Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.523.204
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav ljudi!

Bacam se u H4CK3RSK3 vode... hehe....

Skidam si FreeBSD zna li netko ponešto o njemu?

Mogu li kompajlat programe napisane u C/C++u?

Mogu li koristit Wine? (ili neš tog tipa)

Hvala!

Ja sam toliko zakon da mi potpis opće ne treba. I ako komentirate moj potpis (kojeg nemam) bacit ću nuklearku na Vas bez da je aktiviram!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
Mozes koristiti wine...

I mozes kompajlati...

Ako zelis biti pravi haker... probaj MINIX...
15 godina
protjeran
EnlightenedPhoenix kaže...
Mozes koristiti wine...

I mozes kompajlati...

Ako zelis biti pravi haker... probaj MINIX...

Hvala!

A sad najveći problem mi predstavlja sama instalacija FreeBSDa...

Ja sam toliko zakon da mi potpis opće ne treba. I ako komentirate moj potpis (kojeg nemam) bacit ću nuklearku na Vas bez da je aktiviram!
17 godina
neaktivan
15 godina
protjeran

A taj MINIX...

Ti si ga koristio?

17 godina
neaktivan

iskreno nikad se nisam zafrkavao previše s time...

Iako pratim razvoj već 5 godina (od starog minixa iz 90ih do danasnjeg)...

Ultramali (kernel ima oko 6000 linija koda samo) sustav s gcc i g++...

ovo mi je najbolje...

To run MINIX 3, you need a PC driven by a Pentium CPU or compatible. The standard configuration requires 16 MB of RAM. Since the distribution comes on a live CD, you can test it without allocating any hard disk space, but for a hard disk installation, 50 MB is needed as a minimum, 600 MB minimum if you want all the sources.

mozes ga virtualno svugdje instalirati na starim kramama...

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2011 17:22 (EnlightenedPhoenix).
15 godina
protjeran
iskreno nikad se nisam zafrkavao previše s time...

Iako pratim razvoj već 5 godina (od starog minixa iz 90ih do danasnjeg)...

Ultramali (kernel ima oko 6000 linija koda samo) sustav s gcc i g++...

Znači uglavnom mogu sve što i na Ubuntuu ako skinem updateove? (aircrack... hehe)

17 godina
neaktivan
to ti ne mogu jamciti...

ali glavno meni je predobra njihova filozofija mini kernela...
15 godina
protjeran
to ti ne mogu jamciti...

ali glavno meni je predobra njihova filozofija mini kernela...

Još samo jedna stvar...

Grafičko sučelje, postoji li? (startx i radi) ?

17 godina
neaktivan
za minix:

POSIX compliant
Networking with TCP/IP
X Window System
Languages: cc, gcc, g++, perl, python, etc.
Over 650 UNIX programs Many improvements since V2
Full multiuser and multiprogramming
Device drivers run as user processes
High degree of fault tolerance
Full C source code supplied
15 godina
protjeran
za minix:

POSIX compliant
Networking with TCP/IP
X Window System
Languages: cc, gcc, g++, perl, python, etc.
Over 650 UNIX programs Many improvements since V2
Full multiuser and multiprogramming
Device drivers run as user processes
High degree of fault tolerance
Full C source code supplied

Da ili ne?

17 godina
neaktivan
pa pogledaj...

x window system...

pa mi ti reci...
15 godina
protjeran
pa pogledaj...

x window system...

pa mi ti reci...

Znači onaj Amiga look...

Cool...

Znači ima?

17 godina
neaktivan
Znači ima :)
16 godina
neaktivan
bradonja_85 kaže...

(...) Ugl išao sam instalirati novi CCC (objasnit ću u nastavku zašto, triba mi i oko toga pomoć), skinen s ATI-jeve stranice CCC, malo se izmučim dok skužin kako pokrenit i nakon šta završi instalacija traži me da resetiran komp. (...) Nakon još jednog restarta sistem se digne normalno al grafička kao da ne radi, ne mogu uključit one efekte i sve je usporeno.

(...)

Driveri za grafičke kartice se instaliraju putem  Menu > Control Center > Hardware > Additional Drivers i aktivacijom "ATI/AMD proprietary FGLRX graphics driver". Ukoliko se instaliraju driveri s službenih stranica, potrebno je imati instaliran gcc kompajler, prateće alate (make, ..., mislim da je paket build-essentials) i razvojnu okolinu za kernel (linux-kernel-devel paket), te možda još par paketa, budući da instalacijski program za fglrx driver kompajlira modul za kernel. Ako nije moguće kompajlirati modul, driveri neće raditi, što ti se i događa.

Što se tiče "Serious error ..." greške pogledaj ovdje.

1domagoj1 kaže...
bradonja_85 kaže...
...

(...) ATI inače ima užasno loše drivere za Linux, Nvidia nešto bolje, ali ni to nije nekaj extra.

Driveri za Linux (i AMD-ovi i Nvidijini) danas dijele oko 90% koda s driverima za Windows, tako da su performanse gotovo podjednake. Određene mogućnosti na Linuxu nisu podržane, ali to je izraženije kod AMD-ovih drivera koji su sredine 2007. bili katastrofa, a uzimajući u obzir da na driverima radi mali tim od dvadesetak ljudi napravili su velik posao. Nvidijin tim je puno veći, i rade punom parom - npr. najveći uspjeh je, prema većini korisnika, VDPAU.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2011 23:23 (hrx).
15 godina
neaktivan

posto cu sljedeceg semestra imati linux kao predmet, hocu da ga inst. da se upoznam radom koliko-toliko da nisam botina 100%...

problem je sto sam od kako znam za sebe na windowsu i pojma nemam sta i kako...da li da formatiram hdd i napravim dvije particije(na jednoj windows,a na drugoj linux) i ono nakon paljenja biram koji cu  ?

ili neki su mi rekli da instaliram virtualnu masinu ili kako vec pa da inst. preko nje i da vidim odptilike sta i kako...koje su vase preporuke ?{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
_DuX_91 kaže...

posto cu sljedeceg semestra imati linux kao predmet, hocu da ga inst. da se upoznam radom koliko-toliko da nisam botina 100%...

problem je sto sam od kako znam za sebe na windowsu i pojma nemam sta i kako...da li da formatiram hdd i napravim dvije particije(na jednoj windows,a na drugoj linux) i ono nakon paljenja biram koji cu  ?

ili neki su mi rekli da instaliram virtualnu masinu ili kako vec pa da inst. preko nje i da vidim odptilike sta i kako...koje su vase preporuke ?{#}

Virtualna mašina je dobro privremeno rješenje, ali ako ćeš duže raditi na linuxu preporučam novu particiju.

I am awesome.
15 godina
neaktivan

nema tu nigdje neka tema ili objasnjeno kako da to uradim ?

trazio  sam -- nije da nisam xd -- ali bezuspesno {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
_DuX_91 kaže...

nema tu nigdje neka tema ili objasnjeno kako da to uradim ?

trazio  sam -- nije da nisam xd -- ali bezuspesno {#}

Pogledaj ovdje kako se instalira Ubuntu. Nadam se da te nisam krivo shvatio i da trebaš upravo ovo. Na tvom mjestu ja bih rađe našao malo mjesta za novu particiju nego se zezao s virtualcem. Postoji varijanta instalacije i na USB, pa isprobavaj.

15 godina
neaktivan

i sta ovim unbuntom pravim particiju na koju stavim linux ili ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
_DuX_91 kaže...

i sta ovim unbuntom pravim particiju na koju stavim linux ili ?

Tijekom instalacije možeš sve odraditi. Instalacija je u potpunosti grafička i svodi se na klikanje i potvrđivanje.

Kao predradnju možeš napraviti particiju na koju misliš instalirati Linux. Čisto da joj znaš generalije (veličina, koji disk).

A da se prije sam instalacije Linuxa malo zezaš s Live distibucijom. Čisto da vidiš da li ju želiš uopće instalirati na računalo.

17 godina
neaktivan

Najbolje samo skini ISO i sprži ga na CD pa onda pokreni live Ubuntu i tamo možeš vidjeti o čemu se radi bez da slučajno nešto zezneš pa da onda ostaneš i bez Windowsa.

0 0 hvala 0
14 godina
davorsite kaže...

Najbolje samo skini ISO i sprži ga na CD pa onda pokreni live Ubuntu i tamo možeš vidjeti o čemu se radi bez da slučajno nešto zezneš pa da onda ostaneš i bez Windowsa.

A prije toga treba napraviti back-up sustava. Zaboravih napomenuti gore.

BTW: Instalirao sam Debian 6 (Fedora je otišla u vječna lovišta) i zeza me zvuk. Mislim ne zeza me jer ga uopće nema. Ima kakav dobar savjet?

17 godina
mario.L_hr kaže...
BTW: Instalirao sam Debian 6 (Fedora je otišla u vječna lovišta) i zeza me zvuk. Mislim ne zeza me jer ga uopće nema. Ima kakav dobar savjet?

Koji zvuk? Integrirano nešto? Ako je realtek, neki posljednji čipovi nisu baš dobro podržani (meni  i na Debianu i na Ubuntuu proizvoljno radi ALC892). Daj na prvo izlistaj lspci | grep -i audio.

Kod mene ta naredba recimo izbaci ovo:

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)

01:05.1 Audio device: ATI Technologies Inc RS880 Audio Device [Radeon HD 4200]

iz čega se ne vidi o čemu se točno radi, pa moram otići na site proizvođača i iskopati pod specifikacijama da se radi o "ALC892 8-Channel High Definition Audio CODEC", što niti jedan kernel trenutno nema podržano. A sad si ti na redu  :)

EDIT: Realtek je prvi, dok je drugi zvuk preko grafičke i HDMI-a.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2011 22:28 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan

Nisam probao ništa osim Ubuntua i Linux Minta. Donedavno sam i ja isprobavao sa linuxom pa sam koji put zeznuo Windowse dok sam ovladao instalacijom dual boota.

1 0 hvala 0
14 godina

Ma integrirana je zvučna kartica (Realtek) ali na ploči imam i integriranu grafičku karticu koju ne koristim (ima HDMI) i  mislim da me tu nešto ždere. Evo listinga:

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV635 Audio device [Radeon HD 3600 Series]

0 0 hvala 0
14 godina
davorsite kaže...

Nisam probao ništa osim Ubuntua i Linux Minta. Donedavno sam i ja isprobavao sa linuxom pa sam koji put zeznuo Windowse dok sam ovladao instalacijom dual boota.

Ja šaram po distribucijama, Ubuntu je gore kao nešto što ne mijenjam a ostle distibucije koliko se uspiju zadržati.

Što se tiče dual boota dok ga sam ne savladaš nema sreće, uvijek ćeš se tresti u groznici da li ću napraviti nešto krivo. Fino prije isprobavanja back-up podataka ili ghost cjelog diska i šibaj.

17 godina
mario.L_hr kaže...

Ma integrirana je zvučna kartica (Realtek) ali na ploči imam i integriranu grafičku karticu koju ne koristim (ima HDMI) i  mislim da me tu nešto ždere. Evo listinga:

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV635 Audio device [Radeon HD 3600 Series]

I dalje ne vidim koji točno realtek, valjda je nešto stariji. Odavde možeš skinuti drivere za Linux (stisni kvačicu, pa next i na dnu je link za download). Upute bi trebale biti unutra, kada ga otpakiraš.

Inače, ovo nije od integrirane grafike zvučna, ovo ti je od HD 36xx diskretne grafike zvuk (isto DVI / HDMI).

EDIT: ovdje imaš popis zvučnih za koje driver radi, pogledaj u specifikacije matične koji je točno čip. Ako je ALC892 kao moj, neće funkcionirati dobro (tj. nekad radi, nekad ne, ali kada radi, radi ok :). Mislim da je prvi sljedeći nakon ALC889 upravo moj.

Zašto se ne čudim?  {#}

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2011 0:29 (Veliki Brat).
14 godina
Veliki Brat kaže...
mario.L_hr kaže...

I dalje ne vidim koji točno realtek, valjda je nešto stariji. Odavde možeš skinuti drivere za Linux (stisni kvačicu, pa next i na dnu je link za download). Upute bi trebale biti unutra, kada ga otpakiraš.

Inače, ovo nije od integrirane grafike zvučna, ovo ti je od HD 36xx diskretne grafike zvuk (isto DVI / HDMI).

EDIT: ovdje imaš popis zvučnih za koje driver radi, pogledaj u specifikacije matične koji je točno čip. Ako je ALC892 kao moj, neće funkcionirati dobro (tj. nekad radi, nekad ne, ali kada radi, radi ok :). Mislim da je prvi sljedeći nakon ALC889 upravo moj.

Zašto se ne čudim?  {#}

Ili fali link ili sam nešto propustio uočiti.

Inače na mojoj ploči je Realtek ALC889A.

EDIT: Oprosti, dosta je sati pa pišem gluposti prije nego pogledam. Našao i skinuo driver. Piše da podržava mog Realteka.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2011 0:15 (mario.L_hr).
17 godina
mario.L_hr kaže...
Oprosti, dosta je sati pa pišem gluposti prije nego pogledam. Našao i skinuo driver. Piše da podržava mog Realteka.

Ma jok, ja sam propustio ubaciti link u prvu rečenicu, editiranjem sam samo slučajno bacio link na njihov site. Popravljeno {#}

Gledam te!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice