Linux - prijedlozi

poruka: 107
|
čitano: 18.345
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Linux - prijedlozi
icecold kaže...

E ovako. Skinuo sam Kubuntu (10.04 beta 2) jer mi se KDE okruženje više sviđa nego GNOME. Mada Ubuntu 10.04 mi lepo izgleda.

Eh sad, koje su razlike između Ubuntu i Kubuntu? Vidim da neki kažu da je KDE okruženje teže nego GNOME.

Dakle da li je neko isprobao Kubuntu 10.04?

Verovatno bih instalirao na D particiju radi testiranja. Dual boot fora.

U principu, to je jedina i osnovna razlika. Što se tiče težine korištenja, mislim da su oba korisnička sučelja (Gnome i KDE) jednako jednostavna za korištenje i njihov odabir se svodi na pitanje ukusa. Moj odabir u samim počecima je bio KDE (valjda zbog sličnosti s Windowsom), ali sada koristim Gnome.

tnakir kaže...
icecold kaže...

Ok. Ali mi niste odgovorili na pitanja.

Jedno vreme sam koristio i Ubunti Live CD xD Kada sam imao problema sa hard diskom.

KDE ti je nesto resursno zahtjevniji, bugovitiji ali ljepsi...

Bar je do sada tako bilo...

Istina! KDE je nešto hardverski zahtjevniji od Gnomea, ali ne pretjerano. Sva imalo novija računala neće imati problema s radom na KDE baziranim distribucijama. Što se tiče bugovitosti, prve verzije KDE-a četvrte generacije bile su prilično bugovite. Današnji KDE 4.4 je prilično stabilan tako da nipošto ne treba bježati od njegova korištenja.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 12:01 (cro_blue).
17 godina
protjeran
došli smo do zaključka da je i linux hardverski zahtjevan
došli smo do zaključka da možemo windowse jaaako povoljno dobiti uz računalo.
došli smo do zaključka zašto ljudi koriste windows(driveri,kompatibilnost,driveri,jednostavnost,driveri itd)
došli smo do zaključka da mnoge poslovne aplikacije NISU I NEĆE BITI NIKADA pisane za linux.
došli smo do zaključka da je linux jedan obični cyber čegevara i ništa više !
Z
17 godina
opcom kaže...
došli smo do zaključka zašto ljudi koriste windows(driveri,kompatibilnost,driveri,jednostavnost,driveri itd)
došli smo do zaključka da mnoge poslovne aplikacije NISU I NEĆE BITI NIKADA pisane za linux.

Došao sam do zaključka da si troll!

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
16 godina
neaktivan
ahuramazda kaže...

bilo bi zakon da nova verzija Ubuntu-a koja dolazi,ima taskbar kao windows 7

Microsoft je to preuzeo od Mac-OS-a uglavnom ti obrišes onu donju gnome traku i stavis awn dock, 

Meni je podešen tako ako je prozor maximiziran onda se taj dock spusti kad pridem misem dolje onda se otvori. AKo nema kraj docka prozora ili a ko nije maximiziran onda dock ostaje vidliv bez skrivanja. 

Evo kako sve to lijepo izgleda meni  :) 

http://www.imagesforme.com/show.php/1071576_karmic1.jpeg

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 12:24 (linuxuser).
15 godina
neaktivan
linuxuser kaže...
ahuramazda kaže...

bilo bi zakon da nova verzija Ubuntu-a koja dolazi,ima taskbar kao windows 7

Microsoft je to preuzeo od Mac-OS-a uglavnom ti obrišes onu donju gnome traku i stavis awn dock, 

Meni je podešen tako ako je prozor maximiziran onda se taj dock spusti kad pridem misem dolje onda se otvori. AKo nema kraj docka prozora ili a ko nije maximiziran onda dock ostaje vidliv bez skrivanja. 

Evo kako sve to lijepo izgleda meni  :) 

http://www.imagesforme.com/show.php/1071576_karmic1.jpeg

ma super je,ali ja sam malo priglup za linux.

mama mi je gej a otac lezbijka
16 godina
neaktivan
ahuramazda kaže...

ma super je,ali ja sam malo priglup za linux.

Ma nisi, sve je stvar navike, Nikome nije isprva bilo lako. . Ne kazem da brišes windowse al ono stavis linux kraj njega pa radis na njemu, tj učis polako.

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
16 godina
neaktivan
Linux - prijedlozi

Lepo izgleda Kubuntu 10.04.

Da nije igara, definitivno bi prešao na Linux jer za sve što mi je potrebno imam programa.

Eh sad, pitanje.

Kako da instaliram Firefox 3.7a5pre na Kubuntu?

Dakle nightly build.

There's no sense crying over every mistake. You just keep on trying till you run out of cake.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
icecold kaže...

Lepo izgleda Kubuntu 10.04.

Da nije igara, definitivno bi prešao na Linux jer za sve što mi je potrebno imam programa.

Eh sad, pitanje.

Kako da instaliram Firefox 3.7a5pre na Kubuntu?

Dakle nightly build.

Ma sa firefoxove stranice skines tu verziju, odzipani dio stavis tamo gdje ga nečes obrisati ( slucajno) . i unutar mape imas file koja se zove firefox. dakle pokreces firefox klikanjem tog filea (firefox) 

Sad kad si skuzil kako to ide, samo moras u meniju ( urediti tj dodati firefox medu kategorijom internet) dodas putanju do (firefox u mapi) i putanju do ikonice koja je u mapi icons. Stari mozes obrisati ili ostaviti. A postavke bookmarsksi i themesi itd budu ostali kako su bili i podešeni na starom .

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 19:04 (linuxuser).
17 godina
protjeran
cro_blue kaže...
opcom kaže...

ne znam što je troll ,ali i ja tako reagiram kad istina boli Cool

Z
15 godina
protjeran
opcom kaže...

ne znam što je troll ,ali i ja tako reagiram kad istina boli Cool

Onog dana kad ćeš razvijati kompleksne aplikacije (ili slično) za jednu ili drugu platformu onda ćeš znati što je istina.

Ovako kao prosječan korisnik koji klika po lijepim sjajnim ikonicama i provodi svoje vrijeme igrajući igrice ne znaš što je istina. Možda znaš koja grafička je bolja za koju igru ali to nije istina.

Za istinu treba puno toga znati i to puno toga ozbiljnog.

Hvala.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
15 godina
neaktivan
cro_blue kaže...

Ja sam došao do zaključka da je jedan obični ljubomorni windows debil.

Hvala.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 20:18 (Shody_1994).
16 godina
neaktivan
Linux - prijedlozi

Skontao.

Uglavnom Firefox 3.7 a5pre leti na Kubuntu.Smijeh

Pa mogu reći da sam zadovoljan Linuxom. (iako sam ga pre probao)

Kada bi isključio igre. Tu bi svi programi bili: Firefox, Skype, Amarok (šta bih dao da ima Foobar) , (Dragon player, kako god našao bi neki), OpenOffice (mada mi ni to nije potrebno) i još par običnih stvari za koje postoje alternative.

Priznajem da programi imaju lepše korisničko okruženje na Windowsu (mada je to i stvar navike) ali opet, ovo je besplatno i volonterski tako da je odlično.

Ono što me zanima je koliko je bolji i brži 64 bitni Kubuntu od 32bitnog?

I kada bi stavio 64bitni da li bih imao problema sa programima?

Inače možda i drugu sredim instalaciju pa će i on koristiti. Dosadio mu Windows xD

There's no sense crying over every mistake. You just keep on trying till you run out of cake.
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 1:59 (icecold).

3 0 hvala 0
15 godina
opcom kaže...

Dosao/li sam do zakljucka da si n00b i da nemas pojma o cemu pricas...pogotovo ne o Linux-u.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina
neaktivan
opcom kaže...

Enjoy your Windows server.

15 godina
neaktivan
brentaal kaže...
opcom kaže...

Enjoy your Windows server.

umjesto da se ševite međusobno,vi se svađateViče

15 godina
neaktivan
Linux - prijedlozi

koristim linux paralelno sa windows , zadovoljan sam i volim trckarati sa linuxa na windows i kontra, kod linuxa me je zivciralo jer nije postojao driver za internet a manualno nije bilo moguce :S

ali sto se tice linuxa, to sto je dzabe ,previse nam i daje

2 0 hvala 0
15 godina
soony07 kaže...

koristim linux paralelno sa windows , zadovoljan sam i volim trckarati sa linuxa na windows i kontra, kod linuxa me je zivciralo jer nije postojao driver za internet a manualno nije bilo moguce :S

ali sto se tice linuxa, to sto je dzabe ,previse nam i daje

Ista situacija i kod mene.....Win za igre i neke alate, Linux za sve ostalo i milina....dual boot je zakon.

No na netbook-u imam samo Ubuntu 9.10 i radi savrseno te nema potrebe za Windowsima posto sa Linux-om dobijem sve free sta mi treba.

A driveri rade svi...od kamere do wlana-a i svega ostaloga....redoviti update, svi programi pregledni i na jednome mjestu...milina za radit!

Betu od Ubuntu-a nisam skidao...cekam sada full verziju i stavljam je odmah na komp.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
16 godina
neaktivan
win32 kaže...
Betu od Ubuntu-a nisam skidao...cekam sada full verziju i stavljam je odmah na komp.

Ja sam zadovoljan sam Karmic koalom i nemam namjeru odma stavljati 10.04 pričekao budem mjesec ili 2 da sve pokrpaju :) 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
15 godina
neaktivan
linuxuser kaže...
win32 kaže...

Ja sam zadovoljan sam Karmic koalom i nemam namjeru odma stavljati 10.04 pričekao budem mjesec ili 2 da sve pokrpaju :) 

da vas pitam nešto.Zašto svakih pola godine izlazi nova verzija Ubuntua?Pa zašto neke novine ne stave u obliku updatea?

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.4.2010 13:06 (ahuramazda).
15 godina
ahuramazda kaže...
linuxuser kaže...
win32 kaže...

da vas pitam nešto.Zašto svakih pola godine izlazi nova verzija Ubuntua?Pa zašto neke novine ne stave u obliku updatea?

Mozda jednostavno stave nove drivere u tu novu verziju, sada koliko vidim novo sucelje ako se ne varam, novi programi tj. nove verzije.....puno poboljsanja...tesko bi bilo sve to staviti u update. No to je i znak da se stalno radi na poboljsavanju samoga OS-a i svih njegovih djelova sto je uistinu pohvalno. Stvarno se ekipa trudi i napravili su odlican OS....sa kojim mozes doslovce sve, samo treba malo znanja i strpljenja.

Recimo kada gledas sta ekipa sve uspije vizualno napravit sa samim OS-om nemozes vjerovat...bar mene svaki puta fascinira kako sve mozes lijepo slozit, dok na Win o tome mozes samo sanjat.

Ili recimo instalacija programa unutar samoga OS-a.....predobro rijeseno....svi paketi na jednome mjestu, svakodnevni update paketa....samo biras sta hoces i instaliras + kakav antivirus ili sl. gluposti! Ma milina!

17 godina
neaktivan
ahuramazda kaže...
linuxuser kaže...
win32 kaže...

evo sad ti izlazi LTS verzija 10.04 (long term support), zadnja je izašla 2008. i ima podršku do 2011.

17 godina
neaktivan
ahuramazda kaže...

Svaka distribucija se normalno updejta kao i svaki drugi OS, i možeš svaku distribuciju nadograditi na sljedeću putem updatea.

Ali Ubuntu kao distribucija nije samo čisti OS, već sadrži i mnoštvo aplikacija koje razvijaju različiti timovi i ne svi jednakim tempom, često izlaze nove verzije, tako nakon nekog vremena količina stvari za nadograditi je ogromna, recimo da dve godine stari ubuntu ideš nadograditi s čiste instalacije na trenutno stanje trebao bi povući puno toga putem updatea. Zato svakih 6 mjeseci imaš novi image i s čistom instalacijom odmah imaš aktualan sistem sa aktualnim verzijama aplikacija. Što je po meni odlično.

Inače, svakih pola godine(ožujak, rujan) izlazi stabilna verzija GNOME sučelja i Ubuntu prati taj ritam(travanj, listopad), zato 6 mjeseci razmaka između distribucija.

15 godina
neaktivan
dekstroza kaže...
ahuramazda kaže...

Svaka distribucija se normalno updejta kao i svaki drugi OS, i možeš svaku distribuciju nadograditi na sljedeću putem updatea.

Ali Ubuntu kao distribucija nije samo čisti OS, već sadrži i mnoštvo aplikacija koje razvijaju različiti timovi i ne svi jednakim tempom, često izlaze nove verzije, tako nakon nekog vremena količina stvari za nadograditi je ogromna, recimo da dve godine stari ubuntu ideš nadograditi s čiste instalacije na trenutno stanje trebao bi povući puno toga putem updatea. Zato svakih 6 mjeseci imaš novi image i s čistom instalacijom odmah imaš aktualan sistem sa aktualnim verzijama aplikacija. Što je po meni odlično.

Inače, svakih pola godine(ožujak, rujan) izlazi stabilna verzija GNOME sučelja i Ubuntu prati taj ritam(travanj, listopad), zato 6 mjeseci razmaka između distribucija.

a kad izlazi nova verzija ubuntu-a?

17 godina
neaktivan
ahuramazda kaže...

Za 11 dana(29.4.)

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.4.2010 17:42 (dekstroza).
15 godina
neaktivan
dekstroza kaže...
ahuramazda kaže...

Za 11 dana(29.4.)

Osmijehprimjetio sam da su linux korisnici jako ljubazni i pristojniOsmijeh

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.4.2010 17:48 (ahuramazda).
15 godina
ahuramazda kaže...
dekstroza kaže...
ahuramazda kaže...

Za 11 dana(29.4.)

Osmijehprimjetio sam da su linux korisnici jako ljubazni i pristojniOsmijeh

Zato sto je to takva "zajednica" koja hoce uvijek pomoci ljudima.... Namigiva

Mi smo ti kao neki "kult"....hehehe.... Cool

15 godina
neaktivan
ahuramazda kaže...

Drugi su već lijepo odgovorili zašto je to tako (pa sam i sam saznao zašto baš svakih 6 mj.) ali ja bih svejedno dodao nešto...

Naime, za razliku od Ubuntu-ovog (kao i Windows) načina izdavanja novih verzija sustava, postoji mogućnost da se sustav update-a cijelo vrijeme - tzv. rolling release. Neki to imaju i tako sređeno kao npr. Debian sid distribucija, ona na kojoj je Ubuntu baziran. (Debian stable inače ima ciklus od 2 godine - zapravo na Debianu postoji poseban ciklus, tzv. "it's ready when it's ready" zbog čega u pravilu ciklus zna biti i duži od prvotno planiranog :))

Pa se tako sid nikad ne izdaje odjednom već se gotovo svaki dan mogu skinuti update-ovi dijelova sustava. Odnosno sve novine ulaze praktički odmah u sustav što naravno ima i svojih posljedica pa je tako namjerno prvo ime te distribucije Debian unstable (iako mislim čak kako postoje podaci da velika večina Debian desktop korisnika koristi upravo tu "nestabilnu" distribuciju jer je nevjerojatno stabilna - naravno, sve dok korisnik zna što radi).

Dakle, u slučaju klasičnog izdavanja sustava u ciklusima nema takvih stalnih update-ova između izdanja, uglavnom se update-aju samo dijelovi sistema za koje postoje sigurnosne zakrpe. A novi driveri i nove verzije programa nisu sigurnosne zakrpe. A kako je ciklus kod Ubuntu-a očito vrlo kratak, takve novine mogu bez problema sačekati iduće izdanje Ubuntu-a.

domicius
16 godina
neaktivan
Linux - prijedlozi

Imas i NERO burning ROM za linux , trenutna verzija je 4.0 i paket obuhvaca samo burning rom i express. Mislim da ima demo za skinuti s njihovih stranica. Ja imam full verziju i stvarno je fora. Podsjeca me na stare dane kada sam jos bio na windows xp-u   : )

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Linux - prijedlozi

K3b je najbolji program za prženje.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

na ubuntu hr forumu ima seronja (određeni dio). ja sam živi svjedok, pitaš nešto, a neki krelac se uhvati filozofirat....uf....!(&_{}@"%$!!%!&(!(.....Viče

p.s. sorry na off topic

Sta radi Chuck Norris u prokljucaloj vodi? -Ladi jaja.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice