Ubuntu pitanje? zaključana tema

poruka: 49
|
čitano: 6.725
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Ubuntu pitanje?

Mislim preći na Ubuntu Linux (64-bit).

Skinuo sam pola.

Interesuje me:

• Kako rade igre?
  • Kako rade ostale stvari?
  • Da li lijepo izgleda (po slikama da, ali slike varaju)?
  • Da li ce mi biti bolji od ovog XP-a?
  • Skidam 64-bitnu verziju, hoce li mi programi za 32-bitni Ubuntu moci?
  • Kakva je podrska od proizvodjaca?
  • Koji su problemi?
  • Postoje li driveri za TRENDnet TEW-430APB (Version D1) antenu za internet?
  • Ako nema, sta cu onda?
a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ubuntu pitanje?

Vec vidim da se neces dugo zadrzati na Linuxu...

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Ubuntu pitanje?
Luka kaže...

Vec vidim da se neces dugo zadrzati na Linuxu...

Kako mislis?

16 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Mislim preći na Ubuntu Linux (64-bit).

Skinuo sam pola.

Interesuje me:

• Kako rade igre?
  • Kako rade ostale stvari?
  • Da li lijepo izgleda (po slikama da, ali slike varaju)?
  • Da li ce mi biti bolji od ovog XP-a?
  • Skidam 64-bitnu verziju, hoce li mi programi za 32-bitni Ubuntu moci?
  • Kakva je podrska od proizvodjaca?
  • Koji su problemi?
  • Postoje li driveri za TRENDnet TEW-430APB (Version D1) antenu za internet?
  • Ako nema, sta cu onda?

Koristio sam Ubuntu dosta dugo: 1. igre rade ok koje su za ubuntu, ali ovih popularnih igara jedva da i imaš za Linux--u odnosu na windowse 0 bodova

2. prilično dobro sve radi, ali neke kompliciranije radnje zahtjevaju dosta znanja, pogotovo ako misliš prtljat po terminalu

3. Izgleda lijepo i jednostavno no sedmica je ljepša

4. neće biti bolji, bit će brži i sigurniji, ali počet će ti ići na živce traženje alternativnih programa, uštimavanja i prtljanja

5. nemam pojma, nisam probao 64 bitnu

6. podrška je naravno dobra jer je to ozbiljan proizvod i proizvođač pruža redovite nadogradnje i sve

7. znalo mi se događati da pokrenem neke aplikacije pa se neće pokrenuti jer fali ovo, ono i moraš prtljati...to mi se ne sviđa

8. nemam pojma

9. neznam

15 godina
protjeran
Dominus Johannes kaže...
Mentalist kaže...

Znači neću moći igrati ove igrice tipa Modern Warfare 2 i Modern Warfare, Batman Arcane Asylum, Team fortress 2 i to?

16 godina
neaktivan
Mentalist kaže...
Dominus Johannes kaže...
Mentalist kaže...

Znači neću moći igrati ove igrice tipa Modern Warfare 2 i Modern Warfare, Batman Arcane Asylum, Team fortress 2 i to?

ne...moje je iskustvo da ne gubiš vrijeme s time nego da ako hoćeš probati nešto novo i dosta dobro je da probaš Hackintosh...ima dosta solidan broj igara, puno je jednostavniji i ljepši nego bilo koji Linux...nznm, ali meni Linux ne odgovara...

16 godina
neaktivan
Ne linux...za igre imas vine on ti je kao neki emulator (ne doslovno)...neda mi se puno pisat jer pisem s moba...moj ti je prijedlog sedmica i nista drugo (os x ne za igre)
Legen-wait for it-dary....englezi prodane duse....
17 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Zbog toga sam ti ono rekao! Ti niti ne znas sto je Ubuntu, nije to verzija Windowsa poput Xp, Vista... Ti mislis koristiti komp uglavnom za igranje i tu ti nema alternative od Windowsa (7-mica je najbolja od njih)!

15 godina
protjeran
Luka kaže...
Mentalist kaže...

Zbog toga sam ti ono rekao! Ti niti ne znas sto je Ubuntu, nije to verzija Windowsa poput Xp, Vista... Ti mislis koristiti komp uglavnom za igranje i tu ti nema alternative od Windowsa (7-mica je najbolja od njih)!

Nisam ja zensko pa da ne znam.

Posto bi radije volio kupit jacu graficku vec 7-micu (64-bitnu jer mislim ugraditi vise RAM-a), mislio sam preći na nešto legalno.

16 godina
neaktivan
Ubuntu pitanje?

tako je...zaboravi linux, to je samo za one jaaako iskusne...negdje sam pročitao da je linux sad na razini Windowsa 95 po svemu, naravno ne po sučelju...tako daostavi to i uživaj u sedmici

0 4 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ubuntu pitanje?

moj prijedlog je isto sedmica ja sam se sad navikao i nebi se vratio na xp nema toga.

0 1 hvala 0
15 godina
protjeran
Dominus Johannes kaže...

tako je...zaboravi linux, to je samo za one jaaako iskusne...negdje sam pročitao da je linux sad na razini Windowsa 95 po svemu, naravno ne po sučelju...tako daostavi to i uživaj u sedmici

Vise mi se cine za one jednostavne surfere vec za iskusne, jer iskusni rade coool stvari koje ne mogu na Linux.

16 godina
neaktivan

koji ti je to odgovor : "nisam zensko pa da ne znam" ...sta si ti jos jedan od onih zatucanih seljacina koji su uvjereni da je zeni mjesto u kuhinj i da nisu sposobne za ista drugo?

Kolega, za tebe nije ni nintendo ,a kamoli nesto kompliciranije.

Personal Geek Blog - http://www.winblogs.net
15 godina
protjeran
slepix kaže...

koji ti je to odgovor : "nisam zensko pa da ne znam" ...sta si ti jos jedan od onih zatucanih seljacina koji su uvjereni da je zeni mjesto u kuhinj i da nisu sposobne za ista drugo?

Kolega, za tebe nije ni nintendo ,a kamoli nesto kompliciranije.

Kolega,

nazalost se na forumu ne moze osjetiti sarkazam.

16 godina
neaktivan
Mentalist kaže...
Dominus Johannes kaže...

Vise mi se cine za one jednostavne surfere vec za iskusne, jer iskusni rade coool stvari koje ne mogu na Linux.

da, a ti iskusni su oni koji sjede po cijele dane pred kompom i prtljaju po sistemu, možda slažu linux distre i to...instalacija programa je grozna, pogotovo ako imaš .tar.gz ili slične pakete...za to ti treba terminal, a instalacija preko .deb paketa je onak bzvz, nekad će ti se pojavit da je instaliran program i ikonica, a nekad ne...čekam kad će se  zaredati postovi ljubitelja linuxa koji će nas koji ti govorimo protiv linuxa raspeti :))

17 godina
Ubuntu pitanje?

Za igranje Ubuntu zaboravi, samo si kompliciraš.

Stavi si Windows 7 ili Vistu SP2.

Sometime the best defense is to attack!

4 0 hvala 0
16 godina

Ma linux je zakon za sve, samo ne za igre..

Jednom kad se nauče instalirati paketi, to je to..

A programa ionako ima i previše pod "add/remove applications" ili kako već, tako da instalacija paketa nije neizbježna..

Inače, @autor teme - bolje si stavi Linux Mint, jednostavnije je za početnike ;)

A i temelji se na Ubuntuu.

Ako ti baš treba OS za gaming, onda su tu Windowsi nažalost neizbježni

Žrtva nepouzdanosti kontracepcije
16 godina
neaktivan
Dominus Johannes kaže...
Mentalist kaže...
Dominus Johannes kaže...

da, a ti iskusni su oni koji sjede po cijele dane pred kompom i prtljaju po sistemu, možda slažu linux distre i to...instalacija programa je grozna, pogotovo ako imaš .tar.gz ili slične pakete...za to ti treba terminal, a instalacija preko .deb paketa je onak bzvz, nekad će ti se pojavit da je instaliran program i ikonica, a nekad ne...čekam kad će se  zaredati postovi ljubitelja linuxa koji će nas koji ti govorimo protiv linuxa raspeti :))

Ocito nisi cuo za packetmanager, svaka distribucija dolazi s nekim...

Inace instalacija programa koje ne dolaze u nekom paketu (uglavnom) se svodi na:

./configure

make

make install

znaci 3 naredbe koje se utipkavaju u konzoli... ako ti je to prezahtjevno, ne moras to koristiti

jer jos nisam nikad naletio na neki program koji nije bio dostupan u nekom repozitoriju, samo treba

malo guglati...

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
17 godina
neaktivan

Vjerojatno ti je za igranje najjednostavnije imati Windows operacijski sustav,

no moram napomenuti da za linux postoje projekti tipa Wine, CodeWeavers Crossover Games ili npr. Cedega

pa ako i dalje budeš htio igrati igre na linux operacijskom sustavu, možeš razmotriti i ove opcije.

Uglavnom su ti navedeni statusi pojedinih aplikacija koji rade i kako rade, pa možda naiđeš i nešto što bi ti bilo interesantno.

Nažalost zadnja dva projekta su komercijalne aplikacije, pa bi te potencijalno mogle odbiti, ali su među najboljim "emulatorima".

Što se tiče podrške hardvera, driveri su ti uglavnom integrirani u sustav, tako da ćeš većinu hardvera pokrenuti tzv. "out-of-box",

no za najnoviji ili egzotični hardver morat ćeš potražiti malo detaljnije.

Problema dakako uvijek ima, ali i linux operacijski sustavi se također razvijaju i to prilično brzo, pa se i takav hardver nakon nekog vremena brzo ukomponira.

Zlobnici bi rekli da je Windows bolji, da je sav hardver podržan, no svi ti neka se sjete dolaska Windows Viste.. koliko je driverima trebalo da izađu?

Činjenica je da je Windows jedan svijet, a operacijski sustavi bazirani na linux jezgri su drugi.. Svaki je dobar za nešto i svaki je bolji u nečemu.

Po meni je to recimo stvar kompromisa, što želim što ne želim, što trebam, što ne trebam.

Eto, nadam se da će ti makar malo ovo pomoći u tvojim odlukama, glede igara, hardvera i linux-a.

Pozdrav.

UTERE SED NE ABUTERE!
17 godina
neaktivan
Dominus Johannes kaže...

tako je...zaboravi linux, to je samo za one jaaako iskusne...negdje sam pročitao da je linux sad na razini Windowsa 95 po svemu,

Dominus Johannes kaže...

da, a ti iskusni su oni koji sjede po cijele dane pred kompom i prtljaju po sistemu, možda slažu linux distre i to...instalacija programa je grozna, pogotovo ako imaš .tar.gz ili slične pakete...za to ti treba terminal, a instalacija preko .deb paketa je onak bzvz

LOL, linux danas, a pogotovo ubuntu, ima i instalaciju OS-a i instalacije programa jednako ako ne i jednostavnije riješene nego na windowsima.

Ja ne znam što si ti radio s ubuntuom, ali očito si nešto krivo radio, nagađam da si pošao od krive pretpostavke da se na linuxu sve radi apsolutno isto kao u windowsima.

A ono što si "negdje pročitao" je netočno.

17 godina
neaktivan
Dominus Johannes kaže...

jako iskusni? hm... nije ti više linux samo konzolaški, a po meni, primjerice ubuntu, ima vrlo lako instaliravanje softvera... čak se i služim terminalom, jer mi je lakše snać se...

al repozitoriji su mrak!

zadovoljan sam korisnik, zasad!

17 godina
neaktivan
Ubuntu pitanje?

nekad se UT i to onaj stari vrtio na linuxu... takve korisnike gledali smo sa suzom u očima i dozom strahopoštovanja... takvi korisnici bili su geekovi, nerdovi, bogovi računala... nekad tako bješe

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Ubuntu pitanje?

Zaključak:

Svi OS-ovi imaju nesto u čemu su dobri, samo je Windows dobar za sve.

Hvala.

Moj PC  
3 4 hvala 0
17 godina
Ubuntu pitanje?

ako zelis tako žarko linux, onda ti preporucavam da si kupis jos "malo diska" smiksas si dual boot win7-ce i ubuntu-a.

Win7 koristis za igre, a na linux-u malo experimentiraj (kao i ja).

Kad-tad ces prestat igrat igre (bar ih neces igrat tako intezivno) a onda ces shvatiti koliko su linux-i bolji.

Naravno da ces ga (ubuntu) u pocetku mrzit, zbog zaj.bancije sa driverima i trazenjem vlastitog (onog koji ti odgovara) softvera za video i sl., ali poslije ce ti biti bolje.

Ja sam windowse koristio prije samo za igre (xp) ali kako sam instaliro win7 , ubuntu upalim tek 2 puta u tjedan dana (samo zbog gimp-a(znam da taj program imam i za win, ali sam naviko ga koristit na linux-u)

ili je 1 ili je 0 trece nemoze!!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
dekstroza kaže...
Dominus Johannes kaže...

tako je...zaboravi linux, to je samo za one jaaako iskusne...negdje sam pročitao da je linux sad na razini Windowsa 95 po svemu,

Dominus Johannes kaže...

da, a ti iskusni su oni koji sjede po cijele dane pred kompom i prtljaju po sistemu, možda slažu linux distre i to...instalacija programa je grozna, pogotovo ako imaš .tar.gz ili slične pakete...za to ti treba terminal, a instalacija preko .deb paketa je onak bzvz

LOL, linux danas, a pogotovo ubuntu, ima i instalaciju OS-a i instalacije programa jednako ako ne i jednostavnije riješene nego na windowsima.

Ja ne znam što si ti radio s ubuntuom, ali očito si nešto krivo radio, nagađam da si pošao od krive pretpostavke da se na linuxu sve radi apsolutno isto kao u windowsima.

A ono što si "negdje pročitao" je netočno.

ono što sam negdje pročitao napisao je Dvorak u zadnjem broju Bug-a tj. u svojoj kolumni...nznm...nije mi to to( linuxi), uvijek mi nešta fali ili neke stvari ne rade...stvarno sam imao volje isprobavati linux no ništa više od toga...evo, zašto npr. se na ubuntuu 9.10 dobiva GRUB loader 1.97 beta 4 ,a ne GRUB 2 kako piše u specifikacijama? Našao sam na updateu grub 2 i napravim to i na kraju opet ostane ista verzija ??? to je samo jedna u nizu loših stvari u linuxu, barem koje sam ja imao...

17 godina
neaktivan
Ubuntu pitanje?

Linux nije za one koji nemaju volje učit, za neiskusne (iako su mint, ubuntu, opensuse... dosta jednostavni za korištenje), ili za one koji primarno igraju na računalu (a opet, već je neko reko postoje projekti tipa Wine, koji emuliraju Windowse). Ja stvarno ne znam šta je tebi tolko komplicirano oko instalacije, u terminalu se izvodi sa ./configure, make, make install, imaš Ubuntu Software Center, i Synaptic Manager, jednostavnije nemože, sve ti je ponuđeno. I kaj onda ako ti fali koji dependency? Odgooglaš i skineš ga, a uostalom, zato i imaš Synaptic i Software Center, još nisam naišel na program kojeg nema tamo. Čak je i aircrack na Synapticu. I ne, na Linuxu se može puno više nego na Windowsima (ako su za vas igre "sve", eh, osuđeni ste na windowse), samo treba znat, i biti malo više vičan računalima. Osobno, nema teorije da se vraćam na windowse, osim ako nije apsolutno nužno, sad mi je prej****, netreba mi antivirusni, a i ako šta pokupim nemože mi niš na kompu gamad, kad je sve pod passwordom, internet, wireless, bluetooth radi perfektno, da se spojim na mrežu od faksa, trebalo mi je točno 2 sek, kak se sustav digel (naravno sve sam postavke prije unio), za usporedbu, na win xp mi treba bar 5 min da sve konfiguiram ako znam postupak (na ubuntuu je trajalo onolko kolko mi je potrebno ispuniti sva polja) i još me zaje***a svaki drugo spajanje iz nekog nepoznatog razloga. Svi bitni programi za svakodnevni rad napravljeni kao open source alternativa već su neko vrijeme dostupni na win, tak da uopće netreba tražit tolko alternativnih programa, mislim da smo svi valjda čuli za firefox, openoffice, pidgin, vlc media player, gimp... za uobičajen rad (surfanje, mail, chat, tu i tamo nešto napisat, isprintat, poslušat muziku) dovoljno. A da i ne govorim da aero recimo nije niti do gležnja compiz fusionu, jer ako je ono sve šta nudi (imam win 7 i isporbal sam sve šta aero ima za ponudit), jadno. Uostalom, tu je i VirtualBox, ako su ti baaš prijeko potrebni windowsi, fino instaliraš win u njemu i pereš.

EDIT: Eh da, grub, e to već spada pod napredniju konfiguraciju sustava, iako, nevidim koja je tolko bitna stvar krajnjem korisniku jel je instaliran 1.97 ili 2, za krajnjeg korisnika dvojka jedino šta nudi je ljepa pozadina (slika po izboru, al opet tu se mora čačkat po grub.cfg). Imal sam i grub 2, i sad imam 1.97, baš mi je svejedno, bitno da boota sustav...

"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2009 21:26 (1domagoj1).

3 1 hvala 0
16 godina
protjeran
Mentalist kaže...

Zaključak:

Svi OS-ovi imaju nesto u čemu su dobri, samo je Windows dobar za sve.

Hvala.

ti si linuxu prisao na skroz kriv nacin a to da si ih uspoređivao sa windowsom a to nemozes nikako i mozes igrat i mw2 i cod4 i tf2 samo treba znat i treba imat hardwer za to

i windows je daleko od toga da je dobar za sve

Anti-depressants; controlling tools of YOUR system...
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2009 21:29 (hrvatskafarkasevec).
16 godina
neaktivan

Odvrti VS2010 beta na Linux-u (nikakvi virtualci jer to nije to) ....vidiš to mi smeta ,inače bih u 100% obliku bio na Linux-u ,ali kad mi prof. treba MS  ,tu Linux-i ništa ne mogu.
Inače ,Linux kao Os mi je odličan kad se radi o svemu osim kad se nađe konflikt MS-a .

Private
17 godina
neaktivan
Private kaže...

Odvrti VS2010 beta na Linux-u (nikakvi virtualci jer to nije to) ....vidiš to mi smeta ,inače bih u 100% obliku bio na Linux-u ,ali kad mi prof. treba MS  ,tu Linux-i ništa ne mogu.
Inače ,Linux kao Os mi je odličan kad se radi o svemu osim kad se nađe konflikt MS-a .

Erm, Code::Blocks, Anjuta, KDevelop? Puno bolji (meni) IDEi od VS-a (da budem iskren, VS mi je smeće...), uostalom, bez gcc-a nikud...

"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid
16 godina
neaktivan
Ubuntu pitanje?

pozdrav,imam problem s ubuntuom,tek sam pocetnik,pa da neotvaram drugu temu,samo bih pitao kako ovo rijesiti:...jucer sam si instalirao ubuntu (netbook remix(dual boot s win xp)),imam acer aspire one (to onaj vipov,nesjecam se punog naziva),uglavnom,nemogu se povezati wirelessom na svoju mrezu...tocnije neznam kako....na windowsu sve radi normalno,skeniram,imam oko 15-ak mreza u okolici,i spojim se na vlastitu (jasno podeseno je da se automatski spajam na nju),dok na ubuntuu prvo kliknem na ikonicu za povezivanje na gornjoj traci,odaberem wireless i--nista,sve je prazno,kao da nema nijedne...onda sam guglao i nasao naredbu sudo iwlist scan (koja bi mi trebala scanirati mreze u okolini), no ni ona neradi kaze mi otprilike "interface does not support..."...neradi... :(...

moze li mi netko pomoci,ili cu ocito morati odustati od ubuntua...bez interneta rad na nj nema smisla...

Pointless

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice