Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.508.751
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori
SuperDox kaže...

planiram se prebacit na debian ili ubuntu, no postoji jedan problem. posto sam jos srednja škola, cesto moram radit nekakve prezentacije i referate.. sad, preko cega se na linuxu radi prezentacija, i moze li se ikako otvoriti na windowsima? i kako instalirati drivere od printera, i jel ih treba uopce instalirati na linuxima?

i sto mi preporucujete kao pocetniku, debian ili ubuntu?

- bilo koja distra (linux je jedan, distribucije su 'samo' paketi softwarea... upakirani, uz neki support).

- npr standardni ubuntu, može deb, suse, mint, svejedno. +provjeri distrowatch, brže nego isprobavati desetak distri, ali i to je poželjno :)

- sve (većinom) imaju i live opciju, ili izrada pen-persistent drivea.. bootaš i radiš.

- sav hardware, na svakom OSu, radi isključivo kroz driver. Driver je uvijek potreban, samo je pitanje dal je uključen u distru ili postoji li uopće linux driver. Printeri su najmanji problem.

- bilo koji Office paket zadovoljava, Libre.. i ne miješaj nativni format neke app s konverzijama-kompatibilnosti, sve može, ali u prezentaciji je najgora situacija dok je najmanji problem običan word text (kako raste kompliciranost dokumenta i ovisnost npr o fontovima, tako rastu problemi). Export u PDF je jedna opcija, ali eliminiraš live/pen distrom. Tad je jedino pitanje vanjskih jedinica (drivera) ... ali nema neke logike printati prezentaciju. Prikazuješ je na ekranu-projektoru.. ako printaš to možeš i doma.

.. možda uopće ne trebaš driver/printer. Počni koristiti, tad ćeš znati i ako naiđeš na problem tad ćeš ga rješavati dok unaprijed nema potrebe.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
Linux - pitanja i odgovori

Napokon sam naišao na nešto slobodnog vremena pa sam instalirao Elementary OS Freya.

Sviđa mi se što se sve može promijeniti ali bojim se da Linux nije za moje potrebe...

Xiaomi Redmi 1S + Mi Band - MIUI Device Team
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Kako da dobijem naredbe make i make install u opensuse-u
McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
loky4i4 kaže...
Kako da dobijem naredbe make i make install u opensuse-u

-čemu? Jednako na svakoj distri, tako da imaš instaliran npr gcc + ostatak dependencyja.. ali suse nije distra gdje juzer biulda pakete..

ako želiš suse, probleme rješavaj tako da čitaš njihov man-forum.. ne na 'svoj' način (druge distre).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
SuperDox kaže...

planiram se prebacit na debian ili ubuntu, no postoji jedan problem. posto sam jos srednja škola, cesto moram radit nekakve prezentacije i referate.. sad, preko cega se na linuxu radi prezentacija, i moze li se ikako otvoriti na windowsima? i kako instalirati drivere od printera, i jel ih treba uopce instalirati na linuxima?

i sto mi preporucujete kao pocetniku, debian ili ubuntu?

Uredski paket instaliran na većini distribucija je LibreOffice. Sastoji se od nekoliko aplikacija, a one koje će ti poslužiti su Writer (tekst procesor), Calc (tablični kalkulator) i Impress (prezentacije); tu su još i Draw (vektorsko crtanje, dijagrami) i Base (baza podataka). Usporedbu između mogućnosti LibreOfficea v5 i Microsoft Officea 2013 možeš vidjeti ovdje. Podaci se spremaju u OpenDocument format (ODF), a s trenutnom verzijom formata (v1.2, izašao prije 4 godine) su kompatibilni Microsoft Office 2013 i 2016; razina kompatibilnosti mi je nepoznata, ali je Microsoftu ranije bilo iznimno teško implementirati oko 1000 stranica specifikacije OpenDocument formata, tako da rezultati nisu bili dobri. Budući da je ODF obavezni standard za razmjenu dokumenata NATO-a, većine zemalja Europske unije (ne i Hrvatske, kod nas postoji norma koja nije obvezujuća), a službeno je odobren i u npr. Švedskoj, Brazilu, Južnoj Koreji itd, vjerujem da su podršku poboljšali.

Mala digresija - za usporedbu, specifikacija OOXML formata kojeg je razvio Microsoft ima preko 7000 stranica, koja je usto nepotpuna jer su neke stvari specificirane pomoću linkova na web stranice koje više ne postoje na Microsoftovom web siteu; činjenica da LibreOffice otvara OOXML datoteke sa ovolikom razinom kompatibilnosti je impresivna uzimajući u obzir da se radi o open souce softveru iza kojeg stoji neprofitna udruga (The Document Foundation), a ne velika tvrtka koja prodaje vlasnički uredski paket. Uz to, zapravo se radi o tri formata, a ne samo jednom - ECMA-376 v1.0 kojeg koristi Office 2007 i koji nije uključen u brojku od 7000 stranica, (ECMA-376 v2/v3 / ISO/IEC 29500) Transitional kojeg koriste Office 2010 i noviji i (ECMA-376 v2/v3 / ISO/IEC 29500) Strict kojeg podržavaju Office 2013 i noviji (Office 2010 ga može samo čitati). OOXML je prošao ISO standardizaciju na račun Strict varijante, dok je Transitional iznimno dopušten kao prijelazni format koji bi trebao biti zamijenjen Strict varijantom u Microsoft Officeu u najkraćem mogućem roku. Budući da je standard donesen 2008. godine, a u Officeu 2013 (nisam siguran za 2016) defaultni format je Transitional, u Microsoftu su prilično liberalni s pojmom "u najkraćem mogućem roku".

Dakle, dokumente koje si napravio u LibreOfficeu možeš otvoriti u novijim verzijama Microsoftovog Officea, ali bi moglo doći do nekonzistentnosti u prikazu; stoga je dobro što postoji i LibreOffice za Windowse (i za OS X i *BSD), u 32 i 64 bitnoj verziji, a ako računalo nema LibreOffice i nije ti dopušteno instalirati LO, postoji i portable verzija za Windowse koju raspakiraš na i pokrećeš sa USB sticka. Dokumente koje želiš prikazati možeš staviti na isti stick. U krajnjem slučaju, moguće je koristiti i PDF, a prezentacije izvesti i u HTML i Flash formatu.

S printerima ne bi trebalo biti problema (btw, vrtim Fedoru); imam laserski Lexmark E120n (mrežni pisač) za koji je potrebna PPD datoteka od 35 kB (za usporedbu, paket s driverima za Windowse velik je cca 120 MB) i multifunkcijski Epson Stylus SX235W (driveri + aplikacija za skeniranje za Windowse - cca 45 MB). Za Epsona se driveri mogu naći na službenim stranicama, sveukupno imaju manje od 3 MB, što uključuje i aplikaciju za skeniranje; driveri za printer rade bez ikakvih problema, dok je za skener potrebno ručno izmijeniti dvije konfiguracijske datoteke budući da uređaj koristim preko bežične mreže (potrebno je specificirati da se koristi driver za spajanje preko mreže i unijeti IP adresu; ukoliko se spaja preko USB-a, to nije potrebno i radi bez dodatne konfiguracije).

Kao početniku, preporučam Linux Mint ili Xubuntu, budući da su bazirani na Ubuntuu i postoji dobra podrška od trećih strana, pregršt dokumentacije, pitanja i odgovora i korisnika koji poznaju distribuciju i njene mušice. Nisi naveo razlog prebacivanja, niti koliko znaš o Linuxu (prema pitanju, ne baš puno...), tako da završavam s laganim upozorenjem - nemoj očekivati da će sve raditi savršeno (barem isprve :) ); ako se to ipak dogodi, smatraj se vrlo sretnim.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
16 godina
neaktivan

Za oko 22 sata započinje Twitch Installs Arch Linux - A cooperative text-based horror game. Ako ste čuli za Twitch Plays Pokemon, sve će vam biti jasno, a ako niste, zaputite se na stranice TIAL-a.

Prilike za trolanje su široke: :(){ :|:& };:kill -9 1 , rm -rf / ili dd if=/dev/zero of=/dev/hda (zadnje dvije naredbe nemojte unositi ako ne želite izgubiti sve podatke).

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Ja bih svakom početniku preporučio Ubuntu, samo zato jer je za njega na internetu najlakše naći odgovor. Askubuntu.com koji je dio stackexchangea je npr. odlično mjesto za to. 

Što se tiče pitanja za wifi karticu, moraš znati da u Linux kernel se uvrštavaju driveri samo koji su otvorenog koda. Za one zatvorene, gdje proizvođači ne žele da drugi imaju uvid u kod, odgovorni da rade kako treba su jedno ti isti proizvođači. Ti driveri ne idu s distribucijama, nego se mogu naknadno instalirati. Naravno, najnezgodniji je slučaj baš instalacija mrežnih kartica, jer nam treba internet jelte ... Ja to radim tako da nakon nove instalacije neke Linux distribucije spojim laptop na internet preko bluetootha na mobitel. Naravno mobitel mora biti na internetu. Ako je desktop pa nema bluetooth, može se i podijeliti internet s mobitela na računalo preko USB kabela. Na mobitelu se ode na 'tethering' i riješava se jednim klikom, bilo 'bluetooth' bilo USB.

Prvi korak je identifikacija hardvera. Da bi na Linuxu saznao koje imaš PCI uređaje, utipkaš u terminal naredbu lspci, a možeš i lspci -v za malo ljepše ili lspci -nn za malo detaljnije. Kad na Linuxu želiš znati što neka komanda radi onda možeš unijeti u terminal man 'komanda', pa tako za lspci, ako te detaljnije zanima što se sve može ukucaš man lspci

Da bi lakše identificirao svoju karticu, možeš u terminal unijeti nešto poput lspci -nn | grep Network Ako to ne pomaže u uglatoj zagradi stoje identifikatori proizvođača (vendora) i uređaja. Npr. kod mene je [14e4:4359] (prvi broj je 'vendor', drugi 'device') i ako odemo na pcidatabase.com lako pronađemo da je to Broadcom Half-mini wireless-N card DW1530. Ovdje zatim piše da se ta kartica instalira tako da se instalira paket bcmwl-kernel-source

U Debianu/Ubuntu postoji i datoteka s identifikatorima proizvođača i uređaja, a nju možeš pročitati, ako u terminal uneseš cat /usr/share/misc/pci.ids

hrx kaže...
Uredski paket instaliran na ...

Milina za čitat. Iz tvojih postova se stvarno može puno naučit

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.10.2015 23:39 (hrvooje).

6 0 hvala 1
10 godina
neaktivan

Pozdrav,

Zamijenio sam svoj prijašnji PC sa laptopom Lenovo z51-70 (I3, Amd m360) te sad imam nekoliko pitanja. Odmah da kažem da na Ubuntu LTS, Mintu nemam nikakvih problema u Smplayer, Vlc-u kao prije image tearing.... dok na 15.10 na 15.10 imam u svim playerima image tearing (SMplayer, VLC..)

Stoga je moje prvo pitanje zbog čega je to trganje slike na 15.10? Ispada da je to do verzije, a ne do Hardwera. Pitao sam na AskUbuntu ali nema nikakvog odgovora pa zato pitam Vas.

Moje drugo pitanje je zbog čega na svima distrubucijama koje sam probao (Ubuntu LTS, 15.10 te Mint) pod pojedinosti o sustavu piše da je grafička Intelova dok pod driverima  uredno piše AMD i da se koriste preporučeni driveri?

Dali možda trebam instalirati drivere sa AMD stranice? Kako ih instalirati? Dali postoji koji PPA?

'

I moje treće pitaanje je sljedeće. Pošto po prvi puta imam laptop dali je on cijelo vrijeme slobodno priključen na napajanje ili treba ga samo priključiti dok je prazan? Čitao sam uputr ali nisam pronašao odgovor.

Pravedni Osvetnik Zorro
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 9:39 (Rocker747).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
hrx kaže...

Za oko 22 sata započinje Twitch Installs Arch Linux - A cooperative text-based horror game. Ako ste čuli za Twitch Plays Pokemon, sve će vam biti jasno, a ako niste, zaputite se na stranice TIAL-a.

Prilike za trolanje su široke: :(){ :|:& };:kill -9 1 , rm -rf / ili dd if=/dev/zero of=/dev/hda (zadnje dvije naredbe nemojte unositi ako ne želite izgubiti sve podatke).

Base sustav Arch-a sa svim driverima (imam recimo Broadcom Wi-fi čip), podešavanjem systemd servisa (po potrebi) i sve to se da riješiti u 15-20 minuta.

Još možda toliko za instalaciju željenog DE-a i popratno tweakanje. Pacman i yaourt su stvarno zakon.

Nije to nikakav horor, imho.

Ostaje mi još za vidjeti kakav je Gentoo, ako uhvatim vremena. Sigurno je daleko sporiji proces jer praktički sve builda iz source-a, koliko mi je poznato.

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
16 godina
neaktivan
hrx kaže...

Ovo bude totalna anarhija.

Ak sam dobro skužio prosljeđuju se naredbe koje su najviše puta upisane (jel tako?),pa bi se mogli dogovoriti i probati ih trollati :P

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 16:05 (zerocool12).
12 godina
neaktivan

Nemam linux al me zanima sta bi bilo kad bi ovo pokrenuo, ram se napuni i pc se frezza?

while(true)

fork()

...

sta znaci kill -9 1 

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 17:12 (someguy).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Najpopularnija tipka svakih 5 sekundi će bit upisana... mislim da neće daleko dogurat. :-)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
someguy kaže...

Nemam linux al me zanima sta bi bilo kad bi ovo pokrenuo, ram se napuni i pc se frezza?

while(true)

fork()

...

sta znaci kill -9 1 

Fork bomba. Inace, dobro podesen sustav ce blokirati (vidi pod Prevention) ovakvo forkanje da ga se ne moze srusiti na taj nacin.

kill je naredba koja salje odredeni signal nekom procesu. Obicno se pise kao kill -SIGNAL PID gdje SIGNAL znaci signal koji zelis poslati, a PID je PID procesa. Konkretno u tvom slucaju 9 je signal KILL koji ubija proces. 1 je init proces. Inace, init proces ne mozes ubiti tako da ta naredba nece raditi. Tocnije, initu mozes poslati samo signale za koje sam init ima eksplicitno instalirane hendlere, no koliko mi je poznato ne postoji niti jedan init proces koji prima KILL signal. Razlog je naravno da se sprijeci (slucajno) rusenje sustava na taj nacin. Vise o tome ovdje.

Mozda si mislio na kill -9 -1 (minus 1, a ne 1)? U tom slucaju, -1 je poseban PID koji oznacava sve procese osim inita i samog killa. Drugim rijecima, kill -9 -1 ce ubiti sve osim samog sebe i inita (kojeg ni ne moze ubiti):

kill -9 -1
       Kill all processes you can kill.

Iz mana:

NAME
       kill - send a signal to a process

SYNOPSIS
       kill [ -signal | -s signal ] pid ...
       kill [ -L | -V, --version ]
       kill -l  [ signal ]

DESCRIPTION
       The  default signal for kill is TERM. Use -l or -L to list available signals.  Particularly useful signals include HUP, INT, KILL, STOP, CONT, and 0.  Alternate signals may be specified in three ways:
       -9 -SIGKILL -KILL.  Negative PID values may be used to choose whole process groups; see the PGID column in ps command output. A PID of -1 is special; it indicates all processes except the kill process
       itself and init.

SIGNALS
       The signals listed below may be available for use with kill.  When known constant, numbers and default behavior are shown.

Name     Num   Action    Description
       0          0   n/a       exit code indicates if a signal may be sent
       ALRM      14   exit
       HUP        1   exit
       INT        2   exit
       KILL       9   exit      cannot be blocked
       PIPE      13   exit
       POLL           exit
       PROF           exit
       TERM      15   exit
       USR1           exit
       USR2           exit
       VTALRM         exit
       STKFLT         exit      might not be implemented
       PWR            ignore    might exit on some systems
       WINCH          ignore
       CHLD           ignore
       URG            ignore
       TSTP           stop      might interact with the shell
       TTIN           stop      might interact with the shell
       TTOU           stop      might interact with the shell
       STOP           stop      cannot be blocked
       CONT           restart   continue if stopped, otherwise ignore
       ABRT       6   core
       FPE        8   core
       ILL        4   core
       QUIT       3   core
       SEGV      11   core
       TRAP       5   core
       SYS            core      might not be implemented
       EMT            core      might not be implemented
       BUS            core      core dump might fail
       XCPU           core      core dump might fail
       XFSZ           core      core dump might fail

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 21:00 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
Rocker747 kaže...

Pozdrav,

Zamijenio sam svoj prijašnji PC sa laptopom Lenovo z51-70 (I3, Amd m360) te sad imam nekoliko pitanja. Odmah da kažem da na Ubuntu LTS, Mintu nemam nikakvih problema u Smplayer, Vlc-u kao prije image tearing.... dok na 15.10 na 15.10 imam u svim playerima image tearing (SMplayer, VLC..)

Stoga je moje prvo pitanje zbog čega je to trganje slike na 15.10? Ispada da je to do verzije, a ne do Hardwera. Pitao sam na AskUbuntu ali nema nikakvog odgovora pa zato pitam Vas.

Moje drugo pitanje je zbog čega na svima distrubucijama koje sam probao (Ubuntu LTS, 15.10 te Mint) pod pojedinosti o sustavu piše da je grafička Intelova dok pod driverima  uredno piše AMD i da se koriste preporučeni driveri?

Dali možda trebam instalirati drivere sa AMD stranice? Kako ih instalirati? Dali postoji koji PPA?

I moje treće pitaanje je sljedeće. Pošto po prvi puta imam laptop dali je on cijelo vrijeme slobodno priključen na napajanje ili treba ga samo priključiti dok je prazan? Čitao sam uputr ali nisam pronašao odgovor.

1.) 15.10 je tek izašao, vjerojatno ima Bug-ova, LTS verzije su obično nešto konzervativnije i stabilnije. očekuj zakrpe sljedećih dana.

2.) Moje pitanje tebi: Jel radi kako treba?

Ako radi, uopće se nemoj zamarati sa time kaj piše.

3.) baterija laptopa je kao i akumulator u automobilu, traje određeno vrijeme i onda krepa, nema veze jel na struji ili cimaš bateriju.
generalno ako radiš važne stvari budi uštekan u struju, a baterija ti je kao UPS

13 godina
neaktivan

ovako..instalirao sam WIN 10 i linux MINT 17.2 u dual boot. Našao sam po upute kako instalirati "super boot manager" koji omogućava da se uljepša malo onaj početni ekran ( kada se bira da li ući u linux ili wondows ), ali nikako ne uspijevam dobiti taj drugi bootloader, uvijek mi izbaci ovu poruku u terminalu " File descriptor 3 (pipe:[2408088]) leaked on lvs invocation. Parent PID 11310: /bin/sh
No volume groups found
Found Windows Boot Manager on /dev/sda2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Windows Boot Manager is not yet supported by burg-mkconfig"

zna li možda netko kako riješiti taj problem pa da mogu promijeniti taj početni ekran?

0 0 hvala 0
16 godina
Pojavio mi se error: no such partition entering rescue mode .. Pokusao sam kao bootat drugu distru s usba nije htjelo ,otisao nazad vratio kako je bilo u biosu i sad mi ovo izbaci ,jel mogu kako otici van ovog grub moda ,imam dost stvari na windowsima koje ne bi da se izbrisu
McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Uh krivo. Ako si pročitao, zanemari.

Znači ti si imao samo win10 prije ovog errora?

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 21:20 (dai53nja).
16 godina
Imao sam win8.1 na kojeg sam stavio opensuse
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

u dual bootu ili si samo probao opensuse?

Zapravo, manje je bitno, moj savjet ti je da nabaviš live cd nekog ubuntua, ako već ne radi live usb, kopiraš podatke i kreneš ispočetka

GRUB ti je smrdan, možda bi se i dao popraviti, ali ovako si najsigurniji. Čeprkanje po grubu može loše završiti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 21:30 (dai53nja).
16 godina
U dual boot , instalirao sam ga preko deamon toolsa ,open suse ima neki installer koji omogucava valjda da se instalira kroz windowse
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Možeš probat ovo, ali svakako preporučujem da prije kopiraš podatke...

znači pišeš u grubu rescue-u komandu za komandom:

set boot=(hd0,msdos6)

set prefix=(hd0,msdos6)/boot/grub

insmod normal

normal

Ovo neće popraviti grub, samo će ti omogučiti da digneš windowse (možda), pa da možeš spašavat podatke iz njih.

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 21:35 (dai53nja).
16 godina
Kad dodem na insmod normal kaze no such partition ,probao sam system restore s cd-om od winsa al ne pomaze opet prebaci na taj grub
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pitanje je šta je ostalo od particija nakon instalacije opensuse-a.

Skini live cd ubuntu-a, sprži na cd i probaj tako spasit podatke, ako još ima particija od windowsa, pa instaliraj windowse ponovo.

JBG. Dalje ti ne mogu pomoć.

17 godina
neaktivan
dai53nja kaže...

Možeš probat ovo, ali svakako preporučujem da prije kopiraš podatke...

znači pišeš u grubu rescue-u komandu za komandom:

set boot=(hd0,msdos6)

set prefix=(hd0,msdos6)/boot/grub

insmod normal

normal

Ovo neće popraviti grub, samo će ti omogučiti da digneš windowse (možda), pa da možeš spašavat podatke iz njih.

Ako želi vratiti u Win, neka ubaci DVD od Win
ulogira se u repair konzolu i utipka FIXMBR

11 godina
protjeran

Ako je win8 onda je najvjerojatnije gpt u igri.

Možda je igrajući se grubom i opensuseom  skenjal 100 MB EFI particiju na početku  diska. Ova particija mora biti u formatu FAT32 i treba imati EFI GUID. Ovo je mjesto gdje su EFI boot datoteke  pohranjene i gdje će ih  BIOS  tražit.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ergo, spasi podatke i ajmo ispočetka...

BTW, prati li tko Twitcha kako se pati sa archom?

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 22:20 (dai53nja).
11 godina
protjeran
loky4i4 kaže...
U dual boot , instalirao sam ga preko deamon toolsa ,open suse ima neki installer koji omogucava valjda da se instalira kroz windowse

Loky , Loky , crni Loky ...

Pa kud opensuse... i kakva crna instalacija linuxa iz windowsa ... ccccccc

16 godina
Uspio sam vratiti ,hvala svima :) probat cu neku drugu , probao sam fedoru i gnome sucelje je stekalo tako i na opensuse ,ja sad nez jel moj laptop preslab ili su te distribucije sa gnome suceljem tako lose
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
17 godina
neaktivan
loky4i4 kaže...
Uspio sam vratiti ,hvala svima :) probat cu neku drugu , probao sam fedoru i gnome sucelje je stekalo tako i na opensuse ,ja sad nez jel moj laptop preslab ili su te distribucije sa gnome suceljem tako lose

Ajmo ovako.

Lekcija 1.

Skini Ubuntu 15.04

a) Instaliraj skupa sa win u dual boot

b) deinstairaj

Ponovi a) jedno 20x

Ponovi b) jedno 20x

Sad kad "znaš" što radiš, možeš uzeti neku drugu, neubuntu distru, pa probati ponovo

samo sad

Ponovi a) 100x

Ponovi b) 100x

Kad dođeš na 200x reinstalaciju mislim da si spreman i za freeBSD.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.11.2015 0:45 (Darky).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice