Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.539.273
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
hrvooje kaže...
ihush kaže...

AAA gaming, Desuex.. klasično, nikad s Radeonkom, samo nV (ako se netko pita zašto pljuckam Radea).

Hm.. nije baš sve crno bijelo. Ipak je Nvidia dobila prst, ne amd. A i amd je napravio Mantle, na čijim je temeljima nastao Vulkan.

Kojeg su uništili romulanci i pokrenuli paralelni star trek universe u kojem sad uživamo kao i avanturama paralelnog Kirk James-a.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

A kako drugačije :) https://www.khronos.org/vulkan/

Inače, Fedora 25, koja je tu za 2 tjedna, neće doći s Mesa 13.0 koja podržava OpenGL4.5 i 'Spoka'

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=F25-Shipping-No-Mesa-VLK

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.11.2016 19:48 (hrvooje).

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
"Consider recommended packages as dependencies". Prijevod na hrvatski je posve tocan, a eto, nije mi pomoglo ni na engleskom bez trazenja po internetu.

moj skolski hrvatski je malo zahrđao posto nisam toliko rijecit pa mi na engleskom lakse shvatiti posto sve ionako pokrecem na eng

znaci ukratko jeli odgovor mozda je da podpakete(?) instalira ako su potrebni za  strukturu programa

TD people you are on my Death Note
11 godina
protjeran

@domagoj

Da li to znaci da je preporucljivo imati tu opciju omogucenu, tj da bez te opcije se moze desiti da nepovuce sve sto treba nekom ptogramu za rad ?

I da li ta opcija iz synaptica utice na softver centar i update manager ?
12 godina
neaktivan

moje misljenje je ostavi kvacicu dependencies su ipak vazna stvar i dobro je da se updataje sve...

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Defaultno mi je to u mintu bilo neselektirano, pa me buni, i neznam na kaj sve utječe.
16 godina
hrvooje kaže...
.. A i amd je napravio Mantle, na čijim je temeljima nastao Vulkan.

uobičajen amdov wapovare/buzzword model (jedino su u tome provjereno dobri). Koliko s nečim ima veze (sam) AMD... nema resursa i ovisi o ostatku ekipe. Ili će Vulkan biti temelj 'paradajza' na kojim temeljima će stvoriti 'palačinku'.. (naravno, nerazumljivo, pojednostavljeno... jel radi, gdje je proizvod? Dečko obećava sintagma).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.11.2016 16:01 (ihush).
11 godina
protjeran

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Defaultno mi je to u mintu bilo neselektirano, pa me buni, i neznam na kaj sve utječe.

Kod debian packaginga postoje 3 vrste dependencija:
-Required: Oni bez kojih softver jednostavno ne radi.

-Recommended: Nisu obavezni, ali mogu uvelike poboljšati funkcionalnost softvera. Neke distribucije poput Debiana i Ubuntua ih po defaultu instaliraju.
-Suggested: Još su manje važni od recommended, nisu obavezni, ali je autor softwarea smatrao da može biti zgodno imati to instalirano jer može poboljšati funkcionalnost softvera nešto sitno.

Suggested dependenciji za neki softver se mogu instalirati naredbom:
apt install --install-suggests xyz

https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
11 godina
protjeran

Onda ona moja opcija iz synaptica aktivira neke od ovih kategorija, ili... ?

Naime, i bez te opcije sve normalno sljaka. Nemam pri ruci nijednu frisku ubuntu instalaciju da provjerim kako je tamo synaptic defaultno podesen.

Mint je dosta restriktivniji, npr one zakrpe za kernel su mu defaultno odznacene, a sjecam se na ubuntu bar jednom mjesecno stizu...
9 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Onda ona moja opcija iz synaptica aktivira neke od ovih kategorija, ili... ?

Naime, i bez te opcije sve normalno sljaka. Nemam pri ruci nijednu frisku ubuntu instalaciju da provjerim kako je tamo synaptic defaultno podesen.

Mint je dosta restriktivniji, npr one zakrpe za kernel su mu defaultno odznacene, a sjecam se na ubuntu bar jednom mjesecno stizu...

Da, ta opcija aktivira reccomended kategoriju ako je prijevod točan.

11 godina
protjeran
To je znaci opcija u synapticu, pa da li utice samo na radnje kroz synaptic ili ce ta opcija se prenositi i na radnje u softver centru i update manageru ?
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
hrvooje kaže...
.. A i amd je napravio Mantle, na čijim je temeljima nastao Vulkan.

uobičajen amdov wapovare/buzzword model (jedino su u tome provjereno dobri). Koliko s nečim ima veze (sam) AMD... nema resursa i ovisi o ostatku ekipe. Ili će Vulkan biti temelj 'paradajza' na kojim temeljima će stvoriti 'palačinku'.. (naravno, nerazumljivo, pojednostavljeno... jel radi, gdje je proizvod? Dečko obećava sintagma).

"Vulkan has a huge potential! We're only scratching the surface of what can be done with it, and porting The Talos Principle to Vulkan should be seen as a proof of concept. Vulkan in just one sentence? The endless war between performance and portability is finally over!"

Ne kužim, tvrdiš da Vulkan API ne postoji, da većinu posla nije napravio ATI? AMDGPU Pro vlasnicki driver postoji za novije kartice za Ubuntu i Red Hat. Ne kužim što si htio reći. Naravno da obećava. I Balmer je obećavao, pa MS ima 1% u mobitelima :)

Možda bi nešto više i saznali kad bi na PetricTV-u imali prednost pred Lidijom Bačić

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.11.2016 19:12 (hrvooje).
9 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
To je znaci opcija u synapticu, pa da li utice samo na radnje kroz synaptic ili ce ta opcija se prenositi i na radnje u softver centru i update manageru ?

Neznam.

17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Ne utjece prakticki na nista sto se tice samog softvera. Njemu za rad trebaju samo (i iskljucivo) zavisnosti.

E sad, moze se mozda dogoditi ovakav slucaj: zelis instalirati nekakav preglednik video datoteka. On ti pod preporucene pakete nudi nekakve dodatne dekodere videa, medutim, bez te kvacice ti se preporuceni paketi nece instalirati. Sam preglednik ce raditi bez problema, ali zbog nedostatka dekodera nece moci odsvirati neke video datoteke. U tom bi slucaju morao rucno instalirati te dekodere.

To je jedini slucaj koji mi pada na pamet da bi mogao imati "utjecaja" na rad (utjecaja pod navodnicima, jer to i nije neki utjecaj) sto lako rijesis naknadnom instalacijom tih dekodera.

Tako da slobodno maknes tu kvacicu, ako ne zelis dodatnog softvera da ti puni mjesto na disku, no kao sto rekoh, moze se zalomiti da ti zatreba neki od preporucenih paketa kako bi se osigurala dodatna funkcionalnost nekog softvera (kao u ovom mom hipotetskom primjeru s preglednikom videa i dodatnim dekoderima).

bunkermax kaže...

Mislim da svugdje, s obzirom da i Centar i Menadzer koriste apt, a Synaptic je zapravo GUI za apt.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan

zato i rekoh da ostavi ukljuceno sto mu je to koji Mb vise

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

Ne kuzim, sto zelis reci? Pa postoje igre s podrskom za Vulkan.

Prva-prva je bila The Talos Principle naseg Croteama. Sad je tu i Deus Ex, Doom ima podrsku vec neko vrijeme, kao i Dota 2.

11 godina
protjeran

@domagoj

@gnu linux

Zahvaljujem na pojasnjenjima i detaljima. I ja sam u medjuvremenu zguglao sve kaj sam nasao u svezi te tematike. No kako sam malo nesiguran na vecim dubinama u linuxu, a i uvjek pomutnja sa prevodima ( skoro pa sve kaj nadjem je na nekom stranom jeziku ), onda mi je duša mirnija kada ovako dobijem potvrde sa više strana za nešto kaj nije jasno baš na prvu...

0 0 hvala 0
16 godina
hrvooje kaže...
....

Ne kužim, tvrdiš da Vulkan API ne postoji..

..imali prednost pred Lidijom Bačić

- ne tvrdim tako nešto, nego .. (slično) :) tj upravo tvoje tablice to objašnjavaju, pogledaj npr koji chip-gpu je 'zelen' (stari 'u radu'), dok sama prva pict prikazuje ogl-mantle-vulkan.. 'istu stvar' verzija 2, 3.. i mijenaju se kao čarape, svake godine novi buzzvord, ništa kompatibilno ni sa čime (GPU-chip) .. vs vidi pod nvidia ('zeleno').. jednako je izlaskom mantlea najavljivano, supprot, bust performansi.. nestalo, support samo za novu r-seriju. Izbace više verzija i/ili  novih naziva (novih APIja) nego što postoji gamera (AA naslova na linuxu).. ista stvar me kod FFa odbijala. Kad se ne zna drugačije, tad se izbacuju novi nazivi. Tako se ne radi neka platforma, tako dev ne može razvijati, godina-next .. vidjet ćemo koji API (ili naziv) će biti za godinu.

zapravo, sve odivjek isto, khronos-ogl, dok su veliki igrači zainteresirani, tad se nešto napravi, sam AMD nema snage/resursa ni za što (osim uporopasitit ATI), čak ni pošten CPU nisu odavno napravili (ni taj nije njihov nego ibm-ppc+decaplha sabirnica tj FX. Jednostavno, AMD nije 'lider', nego nakupina tranzistora koja da nema (kuPljenog) Radeona ne bi pola juzera vidjelo logo.

edit: ubačen P .. i @dolje, ne govorimo o intel-amd (cpu taborima) nego recimo OGL/directx.. nešto što nije ni OS ni driver ni normalna app koja to treba koristiti. Kompatibilnost je važna (sitnica), dugotrajnost (godina je treptaj oka..). Usporediti s win/dx platformom tj samim directxom (tako se radi, tako se gura standard). Praktički je danas svaka VGA (GPU, pogotovo nvidia-CUDA), video obrada u RT i sl. dok s ovim 'amdovim' nikad gotov proizvod. Upravo trebam složiti 'nešto jače'.. izbor mac-winpc-linux.. sporedno, tj važno da radi (sve), u ovom slučaju odabran win, linux jednostavno ne nudi potrebno (naravno, ne sam linux nego .. 'sitnjarije' kao API-GPU, jer nije OS sam sebi svrha, tad nije ni izbor). ++ pogodi koja VGA-GPU će biti, koji CPU.. (neće xeon ili možda..). AMD neće. :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.11.2016 11:36 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

- ne tvrdim tako nešto, nego .. (slično) :) tj upravo tvoje tablice to objašnjavaju, pogledaj npr koji chip-gpu je 'zelen' (stari 'u radu'), dok sama prva pict prikazuje ogl-mantle-vulkan.. 'istu stvar' verzija 2, 3.. i mijenaju se kao čarape, svake godine novi buzzvord, ništa kompatibilno ni sa čime (GPU-chip) .. vs vidi pod nvidia ('zeleno').. jednako je izlaskom mantlea najavljivano, supprot, bust performansi.. nestalo, support samo za novu r-seriju. Izbace više verzija i/ili  novih naziva (novih APIja) nego što postoji gamera (AA naslova na linuxu).. ista stvar me kod FFa odbijala. Kad se ne zna drugačije, tad se izbacuju novi nazivi. Tako se ne radi neka platforma, tako dev ne može razvijati, godina-next .. vidjet ćemo koji API (ili naziv) će biti za godinu.

zapravo, sve odivjek isto, khronos-ogl, dok su veliki igrači zainteresirani, tad se nešto napravi, sam AMD nema snage/resursa ni za što (osim uporopasitit ATI), čak ni pošten CPU nisu odavno napravili (ni taj nije njihov nego ibm-ppc+decaplha sabirnica tj FX. Jednostavno, AMD nije 'lider', nego nakupina tranzistora koja da nema (kuljenog) Radeona ne bi pola juzera vidjelo logo.

Ma razumijem ja tvoju razočaranost, ali kako je ono rekao Krleža rekao 'nikad nije bilo da nikako nije bilo'. Jednostavno, većina velikih tvrtki prolazi kroz turbolentna vremena. Sedam debelih, pa sedam mršavih godina. Npr. kad spominješ procesore, a što veliki Intel radi? Zatvara urede po istočnoj europi. Nisu se uspjeli nametnuti u mobilnom svijetu, došao tamo neki mali ARM i pomeo ih. Jednog Intela koji ima neograničeno novaca, postoji od početka IT vremena i iza sebe ima najjače gospodarstvo svijeta.  Možeš ti imati 99% kolača desktopa, kad će desktop i server biti 1% ukupnog kolača cpu-a i gpu-a. 

Što se tiče tablice konkretno za Vulkan, Intel podržava zadnji iz 2012. Ivy Bridge, Nvidia Keplera iz 2012., a ATI GCN iz 2014. s tim da je 'work in progress' za GCN1 iz 2012. Govorimo o Linux driveru. Dakle, tu su negdje. Ono s čim si ti razočaran je vjerovatno podrška za Xorg pa sad po novom i Wayland. Tu je ATI razočarao, jer je odlučio neke prilično nestare kartice (npr. 1 god. stare) ostaviti bez podržške za novi Xorg 1.18 u Ubuntu 16.04. u napuštenom fglrx driveru. Ali opet, oni razvijaju otvoreni AMDGPU (uz zatvoreni AMDGPU-PRO) i tu će biti 'lakše' implementirati podršku za Wayland.  Tu opet Nvidia ide svojim putem i rješenje koje imaju nije kompatibilno s Wayland kompozitorom i imaju svoj patch kojeg razvijatelji Waylanda ne prihvaćaju. Znači, isto prelamanje preko koljena. A gdje nema dogovora, a ima nasilnih rješenja, trpe korisnici. 

People asked to be pragmatic, because NVIDIA is so important. I am absolutely pragmatic here: we don't have the resources to develop and maintain an NVIDIA specific implementation on Wayland.

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.11.2016 10:42 (hrvooje).
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Ali opet, oni razvijaju otvoreni AMDGPU (uz zatvoreni AMDGPU-PRO)... 

Que?

Sto se tice ostalog, ne razumijem te emocije, ili ne razumijem postove?

AMD ili nVidia - alati. Uzmes alat koji ti odgovara (financijski, feature-wise) i gotovo.

P.S. Sto se tice Waylanda i nvidijie, najiskrenije ovdje vidim problem u Waylandu. Kad su pisali specifikaciju da zamijene X-e, trebali su racunati kao prvu stavku da kompanije koje proizvode hardware, htjet ce ugurati svoje blobove u to.

Govori covjek u blog postu da bi im za nvidjiu trebao specijalan nacin dobivanja GL konteksta; meni je kompletno nejasno zasto flow, koji je tako cvrsto vezan za hardware, uopce ima zacrtano kako se to ostvaruje, pa pitas driver i gotovo.

Ovo vidim kao stvaranje specifikacije u oblacima, ie. pise se kako bi to idealno trebalo raditi, s malo (ili bez) veze o tome kako stvari rade u realnom svijetu.

Kompanija koja drzi (lupam napamet) >50% trzista za GPU hardware hoce postavljati svoja pravila, kako cudno! /sarcasm

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.11.2016 15:48 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Que?

AMD ili nVidia - alati. Uzmes alat koji ti odgovara (financijski, feature-wise) i gotovo.

Mozda je mislio na to da vise nema sluzbenog fglrx-a na najnovijem Xorgu, medutim, drajveri otvorenog koda su prilicno dobro napravljeni, ja s njima trenutno igram CS:GO, Company of Heroes 2 i Insurgency bez problema. E sad, tko ih je napravio tako dobre, nisam siguran, ali mislim da su inzenjeri iz AMD-a imali tu ulogu i da ce napustiti fglrx i raditi samo na radeonu.

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Que?

P.S. Sto se tice Waylanda i nvidijie, najiskrenije ovdje vidim problem u Waylandu. Kad su pisali specifikaciju da zamijene X-e, trebali su racunati kao prvu stavku da kompanije koje proizvode hardware, htjet ce ugurati svoje blobove u to.

Govori covjek u blog postu da bi im za nvidjiu trebao specijalan nacin dobivanja GL konteksta; meni je kompletno nejasno zasto flow, koji je tako cvrsto vezan za hardware, uopce ima zacrtano kako se to ostvaruje, pa pitas driver i gotovo.

Ovo vidim kao stvaranje specifikacije u oblacima, ie. pise se kako bi to idealno trebalo raditi, s malo (ili bez) veze o tome kako stvari rade u realnom svijetu.

Kompanija koja drzi (lupam napamet) >50% trzista za GPU hardware hoce postavljati svoja pravila, kako cudno! /sarcasm

Ma meni je svejedno koji proizvođač, ne navijam niti za jednog. Al ihush  jednog posebno kudi, pa sam samo htio reći da nije sve crno-bijelo. 

Al mislim da je KWin developer dobro objasnio zašto ne mogu Nvidijinim putem. Njihovo rješenje je hard-kodirano i morali bi raditi održavanje i prilagođavanje svake verzije drivera, a kako imaju jako malo resura ljudi/sati za razliku od Nvidije, to nije moguće, jer im resursi trebaju za otklanjanje bugova. Zar ne bi bilo bolje da se dogovore i to tako kako je razvijateljima Waylanda lakše i žive sretno do kraja života ;)

But how do it know
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

...

Al mislim da je KWin developer dobro objasnio zašto ne mogu Nvidijinim putem. Njihovo rješenje je hard-kodirano i morali bi raditi održavanje i prilagođavanje svake verzije drivera, a kako imaju jako malo resura ljudi/sati za razliku od Nvidije, to nije moguće, jer im resursi trebaju za otklanjanje bugova. Zar ne bi bilo bolje da se dogovore i to tako kako je razvijateljima Waylanda lakše i žive sretno do kraja života ;)

Koliko sam shvatio KWin se porta na Wayland, a problem nije u KWinu samom po sebi vec u Wayland specifikaciji?

Ako sam tu u krivu onda mu uopce ne dajem za pravo jer jednostavno - tko je jaci taj tlaci, a u ovim slucajevima, onaj koji proizvodi hardware je puno puno jaci. Istina, bilo bi idealno da se nvidija prilagodi, ali ne moraju, pa ni nece, a ako KWin zeli jaci userbase - morat ce se prilagoditi kako zna i umije.

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
16 godina
hrvooje kaže...
..Zar ne bi bilo bolje da se dogovore i to tako kako je razvijateljima Waylanda lakše i žive sretno do kraja života ;)

- kad bi sva djeca na svijetu... ovo je biz, no vej onli maj vej reko bi viskok tekašanin :)

9 godina
neaktivan
Ako me sjećanje služi to nije samo neki kwin developer, nego je to 'izumitelj' KDE-a.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Rolling release

Ekipa, ima možda netko od vas da koristi manjaro ili neku drugu rolling release distru ?

Naime, nisam nikad koristio na taj način os, pa me zanimaju osobna iskustva,

tj da li se uistinu baš sve kontinuirano nadograđuje , da li bih stalno imao najnovije

verzije aplikacija, najnovije verzije linux kernela, i sl.... te koliko je to u stvarnosti crashabilno....

Na distrowatchu npr vidim da je manjaro u zadnjoj stable verziji kernel 4.4xx a najaktualniji je već

4.9rc , pa da li to znači da bih da bih po instalaciji imao 4.4 a nakon updatea sistema 4.9xx kernel... ?

0 0 hvala 0
16 godina

teoretski, ako ti je neka distra OK (appsi koji su uključeni), tad na taj način eliminiraš dllhell, tj sve se istovremeno apgrejda i (teoretski) radi, tj kao nova distra koja (teoretski) radi savršeno, jer je (teoretski) istestirana prije distribucije... no to je sve u teoriji, dok praksa može biti bilo što (a tad se teorija odbacuje). Jasnije? :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.11.2016 19:00 (ihush).
17 godina
neaktivan

crashabilno :) 

But how do it know

2 0 hvala 0
11 godina
protjeran

A evo, malo sam bacio oko na forume rr distri, i na tumblewedu ima dosta kuknjave, dok su na manjaro fofumu i fb grupi dosta zadovoljniji. No, znamo svi da to nije relevantno, jer sve distre kriju stvarni broj aktivnih korisnika ko zmija noge...

Arch ne racunam, jer onaj tko si da truda da ga savlada, taj se lako nosi sa fatal errorima... 😊

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice