji gdje sam ga montirao u usporedbi sa MC801A, uspoređujući oba na 4G bez vanjskih antena, sa istom agregacijom.

MC8520B koji se može kupiti kod nas koji dolazi iz ZTE Poljska ne radi kako treba i nema sve agregacije, ne sjećam se točno koje jer sam ga odmah spakirao i vratio.

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
Moj PC  
2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice