:) al to mislish na novi crysis ili ?
Monitor za 5870
- poruka: 49
- |
- čitano: 9.112
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Gle, ak naprave nešt kao GTA 4, gotov si !!! Mislim nećeš moć igrat na toj rezi !!! Novi Crysis neznam kak će ti radit, nećeš moć imati max detalje na toj rezi sigurno, ak bude kao prvi Crysis. Crysis 2 eadi na CryEngine 3, pogledaj kak to fenomenalno izgleda, pa procjeni kolko bi moglo biti zahtjevno. lol
planiram kupiti hd 5870 pa me zanima koji bi monitor bio najbolje uzet za tu grafu?
Znači tebi bi triba da iskoristiš potencijal te grafe barem 30'' monitor.
Ja neznam zašto svi idu na toliko velike monitore,pa skoje vi udaljenosti gledate na njih?!Pa 30'' ima moj televizor kojeg gledam sa 3m udaljenosti,pa to minimalno sa 2m udaljenosti bi mogao gledat ali nikako manje...trenutno imam 19'' crt monitor koji je udaljen nekih 60-ak cm(malo više,nisam siguran a ne da mi se sad mjerit)i neznam kako bi sa takve udaljenosti gledao ni na 24'' a kamoli 30''...pa to je moram vrat okretat da bi pratio što se događa na ekranu
Ja imam u planu si uzet jedan LCD od 20'' više ne po meni ne treba za igranje i tako...ionako što smo dalji od monitora detalje slabije vidimo pa onda i ne osjetite razliku između 2 ili 16x AA uključenog a imate ogromnu razliku u performansama,neznam meni eto to nikako ne ide u glavu da iz takve blizine možete piljit u takve ekrane(ili planirate)i to samo zbog igri ajde da radite ba da neke pare idu uz to
Baš sam jučer gledao u linksu monitore pa više od 22'' po meni nema potrebe na njima je super slika i opet sa nižom rezom ne ubija grafe u pojam.
23" monitor je po meni max. za kupovat. Za ove veće, bar 1,5m moraš biti odmaknut od kompa.
LG 21,6 ili onaj od 23" full hd bih ja uzeo, a nisu ni skupi.
Što veća reza to jača grafa treba ,a što zahtjevnije igre dolaze to fps sve više i brže pada nego na onom monitoru niže reze em svaki put se mora uzet high end (ili samo da kažem relativno skupa) grafa da bi se uopće moglo igrat na prihvatljivim detaljima i origigi rezi bez štekanja = više para.
Meni ovaj 22" T220 uopće nije prevelik
ja sebi sutra uzimam ovaj 24'' 2433bw iz razloga jer nisam onja koji previse mijenja i namjeravm taj monitor sacuvat na sto vise vremena barem 5-6 dog i za to vrijeme mislim da bi tehnologija mogla otic tak daleko da mi i 24'' bude bio male za grafe koje ce doc... i onda slijedi eventualno prelazak na 30''...
ps: i mislim da malo pretjerate u tome da bi trebla tak jaka grafa za igrat normalno igre na 1920x1200 jer mi ga ima frend sa grafom 4650 i igra sve na mid-high cak i high-very high neke igre...
dali je bolje uzet monitor sa 16:9 ili 16:10 omjerom?
ja sebi sutra uzimam ovaj 24'' 2433bw iz razloga jer nisam onja koji previse mijenja i namjeravm taj monitor sacuvat na sto vise vremena barem 5-6 dog i za to vrijeme mislim da bi tehnologija mogla otic tak daleko da mi i 24'' bude bio male za grafe koje ce doc... i onda slijedi eventualno prelazak na 30''...
ps: i mislim da malo pretjerate u tome da bi trebla tak jaka grafa za igrat normalno igre na 1920x1200 jer mi ga ima frend sa grafom 4650 i igra sve na mid-high cak i high-very high neke igre...
Ili smanji rezoluciju ili malo sutra...
Za par god neće ni biti ovako loših monitora (sa TN matricom,barem mislim) nego će biti samo oni sa boljim matricama i sa boljim pozadinskim osvjetljenjem.
dali je bolje uzet monitor sa 16:9 ili 16:10 omjerom?
16:9 što se mene tiče.
Ja neznam zašto svi idu na toliko velike monitore,pa skoje vi udaljenosti gledate na njih?!Pa 30'' ima moj televizor kojeg gledam sa 3m udaljenosti,pa to minimalno sa 2m udaljenosti bi mogao gledat ali nikako manje...trenutno imam 19'' crt monitor koji je udaljen nekih 60-ak cm(malo više,nisam siguran a ne da mi se sad mjerit)i neznam kako bi sa takve udaljenosti gledao ni na 24'' a kamoli 30''...pa to je moram vrat
Za tu udaljenost idealan 42'' TV, a za FullHD da bi imao benefite čak 50''.
Da ti misliš kupit monitor na duže staze nebi taj sa T(o)N(e) metricom nego bi se ti mašija Dell 2209wa sa superiornom IPS matricom.
jer mi ga ima frend sa grafom 4650 i igra sve na mid-high cak i high-very high neke igre...
znao sam da ce neko doc i rec to al sam ja sam vidio...
PS nisam mislo kad kazem very high igre poput crysis, FC2 i te slicne jer mi je to jasno da nema teorije nih igra na mid...
Da ti misliš kupit monitor na duže staze nebi taj sa T(o)N(e) metricom nego bi se ti mašija Dell 2209wa sa superiornom IPS matricom.
pa cuj ja se bas ne kuzim u tu matricu al su mi rekli da je dobar i da ce mi potrajat... btw vec sad kad smo kod toga bi vam se dalo mi obj u 2 recenice cemu slizu ta matrica... mogu pretpostavit al bolje da mi neko kaze... i razlika između TN i IPS?
BTW ne radi nis extremno kao obrada videa, modeliranje i cak ne gledam filmove tako da mi treba za igre i internet i przit nes i sve te razne stvari sto bi se radile...
jer mi ga ima frend sa grafom 4650 i igra sve na mid-high cak i high-very high neke igre...
...dok je igrao tetris
Znaš ti da hd4650 ima ddr2 memoriju i jadnu memorijsku propusnost, a neke kartice 10x većom(gtx280/285,gtx275,hd5870) propušnošću se muče na 1920x1080 s npr. crysisom i ti meni veliš da ova vrti na high-very high, u biti da ali sa 1fps-om.
pa cuj ja se bas ne kuzim u tu matricu al su mi rekli da je dobar i da ce mi potrajat... btw vec sad kad smo kod toga bi vam se dalo mi obj u 2 recenice cemu slizu ta matrica... mogu pretpostavit al bolje da mi neko kaze... i razlika između TN i IPS?
BTW ne radi nis extremno kao obrada videa, modeliranje i cak ne gledam filmove tako da mi treba za igre i internet i przit nes i sve te razne stvari sto bi se radile...
Ukratko, IPS najbolji kut gledanja u realnim uvjetima čak 130 stupnjeva šta je daleko više od PVA, a pogotovo od TN, IPS također ima daleko manji inpu lag od bilo čega a da se ne pojave artefakti(kod TN-a može bit isto tako mali, ali uz artefakte), TN ima 6 bita po boji dok IPS ima 8. Za kraj ću samo reć da se TN matrice u televizore uopće ne ugrađuju. Mislim da za par godina neće na tržištu više uoppće biti TN panela, a ako ih i bude neće biti bolji od ovog Della što sam ga naveo i koji se trenutno smatra best-buy monitorom sa svojih 2200kn s obzirom na kvalitetu ekranskog prikaza.
...dok je igrao tetris
Znaš ti da hd4650 ima ddr2 memoriju i jadnu memorijsku propusnost, a neke kartice 10x većom(gtx280/285,gtx275,hd5870) propušnošću se muče na 1920x1080 s npr. crysisom i ti meni veliš da ova vrti na high-very high, u biti da ali sa 1fps-om.
si pogledo sta am poslije napiso ne igre poput crysis na very-high high!!!!
1. Matrice:
Najvažniji dio LCD-a.
Danas na tržištu postoje 3 glavne vrste matrica:
- TN+Film (ili samo TN) - Twisted Nematics
- MVA/PVA/S-PVA - Multi/(Super)Pattern Vertical Alignment
- IPS/S-IPS - (Super) In-Plane Switching
TN matrice se nalaze u najvećem broju LCD monitora, karakterizira ih odlična brzina odaziva, niska cijena, osrednji vidlivi kut, osrednji raspon i vjernost boja.
Ove matrice koriste obično 6-bitnu matricu, ili 16.2 milijuna boja koje postižu ditheringom (brza izmjena npr. između 253 i 255 nijanse) da bi postigli dojam 244 nijanse.
Često su jedini izbor za jeftinije monitore, ali nipošto se ne smiju smatrati lošima.
Kako tehnologija napreduje tako napreduju i TN matrice, tako da današnje verzije imaju poprilično solidan vidljvi kut i izražene boje (iako ne pretjerano vjerne), te monitori
zasnovani na ovoj tehnologiji mogu vrlo dobro poslužiti za igre, filmove, office i sl, pogotovo uzevši u obzir njihovu cijenu.
TN modeli se mogu prepoznati po tome što im je deklarirani vidljvi kut iskoro uvijek =<160°, te imaju 16.2 milijuna boja.
PVA/MVA matrice su 8-bitne matrice koji prikazuju svih 16.7 milijuna boja, imaju dobar vidljvi kut, dosta dobre boje, najbolji kontrast, najbolju definiciju crne (u svijetu LCD-a), te predstavljaju
odličan izbor za igrače, gledanje filmova, uredski rad (iako su ipak malo overkill za office aplikacije).
IPS matrice su karakteristične za monitore velikih dijagonala (>20"), a imaju najbolji (najvjerniji) prikaz boja, odličan kontrast, najbolji vidljivi kut od svih tipova matrica, i predstavljaju jedini pravi izbor
za grafičare (uz CRT-ove). Boljka im je donekle prikaz crne boje (jeftinijim modelima) te nešto viša brzina odaziva*.
Eto na pce sve objašnjeno, sve ti mi moramo naći.
1. Matrice:
Najvažniji dio LCD-a.
Danas na tržištu postoje 3 glavne vrste matrica:
- TN+Film (ili samo TN) - Twisted Nematics
- MVA/PVA/S-PVA - Multi/(Super)Pattern Vertical Alignment
- IPS/S-IPS - (Super) In-Plane Switching
TN matrice se nalaze u najvećem broju LCD monitora, karakterizira ih odlična brzina odaziva, niska cijena, osrednji vidlivi kut, osrednji raspon i vjernost boja.
Ove matrice koriste obično 6-bitnu matricu, ili 16.2 milijuna boja koje postižu ditheringom (brza izmjena npr. između 253 i 255 nijanse) da bi postigli dojam 244 nijanse.
Često su jedini izbor za jeftinije monitore, ali nipošto se ne smiju smatrati lošima.
Kako tehnologija napreduje tako napreduju i TN matrice, tako da današnje verzije imaju poprilično solidan vidljvi kut i izražene boje (iako ne pretjerano vjerne), te monitori
zasnovani na ovoj tehnologiji mogu vrlo dobro poslužiti za igre, filmove, office i sl, pogotovo uzevši u obzir njihovu cijenu.
TN modeli se mogu prepoznati po tome što im je deklarirani vidljvi kut iskoro uvijek =<160°, te imaju 16.2 milijuna boja.
PVA/MVA matrice su 8-bitne matrice koji prikazuju svih 16.7 milijuna boja, imaju dobar vidljvi kut, dosta dobre boje, najbolji kontrast, najbolju definiciju crne (u svijetu LCD-a), te predstavljaju
odličan izbor za igrače, gledanje filmova, uredski rad (iako su ipak malo overkill za office aplikacije).
IPS matrice su karakteristične za monitore velikih dijagonala (>20"), a imaju najbolji (najvjerniji) prikaz boja, odličan kontrast, najbolji vidljivi kut od svih tipova matrica, i predstavljaju jedini pravi izbor
za grafičare (uz CRT-ove). Boljka im je donekle prikaz crne boje (jeftinijim modelima) te nešto viša brzina odaziva*.
Eto na pce sve objašnjeno, sve ti mi moramo naći.
thx... dakle sad sam napokon skuzio u cemu je štos tak velike razlike u cijenama među monitora ... jbg svi su to morali naucit da bi znali sad napokon i ja znam
thx....
To sa PCeksperta je već zastarjelo, danas i IPS i PVA mogu (pod)jednako vjerno prikazati boje, da PVA imaju bolju crnu IPS. Što se tiče ovo oko igranja tu su zamijenili PVA i IPS, a PVA se i tu popravlja jel i nije veliki input lag bija do panela kolko je bija do elektronike
Ma bit će dobro, ako se ne misliš igrat, jer za 30", vjerojatno je najbolja HD5870X2, još nije izašla, ali ako ne želiš čekat uzmi matičnu koja podržava CrossFireX, i divje HD5870, spoji ih u crossfire, i uživaj, samo što je po ovim cijenama to preskupo, oko 5000kn, jedna dođe 2500.