Ubuntu 8.10

poruka: 22
|
čitano: 2.302
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Ubuntu 8.10

Kako sam nov u svijetu linuxa, zanima me da li se obavezno preporuča nadogradnja čim izađe nova verzija.

Znači, da odmah upgradeam sa 8.04 na 8.10?

I drugo pitanje, kako izgleda taj upgrade? Jel potrebno ponovno instalirati i izgubiti sve postavke ili se samo upgradea?

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Ubuntu 8.10
ikanizaj kaže...

Kako sam nov u svijetu linuxa, zanima me da li se obavezno preporuča nadogradnja čim izađe nova verzija.

Znači, da odmah upgradeam sa 8.04 na 8.10?

I drugo pitanje, kako izgleda taj upgrade? Jel potrebno ponovno instalirati i izgubiti sve postavke ili se samo upgradea?

Imaš dva pogleda na stvar oko upgradea:
1) Ako sve radi dobro i kako se očekuje zašto mijenjati? Sigurnosne rupe i ostali bugovi se krpaju još minimalno 6 mjeseci poslije, a za LTS izdanja i godinama duže.
2) Nova verzija će donijeti nove mogućnosti i nove cool stvari, možda brži boot, bolju podršku za hardware, bolje ..., ali i nove probleme, nove sate izgubljene da se sve naštima da radi kako treba itd.

Upgrade je vrlo jednostavan (vidjet ćeš dok dođe). Podatke nećeš izgubiti i sve se samo "upgradea".

Konkluzija: ako ti treba računalo koje radi kao i prije i nema "iznanađenja" pričekaj još neko vrijeme s upgradeom (par mjeseci). 
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'
17 godina
neaktivan
do sredine 12. mjesecace vec biti okej staviti intrepida. siguran sam tu to, ali upgrade nikako ne preporcam, ne na ubuntuu. nadam se da imas /home na posebnoj particiji pa samo / i swap formatiraj, a /home ostavi u instalaciji imas ponudeno, vidjet ces.
i nogom u guzicu je korak naprijed
16 godina
neaktivan
devil kaže...
do sredine 12. mjesecace vec biti okej staviti intrepida. siguran sam tu to, ali upgrade nikako ne preporcam, ne na ubuntuu. 
  To su gluposti! Ja vec petu verziju jednu na drugu upgredam bez problema.
Nakon izlaska nove verzije treba malo pricekat i pratit na http://ubuntuforums.org/ jel ima nekih problema. 
17 godina
neaktivan
Ubuntu 8.10

Ja sam ovog stavio na update (8.10 beta) ima nekih 15tak dana, malih problema je bilo, ali ništa bitno. Sve kako se od bete i očekuje, a i da se popravit ako znaš što radiš. Iskreno ja kompletno nisam formatirao linux ima skoro 2 godine, kad vidim da update radi probleme između nekih verzija, samo formatiram root particiju, napravim backup configa prije toga, instaliram novu verziju i remountam home (držim na posebnoj particiji). Ostane još reinstalirat programe i sve radi bez greške, pokaže mi se moj dragi desktop.

Why so serious???

0 0 hvala 0
17 godina
Ubuntu 8.10

Vrijedi pročitati ovo (što nije baš pohvalno).

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.10.2008 18:50 (4ndY).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ubuntu 8.10

Citat s Phoronix-a(4ndY-jev link iznad mog posta):

Ubuntu 7.04 was certainly the Feisty Fawn for performance, but based upon these results perhaps it would be better to call Ubuntu 7.10 the Gooey Gibbon, 8.04 the Hungover Heron, and 8.10 the Idling Ibex.

A jesam se nasmijao s imenima. Hahaha. Stvarno su likovi dali prava imena.

Gentoo user. :')
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ubuntu 8.10

Stigla je finalna verzija Ubuntua 8.10. Download na ovim stranicama.

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com | blog - www.ivanwp.wordpress.com -

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ubuntu 8.10

imam ubuntu 8.04 prek wubija, danas sam narpavio update, skinuo je novi kernel i jos neke stvari.

jel to to? ili treba bas skinuti 8.10??

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ubuntu 8.10
- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com | blog - www.ivanwp.wordpress.com -

0 0 hvala 0
17 godina
Ubuntu 8.10

Pošto vidim da ima tema i Ubuntu 8.10, da ne otvaram novu, ovdje bih postavio pitanje. Naime, instalirao sam danas Ubuntu 8.10 i sve radi OK ali imam jedan problemčić kojeg ne znam riješiti. Naime, kada želim instalirati Skype pojavi mi se poruka: "Error: Dependency is not safisfiable: libqt4-core". OK, kužim da je problem u dependency-ju ali ne kužim kako mi je Skype mogao biti instaliran na isti ovaj Ubuntu dok sam ga isprobavao u LIVE načinu, a sada ne može.

Hvala unaprijed svima koji mi pomognu riješiti ovaj problem!

EDIT:

Evo riješio sam problem. Zajedno s prvim zakrpama i jednim rebootanjem problem je nestao. Jupiii!!!

...i tako je svizac zamotao čokoladu u omot.
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.10.2008 5:13 (cro_blue).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

instalirao sm novi ubuntu, i ostao bez zvuka i wirellesa... :(

zvuk nemam pojma kako da namjestim, a što se tiče wirelessa, namjestim mrežu, ali se nikako ne želi na nju spojiti.

Igor
17 godina
neaktivan

eto, internet sam uspio srediti. Ne želi se spojiti ako ne odašilje ssid, pa sam ukljčio odašiljanje.

a za zvuk nemam pojma. Ukoliko će još netko imati problema sa zvukom i  uspije ga riješiti, neka slobodno kaže kako...

Igor
17 godina
ikanizaj kaže...

eto, internet sam uspio srediti. Ne želi se spojiti ako ne odašilje ssid, pa sam ukljčio odašiljanje.

a za zvuk nemam pojma. Ukoliko će još netko imati problema sa zvukom i  uspije ga riješiti, neka slobodno kaže kako...

Makni pulseaudio, možda je u njemu greška.

Ovo s SSID-om mislim da je problem u NetworkManageru koji je u međuvremenu pokrpan (prije sam i ja imao sličnih problema). 
17 godina
neaktivan
4ndY kaže...
ikanizaj kaže...

Makni pulseaudio, možda je u njemu greška.

Ovo s SSID-om mislim da je problem u NetworkManageru koji je u međuvremenu pokrpan (prije sam i ja imao sličnih problema). 
 ne znam u čemu je problem sa SSID-om, ali na faksu imam nezaštićenu mrežu sa vidljivim SSID-om i ne želi ju pronaći. Ne želi se spojiti niti kada ju ručno dodam...
Igor
17 godina

Ne vidi je niti ... ?

iwlist wlan0 scan

17 godina
neaktivan

hmm, maknuo Network manager, instalirao KNetworkManager i sad šljaka...

samo kaj mi se KNetworkManager neće pokrenuti automatski pri dizanju sustava...

od zvuka još ni z...

Igor
17 godina
ikanizaj kaže...

hmm, maknuo Network manager, instalirao KNetworkManager i sad šljaka...

samo kaj mi se KNetworkManager neće pokrenuti automatski pri dizanju sustava...

od zvuka još ni z...

Ne kužim, instalirao si KNetworkManager na Gnome? KNetworkmanager je samo GUI za NetworkManager daemon, ali nekompatibilan s novijim verzijama NM, a novi još nije izašao ili je?
Ali ako ti radi, stavi ga samo u startup (ima tamo negdje po menijima u Gnomeu za dadati).

Za zvuk moraš prvo vidjet da li prepoznaje hardware: sudo lspci
Onda vidjeti koji kernel modul ga može koristiti (google), pa provjeriti da li je on tamo: lsmod, ako nije onda modprobe taj_modul.
Možda je problem u pulseaudio serveru, probaj ga maknut: apt-get remove pulseaudio
17 godina
neaktivan

iksreno, nemam pojma. Otišao sam u Add/remove i maknuo NetworkManager i instalirao KNetworkManager i sad šljaka..

Pulseaudio ne mogu izbrisati jer mi se onda ne želi logirati, čak niti ako prebacim sve sound device na neki drugi (alsa)

Igor
17 godina
neaktivan
Ubuntu 8.10

ipak ostajem na 8.04, neda mi se opet s tim zajebavat

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ubuntu 8.10

meni je super radio dok ga nisam upadate napravio...nakon tog mi je rezolucija bila u banani i nikak je nisam mogao sredit,refresh je bio negdje na 50 tak da ono..a probao sam i poseban download za grafficku i jos neke sheme al nist.

cap ono, kul!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

eto, samo da kažem da sam riješio zvuk:

trebalo je staviti najnovije ALSA drivere

i editirati /etc/modprobe.d/alsa-base

gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa

editirati

options snd-hda-intel model=laptop

Igor
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2008 14:49 (ikanizaj).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice