Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.502.807
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
treba mi skripta koja bi napravila sljedece, ako neko ima link negdje na nesto slicno, moze isto, samo da ne kucam od nule sve,
znaci ls -la da vidim sve i rw i sticky bits na file i dir
chown -R user:group file/dir
chmod "odgovarajuci sticky, recimo ug+s" file/dir
chown porastura sticky bits a onda moram proc kroz log od par stotina fileova da vidim gdje je sta bilo i ponovo nakeljim sve.
hvala !
Instaliram Arch pa me zanima koji font da koristim kako bi imao naša slova (č, ć, ž ...).
U uputama piše da koristim font Lat2-Terminus16 ali meni ne radi.
font lat2a-16
treba mi skripta koja bi napravila sljedece, ako neko ima link negdje na nesto slicno, moze isto, samo da ne kucam od nule sve,
znaci ls -la da vidim sve i rw i sticky bits na file i dir
chown -R user:group file/dir
chmod "odgovarajuci sticky, recimo ug+s" file/dir
chown porastura sticky bits a onda moram proc kroz log od par stotina fileova da vidim gdje je sta bilo i ponovo nakeljim sve.
hvala !
Najjednostavnije bi bilo instalirati acl paket.
Zatim:
getfacl -R ime_direktorija > permissions.acl
A za restore:
setfacl --restore=permissions.acl unutar direktorija za koji si pokrenuo gornju naredbu.

interesantno, ja sam se snasao sa tar sa -p pri kopresiji i ekstrakciji. ovo uzima daleko manje mb-a ali moram vidit sta se sve skupi sa get acl.
hvala
interesantno, ja sam se snasao sa tar sa -p pri kopresiji i ekstrakciji. ovo uzima daleko manje mb-a ali moram vidit sta se sve skupi sa get acl.
hvala
Dobiješ ovo (primjer za /tmp direktorij):
# file: tmp
# owner: root
# group: root
# flags: --t
user::rwx
group::rwx
other::rwx
# file: tmp/grilo-plugin-cache-Z1Y72W
# owner: korisnik
# group: users
user::rwx
group::---
other::---
Ima li tko problema s wirelessom na Ubuntuu 12.04.3?
Planirao sam particiju za njega napraviti (nakon dosta isprobanja na live usbu), ali nekada wifi jednostavno nece da se spoji. (Nakon reboota, il par njih radi.)
Da nikako ne radi imao bih kakvu smjernicu, ali u windowsu radi stalno bez problema, netrunner i mint takodjer nisu probleme pravili.
A bas se ponadao da sam nasao trajnu bazu...
edit: typo
Ima li tko problema s wirelessom na Ubuntuu 12.04.3?
Planirao sam particiju za njega napraviti (nakon dosta isprobanja na live usbu), ali nekada wifi jednostavno nece da se spoji. (Nakon reboota, il par njih radi.)
Da nikako ne radi imao bih kakvu smjernicu, ali u windowsu radi stalno bez problema, netrunner i mint takodjer nisu probleme pravili.
A bas se ponadao da sam nasao trajnu bazu...
edit: typo
Koja kartica je u pitanju. Ja sam se ispatio s Broadcomom i na kraju je ispalo da mi je kartica bila blacklistana.
Koja kartica je u pitanju. Ja sam se ispatio s Broadcomom i na kraju je ispalo da mi je kartica bila blacklistana.
D-Link DWA-547 RangeBooster N650 Desktop Adapter
Driver provider : Atheros Communications Inc
To u windowsu pise pod device managerom.
Ako je blacklistana kartica, kako to da nekad radi - nekad ne?
Znam za DSL ali ga ne mogu natjerati da normalno radi...
Znam za DSL ali ga ne mogu natjerati da normalno radi...
Ja sam sa ovim stavil pepermint4 i radi mi super i ne traži puno resursa ima sve kaj mi treba upakirano, to je moja preporuka. A možeš stavit i Puppy linux , ali ja sam puno zadovoljniji pepermintom.
Može preporuka neke literature što se tiče linuxa općenito i basha.
Za početnike naravno. Al' ne nešto tipa Linux for dummies pa da mi opisuje kako koristit firefox i slično.
Za početnike naravno. Al' ne nešto tipa Linux for dummies pa da mi opisuje kako koristit firefox i slično.
Definitivno pogledaj The Linux Command Line i knjige od Free Technology Academy.
Pomoc.instalirao sam Kubuntu preko wubija i kada ga ucitava samo pokaze strelicu(pointer)i stane.probo sam sve modove i jedino radi demo mode.pomoc htio bih imati kubuntu(DUAL BOOT SA XP-om)
Specifikacije:
Intel Celeron 2.00 Ghz
1 GB RAM
160 GB DISK (20 IDE KUBUNTU)
256 Intel G33/G31 Integred Grafichs

Pomoc.instalirao sam Kubuntu preko wubija i kada ga ucitava samo pokaze strelicu(pointer)i stane.probo sam sve modove i jedino radi demo mode.pomoc htio bih imati kubuntu(DUAL BOOT SA XP-om)
instaliro wubijem
http://www.gnu.org/software/bash/manual/bashref.html
instaliro wubijem
U tome je i problem. Zato sam ti i napisao da isprobaš Live CD.
instaliro wubijem
U tome je i problem. Zato sam ti i napisao da isprobaš Live CD.
ok kad budem imo cd probat cu hvala
Ako imas slobodan USB stick od 4 GB (mozda bi islo i 2, ali 4 je preporuceno) mozes nasnimiti na njega i onda bootati s njega.
Ako imas slobodan USB stick od 4 GB (mozda bi islo i 2, ali 4 je preporuceno) mozes nasnimiti na njega i onda bootati s njega.
nemam nist..cekaj naso sam CD-RW jel se moze na njega neznam koliko je kubuntu velik
nemam nist..cekaj naso sam CD-RW jel se moze na njega neznam koliko je kubuntu velik
Kako ne znas, pa zar ga nisi vec skinuo, kako si ga instalirao preko Wubija ako ga nisi skinuo prije toga?
Kako ne znas, pa zar ga nisi vec skinuo, kako si ga instalirao preko Wubija ako ga nisi skinuo prije toga?
sam skine nekaze velicinu isoa nema veze postoji google
sam skine nekaze velicinu isoa nema veze postoji google
Ahaa, to je nesto posebno, ne znam za to. Ja to skidam na starinski nacin, odes ovdje http://www.kubuntu.org/getkubuntu/download i skines, mozes preko torrenta, a mozes i direktan download. ;)
Pozdrav.
Manjaro Linux.
Htio bih da mi se okine jedna komanda svaki put kad zapalim kompjuter. Tražio sam malo po netu ali ništa nisam skužio.
Komanda:
xgamma -gamma 0.8
Također, jel mogu mountati jednu particiju na drugom hardu na startupu? Jer, na njoj mi je muzika, pa neće svirati dok ne mountam ručno.
E, da, također;
kako mogu shareati neki folder na mrežu da mu mogu pristupiti s windowsa na drugom računalu?
Pozdrav.
Manjaro Linux.
Htio bih da mi se okine jedna komanda svaki put kad zapalim kompjuter. Tražio sam malo po netu ali ništa nisam skužio.
Komanda:
xgamma -gamma 0.8
~/.xinitrc
Također, jel mogu mountati jednu particiju na drugom hardu na startupu? Jer, na njoj mi je muzika, pa neće svirati dok ne mountam ručno.
/etc/fstab
E, da, također;
kako mogu shareati neki folder na mrežu da mu mogu pristupiti s windowsa na drugom računalu?
Samba
Arch wiki i opleti...
da moguće je
samo pazi na imena diskova da si ne uništiš ono što ne želiš
windowsi diskove zovu c-d-e-f itd
linux/UX ih zovu hd01, hd02, hd03
ako još imaš miješano sučelje, kakav stari ATA i novi sata disk = đumbus ti bude kompletan
Znači c: stavi win
onda pokreni instalaciju linuxa na sljedeći slobodni disk (i linux ti nudi opcije izrade particija - možeš cijeli disk staviti jednu particiju ili više njih)
uglavnom za particije prouči ovo
pitanje je što znači kompatibilno?
stvar je samo da ti stroj mora biti kopatibilan sa postojećim distribucijama
što to znači?
ako ti je novi stroj (do 5 god star) onda možeš stavljati bilo kaj na njega
ako je stariji, možda ćeš morati staviti neku stariju distribuciju (zbog podrške za HW)
za početak ja ti preporučam da napraviš sljedeće
a) instaliraj si win
b) pod win pokreni live CD/DVD ubuntu i isprobavaj
kad si siguran da si pohvatao osnovne konce, onda instaliraj linux na slobodni HDD/particiju
i onda ponovo počni isprobavati i učiti
za početak preporučam Ubuntu distribuciju - filozofijom je jako blizu win, gotovo sve se može raditi iz GUI okruženja
kad savladaš osnove terminala, onda se možeš početi igrati sa tuningom ili instalacijom nekih drugih distribucija