meni se u wubi-ju znalo događati da nakon što se konektiram na mrežu (uspjevalo svaki drugi puta), otkaže miš na točno 83 sekunde...
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.513.871
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
meni se u wubi-ju znalo događati da nakon što se konektiram na mrežu (uspjevalo svaki drugi puta), otkaže miš na točno 83 sekunde...
Da.
a kako...
Najlakše bi ti bilo otić u "Disk Management" (možeš upisati u search u Visti/7 i lupit enter) i obrisati te dvije particije. Poslije prilikom instalacije Ubuntua iskoristiš taj neiskorišteni prostor za Ubuntu i swap.
Može, ali i onako će bilo koji linux staviti svoje particije (datotečne sustave - EXT4) umjesto NTFS-a.
Sad, jesu te dvije particije "susjedne" ili je neka veća između? Nije neka muka i to srediti, ali nek se zna!
kako da ga sad instaliram (ubuntu) zapravo
kako da ga sad instaliram (ubuntu) zapravo
Eh, ako imas cd ili na usb onda ih digni live (pri paljenju računala mora biti podeđeno da se boota)
Jesi li pripremio particije, ako jesi, onda ides na ručno particioniranje i odabereš particiju ides mislim na format i dolje na dnu odabereš točku montiranja "/" kosa crta, znači da će na toj particiji biti instaliran glavni sustav..
Osim toga moraš pripremiti i swap, dovoljno je 1gb, isto tako pripremiš kao i ovo gore samo kaj umjesto kose crte odabereš linux swap. (ako već imaš ovu particiju od prije pripremljenu onda netrebaš ovo raditi, linux ti ju bude sam učitao prilikom instalacije linuxa iznova.
edit
gle ako nemaš pripremljenu particiju možes prilikom instalacije odabati automatski ili poluautomatski mislim da je automatsko kada cijeli disk obriše i instalira linux a ovo drugo je kada oslobodi mjesto tj slobodan prostor i napravi particiju i na njega instalira linux. Ja preporučujem da radiš ručno, unapred pripremiš particiju pokreneš gparted (system/administration/gparted partition manager (ali preko livecd jer disk mora biti odmontiran) . Ručno preporulčujem zato jer je brže i jednostavnije, i particije tj veličina ti bude ostala uvjek ista.
Napiši ručno. ponekad ti copy/paste ubaci whitespace ili jednostavno ne radi. Znalo je meni tako. Ručno upiši i zdravo.
Hm, nije mi jasno nešto kod minimal CD-a. Dakle, ja to odvrtio u virtualki, kolko sam skužio, on base system skida s neta?!
Drugo, što onda točno je u tom minimalnom CD-u? Potrebni su mi driveri za wireless, jer malo mi je nespretno wired spojiti laptop, no ne znam dali su wireless driveri u tom minCD-u.
Dečki, koje drivere da stavim na Linux? Laptop je Acer Aspire Timeline X 3820TZ, os je Mint posljednja verzija. Pašu li oni za 64-bit Win 7?
Dečki, koje drivere da stavim na Linux? Laptop je Acer Aspire Timeline X 3820TZ, os je Mint posljednja verzija. Pašu li oni za 64-bit Win 7?
Ne pasu.
Za nikakav hardware nisu potrebni driveri, oni su vec ugradjeni u kernel.
Jedino su potrebni za graficku karticu, ali po defaultu ti je vec instaliran free software driver koji ti nece biti dovoljan ukoliko zelis puno 3D grafiku i onda otidjes u System - Administration - Additional drivers i stavis da zelis staviti proprietary driver.
Jedino su potrebni za graficku karticu, ali po defaultu ti je vec instaliran free software driver koji ti nece biti dovoljan ukoliko zelis puno 3D grafiku i onda otidjes u System - Administration - Additional drivers i stavis da zelis staviti proprietary driver.
Ma grafa je integrirka tako da mi nije potrebno sve dok šljaka. Znači ne moram instalirat drivere. Cool. A programi koji inače dolaze na laptopu (ovj moj ima npr. program koji reducira potrošnju)?
Nekada davno instalirao sam Linux i obrisao ga. Jucer sam ponovno instalirao Windows 7 i prikazuje mi Linux u boot opcijama. Sto da radim?
Nekada davno instalirao sam Linux i obrisao ga. Jucer sam ponovno instalirao Windows 7 i prikazuje mi Linux u boot opcijama. Sto da radim?
Obriši Windowse i instaliraj Linux.
Imaš dva pristupa, prvi je: desna tipka miša na computer, odaberi properties, zatim advanced system setings, odaberi karticu Advanced, default operativni system odaberi win 7 i otkvači time to list operating systems.
Drugi način je s BCD editorom.
Ma grafa je integrirka tako da mi nije potrebno sve dok šljaka. Znači ne moram instalirat drivere. Cool. A programi koji inače dolaze na laptopu (ovj moj ima npr. program koji reducira potrošnju)?
2D ce ti raditi odlicno sa free software driverom, 3D ce raditi samo donekle. Znaci ako si zadovoljan, samo ostavi sve i to je to.
Programi koji dolaze s laptopom vjerojatno ne podrzavaju Linux.
Samo nesto, free software driver cesto ne upravlja previse dobro (jer proizvodjaci hardware ne zele otvoriti specifikacije pa se ne moze napraviti bolje) s potrosnjom energije i zna gaziti ventilator na max. stalno i slicno. Ako ti se cini da ti se to dogadja ili nesto slicno, onda pokusaj ono sto sam ti gore napisao (ukoliko je ta integrirana jedna od onih za koje su implementirani proprietary driveri kako sam opisao). Jesi se izgubio? Nadam se da nisi :) Pitaj ako jesi.
Uglavnom vidi pa javi kako ti se cini pa cemo vidjeti sto bi mogli dalje, ali vjerojatno ce ti biti ok ovako.
Glede stednje potrosnje, to se radi preko skaliranja dole frekvencije procesora i jos par stvari i to bi sve trebali obavljati driveri u kernelu.
Ubuntu Netbook.
ja ga imam i odusevio me, puno vise nego windows
stavis si ga u dual boot sa windowsima da mozes igrat igrice, kad se oces igrat, bootas winse, kad oces radit bilo sta drugo, linux
također preporuka na debian i mint, obadva user friendly kao i ubuntu :-)
ja ga imam i odusevio me, puno vise nego windows
stavis si ga u dual boot sa windowsima da mozes igrat igrice, kad se oces igrat, bootas winse, kad oces radit bilo sta drugo, linux
također preporuka na debian i mint, obadva user friendly kao i ubuntu :-)
Čini se da je moja Linux avantura završila prije nego li je uopće počela. Nakon dodavanja particija na disku (stavio sam i jednu swap nek se nađe) i zgotovljavanja boot usb sticka(za instaliranje Minta), prilikom bootanja javlja se greška (naravno, lap je podešen da boota prvo sa sticka). Koju da distru odaberem da budem siguran da će mi se htjet 100 % instalirat sa usb sticka ili direkt iz Win-a pomoću Daemon Toolsa?
Kak si napravio bootabilni usb?
Sa nekim unetbootinom.
Sa nekim unetbootinom.
ajde skini ovo i s njime napravi.. LINK
S time ce ici dobro...
Evo, ovo je stranica: http://unetbootin.sourceforge.net/
Bolje daj s nečim drugim, recimo ovo kaj je Phoenix predložio. Svakako pogledaj i da nije iso slučajno corrupted ili nešto.
Zahvaljujem se svima na pomoći, ali ja odustajem od ovog. Prekomplicirano je. Jbg, previše sam vremena potrošio na ništa.