Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.559
|
čitano: 5.663.689
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Koji monitor kupiti
9 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Ja bih htio napisati nekakav osvrt, kupio sam taj cesto spominjani LG , 4k, 27inch, za 3000kn, IPS i freesync, te mislim da za te novce nema se st oreci da se to ne isplati, jer se isplati, uz sve nedostatke, moje koje mogu iz prve navesti, nije "prelegantatn", tj ima mesa oko ekrana, ne previse ali nije poput nekih, glossy plastika, jedino sto je moguce s ekranom raditi je naginanje, samo hdmi i i displayport izlazi, takoder, ema najstablinije postojlje na svijetu jer stariji AOC koji drzim kao sekuncadrni monitor stablitniji je od ovog LG-a, ilitiga ovaj se nekad treska, AOC ne. Prednosti, uz vec navedene, ima "cable managment", ima mogucnost ugradbe na zid, jednostavan i brz software kojim se upravlja kroz jedan gumb na ekranu koji se nalazi na sredini ispod ekrana.

TAkoder, bez skeljinga na Windowsu itd, koristiti 4k na defaultnom zoomu ili kak oda to vec kazem - nemoguca misija, na 24 siguran sam je prakticki samoublicaka, tako da ja drzim 125% na windowsu. Osobno ne igram igre tako da ne mogu reci previse sto se toga tice, ali primarno rezolucija po meni je bitnija u radu nego igrama, u igrama tezis vise prema FPSu, ne prema lijepoj slici (ako si competitive gamer pogotovo). Ali jednom kada odradis nekoliko sati na vecoj rezoluiciji, neces se vratiti na manju :) Ne moram pricati koliko je prostora vise, kao da imas 4 FHD ekrana na onim laptoptima od 13.3incha (tako nesto), ako podijelis ekran na dva dijela imas dva "produzena" FHD. Naravno, ako ti je na skejlingu omjeri su nesto manji ali svejedno :) Pri citanju clanka, worda, pregledavanju zapisa, excela, pri programiranju itd itd ne moram pricati koliko je veca preglednost. Sto se tice sadržaja od multimedije na 4K, sve je to jos slabo svakako.

Osobno ja uopce nisam planirao nabaviti 4K, ali sam upao u zamku kao sto su mnogi ovdje, planirao sam iskesirati max 2 soma za monitor i dok nisam se ufurao u cijelu pricu ocekivaosam da cu moc dobiti 2k s IPS matircom za te novce....al malo sutra :) , naravno racunam samo tradicionalnu kupovinu a ne neke lijeve web shopove u kojima je svasta moguce a tome nisam sklon. Ako ne racunamo onaj neki noname 2k monitor s IPSom za cca 2200kn, cijela ponuda se svodi da su 2k monitori po nasim trgovinama 2700kn+, posto je ovaj LG bio 300kn vise od te cijene, logicno je da sam odabrao njega, a uz to ni jedan od tih 2k ni nema freesync. FHD i 24incha sam imao i htio sam nesto "vise", da postoji verzija onog BenQa što je 27incha i FHD za cca soma i pol al da je 2k, za njega bih iste sekunde čak i iskeširao soma kuna više :) Sve u svemu, imam osjecaj kao da je ovo lose vrijeme za kupovinu monitora.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.3.2017 23:37 (Sucko).

2 2 hvala 0
11 godina

Inače, postoje dva 24" (tj. 23,8") 2K IPS monitora za 1930-2077kn, tj. BenQ BL2420PT i Dell P2416D:

https://uk.hardware.info/reviews/6139/4/acer-g247hyu-asus-vx24ah-and-benq-bl2410pt-review-wqhd-on-24-inch-benq-bl2420pt

https://pcmonitors.info/reviews/dell-p2416d/

Nemaju FreeSync, ali se Dell prema recenziji bez problema clocka na 75Hz, a BenQ ima neke zanimljive feature (više za pro usere).

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 13:20 (The_Fichek).
8 godina
neaktivan
Cattoc_C kaže...

Nisi jedini, i meni djeluje da firme love brojke i zaboravljaju da to što prodaju treba biti gledljivo, a ne da blješti ko sunce. No i moj prethodni monitor je blještao nenormalno, a bio je TN. Tako da mislim da nije problem samo do IPS-a, već nikako da skontaju kako da boje izgledaju živo bez da bijela bude nenormalno svjetla.

Nakraju svi spustimo postavke na monitoru koji smo kupili zbog boja, a onda nam bijela praktički postane siva jer je ona barem gledljiva. 

Htio sam reći to što si i sam rekao, tj. da meni i TN blješte i da sam im smanjio brightness brutalno. Ako ima TN panela koji ne blješte, onda je to zaista mrak. (pun intended)

Sucko kaže...

Ja bih htio napisati nekakav osvrt, kupio sam taj cesto spominjani LG , 4k, 27inch, za 3000kn, IPS i freesync...

Znači, prednosti su mu:

-super slika (4k)

-freesync

-ips

A jedini nedostaci su mu:

-ružan

-sjajna plastika koja skuplja prašinu

-najlošije postolje ikad u svemiru

-crni okvir između ekrana i ruba

-vanjsko napajanje

-šugav kontrast i prilično snažan IPS glow

-presnažan antiglare

-iritiantan joystick menu

-problemi s LED-icom koje mnogi imaju

-problemi s windows power savingom

-problemi s pregrijavanjem

-200% scaling unakazi neke aplikacije, a za manji moraš imati oko sokolovo

:) Šalu na stranu, i ja gledam taj monitor. Sad samo da još netko kaže kakvo je skaliranje u igrama na njemu jer čitam da varira od monitora do monitora.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 14:03 (ImpulseCookie).
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Da li netko zna kakav je Benq GW2765HT. Najviše bi ga koristio za igre i rad u programima kao office i slično. Može i preporuka za neki drugi do 2800-2900kn, to mi je maksimum i nikako preko toga može samo manje gledao sam i neke jeftinije, ali ne znam šta odabrat.

Nije mi bitno da li je 16:9 ili 21:9 samo da nije 4K.

Može mi netko obajsnit kako 4K ima veću radnu površinu u odnosu na npr. FHD ako je ista dijagonala od 27''. Jasno mi je da 4K ima više piksela pa zbog toga više toga stane na monitor ali je onda jako sitno i treba se približit što naprimjer na FHD ne treba raditi. Imam 4K tv i kad je standardno skaliranje vidio sam da stane puno više ikona nego na monitoru kojeg imam ali ikone su jako male, kad sam povećao skaliranje kako bi se normalno vidjele došao sam na isto kao i na monitoru pa mi to sa radnom površinom nije baš jasno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 21:23 (loko_1).

1 0 hvala 0
11 godina

FHD na 27" je smeće za rad, vidio uživo. Sitne ikone i slova su doslovce mutna, a veće ikone i slova ne toliko. Znači rad sa hrpom odzumiranih podataka ili sa hrpom prozora je pretpostavljam nikakva. Za multimediju je to nebitno jer uglavnom imaš 1 fullscreen ekran i kod igri se lako postavi AA, dok npr. Excel nema antialiasing.. 1440p mi za rad izgleda idealno na 24"-28", ali nemam iskustva.. Možda ti dođe na isto kaj se tiče stvarne radne površine, tipa 1440p 100% i 4K 150% skaliranje, ali onda 4K malo gubi smisao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 21:46 (The_Fichek).
15 godina
protjeran
Koji monitor kupiti

Pa 4K i nema nikakvog smispa ispod 32"

Moj PC  
3 0 hvala 1
11 godina

Ah, vidiš da nekima ima jer smo došli do toga da je 4K na 27" jeftiniji (doduše samo u ED u HR) od 1440p 27", ali meni se ne čini toliko praktičnijim za daily use i posao.

11 godina
Bubabug kaže...

Jel valja ovo za CS GO i FPS igre opcenito  144Hz ACER GN246HLBBID . Ili ima nesto bolje blizu te cijene?

BenQ-Monitor-Tournaments-Professional-XL2411...sigurno bolji stalak i odziv,oko 2200 na nabavi,odličan za fps.

https://i.redd.it/e18f8931ul5y.gif
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 23:32 (ZGamer).
8 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Smisao 4k na 27'' je 163 PPI, odnosno najoštrija slika ikad. Kako 4k ima 4x više piksela od 1080p ta oštrina se ne gubi ni skaliranjem. Sudeći po recenzijama i jeftini 4k monitori s mnogo zamjerki svejedno imaju primjetno bolju sliku od drugih monitora slične dijagonale. Ako se ne igraš, 4k je super izbor.

27'' 4k monitor je "retina" na 53 cm udaljenosti, što je solidan omjer rezolucije i veličine jer monitore te veličine uglavnom držiš na 60-ak cm od sebe.

27'' 1440p monitor izgleda jednako dobro tek na 81 cm udaljenosti, što je vidno predaleko.

5,2'' 1440p smartphone ekran postiže jednaku kvalitetu već na 15cm, što je već overkill jer ne znam tko gleda smartphone nakeljen na nos da mu treba toliki PPI. 1080p bi tu bio dovoljan. (ako ne gledamo da oko možda zapravo može vidjeti više detalja)

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.3.2017 5:27 (ImpulseCookie).

0 1 hvala 0
9 godina
ImpulseCookie kaže...

Smisao 4k na 27'' je 163 PPI, odnosno najoštrija slika ikad. Kako 4k ima 4x više piksela od 1080p ta oštrina se ne gubi ni skaliranjem. Sudeći po recenzijama i jeftini 4k monitori s mnogo zamjerki svejedno imaju primjetno bolju sliku od drugih monitora slične dijagonale. Ako se ne igraš, 4k je super izbor.

27'' 4k monitor je "retina" na 53 cm udaljenosti, što je solidan omjer rezolucije i veličine jer monitore te veličine uglavnom držiš na 60-ak cm od sebe.

27'' 1440p monitor izgleda jednako dobro tek na 81 cm udaljenosti, što je vidno predaleko.

5,2'' 1440p smartphone ekran postiže jednaku kvalitetu već na 15cm, što je već overkill jer ne znam tko gleda smartphone nakeljen na nos da mu treba toliki PPI. 1080p bi tu bio dovoljan. (ako ne gledamo da oko možda zapravo može vidjeti više detalja)

ja sam dosad na 42" 1080p na 80cm i nisan vidi piksele dok se ne približin,nisan ćorav.

15 godina
protjeran
Koji monitor kupiti

Na tome ne vidis piksele i onda ides kupit 4K monitor? Zasto pobogu?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
dabar_solta_V2 kaže...

ja sam dosad na 42" 1080p na 80cm i nisan vidi piksele dok se ne približin,nisan ćorav.

Mora da si slijep.  U monitor od 27" gledaš s 40-60cm, ne više.

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
9 godina
ansha kaže...

jednostavno nema šanse da u 2017 god kupim opet 1080p panel bia on 500hz, jednostavno nema šanse.

8 godina
neaktivan
dabar_solta_V2 kaže...
ansha kaže...

jednostavno nema šanse da u 2017 god kupim opet 1080p panel bia on 500hz, jednostavno nema šanse.

Ovako ispada da si kupio nešto da budeš pomodan i platio to skupo iako ne vidiš razliku. 42'' 1080p bi morao gledati s udaljenosti od 168 cm za retina PPI.

Ja jasno vidim pikselizaciju na 24'' "1200p" monitoru. Kad pogledam tekst na mobitelu to je nebo i zemlja. Obla sredina malog slova "s" mi izgleda kao tri reda od po dva piksela :D

9 godina
ImpulseCookie kaže...
..
 da budeš pomodan iplatio to skupo ...

lol ,pa tv sam mora zamjenit nakon par godina,i to ovi put s pravin monitoron. stara elektronika ide u škovace nova na stol ,možeš to nazvat kako oćeš ali jedino je logićno da se ide naprid za istu lovu nakon par godina.

a kad pogledaš cjene fhd 28 monitora kakve su ni ne izgleda skupo 2300kn za istu velićinu a 4k + freesync.
preskup je i polovni 1080p 32 inća sta san prvo misli uzet tu s foruma ,covik mi je tražia 2500kn i to je ka spustia za neki 144hz acer mislim.

možda san navika na mali ppi ,ono šta se reće da dok ne vidiš bolje nemoš ni znat kako izgleda pa eto da sad cu vidit kako izgleda i visok ppi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.3.2017 13:36 (dabar_solta_V2).
15 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Gore sam pitao pa mi nitko nije odgovorio kakav je Benq GW2765HT. Dosta vremena tražim neki monitor do 2500kn, našao sam taj Benq za 2850kn i išao bi preko limita, ali kako nisam mogao ništa drugo naći njemu se još podigla cijena. Tako da bi ga sad kupio samo ako je baš dobar i nema ništa bolje za tu cijenu. Monitor bi trebao bi biti veći od 24'' tako da mislim da mi onda treba 1440p i mora biti IPS.

Nekako mi se sve više nameće LG 29UM68-P jer jednostavno ne vidim ništa drugo do 2800kn. Pretpostavljam da su dobri 27'' 1440p skuplji d 3000kn.

0 0 hvala 0
11 godina
Dobar je taj Benq, ima Bugovu preporuku i mislim da postoji par dobrih recenzija, cak i na ovoj temi, samo treba potraziti. Btw. taj monitor je namijenjen prvenstveno za posao, tako da mozda nebu najbrzi za igrice, iako je ips.
12 godina
ImpulseCookie kaže...

potpis !!!

15 godina
Dell p2417h do 1500kn ili ipak nešto drugo?
Nije mi primaran gaming,tu i tamo bacim csgo ili nešto od novijih naslova. Ugl filmovi i surfanje

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Ja se isto razmišljam o P2417H za 1500kn, uglavnom za surfanje i čitanje...

Treat your password like your toothbrush. Dont let anybody else use it, and get a new one every six months. ~Clifford Stoll

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...
Dobar je taj Benq, ima Bugovu preporuku i mislim da postoji par dobrih recenzija, cak i na ovoj temi, samo treba potraziti. Btw. taj monitor je namijenjen prvenstveno za posao, tako da mozda nebu najbrzi za igrice, iako je ips.

To me najviše brine što je namjenjen za posao pa ne znam kakav je za igre. Da li mi je možda sigurnije ići na LG 29UM68-P, LG-u ide u korist i to što je dosta jeftiniji. Da li uopće postoji još nešto osim ta dva monitora do 2800kn jer ja jednostavno osim toga ne uspijevam pronaći. 

Šta to znači da je monitor namjenjen za posao. Znam da su sporiji od onih koji su više za igre. Zanima me kad se usporedi monitor za igre (mislim da je ovaj LG za igre) s monitorom koji je namjenjen za posao da li ima neke razlike u poslu, znači office, internet i ostali programi jer bi mi monitor služio i za to. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.3.2017 9:26 (loko_1).
13 godina
Koji monitor kupiti

Gledam se prebaciti na radni stol pa gedam monitore, vidim da se dosta prica o 21:9 a trebalo bi mi nekaj za igre i radu u Lightroom-u za obradu fotki ( ništa full profi ali je poželjno da je dobar ), imam i5 6600 i GTX970

pa gledam ovaj npr, jel ima ko i kakav je ( kakva je razlika između 58 i 68 i dali je ok 2560x1080 za 21:9 )

https://iponcomp.hr/webshop/product/lg_34um58_p/1375477

Rado bi Dellov onaj 3415 ali to mi je preskupo 

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Razlika između 58 i 68 je u Freesyncu, tako da ti s Nvidiom nemaš potrebu za 68 (osim ako ne planiraš prelazak na AMD). Što se tiče rezolucije, to ti ispadne isti PPI kao i 1920x1080 na 27''.

16 godina
odjavljen
Koji monitor kupiti

Dobar gejmerski do 2500? Možda i IPS da bude? 24", 25", 27"...

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.3.2017 14:07 (Tonči).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Domdom32 kaže...

Razlika između 58 i 68 je u Freesyncu, tako da ti s Nvidiom nemaš potrebu za 68 (osim ako ne planiraš prelazak na AMD). Što se tiče rezolucije, to ti ispadne isti PPI kao i 1920x1080 na 27''.

to znači da mogu uzeti 58 i imati 75hz ili ??  ne kužim se u taj freesync osim kaj mi se cini da je freesync za ATI a gsync za nvidiu ili !??

Kakav je taj LG 21:9, jel ta reza ok ili treba poseguti za višom 34xx x 1440 ili koliko je vec !?

Hvala

11 godina
Definiraj gamerski.
16 godina
odjavljen
ansha kaže...

Pa 4K i nema nikakvog smispa ispod 32"

Naravno da to nije točno. 4K smisla ima na 24" i na 40". Ili na 200% skaliranja ili na 100% skaliranja (tj. bez skaliranja). Sve između je ili presitno ili preveliko ako se skalira 200% ili je skaliranje s decimalama, što je na Windowsima očajno.

13 godina
dabar_solta_V2 kaže...
ImpulseCookie kaže...
..
 da budeš pomodan iplatio to skupo ...

lol ,pa tv sam mora zamjenit nakon par godina,i to ovi put s pravin monitoron. stara elektronika ide u škovace nova na stol ,možeš to nazvat kako oćeš ali jedino je logićno da se ide naprid za istu lovu nakon par godina.

a kad pogledaš cjene fhd 28 monitora kakve su ni ne izgleda skupo 2300kn za istu velićinu a 4k + freesync.
preskup je i polovni 1080p 32 inća sta san prvo misli uzet tu s foruma ,covik mi je tražia 2500kn i to je ka spustia za neki 144hz acer mislim.

možda san navika na mali ppi ,ono šta se reće da dok ne vidiš bolje nemoš ni znat kako izgleda pa eto da sad cu vidit kako izgleda i visok ppi.

nije preskup nego se radi o tome imas li para ili nemas i nisam ti ga "ka spustia" nego sam ti spustio prakticki novi monitor s 2 godine garancije za 1300kn ispod cijene u ducanu.

prvo si me zvao i pitao moze li se pregovarat oko cijene na sta sam ti ja rekao da moze da mi ponudis svoju cifru na sta si ti odgovorio citiram "ma nemam ja novce" i prekinuo razgovor, da bi me nakon 5 minuta zvao ponovo i zviznuo ponudu ni pet ni sest nego 500kn manje i odma popratna kuknjava kak si spisko vec pola place ovo ono ( da se razumijemo da si ti ponudio i 100kn za monitor ja bi ti rekao hvala dovidenja i sve ok.. trgovina funkcionira na osnovu ponude i potraznje i sve pet, nisam se ja nasao uvrijeden ponudom nego koji vrag mene interesira tvoje imovinsko stanje i jesi li ti ili nisi spiskao svoju placu i na sta.. nit te poznam nit sam te vidio ikad u zivotu da bi me bilo briga ). da si bio normalniji vjerojatno bi ga cak i dobio za ponudenu cijenu +/- postarina.

treba malo naucit komunicirat s ljudima.  

11 godina
neaktivan
VooDooZg kaže...
Domdom32 kaže...

to znači da mogu uzeti 58 i imati 75hz ili ??  ne kužim se u taj freesync osim kaj mi se cini da je freesync za ATI a gsync za nvidiu ili !??

Kakav je taj LG 21:9, jel ta reza ok ili treba poseguti za višom 34xx x 1440 ili koliko je vec !?

Hvala

Ne znam kakvo je stanje sa 75 hz bez Freesynca, ali trebao bi ako ga reklamiraju kao 75 hz. Znam da je bilo nekakvih problema oko toga pa bolje da provjeriš. Mislim da netko na forumu ima baš ovaj 58. Da, Freesync je AMD-ov, a Gsync Nvidijin.

Što se tiče te rezolucije, mišljenja su podijeljena. Nekima je to preniska rezolucija za tu dijagonalu, nekima je dobro, tako da bi ti najbolje bilo negdje vidjeti kako izgleda 27'' 1080 monitor pa sam procijeniti.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice