Ploča je gigabyte EP45-UD3P. Hoću staviti ram od 1066 mhz.Preporučite koji ram i da li je bolje staviti 4 *1gb ili 2 *2gb?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ako misliš OC-ati, onda bolje dva keksa jer je stabilnije. Ako ne misliš OC-ati, odaberi jeftiniju kombinaciju. Ja bi uzeo 2*2GB radi moguće nadogradnje.
2 x 2GB
Ali kojeg proizvođača? Kingston,mushkin,ozc,kingmax itd...?
Ali kojeg proizvođača? Kingston,mushkin,ozc,kingmax itd...?
IMHO, najbolje ti je pogledati compatibility listu za svoju plocu, pa tako odluci.
Ja npr. imam Mushkin DDR2 1066 i nikako nije mogla raditi kao DDR2 1066 na mojoj ploci iako ploca sluzbeno podrzava DDR2 1066.
Mogla je normalno kao DDR2-800 i ni mrvicu vise (nestabilnost kompa cak i na DDR2-802)
Morao sam okolo surfati da bi otkrio u cemu je problem i tek na Mushkinovom forumu pronasao da za moju plocu moram jednu od onih sekundarnih latencija (ne sjecam se sad koju, a neda mi se restartat komp da vidim u BIOS-u) postaviti na odredjenu vrijednost kako bi radila. Naravno, moja verzija BIOS-a nije imala tu vrijednost, pa sam morao flashati BIOS na noviju verziju da bi dobio i te vrijednosti.
Doduse, sada radi bez ikakvih problema kao DDR2-1066, ali morao sam okolo istrazivati da bi to postigao.
Da sam uzeo neku koja je sluzbeno podrzana i istestirana za moju plocu radila bi najvjerovatnije kao DDR2-1066 odmah.
Pored ovog gore pripazi i na jos 2 stvari prilikom odabira:
1. Garancija. Sto duze to bolje jer nije neuobicajena pojava greski na RAM-u
2. Velicina. Nailazio sam po forumima na slucajeve kada se ekipa zali da im se heatspreader na memoriji "sudaraju" sa vecim coolerima na CPU i slicne stvari. Ne znam kako je sa tvojom plocom i tvojim CPU coolerom, ali ipak pripazi na to ako budes uzimao neku memoriju sa ogromnim heatspreaderima. Mala sansa da ce se to desiti, ali u nekim ekstremnijim situacijama moguce
hvala na odgovorima!
Danas ugradio 2*2gb ram corsair 1066mhz,654 kn sa dostavom iz linksa.