Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.507.898
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Andy , jesi se snašao sa onim uputama za uklanjanje ubuntuovog gost računa  ?

Evo ti par linkova gdje su odgovori na mnoga pitanja :

https://help.ubuntu.com/

http://askubuntu.com/

http://ubuntuforums.org/

http://www.omgubuntu.co.uk/

0 0 hvala 1
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
ihush kaže...
..Zato ppa is way to go ..

Arnold Layne kaže...

Ako imate nvidia 750ti ili 750 (mozda jos neke ) driver manager vam nece prikazivat drivere dok ne dodate PPA

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa

sudo apt-get update

nakon toga prikazuje drivere normalno :)

to treba ponoviti, tad je i početinicima život na linuxu lakši, eliminiraju se pitanja 'a što sad..'. (a izgleda da kad ja to kažem ne zvuči dobro..)

bunkermax kaže...

Andy , jesi se snašao sa onim uputama za uklanjanje ubuntuovog gost računa  ?

Evo ti par linkova gdje su odgovori na mnoga pitanja :

..

-neke acc ne treba dirati, brisanje nije enable-disable, pogrešne želje ne treba ispunjavati nego ignorirati.

-juzer kojem je potrebno dati link za neku ubuntu temu (a nije neka opskurna-skrivena..) nema što raditi s podešavanjem acca.

To nije kritika Andiju, on je početnik. To je kritika onima koji se snalaze, i brzopleto krenu pomagati 'djeci sa šibicama'. Vrijeme petardi...(isto kao pitanje za guest) pa sretna nova (i pamet u glavu)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.12.2014 13:42 (ihush).
13 godina
odjavljen
ihush kaže...
ihush kaže...
..Zato ppa is way to go ..

Arnold Layne kaže...

Ako imate nvidia 750ti ili 750 (mozda jos neke ) driver manager vam nece prikazivat drivere dok ne dodate PPA

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa

sudo apt-get update

nakon toga prikazuje drivere normalno :)

to treba ponoviti, tad je i početinicima život na linuxu lakši, eliminiraju se pitanja 'a što sad..'. (a izgleda da kad ja to kažem ne zvuči dobro..)

ma joj imo sam parade cijelu noc sa driverima i na kraju jednostavno da jednostavnije ne moze bit

http://www.snabbox.org/
11 godina
protjeran

ihush

Ma to je posljedica tvog umjetničkog izričaja,

pa je teško skontat kaj si opće htel reći....hehehhehehe

btw,neznam točno na koje situacije je arnold mislio, ali meni na svim strojevima nudi vlasničke drajvere bez ikakvog dodavanja novih repozitorija,

jedino šro ja odmah nakon friške instalacije u postavkama menagera nadogradnje poklikam i omogućim sve one vanjske suradnike....

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.12.2014 13:44 (bunkermax).

1 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
bunkermax kaže...

ihush

Ma to je posljedica tvog umjetničkog izričaja,

pa je teško skontat kaj si opće htel reći....hehehhehehe

btw,neznam točno na koje situacije je arnold mislio, ali meni na svim strojevima nudi vlasničke drajvere bez ikakvog dodavanja novih repozitorija,

jedino šro ja odmah nakon friške instalacije u postavkama menagera nadogradnje poklikam i omogućim sve one vanjske suradnike....

meni nije.. bas nicega nije bilo

Kolko sam cito to je standardan problem sa GTX 750ti

16 godina
bunkermax kaže...

.. nudi vlasničke drajvere bez ikakvog dodavanja novih repozitorija,

-Canonical-Ubuntu.. (bezbroj puta, razumijem njihove razloge, opravdano ..) ali tad juzer mora dodati ili npr kroz ubuntutweak ili ovako.. to je vjerojatno jedini razlog zašto mu mint preotima juzere koji tad misle da je takva distra 'bolja'.. linux je jedan, DE je stvar izbora-preferencija, najvažniji ispadne repo (ozbiljnost ekipe koja održava). Ubuntu, Suse, Debian, sve ostalo su 'igračke' (osim starog ArtistiXa :) jer je novi bloatasti kič).

Gledajte što rade Canonical i MS, vidjet ćete sličnosti, npr GUI (koliko prigovora za Metro+Start), dok je MS naplaćao kazne za proprieatry ie-wmp.. i Canonical to izbjegava u startu. Npr potrebno je instalirati Flash (jer ga Canonical ne smije distribuirati, ne zato jer nebi stao na DVD).  Imaju istu ideju-cilj. Odbiajao sam Ubuntoovo silovanje + skraćivanje LTSa na samo 3g (12), .. ali i to su popravili, vratili na 5g. ... osim preferencija (navika, kao min-max-close button) ili DE, nema objektivnog razloga početniku preporučiti bilo što osim Ubuntua. Drugačija organizacija je Suse npr YaST, dok je Debian 'klasičar', ne od nule kao arch (to već spada u sado-mazo).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
protjeran

arnold

Nemam nažalost te kartice,  da probam baš da li je to neki ponavljajući obrazac , pa da ga odmah prijavimo odgovornima... 

---no..kao što i sami znate, drajveri su često dio kernela , i onda je dobro odraditi sve službene nadogradnje kako bi time dobili

najsvježije verzije kernela za vaš os, i kako bi tada sav vaš hardver bio uredno i ispravno prepoznat.....

--- živa si volja kad ti se dalu celu noć boriti sa time.... 

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.12.2014 14:01 (bunkermax).

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
bunkermax kaže...

arnold

Nemam nažalost te kartice,  da probam baš da li je to neki ponavljajući obrazac , pa da ga odmah prijavimo odgovornima... 

---no..kao što i sami znate, drajveri su često dio kernela , i onda je dobro odraditi sve službene nadogradnje kako bi time dobili

najsvježije verzije kernela za vaš os, i kako bi tada sav vaš hardver bio uredno i ispravno prepoznat.....

--- živa si volja kad ti se dalu celu noć boriti sa time.... 

Ionak bi bil cijelu noc budan. Kak sam na godisnjem nist ne delam pa mi se poremetil bioritam :D I kad nađeš u cem je problem osjecas se pametniji :)

11 godina
protjeran
ihush kaže...

nema objektivnog razloga početniku preporučiti bilo što osim Ubuntua.

Da.. Tu si debelo u pravu..  Ne zato kaj je taj os nekaj uberfuhrer naspram ostalih, nego zato kaj iza sebe ima čvrstu prepoznatljivu infrastrukturu, kapital, firmu, ozbiljnost, planove, viziju i onda se čovjek ipak može osloniti i pouzdati u neki takav ekosustav.  Glede kodeka,jave,flasha..ubuntu već unazad par verzija nudi na samom početku instalacije mogućnost da se odaberu i vlasnički softveri , i time se gubi bilo koji suvisli razlog za instalirati mint. Klikom na navedenu kućicu, ubuntu bu tijekom instalacije dodao sve kaj je potrebno za uobičajeni mulltimedijaln ili internetski rad ogromnoj većini korisnka... Sve jave.flashevi, mp3, mp4,,divix, xvid...sve bu to radilo i lokalno i online u browseru na ubuntu...  Minta i sličnih forkova sam se uvjek malo pribojavao, jer iza takvih projekata stoji svega po par osoba,,negdje čak i jedna osoba,,i onda je tu sve vrlo neizvjesno, a pogotovo period krpanja bugova i uočenih grešaka...  A da nevelim da je već stotine takvih distri nestalo s vremenom, iako su u vrijeme svoh nastanka bile vrlo popularne, hvaljene i nagovješćivana im je sjajna budućnost....

Linux je jedan..ali...hehehheheh...uvjek ima taj ali....  Ako pod riječju linux mislimo na kernel,,onda je tehnički to samo jedan linux ( naravno, verzije se razvijaju...)

No, najčešće najširi krug korsnika pod linuxom misli na operativni sistem. Točno da bi pravilni naziv bio gnu-linux based os, no to baš i nezanima širi krug i tu su u pravu.

I windows ima razne verzije, od samog kernela , pa do raznih verzija ( 95,98,me,xp,7,8 ) sa raznim podverzijama ( core, home, starter, pro, ultimate..) i isto tako najširi krug zaboli briga za te detalje i oni samo znaj da imaju windows 8.....

Želim time reći, da linux nije ništa zakinut time kaj ima više verzija ( u očima najšireg kruga mogućih korisnika ) jer je pojava ista i u windows svijetu i tamo to nikog nesmeta kaj je win7 ultimate nebo i zemlja od win7 starter.

I gledano sa očima tog najšireg kruga, "verzije linuxa" jesu dosta različite , kako od samog izgleda, jednostavnosti instalacije-korištenja-održavanja, pa tako sve do podržanosti raznim aplikacijama-alatima-drajverima.

Zato je ubuntu još uvej najbolji prvi izbor, jer je tu najveća šansa da će naići na najmanje probema, ili da će problemi biti najbrže riješeni... Mnoge stvari , softveri, drajeri, rade na ubuntu, ali nije pravilo da bu ta aplikacija ili drajver radio i na mintu ili sl.....

17 godina
ihush kaže...
ne od nule kao arch (to već spada u sado-mazo).

Oj, nemoj mi protiv arch-a . Arch je ljepota, uglavnom, arch je bauk na prvi pogled ali kad sve namjestiš i kad shvaćaš što je što, rolling release radi vrhunski. Prije sam se i ja prepadao priča o nestabilnosti i sličnih stvari ali sve se svodi na poznavanje toga što radiš i software-a koji koristiš. Nakon toga Arch ide definitivno po KISS principu. Čak sam izveo eksperiment na mlađem bratu, nije koristio linux nikad prije u životu pa smo instalirali ubuntu na par dana, pa mint par dana pa opensuse i na kraju sam mu postavio arch s kde-om i s njim je jedinim bio kompletno zadovoljan te ga još uvijek koristi. Jedini je problem što ga nezna sam postavit . Ali doć će i do toga.

15 godina
Arnold Layne kaže...

znaci 

sudo nano /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-ubuntu.conf 

allow-guest=false
Sa prvom linijom u terminal ces editirat taj "50-ubuntu.conf" file i u njega ces dodat liniju "allow-guest=false"

Jel to ovak treba zgledat...( slika )

Ali kako da zatvorim terminal sa spremljenim postavkama kada mi iskoči ona poruka na slici???

Some people are so poor... all they have is money!
16 godina
neaktivan
andi.cro kaže...
Arnold Layne kaže...

znaci 

allow-guest=false
Sa prvom linijom u terminal ces editirat taj "50-ubuntu.conf" file i u njega ces dodat liniju "allow-guest=false"

Ali kako da zatvorim terminal sa spremljenim postavkama kada mi iskoči ona poruka na slici???

Ctrl+O 

--------------------------------------------------------------------------------------------
17 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

Dolje ti pise ^O - WriteOut. To znaci da Ctrl+O zapisu promjene na disk i izlaze iz nanoa. Uglavnom, kad vidis ispred slova ^ to znaci Ctrl+to slovo.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
15 godina
zerocool12 kaže...
andi.cro kaže...
Arnold Layne kaže...

znaci 

allow-guest=false

Ctrl+O 

Onaj text ode dole ali se terminal ne zatvori pa kad kliknem na X opet ona poruka dođe!?!

16 godina
neaktivan
andi.cro kaže...
zerocool12 kaže...
andi.cro kaže...
Arnold Layne kaže...

znaci 

allow-guest=false

Ctrl+O 

Onaj text ode dole ali se terminal ne zatvori pa kad kliknem na X opet ona poruka dođe!?!

Znaci CTRL+O, enter i CTRL+X da izađeš (iako ako si sejvao slobodno zatvoriš terminal)

--------------------------------------------------------------------------------------------
15 godina

Uradio tako i uspjelo mi je, Guest se više ne pojavljuje ali došlo je do nekih problema...

btw: Ovo je nekaj novo na Bug-u?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

Uradio tako i uspjelo mi je, Guest se više ne pojavljuje ali došlo je do nekih problema...

btw: Ovo je nekaj novo na Bug-u?

Samo još da ti predložim (a i svima koji ovo čitaju), umjesto nano možeš upisat gedit pa ti se otvori grafički alat za uređivanje teksta i tamo izmjenjivat (čisto jer se lakše snać). 

A što se tiće potonjeg: http://www.bug.hr/vijesti/nadogradnja-bugonline-foruma/138950.aspx

11 godina
protjeran

Pa šta je ovo...tri dana i da niko nema problema na linuxu...........hehehhehehe

Sad bu zlobnici rekli da je to zato kaj je malo pingvina a ne zato kaj su problemi na linuxu više iznimka nego pravilo ...

1 0 hvala 0
14 godina
bunkermax kaže...

Pa šta je ovo...tri dana i da niko nema problema na linuxu...........hehehhehehe

Sad bu zlobnici rekli da je to zato kaj je malo pingvina a ne zato kaj su problemi na linuxu više iznimka nego pravilo ...

Ma ne. To ti je zbog toga što linuxaši odmaraju.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
protjeran

OO,,kompa Mario,,svako ti dobro u novoj....!! 

Imaš pravo glede odmora : zbog posla moram imati i doticaja sa windows mašinama . i onda to izgleda ovako:

dođeš, pospikaš kurtoazno,pa prvo backup podataka, pa scan npr sa esetom, pa sa hitmanpro, pa sa malwarebitesom, pa komanda sfcscannow,

pa nadogradnja , pa defragmentacija, pa clean disk, provjera svega,pa image sistema , i brat bratu , ode koja vura samo tako.....

A dolazak na linux mašinu je osvježenje: dođeš, spikica bla bla, backup podataka, nadogradnja , bleachbit čišćenje ,provjera svega,  i u maximum pol vure sve gotovo,,,,,

,a lova ista....

2 0 hvala 1
15 godina
bunkermax kaže...

OO,,kompa Mario,,svako ti dobro u novoj....!! 

Imaš pravo glede odmora : zbog posla moram imati i doticaja sa windows mašinama . i onda to izgleda ovako:

dođeš, pospikaš kurtoazno,pa prvo backup podataka, pa scan npr sa esetom, pa sa hitmanpro, pa sa malwarebitesom, pa komanda sfcscannow,

pa nadogradnja , pa defragmentacija, pa clean disk, provjera svega,pa image sistema , i brat bratu , ode koja vura samo tako.....

A dolazak na linux mašinu je osvježenje: dođeš, spikica bla bla, backup podataka, nadogradnja , bleachbit čišćenje ,provjera svega,  i u maximum pol vure sve gotovo,,,,,

,a lova ista....

Koja vura...!?!

To se doima ko da si mislil na dve vuri a u stvari je minimalno 3-4 vure!!!

Pogotovo ako korisnik ima sporu internetsku brzinu pa ti samo win.updejti oduzmu čuku vremena!

Najgore uz defragmentaciju mi je čekanje na "Clean Up" iz My Computer, pogotovo ako dugo vremena ( a možda i nikad ) to nije odrađeno!!!

Pa deinstalacija svakakvih garbiđ programa i instalacija onoga šta je doista bitno...

KATASTROFA!!!

I onda gledaš telku zajedno sa svim ukučanima dok se to ne odvrti, koji neugodnjak 

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.1.2015 17:02 (andi.cro).
17 godina
neaktivan

zar ne traje defragmentacija nekoliko sati? 

nema kruha od održavanja Linux desktopa ;) 

Life is too short to remove USB safely

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Andy....  svako dobro ti u novoj...

Da, dobro si rekao,, nekad se to oduži i na cjelu smjenu, pogotovo ako dođe do kakvih problema, ili ako treba ručno kojekakve aplkacije ili drajvere nadograđivati..

Aj srećom su to manje više firme i uredi pa negledamo televiziju nego im ispijem litru kave i bar par coli dok se to sve odradi..hehehheh..a i uvjek ima koja teta dobra

pa se bar naverglaš kojekakvih celebrity mantri......

Al ok, ja sam pristalica profesionalizma, i uopće neželim raditi tamo di su pametnjakovići pa tajnicama ili keramičarima prepuštaju da im odrađuju nadogradnje sistema i aplikacija ili drajvera..

Takvima samo jednom skrenem pažnju da to više ne rade, i ako se ponovi, doviđorno....    Nek svako dela svoje za kaj je osposobljen, educiran, opremljen alatima ....

Nego,,nikaj nam se nehvališ ili nekukaš o svojim linux iskustvima.....

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
hrvooje kaže...

nema kruha od održavanja Linux desktopa ;) 

Misliš  ?    Aj zamisli koliko se nekakvim odvjetnicima, liječnicima, i sl, bakće sa operativnim sistemom i svime pripadajućim....  ?

A paše im linux iz npr sigurnosnih razloga ...

Oni rade svoj core biznis, a održavanje kompa prepuštaju profesionalcima, isto kao što i sami na svojim vozilima ne mjenjaju ulje i gume.....

Poanta je samo da nema previše takvih klijenata, ali istina bog nema i nešto  tehničara i ing koji su voljni se time zekati..

Klijent je klijent, i jbg, kad nazove u pol osam naveče da mu je nekaj krepalo, nema druge nego pali makinu i piči na mjesto događaja....

15 godina
bunkermax kaže...

Andy....  svako dobro ti u novoj...

Da, dobro si rekao,, nekad se to oduži i na cjelu smjenu, pogotovo ako dođe do kakvih problema, ili ako treba ručno kojekakve aplkacije ili drajvere nadograđivati..

Aj srećom su to manje više firme i uredi pa negledamo televiziju nego im ispijem litru kave i bar par coli dok se to sve odradi..hehehheh..a i uvjek ima koja teta dobra

pa se bar naverglaš kojekakvih celebrity mantri......

Al ok, ja sam pristalica profesionalizma, i uopće neželim raditi tamo di su pametnjakovići pa tajnicama ili keramičarima prepuštaju da im odrađuju nadogradnje sistema i aplikacija ili drajvera..

Takvima samo jednom skrenem pažnju da to više ne rade, i ako se ponovi, doviđorno....    Nek svako dela svoje za kaj je osposobljen, educiran, opremljen alatima ....

Nego,,nikaj nam se nehvališ ili nekukaš o svojim linux iskustvima.....

Hvala, tebi i tvojima također svako dobro...

Ne hvalim i ne kukam jer momentalno nema razloga ni za jedno ni za drugo 

11 godina
protjeran

Pa aj bar je fino čuti da te negnjave početničke linux poteškoće i nesnalaženja.

U biti je ubuntu sve ono kaj je microsoft htio da bude windows 8 (pa i 10 ),, i na puno jako stručnih

mjesta se tehnički i nepristrano piše o tome , no kako smo u teškoj manjini, lako nas nadglasaju,,..

Neki idu dosta daleko čak i sa tvrdnjama da je ubuntu danas najkvalitetniji operativni sistem na planeti.

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
bunkermax kaže...

ajde pomagaj onda :P

Znaci igra je orginal i ne pokrece se :\ sa GOG-a (nije steam verzija)

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.1.2015 17:32 (Arnold Layne).
11 godina
protjeran
Arnold Layne kaže...

Pa kolega, rado bih ti ja pomogao, samo kaj bi trebalo znati daleko više podataka, a i ja ti nisam neki okorjeli igrač pa da bih znao sve tajne svih igara kako ih natjerati da prorade pod linuxom...

Odigrao sam par dobrih naslova ( fps ) i najstručniju pomoć sam dobio od proizvođača igre.

No, ima nekakvih granica kje je teško preskočiti.. Naravno da će igra koja je nativno biti pisana za linux, bez poteškoća se instalirati i raditi će besprijekorno.

A igra koje su sa drugih platformi, iziskivati će daleko više muke da bi se instalirale i proradile.. Vrijedi i obrnuto: deb file bu neko teško instaliral na windows 8.1 ...hehehehhe

U svakom slučaju, ima li te tvoje igre u verziji za linux ili se patiš sa exe fajlovima  ili čime već,,  ?

13 godina
odjavljen
bunkermax kaže...
Arnold Layne kaže...

Pa kolega, rado bih ti ja pomogao, samo kaj bi trebalo znati daleko više podataka, a i ja ti nisam neki okorjeli igrač pa da bih znao sve tajne svih igara kako ih natjerati da prorade pod linuxom...

Odigrao sam par dobrih naslova ( fps ) i najstručniju pomoć sam dobio od proizvođača igre.

No, ima nekakvih granica kje je teško preskočiti.. Naravno da će igra koja je nativno biti pisana za linux, bez poteškoća se instalirati i raditi će besprijekorno.

A igra koje su sa drugih platformi, iziskivati će daleko više muke da bi se instalirale i proradile.. Vrijedi i obrnuto: deb file bu neko teško instaliral na windows 8.1 ...hehehehhe

U svakom slučaju, ima li te tvoje igre u verziji za linux ili se patiš sa exe fajlovima  ili čime već,,  ?

pa to i je nativna igra za linux :) 

evo problema 

ovo je kao rjesenje problema: 

Symbolic link required library files (run in terminal):

ln -s ~/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam-runtime/i386/usr/lib/i386-linux-gnu/libSDL2_image-2.0.so.0 /lib/i386-linux-gnu/
ln -s ~/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam-runtime/i386/usr/lib/i386-linux-gnu/libcurl-gnutls.so.4 /lib/i386-linux-gnu/

If more missing other libraries, just install locate using: "apt-get install locate", then run "updatedb" and use this command to show the library path: "locate missinglibrary.so"

and create the link like before. It's probably advisable to link the Steam runtime library files (~/.local/share/Steam/...) to where your system finds library files (/lib/i386-... or /usr/lib/i386-...).

Ali ne kuzim bas jer sam zakrzljal malo puno :\

11 godina
protjeran

@arnold

Kompa, nisam igrao tu igru, i nisam nailazio na takav vid problema,

tako da sve kaj bih ti ja predlagao bi bilo moje nagađanje a ne stručni savjet ,

i onda znaš da bi moglo krenuti ciklički da od jednog problema napravimo gluposti

i neupotrebljiv sistem...a nisi na opensuse pa da sa snapper alatom poništimo sve kaj smo krivo napravili..

Kontaktiraj proizvođača igre i traži step by step upute , a možda se i ovdje javi netko

tko je uspješno riješio probleme na koje si ti naišao...

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice