Zechina , sva rješenja koja se nude na netu sam probao ali banana od svega toga.
Nisam upotrebio net/base nego full verziju antixa. Defaultno sučelje je icewm, file manager spacefm, browser je Firefox, set uredskih alata je libreoffice, defaultno je tu i alsamixer, nema systemd-a.... Ja sam dodao gimp, bleachbit, timeshift, chromium , gnome sistem monitor, gparted, ttf mscorefonts, par 3d igri ( tux ,openarena, nexuiz ... ) , Hplip tool, i to sve dela bez problema...
Probao sam instalirati i thunara i nema, ali to nije donijelo kantu. Čak sam instalirao kompletni kde što je dovuklo kompletni plasma de i pripadajuće apk među kojim i dolphin , no kante za smeće i dalje nije bilo ( niti bilo kakve slične funkcionalnosti iz izbornika ).
Defaultno, iz desnog klika imaš opciju delete, no to nije kanta za smeće nego tom opcijom trajno uklanjaš datoteku.
Kontaktirao sam i ekipicu koja razvija antix, i njihovo rješenje mi u file manageru u gornjoj alatnoj traci doda novi alat kojim mogu datoteku baciti u kantu. No to je nekako nespretno riješeno, moraš prvo u glavnom prozoru file managera selektirati datoteku, onda moraš iz gornje alatne trake odabrati taj alat i pomoću njega onda odabrati da datoteku premjestiš u recycle bin. Iz tog alata u alatnoj traci opet i ulaziš i recycle bin. Znači, nema mape smeća koju bi vidio u lijevom i desnom prozoru bilo kojeg file managera, nema opcije u desnom kliku kojom bi datoteku poslao u kantu za smeće, nego imaš taj novi alat u alatnoj traci iz čijeg onda izbornika manipuliraš datotekom nakon kaj si ju selektirao u glavnom prozoru file managera.
Imao sam tada vremena ( do roka kada sam morao isporučiti ta računala ) pa sam se igrao i lubuntom, kubuntom, xubuntom, pupijem, i hrpom tih distri za koje se po netu piskara da su extra light, no pod njima su se ti strojevi vlekli, zamrzavali i sl..
Čak sam se upustio u sadomazo igru instalacije gole cli jezgre debiana i onda sam dodao lxqt de no i to je bilo preteško za taj old hardver.
Uglavnom, antix je jedina distra koja se živahno vrtjela na tim old picekima, sve aplikacije su tu i normalno se koriste kao da je riječ o nekom i5 intelu na 8 gb rama. Tih par sitnica na koje sam ja naišao nisu bitne za rad sistema, nego su posljedica tunninga koji ima fokus na performansama tako da nemam nikakvih zamjerki glede antixa jer sam svjestan da je to specifična distra za takve old mašine.
Mogu samo reći hvala ekipi koja ulaže svoj trud/vrijeme/znanje da bi napravila softver koji će još neko vrijeme održati na životu stari hardver.