Lijep pozdrav svima. Prvo da započnema sa opisom problema. Naime, pokušavam (neuspješno) instalirati MINT 14 na novi stroj (Asus n56vj).
Laptop je došao sa predinstaliranim windows 8 sustavom i tu slijedi prvo iznenađenje, nemogućnost ulaska u "BIOS" klikanjem na f2, f8, f10!? No dobro, malo proučavanja topica na netu i problem riješen.
Drugi problem je nastao nakon što sam pokušao podesiti "BIOS" da mi boota sa CD-a. Niti to nije prošlo bez poteškoća. Nakon malo surfanja napravio sam slijedeće: Omogućio Legacy mod bootanja (Vjerojatno da može klasično čitati MBR!?) te napravio disable security boota.
Ok, cd se boota, pokrenem instalaciju minta, sve uredno prođe. Restart računala, kad ono bam, Windows! Slijedeće prosvijetljenje, GRUB se vjerojatno instalirao u "BIOS načinu" rada (pretpostavka). Pokušao sam to riješiti sa EasyBCD, no i to bezuspješno.
Ono što trenutno pokušavam je bootat live distru sa USB-a. Napravio sam bootabilni USB sa Universal Usb Installerom i krenuo bootat s njega kad sam shvatio da zapravo ne znam kako bi to izveo, naime u "BIOSu" mi se nigdje ne nudi ta opcija.
Želio bih napomenuti da mi je ovo vjerojatno prvotni šok prelaska na UEFI i to da nisam previše stručan Linuxu/Mintu.
Volio da mi zajednica ovdje pomogne oko instalacije istoga uz Windows 8 koji je došao predinstaliran.
Volio bih da mi netko objasni kako napraviti boot opcije u UEFIu (BIOS je American Megatrend 2.15.1226. (ako to išta pomaže))
Također ako se nekome da ukratko objasniti u čemu je problem kod UEFI instalacije.
Hvala vam svima unaprijed!