Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.621
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
zerocool12 kaže...

Imaš disc burner, odabereš burn image, odabereš image fajl koji si skinuo (.iso najčešće) i snimiš to na DVD.

Ostalo je isto,prebaciš u BIOS-u da ti bude boot sa CD/DVD čitaća i to je to.

Kad bi bilo barem tako lako. Neko nepisano pravilo kod dual boota je da Windowsi idu prvi (od starijeg prema novijem) a na kraju Linux. Windowsi imaju jednu lošu osobinu i ne vode brigu o ostalim OS-evima. Nije ni to nerješivo ali čovjek opet treba gubiti vrijeme. Nadalje treba odlučiti želi li WIndows boot loader ili GRUB?

Da bi sve to funkcioniralo kako spada u početku treba napraviti minimalno dvije particije (1 za windoze a druga za Linux) mada u optimalnoj opciji treba jednu particiju za windoze (oni će se kod instalacije pobrinuti da kreiraju što trebaju) i optimalno tri particije za Linux /, /home i /swap. Koliko kojoj particiji pridjeliti to ovisi o veličini prostora. Windowsi ne čitaju Linux particije pa treba voditi računa i o tome ako se žele izmjenjivati podaci. I tako dalj. Da je barem tako jednostavan dual/multi boot.

Neka pogleda ovo mislim da će mu pomoći.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
neaktivan
Miky kaže...

Hvala.

Sada još jedan problemčić...

Kako da instaliram Adobe Flash Player?

Odem na njihovu službenu stranicu, namjestim da želim skinut verziju APT for Ubuntu 10.04+ i stisnem Download now.

Zatim mi se otvori prozor u kojem piše da izaberem aplikaciju s kojom želim otvoriti link ali kad stisnem na Choose nemam od što odabrati jer očito trebam instalirati neki program...

A ako pak stisnem OK otvori mi prozor u kojem piše:

Not found

There isn’t a software package called “adobe-flashplugin” in your current software sources.

Na Linuxu u 95% slucajeva programe ne skidas tako s interneta kao sto je to slucaj na Windowsima.

Fino nadi u meniju Ubuntu Software Center, ukucaj "flash", nadi "Adobe Flash plugin" i klikni Install.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
neaktivan
Miky kaže...

Hvala.

Sada još jedan problemčić...

Kako da instaliram Adobe Flash Player?

Odem na njihovu službenu stranicu, namjestim da želim skinut verziju APT for Ubuntu 10.04+ i stisnem Download now.

Zatim mi se otvori prozor u kojem piše da izaberem aplikaciju s kojom želim otvoriti link ali kad stisnem na Choose nemam od što odabrati jer očito trebam instalirati neki program...

A ako pak stisnem OK otvori mi prozor u kojem piše:

Not found

There isn’t a software package called “adobe-flashplugin” in your current software sources.

Nemoj raditi početničku grešku svakog windowsaša koji prelazi na Linux.

Upoznaj se s onim što imaš. Pogledaj sve programe koje si dobio. Odi u Software Centar i pogledaj koju gomilu programa tamo imaš. Zatim pogledaj što se preporuča napraviti nakon instalacije Ubuntu-a (ne treba ti nužno sve od ovoga).

Prvo se navikni malo na ono što si dobio a zatim istražuj. Ovako ćeš u neznanju napraviti nešto krivo i odustati ćeš.

17 godina
neaktivan

Puno hvala no koju aplikaciju trebam tražiti koja bi zamijenila Unty Web Player?

Miky
14 godina
neaktivan
Miky kaže...

Puno hvala no koju aplikaciju trebam tražiti koja bi zamijenila Unty Web Player?

Što u stvari trebaš? Što ti ne radi kako bi trebalo ili s čim nisi zadovoljan?

Zaboravi prethodno i čekaj 1domagoj1, on se igra na računalu a ja ne.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2014 22:45 (mario.L_hr).
17 godina
neaktivan

Pa zapravo sam malo prije pokušo pokrenut igru Contract Wars no izbacilo mi je obavijest da trebam Unity Web Player...

Miky
14 godina
neaktivan
Miky kaže...

Pa zapravo sam malo prije pokušo pokrenut igru Contract Wars no izbacilo mi je obavijest da trebam Unity Web Player...

Malo proguglay što možeš pokrenuti od igara pod Linuxom. Svakako u Software centru potraži Play on linux i instaliraj ga. Možda bude koristi. Meni koristi da imam MS Office na Ubuntu-u.

17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Jel ima netko kakav antivirusni program za preporučit koji je kompatibilan sa Ubuntuom?

Miky

1 0 hvala 0
17 godina

Ne treba ti. Zblokiraj reklame u browseru reda radi i to je to.

Nisam ni na windowsima koristio AV, jednostavno pamet u glavu i ne ustekavat usb-ove bez prethodne provjere na linuxu.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
17 godina
neaktivan
Ante kaže...

Ne treba ti. Zblokiraj reklame u browseru reda radi i to je to.

Nisam ni na windowsima koristio AV, jednostavno pamet u glavu i ne ustekavat usb-ove bez prethodne provjere na linuxu.

Jesi siguran?

Miky
16 godina
Miky kaže...

Jesi siguran?

Ne treba ti AV na Linuxu. Poslušaj ljude.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
zerocool12 kaže...

Imaš disc burner, odabereš burn image, odabereš image fajl koji si skinuo (.iso najčešće) i snimiš to na DVD.

Ostalo je isto,prebaciš u BIOS-u da ti bude boot sa CD/DVD čitaća i to je to.

Kad bi bilo barem tako lako. Neko nepisano pravilo kod dual boota je da Windowsi idu prvi (od starijeg prema novijem) a na kraju Linux. Windowsi imaju jednu lošu osobinu i ne vode brigu o ostalim OS-evima. Nije ni to nerješivo ali čovjek opet treba gubiti vrijeme. Nadalje treba odlučiti želi li WIndows boot loader ili GRUB?

Da bi sve to funkcioniralo kako spada u početku treba napraviti minimalno dvije particije (1 za windoze a druga za Linux) mada u optimalnoj opciji treba jednu particiju za windoze (oni će se kod instalacije pobrinuti da kreiraju što trebaju) i optimalno tri particije za Linux /, /home i /swap. Koliko kojoj particiji pridjeliti to ovisi o veličini prostora. Windowsi ne čitaju Linux particije pa treba voditi računa i o tome ako se žele izmjenjivati podaci. I tako dalj. Da je barem tako jednostavan dual/multi boot.

Neka pogleda ovo mislim da će mu pomoći.

"

Znači uspješno sam instalirao Ubuntu i sve je lijepo i krasno no kako sam rekao prije da želim zapravo kupiti Windowse 8.1 molio bih vas za pomoć oko stavljanja Windowsa s računala na DVD na Linuxu. Znači kada kupim Windowse i kada ih downloadam na komp kako da ih stavim na DVD?

Btw. kupujem ih preko G2A"

Aj mi molim te nađi di se ovdje spominje dual boot?

@strm, s onim za promjenu rezolucije ne ide? (ako ne vidiš cijeli prozor ritisni alt i u isto vrijeme klikni na praznu površinu prozora i možeš ga pomicati) također provjeri drivere i pokušaj ručno startat x (startx).

@modovi, Sunce se okreće oko Zemlje,ne?
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.8.2014 2:27 (zerocool12).
14 godina

Uspjeo sam, samo samo restartirao laptop i rezolucija je bila normalna, mene još zanima gdje se uopče na linuxu mjenja reza?

NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH_NHF_NFH
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
odjavljen
Strm kaže...

Uspjeo sam, samo samo restartirao laptop i rezolucija je bila normalna, mene još zanima gdje se uopče na linuxu mjenja reza?

Malware Test
14 godina
neaktivan

Ajde sad pomoc ovih iskusnijih.

Imam sa strane jednu stariju masinu na kojoj je puppy linux,

Situacija je ovakva:

cd/dvd citac ne radi, usb-a nemam, a i da ga imam neznam jel bi uspio.

Naime ovaj puppy sam uspio jos prije instalirat sa usb-a , ali kada sam pokusao recimo ubuntu ili neku drugu, malo zahtijevniju distru, samo bi stalo na instalacijskom loading screenu.

Vjv. zato sto je taj komp dosta slab, tj. graficka (ati r9550l).

E sad pitanje glasi:

Ima li nacina da ja direktno s puppy-a instaliram neku drugu, malo bolju distru.

Znam da postoje oni neki network installeri, no molio bih da me malo uputite.

Stvarno mi je zao da taj komp bezveze stoji u prasini.

Hvala svima :))

KOMP je u pitanju....

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.8.2014 12:26 (Neznam nadimak..).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Što je u pitanju, desktop ili laptop računalo?
17 godina

Ako je na puppyju grub2 onda bi mogao preko njega dodati boot opciju za bootanje iso datoteke.

Npr.

mountaš iso u nekom folderu i vidiš putanje i nazive datoteka kernela i initrd te provjeriš boot opcije kernela i prepišeš ako je potrebno.

Dodaš opciju za bootanje u /etc/grub.d/40_custom:

menuentry "Linux iso image" {

set isofile="/direktorij_sa_iso_datotekom/datoteka.iso"

#ovisno o particiji gdje se nalazi iso datoteka podešavaš hd0,x npr ako je direktorij sa iso datotekom na prvom disku na prvoj particiji onda je hd0,1

loopback loop (hd0,1)$isofile

#pokretanje kernela i ubacivanje initrd, kad namountaš iso datoteku vidiš gdje se točno na iso image-u nalazi kernel i initrd

linux (loop)/vmlinuz po potrebi dodaš boot opcije sa iso image-a iso-scan/filename=$isofile noprompt noeject

initrd (loop)/initrd.img

}

Spremiš datoteku i pokreneš update-grub

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.8.2014 9:08 (redrum781).

0 0 hvala 0
12 godina

Pozz,zanima me sta je bolje za igre?Win7 ili Linux???Cuo/citao po raznim forumima,da je linux vise za sve,osim za igre nije.Sad neznam da li je to istina

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Windows. Stvar je jednostavna - za Linux imaš koju tisuću igara, dok za Windowse stotine tisuća.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
14 godina
neaktivan
redrum781 kaže...

Ako je na puppyju grub2 onda bi mogao preko njega dodati boot opciju za bootanje iso datoteke.

Npr.

mountaš iso u nekom folderu i vidiš putanje i nazive datoteka kernela i initrd te provjeriš boot opcije kernela i prepišeš ako je potrebno.

Dodaš opciju za bootanje u /etc/grub.d/40_custom:

menuentry "Linux iso image" {

set isofile="/direktorij_sa_iso_datotekom/datoteka.iso"

#ovisno o particiji gdje se nalazi iso datoteka podešavaš hd0,x npr ako je direktorij sa iso datotekom na prvom disku na prvoj particiji onda je hd0,1

loopback loop (hd0,1)$isofile

#pokretanje kernela i ubacivanje initrd, kad namountaš iso datoteku vidiš gdje se točno na iso image-u nalazi kernel i initrd

linux (loop)/vmlinuz po potrebi dodaš boot opcije sa iso image-a iso-scan/filename=$isofile noprompt noeject

initrd (loop)/initrd.img

}

Spremiš datoteku i pokreneš update-grub

Uh, hvala na ovolikom objasnjenju. Budem pokusao danas pa javim.

16 godina
Neznam nadimak.. kaže...

..

Naime ovaj puppy sam uspio jos prije instalirat sa usb-a , ali kada sam pokusao recimo ubuntu ili neku drugu, malo zahtijevniju distru, samo bi stalo na instalacijskom loading screenu.

..

-ubuntu je izbacio support, vjerojatnije je da bi 10.04 radio OK (ili 9.10/9.04) ali 10 je LTS pa je bolji izbor.

-GUI install novijih verzija zahtijeva 512MB RAMa, stariji 256. Alternate može uvjek + net. Klikni me.. i odaberi što ti je zgodnije.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

okej, a na koji si nacin mislio da to instaliram, po onom gore principu sto mi je forumas napisao ili ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Life is too short to remove USB safely

0 0 hvala 0
16 godina
Neznam nadimak.. kaže...

okej, a na koji si nacin mislio da to instaliram, po onom gore principu sto mi je forumas napisao ili ?

-tvoj izbor (umjesto tipkanja plahti texta čime ubijem temu) sve je na linku (kao i opisan prijedlog mountanja ISOa u GRUBu), naravno ako se snalaziš s engleskim, ako ne, tad odustani..

-pusti ppa, kakav je LO-43? Kad će Drago 'testirati'??

14 godina
neaktivan

Neznam zasto, ali ja nigdje ne vidim postupke instalacije na linku kao sto kazes ?
Ondje su samo download mirrori za iso fajlove ? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Neznam nadimak.. kaže...

Neznam zasto, ali ja nigdje ne vidim postupke instalacije na linku kao sto kazes ?

Kako nema? Upališ Terminal i kucaš:

sudo apt-add-repository ppa:libreoffice/libreoffice-4-3

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Please state the nature of the tehnical emer... oh, it's you. Have you tried turning it off and on again?
14 godina
neaktivan
xhopeon kaže...
Neznam nadimak.. kaže...

Kako nema? Upališ Terminal i kucaš:

sudo apt-add-repository ppa:libreoffice/libreoffice-4-3

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Tako mi i treba kad ne citiram..
Nisam pitao u vezi toga nego sam pitao @ihush u vezi mog problema s kompom i linuxom ... 

16 godina
Neznam nadimak.. kaže...
...

Tako mi i treba kad ne citiram..
Nisam pitao u vezi toga nego sam pitao @ihush u vezi mog problema s kompom i linuxom ... 

(a bio sam siguran da je i taj link negdje..), btw google ne radi?

možda ovaj (klik) net.. ali nekako je 'optimalnije' skinuti ISO i mountati ga, tj danas nema neke potrebe štedjeti download.

15 godina
neaktivan

pozdrav svima-evo koristim linux mint xfce 64-bit-imam 2 gb dd3 rama i nekako mi se čini presporo-namjeravam uzeti još 4gb dd3 rama pa me zanima koliko moja matična može podržavati ram-pošto ja baš ne znam kako to vidjeti-moja matična je  ASROCK M3A UCC-evo link detaljni za opis pa ako može odgovor-hvala  link asrock m3a ucc

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Postoji li jednostavan način da se pod linuxom koristi:

- Pbz internet bankarstvo za poslovne korisnike, sa usb čitačem

-Cezih,  za liječničke ordinacije  

.??

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice