linux koriste pametni,ja nisam među njima pa koristim windowse
Zašto koristiti Linux?
- poruka: 296
- |
- čitano: 72.548
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Probao sam i ja koristit razno razne distre Ubuntu, Mint, Fedoru, Mandrivu, OprnSUSE ... i na kraju sam se opet vratio na svoj stari dobri windows na kojemu mogu radit što poželim .. i što mi je najbitnije .. na winsima samo dvokliknem na .exe file i krene instalacija, a na linuxu preko nekog tamo šta ja zna...!
Problem je taj što si već stekao negativno mišljenje o Linuxu prije nego što si ga počeo koristiti, tj. očekivao si da će nuditi istu funkcionalnost kao i Windows, kad si video da se razlikuje odbacio si ga gledajući na njega kao nešta nesavršeno i nerazrađeno. Što se tiče tvog problema sa instalacijom Linux ti nudi mnogo bolje i brže načine za instalaciju aplikacija razne namene (Ubuntu):
- Otvoriš Synaptic Package Manager > upišeš naziv aplikacije > označiš ju za instalaciju (možeš i više njih) > klik na Apply > instaliraju ti se odabrane aplikacije i biblioteke koje neki od odabranih programa zahteva kako bi dobio punu funkcionalnoct programa.
- Otvoriš Ubuntu Software Center koji sliči na Add/Remove Programs u Windowsima, nađeš aplikaciju po kategoriji ili upisivajući njen naziv i ona se instalira zajedno sa dodatnim bibliotekama.
- Skineš.deb paket (ekvivalent .exe u Windowsima) > dvoklik i počinje instalacija, iako preko ovog načina ti se neće automatski instalirati dodatne biblioteke, pa ćeš ih morati sam tražiti.
- Otvoriš Terminal > upišešsudo apt-get imeaplikacije ili sudo apt-get 1.aplikacija 2.aplikacija i automatski ti se instaliraju sve aplikacije koje si naveo.
- Skineš .tar.gz paket i kompajliraš ga i instaliraš preko Terminala.
Linux se sve više okreće "običnim" korisnicima, automatizirajući neke osnovne radnje kako bi korisnik dobio osnovnu funkcionalnost pri prvom pokretanju, tako da razlike između Linuxa i Windowsa postaju sve manje u smislu funkcionalnost, što je u jednu ruku i žalosno zbog toga ako Linux postane korisnička platforma biće podložan virusima kao što je Windows sada.
To vrijedi za sve distribucije?
Koja je druga najbolja (najpopularnija) distribucija poslje ubuntu-a?
voč dis plejs....
To vrijedi za sve distribucije?
Mislis za instalaciju?
Pa i ne. Ovo vrijedi samo za distre koje se temelje na Debianu.Ali možeš ovako više programa instalirat i na ostalim distrama
Ovo sa .deb paketima ne vrijedi na RedHat(CentOS, RHEL,Fedora) i distrama tipa Gentoo. Ali instaliranje preko terminala ostaje samo što neimaju sve iste naredbe "apt-get"
Kako instalirat nvidia grafičke drivere na debianu?
Ubio sam se googlenjem.
Na Ubuntuu je svje jednostavno išlo, samo označiš u synapticu i instalira se, ovdje ga nema.
Ako uključim non-free software u software resoruces dolazi do nekakvih greški.
Ne znam kako na debianu, ali na Ubuntu 9.10 moram ugasiti Xorg i onda instalirati drivere pa onda opet uključiti Xorg.
U terminalu:
sudo /etc/init.d/gdm stop //za gnome
ili
sudo /etc/init.d/kdm stop //za KDE
sudo sh NVIDIA-Linux... .run
sudo /etc/init.d/gdm start //za gnome
ili
sudo /etc/init.d/kdm start //za KDE
Nadam se da pomaže ikako
Hvala ti puno, uspjeo sam.
ja na jednom kompu vrtim Ubuntu 9.10 i mogu reci da sam zadovoljan...
Meni se najviše na linuxu sviđa što kad ga upalim, svi programi se dignu u manje od minute, i odmah je sve spremno za rad. Jednostavno, to mi se najviše sviđa. Mislim da je linux kao operativni sistem super, samo se treba malo naviknuti.
sad imam win7
jel mogu ja sa win instalirat ubuntu
Ja sam instalirao Ubuntu s xp-om, ali ubrzo cu obrisati ubuntu jer jednostavno ne mogu bez nekih programa koji tamo, naravno, ne radi. Inace ovako za surfanje, filmove glazbu i sl. OS je odličan.
A možeš i u virtualnoj 'mašini', sa VMWare Playerom.
Možeš iz windowsa s programom wubi (iako ne preporučajem jer je poprilično bugovit).
Samo da reknem, dualboot ti je više za isprobavanje, jer glupo je imat dva os-a npr. jedan za ige (win) i drugi za ostalo (linux).
Dosadit će ti stalno pri svakom botu birat koji ćeš os, tako da je moja preporuka ako misliš nešto ovakvo napravit, vjerojatno ćeš samo uzalud trošit vrijeme.
Ovo je moje mišljenje, tako sam i ja prije stalno, dok nisam skroz odlučio preć na linux.
EDIT: Ovo se odnosi na danfu.
Možeš iz windowsa s programom wubi (iako ne preporučajem jer je poprilično bugovit).
Samo da reknem, dualboot ti je više za isprobavanje, jer glupo je imat dva os-a npr. jedan za ige (win) i drugi za ostalo (linux).
Dosadit će ti stalno pri svakom botu birat koji ćeš os, tako da je moja preporuka ako misliš nešto ovakvo napravit, vjerojatno ćeš samo uzalud trošit vrijeme.
Ovo je moje mišljenje, tako sam i ja prije stalno, dok nisam skroz odlučio preć na linux.
Probao sam i s programom wine, ali sve je to daleko od savršenstva i teško da to može pomoci. Ja sam instalirao Ubuntu čisto iz znatiželje, dakle nisam planirao koristiti ga, već u skorije vrijeme ga brišem!
ok tnx
jel ima nekih igrica koje mogu na ubuntu
i koji mi ubuntu preporucujete
ok tnx
Pa najnoviji. 9.10, ja ga imam.
ok tnx
Vjerojatno misliš na ubuntu, kubuntu ili xubuntu.
To ovisi o tebi, razlika je samo u desktop enviromentu.
Ubuntu - GNOME
Kubuntu - KDE
Xubuntu - Xfce
Ja preferiram GNOME, kde ti ima izgled najsličniji windowsu, Xfce najmanje opterečuje računalo.
Ima igara kolko hoćeš samo što je malo kvalitetnih, a možeš igrat neke igre s windowsa s programom wine.
ok skinuosamubuntu 9.10 sadtrebam sprzit isofill kako skojimprogramom na koji cd
space mi je malo pokvare
ok skinuosamubuntu 9.10 sadtrebam sprzit isofill kako skojimprogramom na koji cd
space mi je malo pokvare
Ako imaš windows 7 - desni klik na taj iso - burn disc image - i to je cijela filozofija.
Dual boot preko Wubi-a jeste više za isprobavanje, ali u svakom slučaju imat dva OS-a (pa makar i za različite stvari) nije "glupo".
Što se tiče biranje OS-a prilikom bootanja lako se može podesit preferirani OS i vreme koliko će se boot izbornik prikazivati.
Pa on ti je najbolji os,jer virus slabo da moze da se ubaci..net je brz....i naj je za hakovanje,on je vise za ljude koji ozb shvate racunar..:)
NARAVNO IGRICE NE MOGU......
Dual boot preko Wubi-a jeste više za isprobavanje, ali u svakom slučaju imat dva OS-a (pa makar i za različite stvari) nije "glupo".
Što se tiče biranje OS-a prilikom bootanja lako se može podesit preferirani OS i vreme koliko će se boot izbornik prikazivati.
Pa meni jednostavno to dosadi jer imam 2 os-a od kojih samo jedan na kraju koristim, a i neda mi se podešavat ubuntu, kad na windowsu sve radi.
Ako se baš hoćeš više posvetiti linuxu, instaliraj samo njega na disk.
(ovo je samo moje mišljenje, svi smo različiti pa nekom možda i neće dosadit...)
Ima negdje tema "uvod Linux-a u firme kako?" tako nešto je naslov.....možda se i uvede u neke firme ali ima jedna glomazna "firma" da se tako izrazimo gdje Linux-i neće vidjeti svjetlo dana još stoljećima (kod nas)....a to su Bolnice ...Linux volim jer mi pruža zadovoljstvo koje Winsi ne mogu ,ali nažalost profi mi trebaju baš Winsi i dok je taj omjer u korist Winsa oni su prevaga ,tako je bilo i biti će dok se omjer ne izmjeni.
Ima negdje tema "uvod Linux-a u firme kako?" tako nešto je naslov.....možda se i uvede u neke firme ali ima jedna glomazna "firma" da se tako izrazimo gdje Linux-i neće vidjeti svjetlo dana još stoljećima (kod nas)....a to su Bolnice ...Linux volim jer mi pruža zadovoljstvo koje Winsi ne mogu ,ali nažalost profi mi trebaju baš Winsi i dok je taj omjer u korist Winsa oni su prevaga ,tako je bilo i biti će dok se omjer ne izmjeni.
Nazalost si u krivu, vecina sofisticiranih uređaja (ct, ultrazvuk,..) u bolnicama i klinikama su Embedded Linux uređaji. Imam poznanicu koja radi u NY na razvoju aplikacija za medecinske uređaje i to sve na linuxu, QT c++,.. Kao desktop vjerovatno nece jos dugo vremena zaživjeti, no ko zna vremena se mijenjaju.
Naglasak je kod nas " još stoljećima (kod nas)...." ,sam radim u bolnicama i sudjelujem u razvoju nekih aplikacija koje su miljama daleko od Linux-a.Što se tiče ostatka svijeta "tko zna..." moram gledati u vlastito gnijezdo...!Recimo domovi zdravlja su umreženi s ASP.NET aplikacijama i radi se na tome da se to napravi i s bolnicama ...ne govorim o CT-u ,osoblje koje se obučava u bolnicma kad se rade tečajevi usko su vezani za aplikacije pojedinih uređaja ali u globalu se rade tečajevi koji se temelje na MS tehnologiji ,ne znam baš da bi neki vodeći ljudi pristali na uvođenje Linux-a baš u sve sfere aplikacija kad se na svakom kompu u bolnici ili domu zdravlja vrti Wins.Također ne govorim ovdje o administriranju mreža .Baš ću sam ovih mjeseci provesti istraživanje koje se aplikacije koriste recimo pri prijamu pacijenta ,zatim pri CT-u u pojedinoj bolnici ili domu zdravlja,zatim pri snimanju rengena ,eto imam svemu tome pristup pa obavijestim.Same sestre i doktori koji rade, na spomen Linux-a jednostavno blijedo gledaju ali uglavnom da imaju najnoviji IPod u rukama a baratanje bilo kojim OS -em je na perifieriji njihovih zanimanja ,stoga jedino znaju za Winse(čast izuzecima)...
Zato ,svaka čast NY-u ali ovdje je sasvim druga priča.
To je razumljivo. Ne mogu se promijeniti stvari koje su razvijane godinama za jedan OS preko noći. Isto tako prelazak na linux se ne može dogoditi preko noći, a isto tako je možda i nepotrebno, jer ne vidim zašto bi se sve sad prebacivalo na linux.
Mada je vjerojatno istina da dosta uređaja ima neki embedded linux kernel, pogotovo oni uređaji koji su samostojni i ne treba im spajanje na druga računala.
Uostalom nije da sad linux developeri imaju plan da preuzmu svijet sa linux i da se koristi u svim mogućim ustanovama i uređajima
Kako dobiti 3d radnu površinu? Uključeni su mi vizualni efekti na extra, a nisam primjetio ništa posebno osim onog kod povlačenja prozora. Kakve efekte Ubuntu uopće ima?
Trebaš instalirati compiz manager-a i u njemu podesiti.