Opengaming

poruka: 2
|
čitano: 548
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Opengaming

http://opensource.com/resources/what-open-gaming

Znači incijativa open source zajednice za 'otvorenim gamingom',šta kažete na to?To bismo mogli smatrati čaak i korakom dalje od Linux igara.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2014 15:51 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Opengaming

Raspisali hrpu teksta a u biti nisu rekli ništa. Što je pjesnik htio reći? Kakva inicijativa? Takve stvari o kojima ovi piskaraju postoje već jako dugo i imam osjećaj da ih samo žele prisvojiti a ništa konkretno ne nude.

Kad pročitam to "open" padne mi mrak na oči. Zašto pojedinci imaju potrebu formalizirati i kategorizirati nešto što je do sada funkcioniralo i razvijalo se sasvim prirodno? Sourceforge i slični repozitoriji hrpa kojekakvog koda pod raznim liberalnim licencama. Razne stranice koje nude royalty free glazbu, zvukove, modele, teksture... Sve je to funkcioniralo bez ikakvih inicijativa.

I sad bi to netko htio staviti biljeg na sve to i formalizirati... s kojom svrhom točno? Vođenja nekakvog križarskog rata?

Recimo da sam ja sad umjetnik koji svoje radove daje svima na korištenje, što ja dobivam od ove inicijative? Kako ona mijenja to što sam ionako već dijelio svoje radove? Programski kod također...

Kada nešto daruješ javnosti to uglavnom radiš zato što ti se tako sprdnulo (ili zato što misliš da to ionako ne bi mogao naplatiti), a ne zbog politike. Bavljenje politikom možda i prolazi kod razvoja kojekakvih desktop aplikacija, ali ne i kod igara. Igre spadaju u domenu umjetnosti i mašte. Osobe koje se bave politikom su uglavnom nemaštovite (vidimo iz kojekakvih klonova popularnih igara koji postoje samo radi politike, odnosno samo da se može reći da je FOSS: Tux Cart, Open Arena, Alien Arena, Free Doom, Free Civ, Free Orion... sve što te igre imaju zajedničko je da pršte od ideologije a manjkaju po pitanju mašte).

Pravi kreativni rad je neopterećen politikom. Kada ideš nešto raditi samo zato da bi bilo free (odnosno stavljaš politiku na prvo mjesto) onda imaš problem, i često završiš sa nekakvim nemaštovitim poluklonom nečega. Primjer GIMP vs Blender. Zašto Blender žari i pali dok GIMP održava na životu samo činjenica da je jedina slobodna alternativa Photoshopu? Odgovor je u tome da Blender nije bio opterećen politikom u svom razvoju, počeo je kao komercijalan privatni alat, čija je prvenstvena namjena bila omogućiti workflow kakav je bio potreban njegovim autorima (dakle originalnost i kreativnost), a "oslobođen" je tek naknadno. GIMP je, s druge strane, počeo kao nemaštoviti Photoshopov poluklon i takav je i ostao. Odnosno jedini razlog njegovog postojanja je taj što je FOSS zajednici trebala neka alternativa Photoshopu, a ne zato što je netko dobio genijalnu ideju kako bi se workflow tog tipa mogao poboljšati.

Da zaključim nemam ništa protiv otvorenog softvera, ali često je taj softver totalno nemaštovit i neoriginalan (iako funkcionira). A kad to primijeniš na igre rezultat može biti samo loš.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice