Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.513.706
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
RE: Linux - pitanja i odgovori
1337Code_breaker kaže...
probaj ovaj novi ubuntu, 10.10
ja ga imam i odusevio me, puno vise nego windows
stavis si ga u dual boot sa windowsima da mozes igrat igrice, kad se oces igrat, bootas winse, kad oces radit bilo sta drugo, linux
također preporuka na debian i mint, obadva user friendly kao i ubuntu :-)

Radio sam na njemu, ali nemam zvuka niti TV-a, niti igara... Windows mi je sad za sad savrsen.

17 godina
neaktivan
vexx5555 kaže...

Zahvaljujem se svima na pomoći, ali ja odustajem od ovog. Prekomplicirano je. Jbg, previše sam vremena potrošio na ništa.

a da pokreneš instalaciju s cd-a? 

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
16 godina
odjavljen
hrvooje kaže...
a da pokreneš instalaciju s cd-a? 

Laptop nema čitač za optičke medije.

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697
14 godina
protjeran
vexx5555 kaže...

Čini se da je moja Linux avantura završila prije nego li je uopće počela. Nakon dodavanja particija na disku (stavio sam i jednu swap nek se nađe) i zgotovljavanja boot usb sticka(za instaliranje Minta), prilikom bootanja javlja se greška (naravno, lap je podešen da boota prvo sa sticka). Koju da distru odaberem da budem siguran da će mi se htjet 100 % instalirat sa usb sticka ili direkt iz Win-a pomoću Daemon Toolsa?

A da onako svoju lijenu guzicu naučenu na windowse pokreneš i ispržiš lijepo to na dvd i pokreneš normalno bez gluposti (kao što bi i trebalo biti, i kao što si pokrenuo windowse dok si instalirao)!!

Zar je to tako teško?

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
17 godina
neaktivan
Elite N00b kaže...
vexx5555 kaže...

Čini se da je moja Linux avantura završila prije nego li je uopće počela. Nakon dodavanja particija na disku (stavio sam i jednu swap nek se nađe) i zgotovljavanja boot usb sticka(za instaliranje Minta), prilikom bootanja javlja se greška (naravno, lap je podešen da boota prvo sa sticka). Koju da distru odaberem da budem siguran da će mi se htjet 100 % instalirat sa usb sticka ili direkt iz Win-a pomoću Daemon Toolsa?

A da onako svoju lijenu guzicu naučenu na windowse pokreneš i ispržiš lijepo to na dvd i pokreneš normalno bez gluposti (kao što bi i trebalo biti, i kao što si pokrenuo windowse dok si instalirao)!!

Zar je to tako teško?

{#} Pa, bez optičkog čitača ne da je teško, nego je nemoguće.

Hint: Post iznad tvojeg.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.12.2010 21:46 (1domagoj1).
16 godina
odjavljen
Elite N00b kaže...

A da onako svoju 1.lijenu guzicu naučenu na windowse pokreneš i 2.ispržiš lijepo to na dvd i pokreneš normalno bez gluposti (kao što bi i trebalo biti, i kao što si 3.pokrenuo windowse dok si instalirao)!!

4.Zar je to tako teško?

Da ne budem bezobrazan:

1.nisam lijen, nego nemam vremena za zaj*banciju

2.laptop nema čitač optičkih medija (ultraprijenosnik)

3.došao je sa instaliranim Windowsima

4.da, jer je nemoguće

Ukoliko vam je mobitel u kvaru, ili ga želite prodati, zovite ovaj broj- 091 172 6697
14 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

Moje isprike.

Ali to što ti se događa obično nije do linuxa nego do laptopa. Meni recimo na jednom nikako nije htjelo loadati sa USB-a dok na drugom je to radilo bez problema.

Unbootin je poprilično dobar tako da nema potrebe za nekim drugim programom.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ajmo napravit summary, kako se sve moze instalirati linux, ja sam ga instalirao sa wubijem (i pobrisao, idam sad normalno, previse je bugovito preko wubija)
to do list: natjerat tnakira da vrati magare, saznat bufferovo ime, izvalit bolesniju foru od mentalista, dat ivi zuti karton (on je meni 4) skrsit dannya i pirata u bc2,natjerat logica da kupi iphone
16 godina
protjeran
1337Code_breaker kaže...
ajmo napravit summary, kako se sve moze instalirati linux, ja sam ga instalirao sa wubijem (i pobrisao, idam sad normalno, previse je bugovito preko wubija)

Moze netko drugi raditi summary, a ja mogu reci da ako nekoga iole vise interesira se igrati s Linuxom kao operativnim sustavom onda treba ostaviti cca. 20 GB+ prostora i instalirati k'o covjek. Ovo ostalo samo ostavlja krive dojmove o Linuxu kod covjeka i boli glava od toga. Takodjer je najbolje snimiti bootabilni medij (CD ili DVD).

15 godina
neaktivan
ja nemogu snimiti, ne radi mi przilica
imam jednu potpuno slobofnu particiju od 9.62 gigabajta na kojoj mi je prije bio ubuntu, ali je bio preko winea pa mi je bio jako bugovit
ima li neki drugi nacn, imam ubuntu na iso datoteci
to do list: natjerat tnakira da vrati magare, saznat bufferovo ime, izvalit bolesniju foru od mentalista, dat ivi zuti karton (on je meni 4) skrsit dannya i pirata u bc2,natjerat logica da kupi iphone
16 godina
protjeran

Mozes preko USB sticka, imas tutoriale na ubuntu.com. Ne znam tocno gdje, naci ces lako preko Googlea.

Linux ne moze niti preko Wine-a, Wine je emulacijski layer za Windows programe da se mogu pokrenuti unutar Linuxa, tako da ne kuzim ovo sto kazes.

15 godina
neaktivan
pardon, zabuna, preko wubija sam ga instaliro
mota mi se wine po glavi pa sam napisao :)
17 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...

Možeš ga instalirati na jako puno načina, evo pogledaj ovdje:

https://help.ubuntu.com/community/Installation

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
17 godina
neaktivan

Trenutno imam Ubuntu na sekundarnom laptopu, ali me zanima i drugo grafičko sučelje (KDE ako se nevaram). Koji linux postoji sa KDE-om, a da je primjeran za početnike na linuxu?

Stara japanska: ako pas laje, nije dovoljno kuhan.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
nailer kaže...

Trenutno imam Ubuntu na sekundarnom laptopu, ali me zanima i drugo grafičko sučelje (KDE ako se nevaram). Koji linux postoji sa KDE-om, a da je primjeran za početnike na linuxu?

Kubuntu

pirate king
15 godina
neaktivan
nailer kaže...

pa ako baš želiš da ti je i za početnike i sa KDE sučeljem, imaš ove distre:

1. Ark Linux

Ark Linux is a Linux distribution designed especially for desktop use, primarily for people without prior Linux experience. Its main goal is ease of use, and the inclusion of many tools end users will need. Ark Linux is fully Open Source and Free Software, meaning, basically, you can freely redistribute it in both modified and unmodified form.

2. CCux Linux

CCux Linux is a free i686 distribution optimised for speed. All packages are built from scratch and not derived from any other distribution. It features a graphical QT/X11 based installation to provide an easy installation procedure even to unexperienced users. CCux Linux is especially designed for desktop use.

3. Linux Mint

Linux Mint is an Ubuntu-based distribution whose goal is to provide a more complete out-of-the-box experience by including browser plugins, media codecs, support for DVD playback, Java and other components. It also adds a custom desktop and menus, several unique configuration tools, and a web-based package installation interface. Linux Mint is compatible with Ubuntu software repositories.

4. MEPIS Linux

MEPIS Linux is a Debian-based desktop Linux distribution designed for both personal and business purposes. It includes cutting-edge features such as a live, installation and recovery CD, automatic hardware configuration, NTFS partition resizing, ACPI power management, WiFi support, anti-aliased TrueType fonts, a personal firewall, KDE, and much more.

5. Netrunner

Netrunner is an Ubuntu-based distribution with a focus on desktop computing. It boasts a carefully tuned KDE 4 desktop with many integrated GNOME applications to offer users a selected mix of popular and powerful applications.

6. PCLinuxOS

PCLinuxOS is a user-friendly Linux distribution with out-of-the-box support for many popular graphics and sound cards, as well as other peripheral devices. The bootable live CD provides an easy-to-use graphical installer and the distribution sports a wide range of popular applications for the typical desktop user, including browser plugins and full multimedia playback. The intuitive system configuration tools include Synaptic for package management, Addlocale to add support to many languages, Getopenoffice to install the latest OpenOffice.org, and Mylivecd to create a customised live CD.

7. Sabayon Linux

Sabayon Linux is a live DVD designed to transform a computer into a powerful Gentoo Linux system in less than 5 minutes. Gentoo Linux is a Linux distribution powered by a software install manager engine called "Portage". Besides functioning as a live DVD, Sabayon Linux can also be installed on a hard disk, acting effectively as an easy-to-use Gentoo installation disk. The live DVD includes a large range of desktop environments and open source software applications, such as KDE, GNOME, Xfce, Fluxbox, KOffice, OpenOffice.org, FreeNX, Amarok, Kaffeine, etc.

Kubuntu je dobar, ali nije bš za početnike. Mint je zasigurno najlakši mogući način kako sa win7 preći na Linux. A ni ostali nisu za baciti :P

42
16 godina
neaktivan

@vexx5555

Moja preporuka je  ubuntu ili mint, nemoj tako lako odustati. Jesi li probao montirati ovim alatom na usb stick http://old.linuxliveusb.com/

U biosu bi trebalo biti podešeno za bootanje sa usb sticka, si to provjerio ? Obično postoji opcija da zamjeniš cd sa usb. Na mojem hp laptopu podržava više odjednom samo kaj sam označio usb kao first (prvi), cd (drugi) itd

početnici ili napredni posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com i naučit čete više o linuxu
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.12.2010 5:04 (linuxuser).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Haj ljudi,

Imam jedno pitanje

Trenutno imam dual-boot Windows 7-ice i Linux Mint-a

Jel ja mogu sad' kako maknuti Linux Mint da mi se pri paljenju računara direktno boota na Windows 7?

Znači, da zbrišem linux dual boota? Može? Kako?

I see dead people

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Hambrle kaže...

Haj ljudi,

Imam jedno pitanje

Trenutno imam dual-boot Windows 7-ice i Linux Mint-a

Jel ja mogu sad' kako maknuti Linux Mint da mi se pri paljenju računara direktno boota na Windows 7?

Znači, da zbrišem linux dual boota? Može? Kako?

obrisi tu particiju na kojoj je mint 

pirate king
16 godina

I kaj će dobit samo brisanjem Mint particije? PC koji će se bootat u Grub ,i ako ne sjedi pred njim i spusti se na Windows ''u ništa'' ,pošto je Mint obrisan!!

Za ponovni direktni boot u Windowse ,treba mu MBR ,kojeg sad nema!

Restore MBR

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.12.2010 13:40 (kizo2703).
14 godina
kizo2703 kaže...

I kaj će dobit samo brisanjem Mint particije? PC koji će se bootat u Grub ,i ako ne sjedi pred njim i spusti se na Windows ''u ništa'' ,pošto je Mint obrisan!!

Za ponovni direktni boot u Windowse ,treba mu MBR ,kojeg sad nema!

Restore MBR

Ili u slučaju da već ima MBR koji ima dodatno upisan i Linux Mint pogledaja što sam savjetovao Mentalistu, prva metoda je malo sirova ali učinkovita.

15 godina
neaktivan
kako si ga instalirao?
16 godina
odjavljen

Imam jedno pitanje. Na jedan svoj PC sam instalirao DSL-N i namjeravam ga koristiti kao torrent/print server. Kako omogućiti remote pristup (bilo rdesktop, vnc ili teamviewer) i da se "server" te remote aplikacije pokreće kod bootanja?

EDIT: skužio sam da imam pristup terminalu preko Puttya i ugrađenog SSH servera. Doduše, unutar lokalne mreže. Izvana - nula bodova. Port forwardiran, t-com firewall isključen.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.12.2010 15:37 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
saznas koji mu je ip, u control panelu dopustis svo sheranje i remote acces, i onda, npr negdje si van grada, zamolis nekog frenda da pogledas nes (moras bit povezan na interent) u search upises remode desktop connection, upises ip adresu tvog kompa/servera doma i povezes se, jedini je uvijet da obadva budu povezana na internet :-)
mozes i team viewerom, ali je malo kompliciranije, no doduse mocnije
16 godina
odjavljen

Gle, meni ne treba za windowse. To sve kaj si napisao već znam i to mi radi ok ali unutar lokalne mreže. Ali to nije tema.

Meni treba neki remote client za Damn Small Linux. SSH pristup radi ali također samo lokalno.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
14 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Gle, meni ne treba za windowse. To sve kaj si napisao već znam i to mi radi ok ali unutar lokalne mreže. Ali to nije tema.

Meni treba neki remote client za Damn Small Linux. SSH pristup radi ali također samo lokalno.

Pa moraš forwardirati portove, i otvoriti ih na linuxu.

Za automatizaciju napišeš bash skripte i napraviš cron job. Vrlo jednostavno.

http://www.cyberciti.biz/faq/how-do-i-add-jobs-to-cron-under-linux-or-unix-oses/

16 godina
odjavljen

Cron ne radi. Jednostavno ga nema. A ni apt-get ne radi. Kako to riješiti?

14 godina
protjeran
Sum_of_all_fears kaže...

Cron ne radi. Jednostavno ga nema. A ni apt-get ne radi. Kako to riješiti?

Nekom drugom distribucijom? Ovaj small linux mi se nikada nije sviđao. Sad ima još dokaza za to.

16 godina
odjavljen
Elite N00b kaže...

Nekom drugom distribucijom? Ovaj small linux mi se nikada nije sviđao. Sad ima još dokaza za to.

A onda ću na Puppy linux.

PC ima Celerona na 700 mhz, 64mb memorije i Riva TNT2 grafiku od 16MB pa mu treba nešto "lagano". DSL je bio prvi izbor ali baš i ne radi kako treba.

15 godina
neaktivan
za server uzmi neku naprednu, stabilnu distru, neka ti ju neki nepredni korisnid konfigurira
moj prijedlog ti je gentoo, tetak mi ga ima na svom serveru, nevodno mu se vec 3 godine nije srusio niti ugasio, sve radi potpuno, 4 diska po 1 tb u raid 5 polju
mada, to je dosta komplicirana distra, neđi neki dobar tut kako da se konfigurira ili neka ti to napravi netko drugi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice