HomePlug - pitanja

poruka: 2
|
čitano: 2.822
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
HomePlug - pitanja

Nedavno sam pročitao članak vezan uz HomePlug uređaje.

Smatram kako bi mi bio jako koristan jer mi je kuća puna lan kabela koji su dosta dugački i stvaraju veliku gužvu.

Prije kupnje bih htio dobiti odgovore na određena pitanja koja me zanimaju:

Da li HomePlug uređaji utječu na brzinu veze?

Npr, imam brzinu od 4 mbit/s i zanima me hoću li koristeći HomePlug dobiti istu brzinu ili će se ona drastično smanjiti.

Gdje se može nabaviti?

Koje su prednosti i nedostaci?

Na kraju bih volio dobiti komentare osoba koje koriste HomePlug i njihov dojam.

Hvala

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
RE: HomePlug - pitanja

Odgovori:

Homeplug uređaji ti ne utječu na brzinu veze, ali bitno je da si svjestan razlike između brzine tvoje lokalne mreže (u kojoj će biti i Homeplugovi ako ih instaliraš) te brzine tvog Internet pristupa.

Dakle, ako imaš brzinu pristupa Internetu od 4Mbit/s, ukoliko ćeš kompom spojenim preko Homepluga downloadati nešto s interneta brzina će ti i dalje biti maksimalno 4Mbps (u idealnim uvjetima).

Međutim, ukoliko ćeš unutar svoje lokalne mreže prebacivati neke datoteke između računala, mrežnih diskova i slično onda ćeš imati prijenos koji će nativno imati višu propusnost (recimo ovi bolji Homeplugovi imaju nativnu brzinu od 200 Mbps) ali će realna brzina biti limitirana sučeljima i mogućnostima samih uređaja koji sudjeluju u razmjeni.

Par primjera:

- iako imam nekoliko računala i mrežnih diskova opremljenih 1Gb sučeljem,  povezanih CAT6 kabelom i spojenih na Gigabitni switch, prijenos podataka između njih je maksimalno cca 20 MB/s (znači 160 Mbps) - o Gigabitu nema ni govora.

- imam spojen PopcornHour sa internim diskom koji je spojen na regularni LAN (100 Mbps) i kad na njega šaljem fajlove imam prijenos od nekih 4,5 MB/s (odnosno 36 Mbps) što je gotovo samo trećinu od deklarirane brzine.

Homeplugovi će ti se ponašati načelno isto kao i standardna LAN mreža. Prednosti:

- mobilan si sa rasporedom odnosno moguće ih je naknadno drugačije rasporediti po kućanstvu

- mobilnost predstavlja i uštedu jer nemoraš ponovno ići u trošak

- nema ružnih kablova pod tepisima, bušenja zidova itd.

Nedostaci:

- neke naponske letve uzrokuju interferenciju signalu pa je preporuka da se HomePlug spaja u vlastitu utičnicu (znači ne u naponsku letvu), što u pojedinim kućanstvima može predstavljati ograničenje

- skupa početna investicija

U prosjeku je HomePlug (ako zanemarimo malo skuplji start) zgodna tehnologija i ja je osobno toplo preporučam za korisnike koji nisu baš power useri po pitanju mreža i mrežnih tehnologija, HomePlug je dosta komforno, praktično i jednostavno rješenje.

Što se tiče preporuke modela, manje više ti oni svi koriste isti (Intellon) chipset, meni osobno su se ovi pokazali među boljima (odnos cijena/performanse), s time da imaj na umu da su ti potrebna bar dva komada :-)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice