Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.522.215
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Bilo koja PCI kartica na Atheros chipsetu i ath9k driverima će raditi dobro, a za radeona ne znam, ima nvidia-u.

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zato i pitam, pa da onda uzmem Nvidiju ako ima kakvih problema. Da se razumijemo, ne treba mi nista graficki intenzivno, dovoljni su mi i opensource driveri, ali bitno da me ne zaje*bava u tim osnovnim stvarima.

If you ever write code that is so complex that needs a comment to explain *what* a statement is doing, you probably need to rewrite your code, not comment it.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Na desktopu imam 8600gt iz 2006, a na laptopu 460m iz 2010. Nikad nisam imao nikakvih problema, performanse

su za mene zadovoljavajuće jer se na linuxu ne igram - ne znam što su dobili prst od Linusa {#}. Samo oficijelni driveri

ne podržavaju KSM pa ako si često izvan X-a i imaš monitor veće rezolucije, to bi mogao biti problem.

Pogledaj malo po Phoronixu šta je bolje što se tiče performasi drivera - Amd ili Nvidia.

Laptop i ruter imaju mrežni čipset na ath9k driverima, isto nikakvih problema nisam imao, sve radi out-of-the-box.

bit.ly/dcyfs
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

Što se tiče open source radeon drivera, kartice zasnovane na GCN arhitekturi (serije 7700, 7800 i 7900) su slabo podržane, te je potrebno koristiti Catalyste. Trenutno radi samo mode setting, nema 3D niti 2D akceleracije - planirano je da 2D akceleracija umjesto putem EXA radi putem GLAMOR-a, tj. OpenGL-a, a za to je prvo potrebna 3D akceleracija.  Ostale kartice bi trebale raditi bez problema, budući da je driver za njih prilično zreo. U AMD-u paralelno rade na open source i Catalyst driverima za seriju 8000 (što do sada nije bio slučaj) pa bi open source podrška za njih trebala biti bolja.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina
1domagoj1 kaže...

Zato i pitam, pa da onda uzmem Nvidiju ako ima kakvih problema. Da se razumijemo, ne treba mi nista graficki intenzivno, dovoljni su mi i opensource driveri, ali bitno da me ne zaje*bava u tim osnovnim stvarima.

-koji je tad razlog  za VGA cijene koja je viša od jeftikaner PCeka? Blizu notebooka?

enivej, bilo što osim ATIja (AMDa), npr nVidia ili intel-integrirka bi bila moja preporuka. (prigovori nVidiji od linuxa su na zatvorenosti-nesuradnji, ne na samom radu kartice).

wlan, u pravilu stariji chipovi su dobro podržani (često koristim liveCD pa mi je to bitno), problem je što nekih posebnih infoa kod kupnje nema, pročitaš što piše na kutiji, npr linux kernel 2.6 i to je to. Ako u trgovini nema ni jedne kartice koja ima deklarirano podršku za linux, tad si u pogrešnom dućanu, 'cvjećarnici'...

btw, PCIe, PCI, USB svejdno, od tog su sigurno PCIex najskuplje pa time i neisplative osim ako MBO ima samo PCIex utore...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

ajd molim te kat d krep, ihush. imam ATIeve kartice od pamtivijeka, od 2003. na svim karticama sam vrtio proprietary drivere (dakle Catalyst) i *nikad* nisam imao problema s njim. sa samim driverom. osim u slucaju jedne AGP 4670 kartice. svi ostali modeli su radili savrseno, bilo sa Gentooom, bilo sa Ubuntuom. i stvarno vise ne kuzim zasto ljudi toliko seru (apsolutno neargumentirano) po driverima za ATIeve kartice za Linux. davno su prosla vremena kada su Catalyst driveri bili smece.

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ibazulic kaže...

ajd molim te kat d krep, ihush. imam ATIeve kartice od pamtivijeka, od 2003. na svim karticama sam vrtio proprietary drivere (dakle Catalyst) i *nikad* nisam imao problema s njim. sa samim driverom. osim u slucaju jedne AGP 4670 kartice. svi ostali modeli su radili savrseno, bilo sa Gentooom, bilo sa Ubuntuom. i stvarno vise ne kuzim zasto ljudi toliko seru (apsolutno neargumentirano) po driverima za ATIeve kartice za Linux. davno su prosla vremena kada su Catalyst driveri bili smece.

To što ti nisi imao problema ne znači da ih i drugi nemaju.

Ubuntu 12.04 + catalyst:

cijeli DE radi očajno sporo, iscrtavanje obične kockice na desku pomoću miša traje vječnost, dash nije upotrebljiv, video u VLC-u trza i "rascjepkan" je

Ubuntu 12.04 - catalyst:

sve radi ok, ni jedan od gore navedenih problema

Mint 13 + catalyst

login u konzolu bez GUI-a

Mint 13 - catalyst

sve radi ok

Kubuntu 12.04 + catalyst

sve radi ok osim videa koji je rascjepkan

Kubuntu 12.04 - catalyst

video i sve ostalo radi savršeno

Sa open source driverom nemam ni jedan od gore navedenih problema tako da je za mene Catayst na Linuxu još uvijek smeće.

Radi se o Acer 5542 laptopu sa ATI 4200 serijom.

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.8.2012 20:59 (paradajz).
16 godina
paradajz kaže...
ibazulic kaže...

..

-ispravak, imao je i on problema s 4xxxicom i kaže da su prošla vremena kad su driveri bili smeće (implicira da su ipak bili smeće?), ne navodi da je s drugim VGA imao ikakvih problema ... ali vjerojatno mu je ATI prirastao k srcu pa doživljava to kao osobnu uvredu (ili ti ga krap).

-moj point, s Radeom ima problema, konkretno hrx iznad navodi za sedmice.., s drugima tih problema nema, dok ibazulic kritizira nekritičku kritiku (ne razmišljajući zašto netko ima takav stav), umjesto da da svoj prijedlog.. i to nije krap, nego proljev.

Stariji modeli su izbačeni iz novih distri (pa čak ću reći 'na sreću'), noviji loše podržani. Pitam se pitam, dali on predlaže kupnju ATIjevke (i zašto, tj koji qrac-palac je bolja) naspram neke druge, loše strane onih drugih VGA i sl. Ili barem da onda da savjet npr kupnje serije 6xxx ako je 7 trenutno problematičan ili konkretnog modela, jer ima očigledno pozitivna iskustva. (pa da i mi znamo)

btw, @ ibazulic, nhf. - to je samo komad plastike i sloj silicija. Radi ili ne radi.

sorry na trovanju teme.

15 godina
neaktivan
paradajz kaže...
ibazulic kaže...

Ubuntu 12.04 + catalyst:

cijeli DE radi očajno sporo, iscrtavanje obične kockice na desku pomoću miša traje vječnost, dash nije upotrebljiv, video u VLC-u trza i "rascjepkan" je

Kod mene je slučaj upravo suprotan - ubuntu 12.04 + catalyst (Ati 5470) radi puno bolje...

Wake up, Neo. Let me show you how deep the rabitt hole goes.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.8.2012 23:30 (wanderer).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
paradajz kaže...
ibazulic kaže...

..

-ispravak, imao je i on problema s 4xxxicom i kaže da su prošla vremena kad su driveri bili smeće (implicira da su ipak bili smeće?), ne navodi da je s drugim VGA imao ikakvih problema ... ali vjerojatno mu je ATI prirastao k srcu pa doživljava to kao osobnu uvredu (ili ti ga krap).

-moj point, s Radeom ima problema, konkretno hrx iznad navodi za sedmice.., s drugima tih problema nema, dok ibazulic kritizira nekritičku kritiku (ne razmišljajući zašto netko ima takav stav), umjesto da da svoj prijedlog.. i to nije krap, nego proljev.

Stariji modeli su izbačeni iz novih distri (pa čak ću reći 'na sreću'), noviji loše podržani. Pitam se pitam, dali on predlaže kupnju ATIjevke (i zašto, tj koji qrac-palac je bolja) naspram neke druge, loše strane onih drugih VGA i sl. Ili barem da onda da savjet npr kupnje serije 6xxx ako je 7 trenutno problematičan ili konkretnog modela, jer ima očigledno pozitivna iskustva. (pa da i mi znamo)

btw, @ ibazulic, nhf. - to je samo komad plastike i sloj silicija. Radi ili ne radi.

sorry na trovanju teme.

ta 4670 je bila AGP graficka, a s njima ima uvijek nekih problema zbog DRIa (posebice na Gentoou gdje se sve rucno kompajlira). takodjer, ta graficka koju sam imao zapravo je najjaca AGP graficka i custom je proizvod (najjace cipove za AGP koje je ATI htio su bili 4650). bilo je s tom grafickom problema i u Windowsima, tako da je prije problem graficke nego drivera. primjerice, nisam mogao koristiti sluzbeni build drivera vec sam morao koristit drivere sa CDa, jer sluzbeni driveri nisu kuzili koja je graficka u pitanju. a sto se tice ovog drugog:

Gentoo + 6850: bez problema. Ubuntu 11.10 + 6850: bez problema. Ubuntu 11.04 + 4870 (na drugom kompu): savrseno. Ubuntu 12.04 + 5470 (Acerov laptop): savrseno. to sto ljudi imaju problema uglavnom je posljedica gluposti ljudi, a ne toga sto je driver los. btw. jedino iskustvo koje sam imao sa nVidiom u laptopu je bilo katastrofalno: driver je prosvikao nakon updatea Ubuntua, X-i nisu radili ni sa cim osim sa generickim VESA driverom, nikakve akceleracije, a pri bootanju kada bi se koristio nVidijin driver komp bi uvijek poludio. isto mi se desilo ne jednom sa intelovom grafickom, ali bas NIKAD sa ATIevom (osim u slucaju te posebne AGP graficke).

17 godina
neaktivan

Mislim uzeti ovu karticu cisto zato sto ima Atheros cip gore, mislim da mi je to sigurnija varijanta.

Drugi izbor je ova, zato sto je USB kartica, ali ona ima Ralinkov chipset koji bi trebao raditi s rt2800usb driverom, ali ne znam, ova prva mi se cini sigurnijim izborom.

Ili je svejedno? Misljenja?

If you ever write code that is so complex that needs a comment to explain *what* a statement is doing, you probably need to rewrite your code, not comment it.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja sam prije desetak dana uzeo usb tl-wn722n i radi pod linuxom bez problema ako te to muči.

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
malina22 kaže...

Ja sam prije desetak dana uzeo usb tl-wn722n i radi pod linuxom bez problema ako te to muči.

Gdje si ju kupio ako se smije znati? Gledam sad u Linksu, oni ju nemaju. WN722N ima isto Atheros chipset.

16 godina
neaktivan

Ja sam iz BIH, ovdje sam je kupio, zaboravih napisati ;)

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
1domagoj1 kaže...
malina22 kaže...

Gdje si ju kupio ako se smije znati? Gledam sad u Linksu, oni ju nemaju. WN722N ima isto Atheros chipset.

TL-WN722N - nabava.net

14 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

To ti ja imam, USB verziju. Pikneš i radi, apsolutno nema problema. Barem na ubuntu-u.

DerbyCon 2012
17 godina

Instalirao sam Mint Maya sa cinnamonom na jedan stari laptop (P4 2.8GHz, 512 shared ram) medjutim nemam prozore, nemam dole taskbar... Kada iz terminala pokrecem programe sve radi...

Help?

EDIT: Izgleda da je u pitanju driver za graficku... kako da instaliram driver za ATI IGP 345m... ne mogu ga nigdi nac... I tako... sve odmah radi na linuxu :)

EDIT2: nakon sto sam drkeljao ne znam ni ja sta i ne znam ni ja gdje, sve je proradilo... no dobro... glavno da radi...

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.8.2012 23:35 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
Opet ne radi. Dakle nije do drajvera. Probat cu dignit neki ubuntu stari pa cu vidit... Meh...
Rvat katolik!

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

Za stariji laptop radije instaliraj Linux Peppermint. Odličan je,vrtim ga na HTPC-u.

Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Evo i mene u Linux/Ubuntu obitelji.

Imam nekoliko pitanja jer mi je ovo čudo po prvi put na kompu:

1. Kako doći do Task Managera?
  2. Kako doći do Uninstall software?
  3. Kako instalirai AMD Catalys Control Centar? (Kada skinem, imam .zip i nakon extraktiranja imam nešto podivljalo)
  4. Ima li neki performance boost, jer mi nije nešto pretjerano fluidno?
Samsung Galaxy SII (GT-I9100) @ cMIUI 2.8.3 + Siyah 4.0
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
sudy_freak kaže...

Evo i mene u Linux/Ubuntu obitelji.

Imam nekoliko pitanja jer mi je ovo čudo po prvi put na kompu:

1. Kako doći do Task Managera?
  2. Kako doći do Uninstall software?
  3. Kako instalirai AMD Catalys Control Centar? (Kada skinem, imam .zip i nakon extraktiranja imam nešto podivljalo)
  4. Ima li neki performance boost, jer mi nije nešto pretjerano fluidno?

Task Manager imaš u programu nadzor sustava pod procesi. Brisanje programa obavljaš u Ubuntu Software Centeru  pod instalirano. 

Catalyst:

u terminal upišeš

sudo apt-get install fglrx-updates fglrx-amdcccle-updates [klikneš enter]

sudo aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf                -II-

Fluidno ti nije jer nemaš drivere za grafu a i nemoj zaboraviti updeajtati softwer.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.8.2012 23:22 (wanderer).
13 godina
neaktivan

Evo ja sam danas narucio laptop Dell Inspinor 5520 sa Linuxom Ubuntu.Nikad nisam koristio taj OS pa imam par pitanja.

Kad ocu skinuti neku igru onda ta igra moze biti za Windows ?

Dal' cu si moc skinuti npr. Pro Evolutio Soccer 2013 isto kao sto sam na Windowsu i da ce raditi igra ?

Dal mogu koristiti sve programe koje sam koristio na Windows 7 ( mozilla,skype,deamon tolls,torrent,catia,autocad,gom player itd. ?

Dal je Ubuntu jako kompliciran ?

Dal' bi mi bio laptop brzi sa Windowsom 7 ili sa Linuxom ?

Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.8.2012 10:53 (dino_pes13).

0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
dino_pes13 kaže...

Evo ja sam danas narucio laptop Dell Inspinor 5520 sa Linuxom Ubuntu.Nikad nisam koristio taj OS pa imam par pitanja.

Dal' cu si moc skinuti npr. Pro Evolutio Soccer 2013 isto kao sto sam na Windowsu i da ce raditi igra ?

Dal mogu koristiti sve programe koje sam koristio na Windows 7 ( mozilla,skype,deamon tolls,torrent,catia,autocad,gom player itd. ?

Hvala.

A da jednostavno instaliraš Win 7?

Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle.
16 godina
dino_pes13 kaže...

Hvala.

- x

- ? ubuntu nije Windows, imaš software centar. Emulatori, wine.. (za to treba malo znanja, sreće i googlanja).

- neće.

- ne, ubuntu, GNU-linux, kopmatibilinost. Zato postoje verzije aplikacija, drivera.. za konkretan OS, jednako kao što postoje za različite verzije windowsa ... ili ne postoje.

- je, kao i svaki GUIevski OS. Recimo mobitel, windows.. klikanje po ikonama je vrhunac kompliciranosti. Btw, televizori, adsl-modemi, settopboxovi.. i slična elektronika, ugl radi na nekoj  distri linuxa.

- nemjerljivo/neusporedivo. Postoje nativne aplikacije, postoje emulatori, većina igara i popularnih (win) aplikacije se razvija za win, optimizira.. ako postoji linux port može bit jednak, sporiji ili brži. Teroretski je OS sporedan to ovisi o programeru-proizvođači i njegovim interesima.

...

Po pitanjima, igre, brzina.. ne predviđam duži ostanak na ubuntuu. Ipak, daj mu šansu. Sve popularne distre imaju i liveCD(DVD), skineš (ne mora biti x64 preporuka x32, može i starija distra ako podržava sav hardware u pravilu novija..), snimiš (najniža brzina), bootaš. .. pa se tad odluči.

-i (važniji) btw, potraži palyonlinux, games.. live.linux-gamers DVD (vrlo praktičan), možda će te zanimati.

13 godina
neaktivan

Hvala na odgovoru.Sve to mi se nekako cini komplicirano,radije cu instalirati windows 7 , a linux izbrisati.

4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dino_pes13 kaže...

Hvala na odgovoru.Sve to mi se nekako cini komplicirano,radije cu instalirati windows 7 , a linux izbrisati.

Da da teško je malo mentalne gimnastike odradit...  

Ja samo mogu reći da sam naučio više o računalima i os-ovima u evo sada 7 mjeseci korištenja ubuntua nego u 12 godina korištenja windowsa. I ne bih se vratio ni da mi se plati...

Ali ako si baš gejmer - daj si oduška.

17 godina
neaktivan
dino_pes13 kaže...

pametno. ako neželiš svaki dan razbijati glavu par sati kako promjeniti neke osnovne postavke onda ostani na win.

14 godina
neaktivan
Koje?
Please state the nature of the tehnical emer... oh, it's you.
16 godina
odjavljen
Harold kaže...

pametno. ako neželiš svaki dan razbijati glavu par sati kako promjeniti neke osnovne postavke onda ostani na win.

Ma daj. Na Mintu 13 nisam morao niša mijenjati od instalacije - čak je i dual monitor setup pohvatao iz prve kako treba. Na Windowsima moraš provesti još barem sat vremena nakon instalacije u hrpetinama setupa, instalirati drivere, uštimavati postavke, instalirati i podešavati sigurnosni softver.

Jesi ti isprobao bilo koju noviju distru?

http://nighthawk-software.blogspot.com/
17 godina

da li je iko od vas sastavljao neki racunar na kojem bi se vrtila nekakava distribucija linuxa pogodna za video nadzor..znaci na racunaru ce biti prikopcano 2-4 kamere i trebala bi neka distribucija linuxa na kojoj ima neki odlican softver za kamere i da se moze podesiti da radi automatski znaci u slucaju nestjanja struje i to da se sve automatski pokrece kad se podigne linux... ima li neko s tim iskustva?

-BiH-slackspace

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice