poz, imam instaliran ubuntu 11.10 sad ga ažuriram na 12.04 ili koji je vec zadnji, imam 2 problema. Prvi neznam di skinuti i kako instalirati drivere za Nvidiu (gtx 560) a drugo koristim Samsung SyncMaster FX2490 HDTV preko HDMI kabela, i nema mi zvuka nego preko slusalica, pokusavao sam prckao po postavkama za zvuk ali nema znakova zivota..pa eto ako moze neki lijepi tutorijal za ovo ili u par rijeci pojasnjenje hvala..
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
poz, imam instaliran ubuntu 11.10 sad ga ažuriram na 12.04 ili koji je vec zadnji, imam 2 problema. Prvi neznam di skinuti i kako instalirati drivere za Nvidiu (gtx 560) a drugo koristim Samsung SyncMaster FX2490 HDTV preko HDMI kabela, i nema mi zvuka nego preko slusalica, pokusavao sam prckao po postavkama za zvuk ali nema znakova zivota..pa eto ako moze neki lijepi tutorijal za ovo ili u par rijeci pojasnjenje hvala..
i meni se desilo ovo sa zvukom nepostojećim na tv-u preko hdmi. u biti pod zvukom, pod output tabom mora ti izlistat hdmi sound device i onda njega staviš za default. nisam poslije probao, al na netu sam čitao da su ljudi imali sličnih problema i da se nakon restarta pojavio uređaj izlistan pod sound. mislim da sam vidio da su to već stavili pod bug
Pozz!
Instalirao sam TeamSpeak 3 i bilo mi je zvuka, sve je normalno radilo.
Vec nekoliko dana mi nema zvuka, pise kao da su zvucnici/slusalice i mikrofon disableani.
Dali netko zna u cemu je problem?
Pozdrav,
Koristim linux ubuntu i skinuo sam sa nvidia-ne stranice drivere za grafičku ali neznam kako ih instalirat.Može li mi netko pomoć?
Unaprijed vam hvala :)
Pozdrav,
Koristim linux ubuntu i skinuo sam sa nvidia-ne stranice drivere za grafičku ali neznam kako ih instalirat.Može li mi netko pomoć?
Ne trebaju ti. Vec su ti instalirani open source driveri. Ako imas normalnu rezoluciju, onda su ti instalirani. Ako bas trebas zbog nekih 3D stvari (igre i sl.) onda ih instaliras preko Software Centra.
Pozdrav,
Ne trebaju ti. Vec su ti instalirani open source driveri. Ako imas normalnu rezoluciju, onda su ti instalirani. Ako bas trebas zbog nekih 3D stvari (igre i sl.) onda ih instaliras preko Software Centra.
Evo radim sve preko ovoga tutoriala : http://hometheatersalsa.com/updated-linux-nvidia-drivers/
Sjećam da dok sam ja imao Ubuntu (Mislim 9.04) morao ugasit X i onda sh-at drivere (ctrl+alt+backspace za gašenje X-a, a sh filename za pokretanje instalacije.
MATE mi se čini ok... (fork Gnome2-a)
Gle meni je MATE (na mintu) krv popio na slamčicu, nikako nije išao s mojom kombinacijom hardvera.
Ne znam da li Arch ima Xfce ali meni je to super brzo sučelje (vjeruj mi imam kantu staru 6 godina koja ni onda nije bila vrh).
Instalirao sam Enlightenment i baš mi se i ne sviđa... (fale ikone, glupe compiz-style animacije) tako da ću probat XFCE.
Pozdrav Linuxaši!
Zanima me da li mogu eksternu TV karticu spojiti na komp na kojem je instaliran Ubuntu, tj. da li će je prepoznati i da li treba biti instaliran driver za tu karticu (koji koliko znam ne podržava Linux)?
I da li postoje programi za Ubuntu koji omogučavaju korištenje tv kartice, kao oni za Windows?
Zasad imam instalirano jedino Operu, Fluxbox i Flash.
Fluxbox mi je nekak pre-minimalisticki.
fluxbox je odličan
staviš idesk, conky i neki file manager i taman
radi ko šiba
Kad instaliran one recomended u cp i restartam komp i opet gpu pise uknown a na 10.nesto LTS (lynix) je bilo sve u redu.
Sad imam 12.nesto precise pangolin i ne radi :(.
Pozdrav Linuxaši!
Zanima me da li mogu eksternu TV karticu spojiti na komp na kojem je instaliran Ubuntu, tj. da li će je prepoznati i da li treba biti instaliran driver za tu karticu (koji koliko znam ne podržava Linux)?
I da li postoje programi za Ubuntu koji omogučavaju korištenje tv kartice, kao oni za Windows?
Ako nađeš drivere, da.
(...) Zanima me da li mogu eksternu TV karticu spojiti na komp na kojem je instaliran Ubuntu, tj. da li će je prepoznati i da li treba biti instaliran driver za tu karticu (koji koliko znam ne podržava Linux)?
Dobar dio USB DVB-T kartica radi bez dodatne instalacije drivera, dok neke zahtijevaju download firmwarea putem Restricted drivers appleta (priključi karticu, pričekaj desetak sekundi, pokreni applet i odaberi Firmware for DVB-T cards ili slično, ukoliko postoji). Ovdje je popis kartica (nepotpun) za koje postoji podrška pod Linuxom. Za gledanje televizije, možeš koristiti Kaffeine, Me-TV, Totem (s DVB pluginom), Xine, SMPlayer, ... Kaffeine i Me-TV je najlakše konfigurirati, ostale nešto teže.
Sad imam 12.nesto precise pangolin i ne radi :(.
Vjerojatno provjeravaš jesu li driveri instalirani pomoću System Infoa - u većini slučajeva će pisati Unknown (na mojem računalu, koristio li open source radeon driver ili proprietary fglrx, uvijek piše Unknown).
Provjeri rade li Nvidijini driveri s glxinfo | grep vendor ili glxgears -info. Pod vendor string trebalo bi pisati NVIDIA Corporation; u tom slučaju, koristiš proprietary driver. Ako piše nešto drugo (npr. Mesa ili SGI), koristiš open source driver. Nadalje, ukoliko glxgears ispiše da radi s nekoliko tisuća (ili desetaka tisuća, ovisno o kartici) FPS, u upotrebi je Nvidijin driver.
molim pomoć
pokušavam instalirati diablo 3 na ubuntu 11.04
čitam po netu da treba napraviti patchiranje wine
na ovoj sam stranici skinuo datoteku
e sad kako nikad prije nisam radio patchiranje na linuxu što sad treba sa tom datotekom?
puno hvala
Dobar dio USB DVB-T kartica radi bez dodatne instalacije drivera, dok neke zahtijevaju download firmwarea putem Restricted drivers appleta (priključi karticu, pričekaj desetak sekundi, pokreni applet i odaberi Firmware for DVB-T cards ili slično, ukoliko postoji). Ovdje je popis kartica (nepotpun) za koje postoji podrška pod Linuxom. Za gledanje televizije, možeš koristiti Kaffeine, Me-TV, Totem (s DVB pluginom), Xine, SMPlayer, ... Kaffeine i Me-TV je najlakše konfigurirati, ostale nešto teže.
Probat ću još jednom, mada prošli put i nisam imao sreće.
Što kad kartica nije DVB? Imam jednu internu (koja bi lijepo legla s B.Net-om jer distribuiraju signal analogno) koju nikako nisma uspio upogoniti, Theater 550 Pro Series TV Tuners.
molim pomoć
e sad kako nikad prije nisam radio patchiranje na linuxu što sad treba sa tom datotekom?
puno hvala
Jesi probao instalirati ga preko Play On Linux (instaliraš ga iz Software Centra).
ili može oboje, ako ima dvije kartice, jedna na procesoru druga na pci. naravno uz bumblebee
Bumblebee se ne nalazi u stock Ubuntuu i radi samo na Optimus laptopima s Intelovom grafikom na procesoru i Nvidijinom diskretnom grafikom. FireMan97 ima desktop Athlona 64 i NV GT220, uz NV grafiku na ploči (GeForce 6150 - pretpostavljam, isključenu), tako da upute vrijede.
@mario.L_hr
ATI Theater 550 Pro nije podržana pod Linuxom, a vjerojatno niti neće biti.
molim pomoć
puno hvala
Jesi probao instalirati ga preko Play On Linux (instaliraš ga iz Software Centra).
nisam ni znao za taj program, ali ni na njemu ne radi
stane na istom mjestu kao i kad instaliram sa wine
koja smiješna situacija, dal je bug ne znam. uglavnom, kad otvorim libreoffice draw ne pojavi mi se na launcheru. minimiziram ga i više ga ne mogu pronaći. ajde da vidim kako će to izgledat na gnome3.
jedan dan koristim unity, drugi gnome3. na unity mi se sviđa gornji panel sa odlično odrađenim ikonama u svijetlo sivoj i sve nekako lijepo liježe. na gnome3 ikone na tom gornjem panelu su mi nekako rjeđe, više je prostora među njima, al mi se sviđa lagano fade in menija i transparentnost što kod unityja nisam skužio kako dobit.
e sad kako nikad prije nisam radio patchiranje na linuxu što sad treba sa tom datotekom? (...)
Trebaš skinuti izvorni kod Winea odgovarajuće verzije, primijeniti patch (uputstva), zatim kompajlirati izvorni kod (configure, make) i obaviti instalaciju (make install). U zadnjoj razvojnoj verziji Winea dodani su unit testovi za taj patch (ne znam je li i on ubačen), pa pretpostavljam da je u procesu testiranja.
(...) libreoffice draw ne pojavi mi se na launcheru. minimiziram ga i više ga ne mogu pronaći. ajde da vidim kako će to izgledat na gnome3.
jedan dan koristim unity, drugi gnome3. (...)
Alt+Tab omogućava prebacivanje između aplikacija, Super+W prikazuje sve otvorene aplikacije na trenutnom Workspaceu; usput, ako se ne varam, Draw je defaultno (i stalno) prisutan na Launcheru. Ako koristiš Gnome Shell, instaliraj Cantarell font (koristi ga defaultna tema GS-a, a nisu ga ubacili na CD) i Gnome Tweak Tool koji omogućava promjenu fontova (za sve se koristi Cantarell, osim Monospacea za monospace font) i tema. Nadalje, Ubuntu Tweak omogućava detaljnije podešavanje Ubuntua i Unityja, a Compiz Config Settings Manager (CCSM) podešavanje Unityja i Compiza (efekti, transparencije, ...).
e sad kako nikad prije nisam radio patchiranje na linuxu što sad treba sa tom datotekom? (...)
Trebaš skinuti izvorni kod Winea odgovarajuće verzije, primijeniti patch (uputstva), zatim kompajlirati izvorni kod (configure, make) i obaviti instalaciju (make install). U zadnjoj razvojnoj verziji Winea dodani su unit testovi za taj patch (ne znam je li i on ubačen), pa pretpostavljam da je u procesu testiranja.
ma to je komplicirano
budem počekao da update i wine naprave ionako je ovo komp na poslu
a osim toga budem ga probao kopirati sa win kao što sa napravio i sa wow, možda proradi
ma to je komplicirano
budem počekao da update i wine naprave ionako je ovo komp na poslu
a osim toga budem ga probao kopirati sa win kao što sa napravio i sa wow, možda proradi
inače, imaš i jedan softver - Cedega - i on ti možda isto može instalirati igre (napušten je razvoj do daljnjeg lani, ali možda ti se posreći pa proradi)
koja smiješna situacija, dal je bug ne znam. uglavnom, kad otvorim libreoffice draw ne pojavi mi se na launcheru. minimiziram ga i više ga ne mogu pronaći. ajde da vidim kako će to izgledat na gnome3.
jedan dan koristim unity, drugi gnome3. na unity mi se sviđa gornji panel sa odlično odrađenim ikonama u svijetlo sivoj i sve nekako lijepo liježe. na gnome3 ikone na tom gornjem panelu su mi nekako rjeđe, više je prostora među njima, al mi se sviđa lagano fade in menija i transparentnost što kod unityja nisam skužio kako dobit.
Transparentnost cega? panela? ubuntu tweak ili myunity
inače, imaš i jedan softver - Cedega - i on ti možda isto može instalirati igre (napušten je razvoj do daljnjeg lani, ali možda ti se posreći pa proradi)
ma meni se ovako od oka čini da se svi ti progami za emulaciju win oslanjaju na wine engine, možda sam u krivu, ali takav sa dojam stekao
Alt+Tab omogućava prebacivanje između aplikacija, Super+W prikazuje sve otvorene aplikacije na trenutnom Workspaceu; usput, ako se ne varam, Draw je defaultno (i stalno) prisutan na Launcheru. Ako koristiš Gnome Shell, instaliraj Cantarell font (koristi ga defaultna tema GS-a, a nisu ga ubacili na CD) i Gnome Tweak Tool koji omogućava promjenu fontova (za sve se koristi Cantarell, osim Monospacea za monospace font) i tema. Nadalje, Ubuntu Tweak omogućava detaljnije podešavanje Ubuntua i Unityja, a Compiz Config Settings Manager (CCSM) podešavanje Unityja i Compiza (efekti, transparencije, ...).
ranije sam tražio al nisam uspio pomoću ccsma niti tweaka na unityju napraviti transparentan menu npr. od kalendara kad se klikne na vrijeme ili npr. od bluetootha. gornji panel i desni klik da, al ne i ovo što sam naveo.
Pa to i je transprentno?! Ne puno, ali malo ipak je, vide se ikonice ispod :)
Pa to i je transprentno?! Ne puno, ali malo ipak je, vide se ikonice ispod :)
je kod gnome3. nije na unityju.
Transparentnost cega? panela? ubuntu tweak ili myunity
ne panela, nego menija koji se stvori kad se klikne ikona na panelu (slika priložena)
aha PopupMenu :) compiz u ccs mislim da se tamo to može srediti koliko se sjecam neki opacity tak nekak se to zove