4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 3.592
|
čitano: 1.482.039
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

Uzmi B535-333 . Najbolje za te novce koje misliš dati za router.

9 godina

Još jedno,možda glupo pitanje.Može li se ovaj huawei iz gornjeg posta kasnije konfigurirati tako da ga doma povežem s routerom t-coma kako bi radio na neki način kao "pojačivač" u potkrovlju gdje će mi biti vjerojatno slabiji signal?

0 0 hvala 0
12 godina

Može ali mora biti spojen lan kablom sa glavnim routerom. Lan port u glavni router i Wan/lan port u 535

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.11.2024 16:25 (DDavorin).
12 godina

Da napišem par riječi o Xiaomi 5G CPE, isproban sa svim operaterima, spaja se na HT na B3+B3, mislim da sam vidio da je to bilo pitanje.

Koristim trenutno sa Telemach-om, u kući slabiji signal i ne spaja se na n78 ali isti problem sa signalom sam imao i sa ZTE MF297d tako da vjerojatno je dobra izolacija kuće . Čim ga stavim van odmah se povezuje na B1+B3+B28+n78 i brzina max oko 90mbps, HT i A1 dosta slabije brzine jer je jako puno korisnika, a i testirano je oko 19h. Do sada sa ZTE i P-60 brzine oko 50mbps.

Xiaomi nema mogućnost spajanja vanjskih antena ali uzeo sam adapter UFL na SMA pa spojio direktno umjesno internih antena, povezao se na B1+B3+B7+B28+n78 i max za sada izmjerena brzina oko 130mbps. Toranj na koji se spaja je dosta daleko pa samim time i signal nije neka sreća ali eto nije ni loše za sad. Još ću se malo igrati s operaterima i pozicijom antene pošto mi se ugovor izlazi za mjesec dana pa da vidimo dali možemo nešto bolje dobiti.

Probat ću još i s Y adapterom spojiti antenu na sva 4 ulaza routera ako će biti ikakvih razlika.

0 0 hvala 0
2 mjeseca

Ima li ga za kupiti još negdje osim u T-comu i Iskonu?

0 0 hvala 0
2 godine

Imam pitanje oko spajanja iskra p60 mimo, mozda je glupo al je li isto ako ih spojim horizontalno umjesto vertikalno?

Bazna viri preko krova od druge kuce pa pretpostavljam da je prioritet podignut antene na sto visu poziciju, mozda kod vertikalnog spajanja ove nize ne budu imale opticku vidljivost pa zato

0 0 hvala 0
12 godina
raxovkutak kaže...

Da napišem par riječi o Xiaomi 5G CPE, isproban sa svim operaterima, spaja se na HT na B3+B3, mislim da sam vidio da je to bilo pitanje.

Koristim trenutno sa Telemach-om, u kući slabiji signal i ne spaja se na n78 ali isti problem sa signalom sam imao i sa ZTE MF297d tako da vjerojatno je dobra izolacija kuće . Čim ga stavim van odmah se povezuje na B1+B3+B28+n78 i brzina max oko 90mbps, HT i A1 dosta slabije brzine jer je jako puno korisnika, a i testirano je oko 19h. Do sada sa ZTE i P-60 brzine oko 50mbps.

Xiaomi nema mogućnost spajanja vanjskih antena ali uzeo sam adapter UFL na SMA pa spojio direktno umjesno internih antena, povezao se na B1+B3+B7+B28+n78 i max za sada izmjerena brzina oko 130mbps. Toranj na koji se spaja je dosta daleko pa samim time i signal nije neka sreća ali eto nije ni loše za sad. Još ću se malo igrati s operaterima i pozicijom antene pošto mi se ugovor izlazi za mjesec dana pa da vidimo dali možemo nešto bolje dobiti.

Probat ću još i s Y adapterom spojiti antenu na sva 4 ulaza routera ako će biti ikakvih razlika.

Nema ni jedna slika sučelja. . Na koji način si mu zadao B3 i dobio 3+3? B1+B3+B3+B28+n78 jesi i tu agregaciju dobio? Jel ima cell lock?

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.11.2024 19:30 (DDavorin).
12 godina

Evo par slika niže, uglavom sučelje sa opcijama kao i na ostalim routerima. Možeš vidjeti ima HT neke upute za spajanje pa ima tamo dosta slika sučelja, evo i link: https://www.hrvatskitelekom.hr/ResourceManager/FileDownload.aspx?rId=17203&rType=2

Sve radi automatski, nažalost nema cell lock. Provjerim danas za tu agregaciju ali koliko se sjećam bilo je B1+B3+B3+B20+n78.

EDIT:

Link na slike jer ovdje ubije kvalitetu

https://ibb.co/B47MHr5
https://ibb.co/NV4WWfW

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.11.2024 8:30 (raxovkutak).
3 godine
raxovkutak kaže...

Evo par slika niže, uglavom sučelje sa opcijama kao i na ostalim routerima. Možeš vidjeti ima HT neke upute za spajanje pa ima tamo dosta slika sučelja, evo i link: https://www.hrvatskitelekom.hr/ResourceManager/FileDownload.aspx?rId=17203&rType=2

Sve radi automatski, nažalost nema cell lock. Provjerim danas za tu agregaciju ali koliko se sjećam bilo je B1+B3+B3+B20+n78.

EDIT:

Link na slike jer ovdje ubije kvalitetu

https://ibb.co/B47MHr5
https://ibb.co/NV4WWfW

Telemach nema B3+B3 nego ti se prespojio na HT mrežu pa ti je tamo agregirao B3+B3 jer samo HT ima to. Sada moraš čekati da ti se to opet desi pa da vidiš i uslikaš.

Na tvojim slikama se vidi i novi Telemachov B20 band u agregaciji :)

Poslao sam prije tjedan dana Cellmapperu ticket da provjere zašto na njihovoj karti pod Telemach 4G ne stavlja njihov novi B20 band kojeg mapiramo i vidimo na mobovima i routerima

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.11.2024 10:32 (Tirkiz).
12 godina

U pravu si, nisam naglasio da je B3+B3 bilo sa HT karticom 

14 godina

Koristim par godina HUAWEI 4G B535-333 + A1 Homebox 1tb ( al mislim da ću preć na gigabox+ em što je neograničen i em što su prva 3 mj 1 eur, a blizu sam i A1 i HT tornja; A1 toranj ima bandove 1,3,20,28 dok HT ima 1,3,20 ) i mislim da je već lagano za promjenu, možda mogu izvuć neku veću brzinu sa nekim drugim novijim modemom pa me zanima koliko se isplati fritz box 6890 lte? Mogu ga upiknut maltene džabe 

LP
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
zabbax21 kaže...

Koristim par godina HUAWEI 4G B535-333 + A1 Homebox 1tb ( al mislim da ću preć na gigabox+ em što je neograničen i em što su prva 3 mj 1 eur, a blizu sam i A1 i HT tornja; A1 toranj ima bandove 1,3,20,28 dok HT ima 1,3,20 ) i mislim da je već lagano za promjenu, možda mogu izvuć neku veću brzinu sa nekim drugim novijim modemom pa me zanima koliko se isplati fritz box 6890 lte? Mogu ga upiknut maltene džabe 

Ne bi dobio ama baš ništa, dapače bio bi na gubitku :D

Huawei ti je router CAT7, dok je Fric Cat6...

Osobno bih bolje investirao u noviji 5G router koji je puno boljih teh. spec. na 4G mreži, a i jednog dana ukoliko će ti na tornju biti 5G signala (pretpostavljam da ga sada nema) bit ćeš spreman za njega. Uz Gigabox ti nude onaj Žaomi router koji je vrlo dobrih specifikacija pa ukoliko njga možeš iskemijati po dobroj cijeni moj glas ide za njega ;)

14 godina
the chosen one07 kaže...
zabbax21 kaže...

Ne bi dobio ama baš ništa, dapače bio bi na gubitku :D

Huawei ti je router CAT7, dok je Fric Cat6...

Osobno bih bolje investirao u noviji 5G router koji je puno boljih teh. spec. na 4G mreži, a i jednog dana ukoliko će ti na tornju biti 5G signala (pretpostavljam da ga sada nema) bit ćeš spreman za njega. Uz Gigabox ti nude onaj Žaomi router koji je vrlo dobrih specifikacija pa ukoliko njga možeš iskemijati po dobroj cijeni moj glas ide za njega ;)

Hvala kolega na savjetu vjerojatno tako onda i bude, Gledao sam taj Xiaomi i čini se super jedino ako sam dobro skužio ne može korsiti ekterne antene 

LP
12 godina

Da, nema prihvat za vanjske antene ali možeš uzeti adapter UFL na SMA i spojiti u njega umjesto internih antena, tako imam ja trenutno složeno.

3 godine

HT je u Osijeku počeo paliti novi B8 band (900 MHz) na 4G-u, to je frekvencija prebačena sa ugašene 3G mreže na tom području

Sada pod 4G imate još jedan band za agregirati 

Vjerojatno će do Nove godine u cijeloj HR ugasiti 3G i prebaciti B8 band na 4G mrežu

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

Pozdrav,

imam pitanje i tražim preporuku.

Prvo pitanje je kako da na mobu,kad mi je 4g uključen (HT) imam 180/8 , a na ruteru,huawei 535 232 s vanjskom antenom dobim isto HT 60/40,stojim do njega. To me čisto ovako informativno zanima do čega bi moglo biti.

Za preporuku tražim 5g ruter,kvalitetan,da traje. Imam mogućnost kupnje u njemačkoj i HR pa me zanima preporuka. Na njega bi nadograđivao ili nadokupio mesh sustav pošto imam preko 300 kvadrata kuće za pokriti.

Gledam nešto u smjeru Tp-link deco x50-5g,tplink archer nx 200,zyxel nr 4.67,tenda 5g03 ili mikrotik chateau 5g. Mikrotik najskuplji od svih a dali i najbolji? Ima li još neki za preporuku? na njega bi spajao iskrine 5g p60 vanjske antene ,pošto vidim da ih svi ovdje u prijašnjim postovima hvalite.

HT toranj mi je na 3km začne udaljenosti,a1 imam na 6km. Uzeo bih oba 5g sima za probu mjesec dana pa ću vidjet koji koristiti. Do prije 2 tjedna sam imao na A1 4g puno veće brzine,sada su se prepolovile i ping dosta skače,dok mi HT sad puno brži (uzeo sim karticu od ht 10 dana flat,baš da vidim razliku).

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pitanje, ima li tko iskustva sa HT-ovim 5G Internet Gateway WNC FWA AF62? Da li bi navedeni uređaj radio van 5G FWA usluge, npr da se u njega stavi gigabox+ simica te da se onda klasično poveže na modem ili baš treba ić uključenje 5G FWA da uređaj proradi?

LP
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
izvone kaže...

Prvo pitanje je kako da na mobu,kad mi je 4g uključen (HT) imam 180/8 , a na ruteru,huawei 535 232 s vanjskom antenom dobim isto HT 60/40,stojim do njega. To me čisto ovako informativno zanima do čega bi moglo biti.

Pisali sto puta :P

Huawei B535 je router koji može koristiti najviše dvije agregacije/frekvencije.
Današnji mobiteli podržavaju 5-7 agregacija/frekvencija i zato ti daje veće brzine jer od tornja agregira još frekvencija koje B535 ne može, toranj na koji se router i mob kače vjerojatno ima 4 frekvencije.

Izmjeri mobom pa onda javi da ti preporučimo router.

Cellmapper i NetMonster app će ti dati informacije na koji toranj se spajaš i koje agregacije koristi i tako ćeš znati koji ti daje najbolje brzine.

zabbax21 kaže...

Pitanje, ima li tko iskustva sa HT-ovim 5G Internet Gateway WNC FWA AF62? Da li bi navedeni uređaj radio van 5G FWA usluge, npr da se u njega stavi gigabox+ simica te da se onda klasično poveže na modem ili baš treba ić uključenje 5G FWA da uređaj proradi?

Nemam pojma, vjerojatno to nije nitko isprobao pošto je to oprema u najmu i vraća se telekomu.

Isprobaj, ili će radit, ili neće :D

Mislim da je netko negdje pisao da se ta vanjska jedinica može uštekati i na neki drugi router, jedino se ne sjećam dal postoje VLAN-ovi, treba malo kopati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2024 15:10 (Tirkiz).
14 godina
izvone kaže...

Pozdrav,

imam pitanje i tražim preporuku.

Za preporuku tražim 5g ruter,kvalitetan,da traje. Imam mogućnost kupnje u njemačkoj i HR pa me zanima preporuka. Na njega bi nadograđivao ili nadokupio mesh sustav pošto imam preko 300 kvadrata kuće za pokriti.

Gledam nešto u smjeru Tp-link deco x50-5g,tplink archer nx 200,zyxel nr 4.67,tenda 5g03 ili mikrotik chateau 5g. Mikrotik najskuplji od svih a dali i najbolji? Ima li još neki za preporuku? na njega bi spajao iskrine 5g p60 vanjske antene ,pošto vidim da ih svi ovdje u prijašnjim postovima hvalite.

HT toranj mi je na 3km začne udaljenosti,a1 imam na 6km. Uzeo bih oba 5g sima za probu mjesec dana pa ću vidjet koji koristiti. Do prije 2 tjedna sam imao na A1 4g puno veće brzine,sada su se prepolovile i ping dosta skače,dok mi HT sad puno brži (uzeo sim karticu od ht 10 dana flat,baš da vidim razliku).

Hvala

Modem u mobitelu je "veće" kategorije tj. može agregirati više frekvencija/band-ova te samim time postiže veće brzine prijenosa. Sa kvalitetnim routerom bi dobio iste ako ne i bolje brzine.

Trenutno preporuka za jedan od jačih 5G routera koji ima priključke za vanjske antene je Zyxel NR5103e. Pripazi kod nekih drugih proizvođača/modela koji posjeduju priključke za vanjske antene može biti da su samo npr. za 5G SA koji kod nas (još) nije aktivan.

Što se tiče mesh-a, to nisam testirao niti gledao već duže vremena, ali da sada radim takav home setup kupio bi npr. posebno 5G router na kojem bi isključio WiFi i komplet WiFi mrežu izradio samo s nekim mesh sustavom (glavni nod bi trebao kabelom biti uštekan u 5G router a ostali komuniciraju bežično)

15 godina
Tirkiz kaže...
izvone kaže...

Današnji mobiteli podržavaju 5-7 agregacija/frekvencija i zato ti daje veće brzine jer od tornja agregira još frekvencija koje B535 ne može, toranj na koji se router i mob kače vjerojatno ima 4 frekvencije.

Cellmapper i NetMonster app će ti dati informacije na koji toranj se spajaš i koje agregacije koristi i tako ćeš znati koji ti daje najbolje brzine.

zabbax21 kaže...

Nemam pojma, vjerojatno to nije nitko isprobao pošto je to oprema u najmu i vraća se telekomu.

Mislim da je netko negdje pisao da se ta vanjska jedinica može uštekati i na neki drugi router, jedino se ne sjećam dal postoje VLAN-ovi, treba malo kopati.

nema vlanova, jer i maxtv na 5g ide preko androida koji ne treba vlanove, a fwa usluga se ne spaja putem user-a i passworda, nego preko apna od sim kartice

battletag:MasnaKrvavic#2275 steam:Hitman
14 godina

zabbax21 kaže...

Gledam baš sad, to je sličan štih ( ako ne i isti ) kao ZTE MC889, pa ako to radi valjda bi trebalo i ovo, budem svakako probao i javio povratno 

LP
3 godine
dado16 kaže..

nema vlanova, jer i maxtv na 5g ide preko androida koji ne treba vlanove, a fwa usluga se ne spaja putem user-a i passworda, nego preko apna od sim kartice

zabbax21 kaže...

Gledam baš sad, to je sličan štih ( ako ne i isti ) kao ZTE MC889, pa ako to radi valjda bi trebalo i ovo, budem svakako probao i javio povratno 

Pisali su na drugom forumu da kod te vanjske FWA jedinice za HT MAX2 5G postoje VLAN-ovi i da treba staviti MAC od HT-ovog routera koji se mijenja svojim. Nek se igra i javi.

12 godina
dado16 kaže...
Tirkiz kaže...
izvone kaže...

zabbax21 kaže...

Pa na koji način se spaja sa unutarnjom jedinicom? Kako to misliš preko androida se spaja?

15 godina
DDavorin kaže...
dado16 kaže...
Tirkiz kaže...
izvone kaže...

zabbax21 kaže...

Pa na koji način se spaja sa unutarnjom jedinicom? Kako to misliš preko androida se spaja?

ma ja sam mislio na ovaj dio za usluge(maxtv ne treba 1500 vlanid jer android koristi iskljucivo internet i radi na bilo cemu), a sad za jedinicu, dobro pitanje, nisam siguran

onaj dio sto kaze kolega da treba imat fixiranu mac adresu, to je tocno. To se mora spoofat

battletag:MasnaKrvavic#2275 steam:Hitman
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.11.2024 19:28 (dado16).
11 godina
Tirkiz kaže...
izvone kaže...

zabbax21 kaže...

Koji onda kupiti? Ja koristim mobitel kao router,ali treba mi router sa sim karticom tako da mogu spojiti philips hue na njega,jel ima onda koji bolji router sa sim karticom?

15 godina
Tirkiz kaže...

Ako se ne varam,toranj je eNB 850102:31 bio je donedavno na mapi na cellmapperu,no sada ga više nema na mapi. Ako treba koje dodatne informacije samo recite.

Razumim se u tehnologiju no mreže mi nikako nejdu,agregacije,B3,B20,skripte za rutere,ništa mi to nije jasno i čitam zadnje postove da bih barem nešto sam skužio,zato sam odlučio postavit ovdje pitanje i tražiti informacije od ljudi koji to sve kuže.

the chosen one07 kaže...

Modem u mobitelu je "veće" kategorije tj. može agregirati više frekvencija/band-ova te samim time postiže veće brzine prijenosa. Sa kvalitetnim routerom bi dobio iste ako ne i bolje brzine.

Trenutno preporuka za jedan od jačih 5G routera koji ima priključke za vanjske antene je Zyxel NR5103e. Pripazi kod nekih drugih proizvođača/modela koji posjeduju priključke za vanjske antene može biti da su samo npr. za 5G SA koji kod nas (još) nije aktivan.

Što se tiče mesh-a, to nisam testirao niti gledao već duže vremena, ali da sada radim takav home setup kupio bi npr. posebno 5G router na kojem bi isključio WiFi i komplet WiFi mrežu izradio samo s nekim mesh sustavom (glavni nod bi trebao kabelom biti uštekan u 5G router a ostali komuniciraju bežično)

Zyxel je dosta skup,no ako valja uzeo bih njega i bio miran na dulje staze,problem je što ga nigdje ,osim na ebayu rabljene,nemogu pronaći. I to sve neki sa švedskim operaterima. Da li mi se to isplati uzet?

I sam mislim ako ni jedan ruter koji ima svoj mesh sustav nije dobar za moj use case da ću uzeti ruter za 5g,iskopcat sve na njemu i na njega žicom gradit mesh.

Hvala vam na informacija i pojašnjenju

12 godina

Ima ga na mapi 850102 samo je ispod 750698 klikni jednom ili dva puta na toranj i pokazat će ti se lijevo u izborniku toranj.

2 mjeseca

Da se naći, samo treba biti uporan! Upravo sam kupio jedan nov, nebrandiran Zyxel nr5103e za 180 EUR na njemačkim oglasima! Na Njuškalu ima jedan za 399 EUR, ali mi je to bilo preskupo! Ovaj model bi trebao biti dobar u vremenu koje dolazi kod nas, jer HT bar u Osijeku "petlja" sa frekvencijama, i seli neke band-ove u 5G mrežu! Uglavnom možeš gledati oglase ovdje, evo ti link od mog, dok još bude aktivan! Poslao sam ga šogorici u Njemačku, pa ga osobno pokupim oko Božića. Jutros joj je stigao......(

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/the-zyxel-nr5103e-5g-indoor-router/2873805346-225-1857)

)

12 godina
rakonja kaže...

Da se naći, samo treba biti uporan! Upravo sam kupio jedan nov, nebrandiran Zyxel nr5103e za 180 EUR na njemačkim oglasima! Na Njuškalu ima jedan za 399 EUR, ali mi je to bilo preskupo! Ovaj model bi trebao biti dobar u vremenu koje dolazi kod nas, jer HT bar u Osijeku "petlja" sa frekvencijama, i seli neke band-ove u 5G mrežu! Uglavnom možeš gledati oglase ovdje, evo ti link od mog, dok još bude aktivan! Poslao sam ga šogorici u Njemačku, pa ga osobno pokupim oko Božića. Jutros joj je stigao......(

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/the-zyxel-nr5103e-5g-indoor-router/2873805346-225-1857)

)

Brendiran ti je! Sad sve ovisi na kojeg operatera je brendiran jer može imati problematičan FW da zaključanim pojedinim funkcijama ili frekvencijama i agregacijama.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice