Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.518.165
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pa je, problem je što svi ne rade na istoj stvari , u istom smjeru. Kako nekome zabraniti da ne forka kod i da ne radi novi DE, audio svirač, novi init, itd... Npr. Jonathan Riddell vođa Kubuntu projekta se posvađa s Canonicalom i napravi službenu distribuciju KDE projekta zvanu Neon. To je Kubuntu s malo novijom Plasmom. I tako u nedogled, rasipanje resursa. 

But how do it know

2 0 hvala 0
15 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

Postoji li alternativa Speedfanu? Treba mi za ubuntu.

Nije sve u sarkazmu, ima nešto i u podjebavanju..
16 godina
neaktivan

Na starom računalu (do pred cca 6 godina) koristio sam fancontrol - ne znam funkcionira li na novijim distribucijama, ali pogledaj https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2142891 i https://wiki.archlinux.org/index.php/fan_speed_control .

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Moram bit zločest i reći da je to sve zbog toga što na *nixima uvijek postoji fork forkanog forka i kad bi netko išao istražiti, našao bi da 5 developera radi u 6 različitih IDEova. Da, ok, muh freedom ali boga mu, ako postoji neki standard, onda ga se drži. Ne mogu se dogovoriti oko komentara, kamo će oko nečeg konkretnog. Dok Linus ne krene udarati šakom po stolu....

</rant off>

Fork forkanog forka, no na kraju se stvari iskristaliziraju i prezive 1-2 ili 2-3 dobra projekta.

Sto se komentara tice, pa toga ima i u firmama, pogotovo kad dodu novaci. Samo se to rijesi unutar firme pa se ne cuje van. A ovdje po prirodi projekta imas stalno nekog novog da salje neke zakrpe ili ispravlja greske i lik/ica si zabrije da je bas lijepo okruziti kod zvjezdicama pa to posalje. Ili u firmi koristi jedan stil na koji je naviknut/a, a koji nije kompatibilan sa stilom koji se koristi u kernelu pa se zabuni i to posalje te dolazi do sukoba razlicitih stilova. Nista strasno. ;)

Jedino sto su ovdje sve mail-liste otvorene za citanje pa je sve transparentno i eto ti sutra naslova u novinama "Linus Torvalds swearing <unesi razlog>".

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
13 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

1. Nitko nije rekao da to nevalja... Samo da dovodi do situacija kad bez potrebe imaš 6 alata za jednu stvar i nijedan ju ne radi kako treba - što nije bolje da postoji 1 ili eventualno 2 koji rade kako treba? Koja je točno svrha tri različita package managera?

2. Može svatko pridonijeti ali nek se dogovore kako će pridonositi

3. Malo karikiranja... Ali nije daleko od istine. Nisu samo komentari problem, ima tu svačeg.

4. Opet se vraćamo na 1 i moje pitanje zašto postoji 6 half-assed alata kad bi moglo biti samo 2 ispravna? Ne bi vjerovao ali radim i ja sa linuxom - razvoj, 2x rpi, routeri, svašta nešto...

U CV-u ljepše izgleda ako si glavni razvijač nečega.

Ovih dana open-source je popularan kod zapošljavanja, pa ono...

Dodaš na to standardne "not invented here" idiote kakvi vegetiraju svakom preduzeću i dobiješ ovu situaciju o kojoj pričaš.

Na bazaru il' dobiješ nekakvo trovanje želuca, il' te orobe.

11 godina
protjeran

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Krene radit pregled i ne radi mu mreža i kaže 0/10 i kraj. Onda kad mu sviđa npr. Centos pređe preko toga što mora patchirati Wi-Fi chip i nakon dodavanja raznih repozitorija za multimediju da ocjenu 9/10. Nekad se ponaša kao moja žena u onim danima u mjesecu.

Kod Minta18 u live modu mu ne radi mp3, pri instalaciji kliknes instaliraj kodeke i to je to. Ne radi mu sa iphoneom i Win phoneom. Meni radi Wi-Fi, Bluetooth, s Androidom, i svira mi glazbu. Meni odlično. To što je on dao ocjenu 3/10 i palac dolje mi puno ne znaci. Eh da, na novom mintu mi se Playstation2 emulator instalira jednom komandom bez problema. Dakle poboljšanje od prošle verzije, barem za mene.

Kao da namjerno kontrira 'previse osjetljivoj zajednici' tako da izazove klikove i unaprijed traži razloge za nešto što mu se ne sviđa (maknuti kodeci kod minta), a traži opravdanja za nešto što mu se sviđa npr. Centos. Zato ni nema komentara ispod članaka. 

Npr. ovaj je još gori

http://linuxblog.darkduck.com/2016/07/linux-mint-18-cinnamon-pity-pity-pity.html?m=1

Kao da pljuje po Mintu, jer je i dedo pljuvao. Piše pity pity a nije ni instalirao, samo live. 

Daleko da je stvar idealna s tolikim forkanjem i bugovima, al nema ni drame. 1-2% korisnika će uvijek biti tu na desktopu.

But how do it know
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Daleko da je stvar idealna s tolikim forkanjem i bugovima, al nema ni drame. 1-2% korisnika će uvijek biti tu na desktopu.

Isprobao sam sve distribucije i na kraju mi je ubuntu najlakše "sjeo"

znam da se budu sad našli križari, ali to je to i ja dalje više ne tražim
našao sam kobinaciju ubuntu server sa unity desktopom i to radi stabilno i brzo i onako kako ja oću

11 godina
protjeran
Ja vec dugo imam osjecaj da stvari ne idu u nekom pozitivnom smjeru. Oduvjek smatram bespotrebnim rasipanjem resursa ono sto tzv zajednica naziva mogucnost izbora. Da nije toliko natezanja i rasprsenosti, i da se to nekako hijerarhijski poslozi i organizira, bilo bi daleko manje bugova a daleko vise kvalitetnih aplikacija ,igrica, i drajvera...

Ponovicu : zadnjih godinu do dve, u odrzavanju niza racunala, bilo je daleko vise problema nego u pet godina prije toga. Pocinju zekati i elementarne stvari poput zvuka, pisaca,perfomanse ( amd ) , mreza, dijeljenje, skype, slusalice, kamere, spajanje sa mobovima....

Al bitno da imamo deset upravitelja datoteka, pet DE, par paketnih managera, desetke forkova......

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
bilo bi daleko manje bugova a daleko vise kvalitetnih aplikacija ,igrica, i drajvera...

Ima i gorih stvari u životu. Npr. sutra pred školama gomila odbačenih Lumia, jer WinPhone nema PokemonGo i tako to :)

#firstworldproblems 

But how do it know
11 godina
bunkermax kaže...
Ja vec dugo imam osjecaj da stvari ne idu u nekom pozitivnom smjeru. Oduvjek smatram bespotrebnim rasipanjem resursa ono sto tzv zajednica naziva mogucnost izbora. Da nije toliko natezanja i rasprsenosti, i da se to nekako hijerarhijski poslozi i organizira, bilo bi daleko manje bugova a daleko vise kvalitetnih aplikacija ,igrica, i drajvera...

Ponovicu : zadnjih godinu do dve, u odrzavanju niza racunala, bilo je daleko vise problema nego u pet godina prije toga. Pocinju zekati i elementarne stvari poput zvuka, pisaca,perfomanse ( amd ) , mreza, dijeljenje, skype, slusalice, kamere, spajanje sa mobovima....

Al bitno da imamo deset upravitelja datoteka, pet DE, par paketnih managera, desetke forkova......

i da se to nekako hijerarhijski poslozi i organizira.... Zvalo bi se korporacija.

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan

Danas gore ide novi OS.

Da li mi je bolja opcija Ubuntu 14.04 ili 16.04?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

znaš sve ovo kaj pišeš vrijedi i za windowse

98% svih linuxa je isto, pa čak i centos i redhat nisu daleko od ubunta

je da postoji malo veći "nered" u kompajlerima ali ja znam da poste deseci programa napisanih za windowse, pa ne rade kako trebaju(ruše se, nestabilni u stvari poluproizvodi), tamo je to pod normalno i niko ne radi frku oko toga

i kaj je najgore nemreš ih deinstalirati nego je jedino rješenje format c:

ništa nije savršeno, ni windowsi a biogme ni 101 varijanta linuxa

ali ako gledaš u povijest

Do viste je windows bio debelo u prednosti

ali nakon win 8.1 meni se čini da je vaga otišla na stranu ubunta, eto i sam je MS najavio MS SQL (jednu od svojih perjanica) za linux do kraja ove godine, čekamo još exchage, ms office i visual studio i windowsi ti više ni ne trebaju

1domagoj1 kaže...

Danas gore ide novi OS.

Da li mi je bolja opcija Ubuntu 14.04 ili 16.04?

ako imaš neki stariji stroj bolje 14.04
16.04 je nešto teži, ali ima i neke nove stvari od php7 do promjena ispod haube

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2016 12:34 (Darky).
17 godina
neaktivan
Darky kaže...

Kompjuter je kupljen 2012., procesor je Phenom II X4, graficka je Radeon HD 7850 i imam 8 GB RAM-a. Mislim da je to sasvim dovoljno i za 16.04.

Medutim, vise me zanima zbog stabilnosti i ponasanja, koji je pitomiji sustav.

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Darky kaže...

Kompjuter je kupljen 2012., procesor je Phenom II X4, graficka je Radeon HD 7850 i imam 8 GB RAM-a. Mislim da je to sasvim dovoljno i za 16.04.

Medutim, vise me zanima zbog stabilnosti i ponasanja, koji je pitomiji sustav.

ovako ja imam stari thinkpad t60

na njega sam stavio 16.04

14.04 je pitomiji i brži na tom kompu (lap ima SSD 100 GB i 4 GB RAM)

ali do sad je izašlo barem 3GB raznih patcheva pa sad i 16.4 radi jednako OK (barem meni)

jedino kaj se moraš ponovo učiti tražiti neke stvari jer su im mjenjali lokacije u 16-4

edit:

slobodno možemo reči da je 16.04 isti kao i 14.04, ali je i totalno različit (ispod haube)
izludio sam tražeči postavke za web server (apache) i php7 ovo je totalno drukčije nego na 14.04

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.7.2016 12:44 (Darky).
17 godina
neaktivan
Darky kaže...
...

edit:

slobodno možemo reči da je 16.04 isti kao i 14.04, ali je i totalno različit (ispod haube)
izludio sam tražeči postavke za web server (apache) i php7 ovo je totalno drukčije nego na 14.04

Ok, ionako se ne bavim razvojem za web pa mi to nije toliko bitno. Stavio bih si ionako Ubuntu GNOME pa mislim da ne bude problema s lokacijama kojecega.

17 godina
neaktivan

Prvi pozdrav s Ubuntu GNOME-a 16.04. Zasad, ovih prvih pola sata sam zaista zadovoljan. Sve lijepo funkcionira, jos treba vratiti sve kopije podataka (isao sam na cistu instalaciju) i poinstalirati drajvere za graficku, instalirati Steam i razvojna okruzenja. Fontovi su mi malo cudni, nekako su "vitki", nalik na one s Win.

Jedino sto me malo smeta je izgled one trake s naslovom programa, nekako je to sve debelo, cudno mi je uglavnom. Priviknut cu se valjda. Od tih sitnih kozmetickih zahvata jos mi preostaje promijeniti misa u bijelu boju i instalirati Nitrux ikone. Sve u svemu, zasad zadovoljan.

Bio je samo jedan mali "problemcic" sto su mi Windowsi nestali s GRUB-ovog izbornika, rijeseno s jednim jedinim jednostavnim "sudo update-grub".

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Da vidiš dosta tih novih bugova su možda uzrokovani time što GNU sada brže bolje izbacuje nove major verzije kompajlera.
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Meni gnome ima najljepše fontove, daleko bolje nego kde i miljama ispred win fontova na istoj rezoluciji.
Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Darky kaže...

znaš sve ovo kaj pišeš vrijedi i za windowse

A sad, o tome bi se dalo knjigu napisati, i opet nebi znali nikaj više nego sada...

Od win 8.1 , a pogotovo sa win 10 , osobno ( a i tamo gdje sam ga utrpal ) nema težih problema , pogotovo ne sa drajverima za standardni hardver.

Htio nehtio priznati, drajveri su preduvjet za ispravan i optimiziran rad hardvera , a os je samo platforma koja sve to povezuje. A vjerujem da ti je poznata situacija sa brojnošću i kvalitetom linux drajvera naspram win drajvera.

Usprkos svega toga, osobno, za home potrebe, a i za job tamo di je moguće, još uvjek preferiram i trpam linux . Manji je iso za download, potpuno je free , pokriva onaj najveći dio standardnjih potreba raznihprofila korisnika , zasad nema malwera , brza clean instalacija i prva nadogradnja , lak backup ....  A vidovit nisam pa da točno predvidim u kojem će se to smjeru razvijati , no kada isključimo onaj fanboyizam linuxa možemo zasigurno hladno sagledati i uvidjeti da win 10 je daleko kvalitativno odmakao ( u plusu ) od nekadašnjih problematičnih windowsa.

Najveći kameni spoticanja su bili cijena i malwer ( jer većini korisnika se fućka na spike o opensourcu i zajednici ) a ti argumenti polako nestaju ( ms dijeli na sve moguće načine desetku, tolerira pirate, sponzorira neprofitne udruge, akademsku zajednicu.. a malwer ko malwer , moš ih svaki dan sto pokupit, a mogu proći i godine da nenatrčiš na nijednoga ako imalo paziš kaj delaš.... no kako su u win ugrađeni kvalitetni alati za backup sistema i lagani povrat ni to više nije problem jer povrat imagea sistema traje 15 minuta, ko prosječna instalacija linuxa.. )

17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
...

Najveći kameni spoticanja su bili cijena i malwer ( jer većini korisnika se fućka na spike o opensourcu i zajednici ) a ti argumenti polako nestaju ( ms dijeli na sve moguće načine desetku, tolerira pirate, sponzorira neprofitne udruge, akademsku zajednicu.. a malwer ko malwer , moš ih svaki dan sto pokupit, a mogu proći i godine da nenatrčiš na nijednoga ako imalo paziš kaj delaš.... no kako su u win ugrađeni kvalitetni alati za backup sistema i lagani povrat ni to više nije problem jer povrat imagea sistema traje 15 minuta, ko prosječna instalacija linuxa.. )

Win 10 je "besplatan" isto koliko su "besplatni" i FB ili Gmail.

----------

Nego, ovaj Ubuntu (GNOME) 16.04 je stvarno ok. Sad sam malo vec duze koristio i nemam zamjerki. Osim sto me docekao sok da nema fglrx-a za 16.04. I osim sto to nisam znao pa sam svejedno isao instalirati Catalyste i uspio totalno unistiti instalaciju pa sam morao nanovo instalirati OS. Srecom sve je vec bilo kopirano u /home i nakon ponovne instalacije kao da nista nije bilo, sve postavke ostale sacuvane.

Uglavnom, za one koji ne citaju (kao ja xD), AMD je izbacio podrsku za fglrx u 16.04, no stvarno su si dali truda oko radeon drajvera (koji su zadani u 16.04) i moram priznati da sve to lijepo radi. Trebalo je malo prtljati sa Steamom (no to je ionako Steamov problem) koji dolazi sa svojim inacicama biblioteka libstdc++, libgcc_s i libxcb koje su zastarjele u odnosu na one u distribuciji pa je Steam izbacivao problem:

libGL error: failed to load driver: radeonosi
// i jos par slicnih gresaka

sto sam rijesio brisanjem tih biblioteka iz Steamovog direktorija:

find ~/.steam/root/ \( -name "libgcc_s.so*" -o -name "libstdc++.so*" -o -name "libxcb.so*" \) -print -delete

Pretpostavljam da cu i nakon nadogradnje Steama morati opet to napraviti, ali nema veze.

Zasad testirao na igri Insurgency (gotovo sve postavke su na maksimalno) i radi prakticki besprijekorno. Jedino sto malo zeza prilikom ucitavanja igre je to sto mi iskoci prozor koji kaze: "OpenGL not responding, nesto bla bla". Stvar je samo u tome sto igra ne odgovara na _NET_WM_PING zahtjeve od WM-a i onda WM misli da je aplikacija blokirala sto nije naravno istina. Rijec je o ovome, samo druga igra. Uglavnom, jako dobro odraden posao s drajverima za graficku (sto se AMD-a tice).

Jedino mi je uzasan ovaj novi Nautilus. Katastrofa. Instalirao sam Nemo-a, medutim, Nemo nije postavljen kao zadani, pa mi se i dalje otvara Nautilus ako eksplicitno ne otvorim Nemo-a. Morat cu to malo jos pogledati.

U principu, ostaje mi samo mijenjati kozmeticke postavke.

11 godina

Od prvih verzija na njemu 

Meni je nautilus čist ok. Pogotovo sad kad ima googletof drajv instaliran.

Ovak meni izgleda:

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.7.2016 13:29 (Entry Point).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Nautilus mi nije baš opcija jer sere na i3wm. Dolphin je pak sasvim ok pogotovo kad uključim konsole plugin pa u istom prozoru imam i terminal.
Makar i dolphin5 zna zezati na i3wm, ali dolphin 4 radi besprijekorno.
11 godina
GNU+Linux kaže...
Nautilus mi nije baš opcija jer sere na i3wm. Dolphin je pak sasvim ok pogotovo kad uključim konsole plugin pa u istom prozoru imam i terminal.

Ne sere nautilus nego i3wm koga nitko tko nije zapeo u 20 stoljeću ne koristi 

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
Entry Point kaže...

...

Previse mi je okrljasten. Recimo, desni klik > New document - nema. Jer je valjda lakse otvoriti terminal i onda touch ime.txt.

GNU+Linux kaže...

Probaj awesome?

Entry Point kaže...

Tiling WM-ovi su odlicni, samo treba imati dovoljno veliki monitor za to. Za programiranje i razvoj dusu dalo.

14 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
GNU+Linux kaže...

ja krositim i odlican je. Wm-i su zakon i puno brze obavljaju ono sto treba i uz to puno lakseje za snaci se, barem meni. Ja koristim Pcmanfm kao file menager i ima sve sto mi treba

12 godina
neaktivan

Arch je Mint za Debian sid...

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
GNU+Linux kaže...

i3wm koriste samo ljudi kojima je stalo do:

-MAKSIMALNE customizacije svojeg sučelja

-povećane produktivnosti u radu dok koristiš više od 3 aplikacije koje zahtijevaju tvoju punu pažnju

-keyboard only način rada

-maksimalnog iskorištavanja radnog prostora na ekranu

-maksimalnog iskorištavanja višestrukih monitora

-korištenja minimalne količine RAM-a i procesora u idle stanju računala.

Koristio bih PCmanfm, ali koliko sam vidio nema mogućnost pretraživanja diska za fileove. A to mi je must have u mom đumbusu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.7.2016 21:52 (GNU+Linux).
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Entry Point kaže...

...

Previse mi je okrljasten. Recimo, desni klik > New document - nema. Jer je valjda lakse otvoriti terminal i onda touch ime.txt.

Pod templates napraviš txt file, xls file, doc file pa ćeš ih imati pod desni klik new doc, xls file itd

Ja sam naprsvio puni krug. Imam tri četiri particije ext4. Na jednoj mi je sad Mint18 za default, a ostale za testiranje. Gnomeov 'workflow' ne mogu svarit, drzim sve na desktopu, a kod GNOME-a ne ide. Sviđa mi se kako radi brzo i daje nešto više soka iz baterije nego ostali. Nautilus odlična pretraga, ali zašto oduzimaju feature nije mi jasno. Pogledajte samo koliko u Win Explorer ima view opcija. 

Onda sam instalirao Neon KDE 5.7. Znači zadnji KDE, a ima problema s mtp protokolom za spajanje telefona, Discover za instalaciju je praktički beskoristan, pretraga u dolphinu traje i traje. Ali kwin je moguće podesiti u detalje. Znači tipa otvori mi Vlc uvijek na drugom monitoru u gornjem desnom uglu. Otvara programe na ekranu na kojem je panelu kliknut. S dva monitora kao da imaš dva kompjutera.

I onda ponovo Ubuntu Unity. Nakon instalacije Tweaka i podešavanja da jedan klik minimizira prozor, instaliranje bcmwl wifi drivera zaista radi samo ovdje jednim klikom, kad pitaš nešto na askubuntu neće ti reći da se ti ne radiš na Ubuntu (izlisao sam im što su tražili i ustanovili da radim na Kubuntu i odbili pomoći :) )

Da je KDE-u GNOME-ova stabilnost, GNOME-u KDE-ova konfigurabilnost, da im je Canonicalova podrška i partneri i manjak regresije pri svakoj novoj verziji frameworka. Zašto me ne zaposle za savjetnika ;)

Unity nudi poznatan workflow Unity nudi poznatan workflow

Cinnamon mi danas nije dao da ga ugasim :) Kao u Odiseji u svemiru, e nećeš razbojniče Cinnamon mi danas nije dao da ga ugasim :) Kao u Odiseji u svemiru, e nećeš razbojniče

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.7.2016 22:31 (hrvooje).
16 godina
odjavljen
hrvooje kaže...
Da je KDE-u GNOME-ova stabilnost, GNOME-u KDE-ova konfigurabilnost, da im je Canonicalova podrška i partneri i manjak regresije pri svakoj novoj verziji frameworka. Zašto me ne zaposle za savjetnika ;)

A što sam ono ja gore rekao?

Kompliciraju bezveze i rade problem od ničeg.... Imaš tri DEa i niti jedan nije dovoljno dobar i 2-3 file explorera a niti jedan nije najbolji izbor

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.7.2016 22:01 (Sum_of_all_fears).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice