Problem u linux-u

poruka: 40
|
čitano: 9.661
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Kako mogu instalirati nesto sto sam skinuo a ima dometak tar.gz? Vec sam skinuo par takvih programa ali ih ne mogu instalirati?!

Help!

Intel Pentium D 930- 2x3.00 GHz, Kingmax 3 GB DDR II(667 Mhz), Albatron PX945P v2.0, GeForce 8600 GTS 256MB, Seagate Barracuda 250 GB, napajanje 400W, Win Vista Bussiness SP1

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Tu se najvjerojatno radi o source code-u programa koji prvo trebaš kompajlirati, pa onda instalirati. To je komprimirana datoteka koju prvo trebaš raspakirati i u njoj potraži README file u kojem ti piše kako ćeš kompajlirati i instalirati program.

There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Datoteka tar.gz je kompresirana datoteka, u Windowsima bi istovjetna bila ZIP ili RAR.   Ovo što si skinio je izvorni kod programa koji se mora kompajlirati da bi radio. Prvo u paketnom upravitelju svoje distribucije provjeri da li ima taj program, a ako ima onda ga tim putem instaliraj. U suprotnom, dearhiviraj datoteku i unutar mape pronađi upute za instalaciju. Najčešće se nalaze u datoteci imena INSTALL. Postupak najčešće ide ovako, ali postoje iznimke:

udji u terminal/konzolu ->

sa naredbom cd dodji do mape gdje se nalaze dearhivirane datoteke, primjer:

cd /home/download/program

zatim utipkaj sljedećim redosljedom

./configure

make

make install

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com | Blog - ivanwp.wordpress.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problem u linux-u
Ivanplesh kaže...

Kako mogu instalirati nesto sto sam skinuo a ima dometak tar.gz? Vec sam skinuo par takvih programa ali ih ne mogu instalirati?!

Help!

Imas tutorial kako instalirati i sta sve upisivati da zavrsis instalaciju na ovom linku: http://forum.bug.hr/forum/topic/linux/kompajliranje-najkoristenije-komande-linuxu/1296.aspx?sort=asc&view=flat
Arch user, Don't Panic!!!
17 godina
neaktivan

da, ali gdje moram upisati taj cd, u kojem programu

Intel Pentium D 930- 2x3.00 GHz, Kingmax 3 GB DDR II(667 Mhz), Albatron PX945P v2.0, GeForce 8600 GTS 256MB, Seagate Barracuda 250 GB, napajanje 400W, Win Vista Bussiness SP1
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Otvori terminal i u njemu ukucavaj naredbe.

There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ali sto je to terminal...linux nikad nisam vidio, ali sam si ga jucer instalirao

17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Ajd daj malo više informacija. Koju distruibuciju linuxa si instalirao?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

imam ubuntu 8.04...ugl. najnoviji ubuntu

17 godina
neaktivan
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Terminal: Applications->Accessories->Terminal

i u njemu upisuješ sve naredbe potrebne za kompajliranje i instalaciju programa. A da ti bure jednostavnije, možeš program probati instalirati i iz repozitorija.

naredbom: apt-get install "ime programa"

Pošto je većina programa podržana u repozitoriju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nema hdd-a

Bok!

Skinuo sam ubuntu 8.04 sa službenih stranica linuxa, i na partition magicu sam napravio swap i ext3 particiju. Ext3 particija mi je 40 Gb, swap je 2 Gb jer imam 1 Gb ram-a. Live cd mi uredno sve napravi sve do 4. koraka instalacije gdje bi mi ubuntu trebao prepoznati particije i kada bih ih trebao urediti, međutim, od particija ni traga...prepoznaje mi samo nešto kao 172.08 MiB unalocated prostora i to je to.Sa njom nemogu baš ništa učiniti.i kada stisnem tipku za nastavak instaliranja izbaci mi "nije određen korijenski datotečni sustav,učinite to u programu za particioniranje" ili nešto slično(lupam iz glave). Ali ni nemogu odrediti korijenski datotečni sustav budući da mi nije prepoznao ni jednu particiju...(pa čak ni particije gdje su windowsi) Imam WD-ov hard disk od 250 Gb,gigu rama,intel core duo e6600 i matičnu ploču p5b-vm do. Updateirao sam chipset i bios na najnoviju verziju. Prešoblao sam cijeli bios i bilo koja od kombinacija koju sam uštimao nije urodila plodom, osim da mi na nekim postavkama neće pokrenuti windows, ali problem neprepoznavanja particija u ubuntu je ostala. Već dva mjeseca prtljam po ubuntu i googlam po netu ali nijedno konkrektno riješenje ovog problema nisam pronašao. Sad neznam dali bih trebao promjeniti hdd ili matičnu, ali bio bih razočaran i za nekoliko tisuća kuna lakši kada bih izmjenio neke komponente i naletio na isti problem. I još nešto, kada u bios-u prebacim na "raid" umjesto na defaultnom "basic" u jednom trenutku, kada se podiže sustav, vidio sam da piše da imam "non raid hard disc". Za bilo kakvo moguće rješenje problema bih bio zahvalan do groba !! eh da, i molim vas "just keep it simple" moj nik nema veze sa stvarnim stanjem stvari Cool

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Prvo, nemoj kupovat nikakav novi hardware, ako je gore već bio bilo kakav operativni sustav, onda znači da hardware radi.

Drugo, probaj neku drugu ditribuciju (OpenSUSE il Fedora, npr.), ne trebaš je instalirat, samo provjeri da li možeš proći taj korak instalacije, ako možeš, super - problem je u Ubuntu-u. Dok isprobaš ovo i javiš rezultat, onda ćemo nastavit dalje :-)

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bok 4ndY!

Upravo sam završio download OpenSUSE 11.0 Gnome-a i opet sam došao do ovaj put trećeg koraka instalacije(u ubuntu je to četvrti) i opet mi nije prepoznao particije. "There are no partitionable disks available" kaže...Napominjem samo još i to da sam nekoliko puta skidao ubuntu sa službenih stranica i na dva računala sam pržio image mislivši da mi je možda pržilica u banani...

Ali očito nije, bit će jednostavno da je problem vjerovatno u nekakvoj banalnoj stvari samo ja nemogu naći rješenje tog problema. O svom stanju očaja ne želim ni govoriti jer sam preshrvan ovim uzastopnim višemjesečnim neuspjesima, ali bih volio konačno instalirati taj linuxov operativni sustav jer sam čuo da je fantastičan! Da se mora puno vježbati dok se ne dostigne određena razina znanja za rad na njemu, ali da nije nesavladivo...I sve bi to bilo toliko jednostavnije još i da imam instaliran taj OS pa da imam od kud krenuti haha...Enivejz, to bi bilo to, 4ndY hvala ti na savjetima i nadam se da ćeš naći još koji puta vremena i napisati još neko moguće riješenje ovog problema, bilo kakav savjet dobro mi je došao jer ja uistinu više ideja nemam....Eh da nezaboravim, ja mudrac idem u "partition magic"-u prebaciti particiju "L" (tu mi je trebao biti linux) u aktivnu particiju i sad više nemogu ni u windowse da prebacim particiju "C" u aktivnu a niti mogu instalirati linux...(srećom pa cura ima komp sa kojeg se mogu jadati svijetu hehe).

Pozdd !!

17 godina
neaktivan
RE: nema hdd-a
ubuntuexpert kaže...

Bok!

Skinuo sam ubuntu 8.04 sa službenih stranica linuxa, i na partition magicu sam napravio swap i ext3 particiju. Ext3 particija mi je 40 Gb, swap je 2 Gb jer imam 1 Gb ram-a. Live cd mi uredno sve napravi sve do 4. koraka instalacije gdje bi mi ubuntu trebao prepoznati particije i kada bih ih trebao urediti, međutim, od particija ni traga...prepoznaje mi samo nešto kao 172.08 MiB unalocated prostora i to je to.Sa njom nemogu baš ništa učiniti.i kada stisnem tipku za nastavak instaliranja izbaci mi "nije određen korijenski datotečni sustav,učinite to u programu za particioniranje" ili nešto slično(lupam iz glave). Ali ni nemogu odrediti korijenski datotečni sustav budući da mi nije prepoznao ni jednu particiju...(pa čak ni particije gdje su windowsi) Imam WD-ov hard disk od 250 Gb,gigu rama,intel core duo e6600 i matičnu ploču p5b-vm do. Updateirao sam chipset i bios na najnoviju verziju. Prešoblao sam cijeli bios i bilo koja od kombinacija koju sam uštimao nije urodila plodom, osim da mi na nekim postavkama neće pokrenuti windows, ali problem neprepoznavanja particija u ubuntu je ostala. Već dva mjeseca prtljam po ubuntu i googlam po netu ali nijedno konkrektno riješenje ovog problema nisam pronašao. Sad neznam dali bih trebao promjeniti hdd ili matičnu, ali bio bih razočaran i za nekoliko tisuća kuna lakši kada bih izmjenio neke komponente i naletio na isti problem. I još nešto, kada u bios-u prebacim na "raid" umjesto na defaultnom "basic" u jednom trenutku, kada se podiže sustav, vidio sam da piše da imam "non raid hard disc". Za bilo kakvo moguće rješenje problema bih bio zahvalan do groba !! eh da, i molim vas "just keep it simple" moj nik nema veze sa stvarnim stanjem stvari Cool

Čisto radi provjere si namjestio da ti na toj Ext3 particiji bude / ? Kažeš da ti ne prepoznaje particije, si siguran da si formatirao u Ext3? Btw zašto koristis partition magic???? Zasto jednostavno ne bootas cd (kao i kod win) i formatiras disk preko qparted-a?
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
17 godina
neaktivan
No hdd,and i´m sure i hade one...

Nemogu namjestiti da mi bude "\" kad je doslovno nema. Da formatirao sam u ext3 40 giga svog hd-a i napravio swap i onda mi je partition magic nekoliko puta restartao komp i odradio sve one stvari kad mijenjaš particije u neku od zadanih vrsta (ext3,ext2,swap,ntfs,itd...)i kad uđem ponovo u njega(partition magic) on mi bez problema očituje da su tu i swap particija i ext3 particija kao i particije di su windowsi. Evo još sam iz čiste zjbncije sinoč obrisao cijeli hard disc, daklem na njemu nije ostalo ništa, nije bio ni formatiran ma onako sirovi hard disc prazan je ostao, 250 Gb, i probao sam kao i prije nebrojeno puta preko live cd-a instalirati ubuntu i opensuse te prije svega napraviti te ext3 particije u gpartedu ali na trećem odnosno četvrtom koraku instalacije te kao i u gpartedu mog hdd-a jednostavno nema...A budući da mi ne prepoznaje hard disk znači da ga nemogu ni formatirati Osmijeh. I to bi bilo to. bilo kakva pomoć dobrodošla je jer sam na rubu suicida...

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2008 10:33 (ubuntuexpert).
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Probaj ubaciti neki drugi HDD (probe radi) tako da eliminiraš ostale komponente. Btw, nešto si spominjao RAID, da nisi petljao šta sa tim?

Dok si u LiveCD-u, u terminal upiši ovo i javi što ti je izlistao.

sudo sfdisk -l

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2008 10:44 (ambivalent).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Znam da si već napisao da si prčkao i isprobavao sve kombinacije opcija u BIOS-u, međutim... To je novije računalo i SATA disk, a Windowsi XP su bili gore. Pa je možda uključena opcija da SATA disk predstavlja kao IDE (zbog kompatibilnosti s WinXP). Iako je to Linuxu u pravilu nebitno (radi u oba načina, barem ja nikad naišao na problem s time), možda u tvom slučaju i s tvojom matičnom/BIOS-om postoji kvaka. Probaj isključit tu opciju i proći taj korak. Nije pretjerano moguće da je u tome greška, ali mi trenutno ništa ne pada na pamet ako pretpostavljamo da hardware radi.

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: No hdd,and i´m sure i hade one...
ubuntuexpert kaže...

Nemogu namjestiti da mi bude "\" kad je doslovno nema. Da formatirao sam u ext3 40 giga svog hd-a i napravio swap i onda mi je partition magic nekoliko puta restartao komp i odradio sve one stvari kad mijenjaš particije u neku od zadanih vrsta (ext3,ext2,swap,ntfs,itd...)i kad uđem ponovo u njega(partition magic) on mi bez problema očituje da su tu i swap particija i ext3 particija kao i particije di su windowsi. Evo još sam iz čiste zjbncije sinoč obrisao cijeli hard disc, daklem na njemu nije ostalo ništa, nije bio ni formatiran ma onako sirovi hard disc prazan je ostao, 250 Gb, i probao sam kao i prije nebrojeno puta preko live cd-a instalirati ubuntu i opensuse te prije svega napraviti te ext3 particije u gpartedu ali na trećem odnosno četvrtom koraku instalacije te kao i u gpartedu mog hdd-a jednostavno nema...A budući da mi ne prepoznaje hard disk znači da ga nemogu ni formatirati Osmijeh. I to bi bilo to. bilo kakva pomoć dobrodošla je jer sam na rubu suicida...

Nemoj o suicidu razmišljati, nije tako crno Cool Nisam imao problema sa Linuxom ali jesam sa HDD-om. Ista situacija kao i tvoja, disk nije postojao. Kupio sam novi Seagate od 250 GB SATA. U BIOS-u ga uopće nije bilo. Morao sam SATA drivere ponovo instalirati. Na kraju sam saznao da je  baš ta matična (koju imam) ASUSA8V Deluxe bila problematična. Trenutno radi iako disk nije pravilno prepoznat. Probaj ovo što je andy predložio ako nema efekata probaj ambivalentov prijedlog pa nam posalji izlistanje.
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2008 12:55 (PROTECTOR).
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Pa mogao bih ubaciti drugi hd, probe radi, ali to bi značilo da bih morao iskeširati određenu svotu paprike a to ću pokušati izbjeći stvarno do zadnjeg jer ako nije u tome problem onda bih ppzdio.Petljao sam sa raidom, ahci-om i basic opcijom u biosu iako ništa od toga nije ni pomoglo ni odmoglo,jednostavno pod nekim postavkama nisam mogao ući u windows a ubuntu mi i dalje nije prepoznavao hd. Da uključena je opcija da SATA disk prepoznaje kao IDE i probao sam isključiti tu opciju i neide...Upravo sad idem upisati ono u terminal pa odmah pošaljem šta mi je izbacio. HVALA NA ODGOVORIMA !!!!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Evo ga. Očito je problem u nečemu ali sad u čemu...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Prošla nije uspjela ali nadam se da će ova biti ok...  :o)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Argh! nisam upisao "s" ispred "fdisk" ali mislim da sam ovaj put uspio hahaha

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Nisi naredbu dobro upisao, na kraju nije 1 već malo slovo L.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

:S kada napišem "l" onda mi niš ne izbaci, ali baš ništa...

17 godina
neaktivan
ubuntuexpert kaže...

:S kada napišem "l" onda mi niš ne izbaci, ali baš ništa...

Malo sam proguglao tvoju matičnu... piše da je prije bilo problema s tim kontrolerom pod Linux-om:

This M/B can be a bit problematic for a newbie, but should be an absolute Rock Show for a capable Linux user.
It requires support for the JMicron 363 ICH8 southbridge chip controller that is only available with the 2.6.18 or later kernels.
It will only boot to BIOS without that support, or (if using a IDE optical drive) load a kernel image into memory, and then stop with a "no hard disk found" warning.
You have been warned. :-)

http://www.linuxquestions.org/hcl/showproduct.php?product=3669&cat=all
Međutim, piše da je u kasnijim verzijama kernela stvar uredno podržana.

Pretpostavljam da je problem u kontroleru - Linux nema driver za taj tvoj ili ga ne učita zbog nečeg, pa probaj pod LiveCD-om puknut i stavi ovdje ispis:
lspci | grep sata
uz to još i ispis ovog:
dmeg | grep ata
  Pa ćemo s tim informacijama bolje moć googlat.
17 godina
neaktivan
ubuntuexpert kaže...

Pa mogao bih ubaciti drugi hd, probe radi, ali to bi značilo da bih morao iskeširati određenu svotu paprike a to ću pokušati izbjeći stvarno do zadnjeg jer ako nije u tome problem onda bih ppzdio.Petljao sam sa raidom, ahci-om i basic opcijom u biosu iako ništa od toga nije ni pomoglo ni odmoglo,jednostavno pod nekim postavkama nisam mogao ući u windows a ubuntu mi i dalje nije prepoznavao hd. Da uključena je opcija da SATA disk prepoznaje kao IDE i probao sam isključiti tu opciju i neide...Upravo sad idem upisati ono u terminal pa odmah pošaljem šta mi je izbacio. HVALA NA ODGOVORIMA !!!!

Hm...a kako si spojio disk? Na SATA RAID utor ili običan SATA utor?
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Nestalo mi baterije u fotoaparatu ali uglavnom, kada upišem u terminalu "lspci | grep sata" ne izbaci ništa samo prebaci jedan red dole, a kada upišem "dmeg | grep ata" onda mi izbaci da sudo dmag command not found.probao sa "sudo" i bez njega prije tih komandi uvjek isto. Samo što kad utipkam tai dmeg | grep ata bez sudo komande onda mi izbaci-bash dmag not found.

Čovječe samo da nemoram mijenjati matičnu :o(

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem u linux-u

Hd mi je spojen na matičnu kao i dvd čitač na onaj široki utor, i samo je jedan takav...sad neznam kakav je to utor, a u one uže utore (mislim da su to sata utori) nemogu ukopčati hard jer nema takav izlaz...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ubuntuexpert kaže...

Hd mi je spojen na matičnu kao i dvd čitač na onaj široki utor, i samo je jedan takav...sad neznam kakav je to utor, a u one uže utore (mislim da su to sata utori) nemogu ukopčati hard jer nema takav izlaz...

Znači pričamo o IDE disku. Isključi sve opcije vezane uz SATA, nemoj da ti bude namješten extended IDE jer se radi o običnom IDE-u.Provjeri master/slave postavke na disku.
Žao mi je što ti nemogu više pomoći. Uvjeren sam da ćeš riješit problemCool

*edit neznam zasto ali stalno imam feeling da je nesto oko postavki problem.........
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2008 19:21 (PROTECTOR).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice