Linux UBuntu

poruka: 2
|
čitano: 971
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
odjavljen
Linux Ubuntu

Evo opet ja... Sad o ubuntu... Kako da namjestim dijeljenje datoteka s windowsima, koristim ubuntu kao dual boot... što da upišem kada idem "connect to server"? hvala.

Ja nemam potpis!?
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.2.2010 12:30 (kingmedo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Linux UBuntu

Budući te nisam dobro razumio, pokušati ču ti dati 2 savjeta (više upute u pravom smijeru) za ono što ja mislim da bi ti mogli biti problemi.

Dakle, prvo, ako ne možeš vidjeti particije windowsa na istom računalu. Ako si instalirao wubi, te particije su ti postavljene na /host/'imeparticije' što je malo čudno jer ti je spomenuto jako malim slovima u instalaciji :) U konkretno mom jedinom pokušaja instalacije wubijem, nisu imale ni ikone u panelu/desktopu. Ako pak nisi instalirao wubi već čisto na ext4 particiju, tada ono što trebaš utipkati u terminal je "sudo gedit /etc/fstab", pa u toj datoteci dodaj unos za svoje ntfs particije (pretpostavljam da če ime devicea biti nešto u stilu /dev/sdax gdje je x broj particije, tip FSa ntfs). Kada to napraviš prilikom boota te particije če ti se mountati u mapu koju namjestiš također u fstab (google it).

Drugi potencijalni problem, mreža s windowsima (drugo računalo). U praksi je češče problem u windows računalu, a za početak ako imaš windows7 moraš isključit sve one homegroupove i slične stvari. To radi samo win7 na win7. Da sigurno sve bude ok s linux strane, dobro bi bilo da pregledaš samba config ("sudo gedit /etc/samba/smb.conf") i namjesti prava na shared za početak (po defaultu user, al da ne eksperimentiraš s pravima, za sada to promjeni) i workgroup nazovi isto kao na drugom pcu. Potom resetiraj sambu ("sudo /etc/init.d/samba restart") i mreža bi ti trebala proraditi kroz network ikonu (bez connect to server). Što se tiče windows postavki, to je dobrim dijelom princip pokušaj pogreška :) (mislim da ni microsoft ne razumije potpuno windows mreže).

P.S.

Pogasi windows firewall i antivirus prije nego počneš s konfiguriranjima, unose samo nepotrebne probleme.

Why so serious???
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.2.2010 13:34 (Cika Jova Zmaj).

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice