Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.526.057
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

poz, imam instaliran ubuntu 11.10 sad ga ažuriram na 12.04 ili koji je vec zadnji, imam 2 problema. Prvi neznam di skinuti i kako instalirati drivere za Nvidiu (gtx 560) a drugo koristim Samsung SyncMaster FX2490 HDTV preko HDMI kabela, i nema mi zvuka nego preko slusalica, pokusavao sam prckao po postavkama za zvuk ali nema znakova zivota..pa eto ako moze neki lijepi tutorijal za ovo ili u par rijeci pojasnjenje hvala..

Sačuvaj me bože HR kulture i srpskog junaštva
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
CroatianRacer kaže...

poz, imam instaliran ubuntu 11.10 sad ga ažuriram na 12.04 ili koji je vec zadnji, imam 2 problema. Prvi neznam di skinuti i kako instalirati drivere za Nvidiu (gtx 560) a drugo koristim Samsung SyncMaster FX2490 HDTV preko HDMI kabela, i nema mi zvuka nego preko slusalica, pokusavao sam prckao po postavkama za zvuk ali nema znakova zivota..pa eto ako moze neki lijepi tutorijal za ovo ili u par rijeci pojasnjenje hvala..

i meni se desilo ovo sa zvukom nepostojećim na tv-u preko hdmi. u biti pod zvukom, pod output tabom mora ti izlistat hdmi sound device i onda njega staviš za default. nisam poslije probao, al na netu sam čitao da su ljudi imali sličnih problema i da se nakon restarta pojavio uređaj izlistan pod sound. mislim da sam vidio da su to već stavili pod bug

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
15 godina

Pozz!
Instalirao sam TeamSpeak 3 i bilo mi je zvuka, sve je normalno radilo.

Vec nekoliko dana mi nema zvuka, pise kao da su zvucnici/slusalice i mikrofon disableani.

Dali netko zna u cemu je problem? 

Autoclimb kills more people than AIDS
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pozdrav,

Koristim linux ubuntu i skinuo sam sa nvidia-ne stranice drivere za grafičku ali neznam kako ih instalirat.Može li mi netko pomoć?

Unaprijed vam hvala :)

blacky

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
blackchoco kaže...

Pozdrav,

Koristim linux ubuntu i skinuo sam sa nvidia-ne stranice drivere za grafičku ali neznam kako ih instalirat.Može li mi netko pomoć?

Ne trebaju ti. Vec su ti instalirani open source driveri. Ako imas normalnu rezoluciju, onda su ti instalirani. Ako bas trebas zbog nekih 3D stvari (igre i sl.) onda ih instaliras preko Software Centra.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
blackchoco kaže...

Pozdrav,

Ne trebaju ti. Vec su ti instalirani open source driveri. Ako imas normalnu rezoluciju, onda su ti instalirani. Ako bas trebas zbog nekih 3D stvari (igre i sl.) onda ih instaliras preko Software Centra.

Evo radim sve preko ovoga tutoriala : http://hometheatersalsa.com/updated-linux-nvidia-drivers/

blacky
16 godina

Sjećam da dok sam ja imao Ubuntu (Mislim 9.04) morao ugasit X i onda sh-at drivere (ctrl+alt+backspace za gašenje X-a, a sh filename za pokretanje instalacije.

4chan ≫ Reddit ≫ Memebase ≫ 9fag Prodajem PC iz profila za 2600kn
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
mario.L_hr kaže...
8ax kaže...

MATE mi se čini ok... (fork Gnome2-a)

Gle meni je MATE (na mintu) krv popio na slamčicu, nikako nije išao s mojom kombinacijom hardvera.

Ne znam da li Arch ima Xfce ali meni je to super brzo sučelje (vjeruj mi imam kantu staru 6 godina koja ni onda nije bila vrh).

Instalirao sam Enlightenment i baš mi se i ne sviđa... (fale ikone, glupe compiz-style animacije) tako da ću probat XFCE.

4chan ≫ Reddit ≫ Memebase ≫ 9fag Prodajem PC iz profila za 2600kn
15 godina
neaktivan

Pozdrav Linuxaši!

Zanima me da li mogu eksternu TV karticu spojiti na komp na kojem je instaliran Ubuntu, tj. da li će je prepoznati i da li treba biti instaliran driver za tu karticu (koji koliko znam ne podržava Linux)?

I da li postoje programi za Ubuntu koji omogučavaju korištenje tv kartice, kao oni za Windows?

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
8ax kaže...
Instalirao sam Arch, pa me zanima koji DE/WM instalirati.
Zasad imam instalirano jedino Operu, Fluxbox i Flash.
Fluxbox mi je nekak pre-minimalisticki.

fluxbox je odličan

staviš idesk, conky i neki file manager i taman

radi ko šiba

13 godina
neaktivan
Imam problem s driverima.
Kad instaliran one recomended u cp i restartam komp i opet gpu pise uknown a na 10.nesto LTS (lynix) je bilo sve u redu.
Sad imam 12.nesto precise pangolin i ne radi :(.
13 godina
neaktivan
godo kaže...

Pozdrav Linuxaši!

Zanima me da li mogu eksternu TV karticu spojiti na komp na kojem je instaliran Ubuntu, tj. da li će je prepoznati i da li treba biti instaliran driver za tu karticu (koji koliko znam ne podržava Linux)?

I da li postoje programi za Ubuntu koji omogučavaju korištenje tv kartice, kao oni za Windows?

Ako nađeš drivere, da.

Isn't it a remarkable coincidence almost everyone has the same religion as their parents? Religions run in families. How does this come about? Trough childhood indoctrination. -Richard Dawkins
16 godina
neaktivan
godo kaže...

(...) Zanima me da li mogu eksternu TV karticu spojiti na komp na kojem je instaliran Ubuntu, tj. da li će je prepoznati i da li treba biti instaliran driver za tu karticu (koji koliko znam ne podržava Linux)?

Dobar dio USB DVB-T kartica radi bez dodatne instalacije drivera, dok neke zahtijevaju download firmwarea putem Restricted drivers appleta (priključi karticu, pričekaj desetak sekundi, pokreni applet i odaberi Firmware for DVB-T cards ili slično, ukoliko postoji). Ovdje je popis kartica (nepotpun) za koje postoji podrška pod Linuxom. Za gledanje televizije, možeš koristiti Kaffeine, Me-TV, Totem (s DVB pluginom), Xine, SMPlayer, ... Kaffeine i Me-TV je najlakše konfigurirati, ostale nešto teže.

FireMan97 kaže...
(...) Kad instaliran one recomended u cp i restartam komp i opet gpu pise uknown a na 10.nesto LTS (lynix) je bilo sve u redu.
Sad imam 12.nesto precise pangolin i ne radi :(.

Vjerojatno provjeravaš jesu li driveri instalirani pomoću System Infoa - u većini slučajeva će pisati Unknown (na mojem računalu, koristio li open source radeon driver ili proprietary fglrx, uvijek piše Unknown).

Provjeri rade li Nvidijini driveri s glxinfo | grep vendor ili glxgears -info. Pod vendor string trebalo bi pisati NVIDIA Corporation; u tom slučaju, koristiš proprietary driver. Ako piše nešto drugo (npr. Mesa ili SGI), koristiš open source driver. Nadalje, ukoliko glxgears ispiše da radi s nekoliko tisuća (ili desetaka tisuća, ovisno o kartici) FPS, u upotrebi je Nvidijin driver.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.5.2012 9:28 (hrx).
17 godina
neaktivan

ili može oboje, ako ima dvije kartice, jedna na procesoru druga na pci. naravno uz bumblebee

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

molim pomoć

pokušavam instalirati diablo 3 na ubuntu 11.04

čitam po netu da treba napraviti patchiranje wine

na ovoj sam stranici skinuo datoteku

e sad kako nikad prije nisam radio patchiranje na linuxu što sad treba sa tom datotekom?

puno hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
hrx kaže...

Dobar dio USB DVB-T kartica radi bez dodatne instalacije drivera, dok neke zahtijevaju download firmwarea putem Restricted drivers appleta (priključi karticu, pričekaj desetak sekundi, pokreni applet i odaberi Firmware for DVB-T cards ili slično, ukoliko postoji). Ovdje je popis kartica (nepotpun) za koje postoji podrška pod Linuxom. Za gledanje televizije, možeš koristiti Kaffeine, Me-TV, Totem (s DVB pluginom), Xine, SMPlayer, ... Kaffeine i Me-TV je najlakše konfigurirati, ostale nešto teže.

Probat ću još jednom, mada prošli put i nisam imao sreće.

Što kad kartica nije DVB? Imam jednu internu (koja bi lijepo legla s B.Net-om jer distribuiraju signal analogno) koju nikako nisma uspio upogoniti, Theater 550 Pro Series TV Tuners.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
Darky kaže...

molim pomoć

e sad kako nikad prije nisam radio patchiranje na linuxu što sad treba sa tom datotekom?

puno hvala

Jesi probao instalirati ga preko Play On Linux (instaliraš ga iz Software Centra).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

ili može oboje, ako ima dvije kartice, jedna na procesoru druga na pci. naravno uz bumblebee

Bumblebee se ne nalazi u stock Ubuntuu i radi samo na Optimus laptopima s Intelovom grafikom na procesoru i Nvidijinom diskretnom grafikom. FireMan97 ima desktop Athlona 64 i NV GT220, uz NV grafiku na ploči (GeForce 6150 - pretpostavljam, isključenu), tako da upute vrijede.

@mario.L_hr

ATI Theater 550 Pro nije podržana pod Linuxom, a vjerojatno niti neće biti.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.5.2012 12:14 (hrx).
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Darky kaže...

molim pomoć

puno hvala

Jesi probao instalirati ga preko Play On Linux (instaliraš ga iz Software Centra).

nisam ni znao za taj program, ali ni na njemu ne radi {#}

stane na istom mjestu kao i kad instaliram sa wine

17 godina
neaktivan

koja smiješna situacija, dal je bug ne znam. uglavnom, kad otvorim libreoffice draw ne pojavi mi se na launcheru. minimiziram ga i više ga ne mogu pronaći. ajde da vidim kako će to izgledat na gnome3.

jedan dan koristim unity, drugi gnome3. na unity mi se sviđa gornji panel sa odlično odrađenim ikonama u svijetlo sivoj i sve nekako lijepo liježe. na gnome3 ikone na tom gornjem panelu su mi nekako rjeđe, više je prostora među njima, al mi se sviđa lagano fade in menija i transparentnost što kod unityja nisam skužio kako dobit. 

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Darky kaže...
(...) čitam po netu da treba napraviti patchiranje wine

e sad kako nikad prije nisam radio patchiranje na linuxu što sad treba sa tom datotekom? (...)

Trebaš skinuti izvorni kod Winea odgovarajuće verzije, primijeniti patch (uputstva), zatim kompajlirati izvorni kod (configure, make) i obaviti instalaciju (make install). U zadnjoj razvojnoj verziji Winea dodani su unit testovi za taj patch (ne znam je li i on ubačen), pa pretpostavljam da je u procesu testiranja.

hrvooje kaže...

(...) libreoffice draw ne pojavi mi se na launcheru. minimiziram ga i više ga ne mogu pronaći. ajde da vidim kako će to izgledat na gnome3.

jedan dan koristim unity, drugi gnome3. (...)

Alt+Tab omogućava prebacivanje između aplikacija, Super+W prikazuje sve otvorene aplikacije na trenutnom Workspaceu; usput, ako se ne varam, Draw je defaultno (i stalno) prisutan na Launcheru. Ako koristiš Gnome Shell, instaliraj Cantarell font (koristi ga defaultna tema GS-a, a nisu ga ubacili na CD) i Gnome Tweak Tool koji omogućava promjenu fontova (za sve se koristi Cantarell, osim Monospacea za monospace font) i tema. Nadalje, Ubuntu Tweak omogućava detaljnije podešavanje Ubuntua i Unityja, a Compiz Config Settings Manager (CCSM) podešavanje Unityja i Compiza (efekti, transparencije, ...).

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.5.2012 13:15 (hrx).
17 godina
neaktivan
hrx kaže...
Darky kaže...

e sad kako nikad prije nisam radio patchiranje na linuxu što sad treba sa tom datotekom? (...)

Trebaš skinuti izvorni kod Winea odgovarajuće verzije, primijeniti patch (uputstva), zatim kompajlirati izvorni kod (configure, make) i obaviti instalaciju (make install). U zadnjoj razvojnoj verziji Winea dodani su unit testovi za taj patch (ne znam je li i on ubačen), pa pretpostavljam da je u procesu testiranja.

ma to je komplicirano {#}

budem počekao da update i wine naprave ionako je ovo komp na poslu

a osim toga budem ga probao kopirati sa win kao što sa napravio i sa wow, možda proradi

15 godina
neaktivan
Darky kaže...
hrx kaže...
Darky kaže...

ma to je komplicirano {#}

budem počekao da update i wine naprave ionako je ovo komp na poslu

a osim toga budem ga probao kopirati sa win kao što sa napravio i sa wow, možda proradi

inače, imaš i jedan softver - Cedega - i on ti možda isto može instalirati igre (napušten je razvoj do daljnjeg lani, ali možda ti se posreći pa proradi)

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.5.2012 14:22 (kakapo).
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

koja smiješna situacija, dal je bug ne znam. uglavnom, kad otvorim libreoffice draw ne pojavi mi se na launcheru. minimiziram ga i više ga ne mogu pronaći. ajde da vidim kako će to izgledat na gnome3.

jedan dan koristim unity, drugi gnome3. na unity mi se sviđa gornji panel sa odlično odrađenim ikonama u svijetlo sivoj i sve nekako lijepo liježe. na gnome3 ikone na tom gornjem panelu su mi nekako rjeđe, više je prostora među njima, al mi se sviđa lagano fade in menija i transparentnost što kod unityja nisam skužio kako dobit. 

Transparentnost cega? panela? ubuntu tweak ili myunity

17 godina
neaktivan
kakapo kaže...

inače, imaš i jedan softver - Cedega - i on ti možda isto može instalirati igre (napušten je razvoj do daljnjeg lani, ali možda ti se posreći pa proradi)

ma meni se ovako od oka čini da se svi ti progami za emulaciju win oslanjaju na wine engine, možda sam u krivu, ali takav sa dojam stekao

17 godina
neaktivan
hrx kaže...

Alt+Tab omogućava prebacivanje između aplikacija, Super+W prikazuje sve otvorene aplikacije na trenutnom Workspaceu; usput, ako se ne varam, Draw je defaultno (i stalno) prisutan na Launcheru. Ako koristiš Gnome Shell, instaliraj Cantarell font (koristi ga defaultna tema GS-a, a nisu ga ubacili na CD) i Gnome Tweak Tool koji omogućava promjenu fontova (za sve se koristi Cantarell, osim Monospacea za monospace font) i tema. Nadalje, Ubuntu Tweak omogućava detaljnije podešavanje Ubuntua i Unityja, a Compiz Config Settings Manager (CCSM) podešavanje Unityja i Compiza (efekti, transparencije, ...).

ranije sam tražio al nisam uspio pomoću ccsma niti tweaka na unityju napraviti transparentan menu npr. od kalendara kad se klikne na vrijeme ili npr. od bluetootha. gornji panel i desni klik da, al ne i ovo što sam naveo. 

17 godina
neaktivan
Buhaha kaže...

ne panela, nego menija koji se stvori kad se klikne ikona na panelu (slika priložena)

17 godina
hrvooje kaže...
ne panela, nego menija koji se stvori kad se klikne ikona na panelu (slika priložena)

Pa to i je transprentno?! Ne puno, ali malo ipak je, vide se ikonice ispod :)

Gledam te!
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
hrvooje kaže...

Pa to i je transprentno?! Ne puno, ali malo ipak je, vide se ikonice ispod :)

je kod gnome3. nije na unityju.

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Buhaha kaže...

aha PopupMenu :) compiz u ccs mislim da se tamo to može srediti koliko se sjecam neki opacity tak nekak se to zove

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice