Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.510.803
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

ne bih baš rekao da je razlika nebitna. pepper flash plugin za flash kao i čitav browser automatski se updatea. također tu je podrška za h. 264 za html5 i mp3. razlog za instalirati Chromium može biti jedino političke prirode 

Life is too short to remove USB safely

1 0 hvala 0
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
bunkermax kaže...

.. A donedavnim windows korisnicima je zasigurno puno lakše desni klik na downloadani file nego da idu dodavati repozitorije ili koristiti terminal.  

ako doda ppa, tad može ostlao klikajući, upravo suprotno.. teže je znati što skinuti (verzija) koji paket-manager, kako raspakirati itd.. terminal je spomenut samo kao najčešći odgovor za sva pitanja, ne moj odgovor (jer preferiram klikanje npr ubuntu-tweaka). Zato ppa is way to go (kao i to da ga Canonical ne želi sam dodati kao i sve ostale restrictede..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Evo mene opet. Dakle, posto nikako nisam mogao dobiti league of legends da radi na proprietary driverima, odlucio sam probati s defaultnim i gle cuda, radi! Fps mi je vecinu vremena dobar, igrivo je, ali nije savrseno. U counter-strikeu se vidi razlika izmedju defaultnih i amd-ovih drivera. Ali zasada ostajem na defaultnim.

Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina
protjeran

@Marky

Ja sam na open drajverima pod linuxom odigrao far cry (sve verzije) , sillent hill,  i stalkera ( i shedow i prypyat)  . A te iste igre sam odigrao i pod windowsima, i nisam uočio nikakve kvalitativne razlike... A te igre su gladne resursa..

Vlasnicki fglrx drajver nemože neka čuda donijeti, ali može uzrokovati niz problema kod nadogradnji distre i kernela.. 

Trenutno je odličan i stabilan kernel 3.17.4  i u njemu ati-amd radi bolje nego na bilo kojim fglrx drajverima.

Baterija lapa mi drži pol vure dulje nego prije...

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.12.2014 9:39 (bunkermax).

2 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

pozdrav,malo sam zahrđao,al sad mi treba jedna informacija,zna li itko security based distru koja sa liveusera nedaje automatski root nakon jedne komande u terminalu,ili neko custom based riješenje,treba mi sa cd-a,ako nista vrtit cu sa sticka.

Epistula non erubescit

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Zelim instalirati Ubuntu, imam Win 8.1 i zelio bih da to bude dual boot, napravio sam bootabilni usb s Ubuntuom, kada pokrenem instalaciju, nemam opciju da instaliram Ubuntu alongside Windows 8. U EaseUS Partition Master-u sam napravio ext4 particiju za Ubuntu, stavio sam boot mode na UEFI, disable quick boot, a ubuntu svejedno ne prepoznaje te particije...

0 0 hvala 0
14 godina

Koliko me pamćenje sjeća instalacija Ubuntu alongside Windows odrai sam cijeli posao. Smanji postojeću particiju i napravi particiju za Ubuntu. Nisam to jako dugo radio na taj način. Ja obično instaliram Linux na particiju koju sam odaberem (to ti je pod something else). Prouči ovo možda ti pomogne.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
Defa.psd kaže...

Zelim instalirati Ubuntu, imam Win 8.1 i zelio bih da to bude dual boot, napravio sam bootabilni usb s Ubuntuom, kada pokrenem instalaciju, nemam opciju da instaliram Ubuntu alongside Windows 8. U EaseUS Partition Master-u sam napravio ext4 particiju za Ubuntu, stavio sam boot mode na UEFI, disable quick boot, a ubuntu svejedno ne prepoznaje te particije...

-zato jer ,u ext ne zanči ništa, tj nema /root, /home etc.. obriši, ostavi free i nastavi.

druga stvar ako ne vidi disk (ne prepoznaje particije?) npr sec.boot i sl. Pa do tog da je npr MBR (standard do 4 primarne particije, zauzeto.. peta nadalje su beskorisne..), tad mora biti GPT ili MBR s extended unutar koje trpaš bez ograničenja logičke particije.

Što god da je, koristi alat u installu tad valjda dobiješ i povratnu info...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
Defa.psd kaže...

Previše si ga zakomplicirao i negdje pogriješio!

Ja sam baš jučer uradio to šta ti želiš i sve kaj sam podesio prije instalacije Ubuntua je da sam u winsima šrinkal D disk za onoliko kolko sam želio dati Ubuntuu i od toga napravio "Unalocated" prostor. Druga stvar je da sam u biosu promjenio "boot order" i stavio USB kao prvi.

Save and restart i ubuntu se diže sa USB-a i pita te oš isprobat bez instalacije ili želiš instalirat?

Kliknes da želiš instalirat i onda ti ponudi opcije među kojima i "install uz postoječe winse"

Nadalje ides samo next,next tj.ne ides na custom instal...Na taj nacin ce ubuntu automwtski se instalirat u onaj "unalocated" prostor bez greške!!!

To ti je najsigurniji put da sve prođe glatko {#}

Some people are so poor... all they have is money!
14 godina

Jutros sam baš nešto petljao po uredskoj web stranici (ažuriranja i slične stvari) pa sam išao malo pogledati statistiku (budući je kraj godine pa svi nešto rezimiraju). Uglavnom u prilogu je slika statistike, za mjesec prosinac, pristupa web stranici po OS-evima. Zanimljive brojke, pomalo odstupaju od uvriježenog stava o udjelu Linux-a (gledati stupac Hits i pripadajuće postotke pri tome je pod Linuxom uračunat i Android). Znam da ovo ne znači ništa ali budući da se radi o uredu koji se bavi projektiranjem i većina zainteresiranih koristi Windowse (zbog CAD alata) mislim da je legitimno postaviti i ovo.

3 0 hvala 1
11 godina
protjeran

1 ubuntu i 681 other linux  ...hmmm

Neznam, al uz mint i ubuntu da bi takva statistika bila...

No moguće, specijalizirana web stranica pa joj ne pristupaju svi slojevi korisnika....

0 0 hvala 0
16 godina
mario.L_hr kaže...

Jutros sam baš nešto petljao po uredskoj web stranici (ažuriranja i slične stvari) pa sam išao malo pogledati statistiku (budući je kraj godine pa svi nešto rezimiraju). Uglavnom u prilogu je slika statistike, za mjesec prosinac, pristupa web stranici po OS-evima. Zanimljive brojke, pomalo odstupaju od uvriježenog stava o udjelu Linux-a (gledati stupac Hits i pripadajuće postotke pri tome je pod Linuxom uračunat i Android). Znam da ovo ne znači ništa ali budući da se radi o uredu koji se bavi projektiranjem i većina zainteresiranih koristi Windowse (zbog CAD alata) mislim da je legitimno postaviti i ovo.

A većina pristupa siteu s Linuxa je sa Androida? I sveukupno je Linux 2,3 %. Malo više od ''službenih'' 1,4 % Linuxa.

Kaj je tu čudno?

If it ain`t broken, you`re not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.12.2014 12:50 (kizo2703).
14 godina
kizo2703 kaže...
mario.L_hr kaže...

A većina pristupa siteu s Linuxa je sa Androida? I sveukupno je Linux 2,3 %. Malo više od ''službenih'' 1,4 % Linuxa. Kaj je tu čudno?

Krivo čitaš majstore. Linux je na 4,7 % a Android na 6,1 % (čitaj postotke za stupac Hits) što je sveukupno 10,8%. Pogledaj dio za Mac računala. na osnovu ovoga bi se moglo zaključiti da njih skoro pa i nema.

Meni ništa nije čudno a tebi? Da li se na osnovu ovakvih podataka može izvesti bilo kakav zaključak? Naravno da ne.

16 godina
mario.L_hr kaže...

Krivo čitaš majstore. Linux je na 4,7 % a Android na 6,1 % (čitaj postotke za stupac Hits) što je sveukupno 10,8%. Pogledaj dio za Mac računala. na osnovu ovoga bi se moglo zaključiti da njih skoro pa i nema.

Meni ništa nije čudno a tebi? Da li se na osnovu ovakvih podataka može izvesti bilo kakav zaključak? Naravno da ne.

Naravno da ne. 76% Windows XP-a?

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.12.2014 18:52 (kizo2703).
14 godina
kizo2703 kaže...

Naravno da ne. 76% Windows XP-a?

Danas imaš problema s čitanjem pa ću ti pojednostaviti i olakšati:

Windows (sve varijante)                              76,2%

Što bi po pojedinoj verziji Windowsa bilo:

Windows 7                                              60,8%

Windows 8.1                                             6,1%

Windows XP                                              5,2%

Windows 8                                                2,3%

Windows Phone                                        1,2%

Windows Vista                                          0,3%

Ostale verzije Windowsa

BSD                                                                0%    (samo jedna posjeta)

Linux                                                           10,8%

Android                                                    6,1%

Linux                                                        4,7%

Mac                                                              0%      (4 posjete)

iOS                                                               3,3%

iPhone                                                    2,9%

iPad                                                        0,3%

Ostalo                                                          9,4%

Nadam se da je sada jasno.{#}

16 godina
mario.L_hr kaže...

Danas imaš problema s čitanjem pa ću ti pojednostaviti i olakšati:

Windows (sve varijante)                              76,2%

Nadam se da je sada jasno.{#}

Da, sorry, ispravljeno. {#}

15 godina

Kaj nitko ne zna kako ukloniti Guest Account ???

Some people are so poor... all they have is money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
andi.cro kaže...

gle stari 

http://askubuntu.com/questions/451526/removing-guest-session-at-login-in-ubuntu-14-04

napiso sam "delete guest user ubuntu" i ovo mi je bio prvi rezultat 

znaci 

sudo nano /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/50-ubuntu.conf 

allow-guest=false
Sa prvom linijom u terminal ces editirat taj "50-ubuntu.conf" file i u njega ces dodat liniju "allow-guest=false"

http://www.snabbox.org/
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.12.2014 20:06 (Arnold Layne).
11 godina
protjeran
andi.cro kaže...

Evo ti rješenje na linku.

Inače ti ubuntu ima perfektnu dokumentaciju na svojim stranicama, pa prouči malo, puno ce ti stvari biti lakše i jednostavnije.

http://askubuntu.com/questions/451526/removing-guest-session-at-login-in-ubuntu-14-04

...vidim da je arnold bio brži...  

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.12.2014 20:05 (bunkermax).
12 godina
neaktivan

to radi i na drugim distrama debianovog porijekla??? mislim isti set naredbi

TD collector

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Killua kaže...

to radi i na drugim distrama debianovog porijekla??? mislim isti set naredbi

nebi reko 

11 godina
protjeran

Otkad sam počeo učiti i koristiti u testne svrhe opensuse, puno lakše se usudim exprimentirati.

Naime, opensuse ima jedan alat naziva snapper, što je dosta slično windowsovom system restore funkcijama.

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
bunkermax kaže...

Otkad sam počeo učiti i koristiti u testne svrhe opensuse, puno lakše se usudim exprimentirati.

Naime, opensuse ima jedan alat naziva snapper, što je dosta slično windowsovom system restore funkcijama.

ja nisam dovoljno hrabar da idem dalje od .deb :D

11 godina
protjeran

A i ja sam bil desetak godina na ubuntu i srodnim distrama.  Ali opensuse me ugodno iznenađuje. Je kompliciraniji i teži za savladati, ali nikud mi se ne žuri.  Imaju opširnu službenu dokumentaciju pa svaki put kad imam vremena prodjem lekciju ili dve... Ko prava škola  :-)

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

snapper ti je jos u razvojnoj fazi tj ima puno prostora za poboljsanje,  teoretski bi trebao biti takav da ti napravi image bilo kojeg djela os- koji ti zelis

da nekazemo probleme ako napravis upgrade pa gledati i modificirati pojedine djelove snapshotanog sistema ili programa bez da ga nanovo pravis cijeli snapsho

tj samo odes i editiras promjene koje se razlikuju od vremena kada je snapper napravio backup..

ali to je puno posla za developere i opet moja masta koja bi voljela da tako izgleda i moze

TD collector
11 godina
protjeran

Snapper odlično odrađuje svoj posao.

Svašta exprimentiram i čačkam, i poslije samo snapperom ponistim promjene koje sam napravio.

Godinama,  kroz razne ubuntu grupe i zajednice, pišemo canonicalu i tražimo ih da u ubuntu uvrste neki vid system restorea, i uvjek odgovore da rade na tome,ali zasad figa od toga.

A evo, opensuse to nudi defaultno unutar tvorničke instalacije.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@kizo

pa meni jeste čudno da s linuxom ima više klikova nego npr. iphoneom. osim, ako stranica nije tematski za linux, što je rečeno da nije, nego je projektni biro

@bunkermax

snapper je predpostavljam 'samo' gui za feature snapshot koji nudi filesystem btrfs. to je moguće na svakoj linux distribuciji, a ne samo opensuseu

http://www.linux.com/learn/tutorials/767332-howto-manage-btrfs-storage-pools-subvolumes-and-snapshots-on-linux-part-1

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.12.2014 22:24 (hrvooje).

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Hrvoje, iskreno, sa snapperom sam se susreo tek na opensuseu, jer defaultno nudi btrfs, tako da na ubuntu to nisam niti razmatrao zbog preporuka ext4  ...

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Ako imate nvidia 750ti ili 750 (mozda jos neke ) driver manager vam nece prikazivat drivere dok ne dodate PPA

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa

sudo apt-get update

nakon toga prikazuje drivere normalno :)

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Sve najbolje svima Vama u 2015 godini ,

želi Vam vaš Max Bunker  !!

2 0 hvala 6
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice