Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.509.447
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
mario.L_hr kaže...
Miky kaže...

Pozdrav! Pojavio mi se neki problem sa programom Videos na Ubuntu OSu. Iz nekog razloga više mi se ne prikazuje slika niti jednog filma koji pokrenem (ali zato zvuk teče normalno na filmu).

Kad pokrenem neki video otvori mi se izbornik koji me pita želim li instalirati multimedia plugin i kad stisnem "Instaliraj" prikaže mi se prozor da je došlo do nekakve pogreške.

Priložio sam i slike tako da točno vidite o čemu je riječ.

Molim pomoć!

Da li imaš instaliran Synaptic? Ako imaš pokreni ga i onda: odaberi iz Edit menija > Fix Broken Packages, zatim odaberi Apply Marked Changes iz Edit menija. Potvrdi klikom na Apply.

Možeš pokušati i putem Terminala na slijedeći način (ne zaboravi unijeti password kad te traži):

sudo dpkg --configure -a
           sudo apt-get install -f

Evo sad sam pokušo sa Synapticom i evo što mi kaže...

Miky
14 godina
Miky kaže...

Jesi li išao na Edit te odabrao Fix Broken Packages?

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.9.2014 16:25 (mario.L_hr).
17 godina
neaktivan
hrx kaže...

Probaj upisati u terminal slijedeće:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-addons ubuntu-restricted-extras

što će instalirati codece za audio i video datoteke, Flash, osnovne Microsoftove fontove (Arial, Verdana, Tahoma, Times New Roman, ...) i unrar.

A ovo se dogodi kad pokušam to što si ti predložio...

Miky
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Miky kaže...

Jesi li išao na Edit te odabrao Fix Broken Packages?

Jesam.

Ovako sam napravio. Upalio sam program, otišo na Edit - Mark All Upgrades...  Ponovo Edit - Fix Broken Packages

Miky
17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Možeš pokušati i putem Terminala na slijedeći način (ne zaboravi unijeti password kad te traži):

sudo dpkg --configure -a
           sudo apt-get install -f

Probao sam i ovo i instaliralo je neke stvari ali i dalje mi se ne prikazuje slika na videu.

Miky
16 godina
neaktivan
Miky kaže...
hrx kaže...

Probaj upisati u terminal slijedeće:

(...) A ovo se dogodi kad pokušam to što si ti predložio...

Imaš otvoren Synaptic ili Software Center - apt-get ne može raditi jer je postavljen lock na administracijski direktorij (piše da apt-get ne može zaključati direktorij, što znači da je lock već postavljen) da se izbjegnu nesinkronizirane izmjene baze instaliranih paketa.

Na slikama iznad vidi se da imaš instalirane pakete koji za rad trebaju druge pakete (broken packages) - probaj Fix Broken Packages ili deinstaliraj te pakete.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.9.2014 16:42 (hrx).
17 godina
neaktivan

Idem još jedanput probat. Jedino što sad imam otvoreno od programa je Google Chrome i Synaptic.

Prvo kliknem na Mark All Upgrades i prikaže mi se ovo (vidi prvu sliku), zatim probam kliknut na Fix Broken Packages i otvori mi se ovo (vidi drugu sliku).

I sada bih ja trebao pretpostavljam uklonit neke Packagese, ali koje?

Prva slika Prva slika
Druga slika Druga slika
Miky
16 godina
neaktivan

Prema gornjoj slici, na kojoj je prikazan Synapticov Broken dependencies pogled, izgleda da su to vlc i libavcodec54. Kod njihovog uklanjanja, pripazi da se ne ukloni još nešto što bi moglo biti važno - ako nisi siguran nemoj izvršiti uklanjanje - možeš i postati sliku koja prikazuje što će se još ukloniti (resolved dependencies) pri uklanjanju gornja dva paketa.

It doesnt matter how beautiful your theory is, it doesnt matter how smart you are. If it doesnt agree with experiment, its wrong. - Richard P. Feynman
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.9.2014 20:10 (hrx).
17 godina
neaktivan

Sad sam uklonio libavcodec54 ali me i dalje kada pokrenem neki video traži da instaliram Extra Multimedia Plugins.

Miky
16 godina
neaktivan

Instaliraj ubuntu-restricted-addons i ubuntu-restricted-extras pakete, prema uputstvima koje sam već naveo ili putem Synaptica ili Software Centera. Navedeni paketi bi trebali instalirati sve codece za nesmetano korištenje audio i video datoteka.

17 godina
neaktivan

Kad sam to pokušo preko Software Centera nisam uspio jer mi kaže da nešto nije u redu sa mojom internet vezom (što mi nije jasno zašto, jer najnormalije pristupam internetu sa tog istog računala). A kad sam pokušo preko Synaptica opet nešto nije bilo u redu...

Jesam li nešto propustio?

Software Center Software Center
Synaptic 1 Synaptic 1
Synaptic 2 Synaptic 2
Miky
16 godina
neaktivan

Da, prva dva screenshota su tipična kada nije moguće uspostaviti vezu s repozitorijima (najčešće kada nema veze na internet). Zadnji screenshot pokazuje da Synaptic ne može zaključati direktorij s paketima; uz to, koliko vidim, nema broken paketa pa bi se novi paketi trebali instalirati bez problema. Probaj ponovno pokrenuti računalo (programi za instalaciju paketa bi trebali pustiti lockove kada se gase pri restartu) i instalirati restricted pakete putem naredbenog retka (terminala).

12 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Dogodilo se da su HR Ubuntu repoi dole, kao što piše na screenshotu. Promijeni jezik cijelog sustava na engleski, onda će se automatski repoi postaviti na US (ili UK) repoe. Probaj onda instalaciju.

Moj PC  
4 0 hvala 2
16 godina
neaktivan

Prekjučer je bilo problema sa serverom www.ubuntu-hr.org, čime je i repozitorij bio nedostupan - izgleda da je i danas došlo do problema. Nije potrebno mijenjati jezik (ionako je na engleskom) - u Software sources moguće je odabrati drugi server (ili ga unijeti) umjesto hrvatskog servera. Čudno mi je da automatski ne odabire Main server kada su mirrori nedostupni - yum kod Fedore i zypper kod openSUSE-a, ako je koji mirror nedostupan ili nema paket koji je potrebno instalirati (zna se dogoditi pri sinkronizaciji servera da svi paketi još nisu prebačeni na sve mirrore), automatski odabire slijedeći mirror.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.9.2014 17:11 (hrx).
14 godina
CXZpro4all kaže...

Dogodilo se da su HR Ubuntu repoi dole, kao što piše na screenshotu. Promijeni jezik cijelog sustava na engleski, onda će se automatski repoi postaviti na US (ili UK) repoe. Probaj onda instalaciju.

Vjerojatno je u ovome problem. Tvoj post me podsjetio na moje probleme (iste vrste) nakon toga hrvatski server ni ne pomišljam postaviti kao defaultni.

17 godina
neaktivan

Evo uspio sam nakon što sam promijenio server i restarto racunalo.

Hvala svima na korisnim savjetima.

Miky

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
CXZpro4all kaže...

Vjerojatno je u ovome problem. Tvoj post me podsjetio na moje probleme (iste vrste) nakon toga hrvatski server ni ne pomišljam postaviti kao defaultni.

Ne treba mjenjati jezik ?? to je glupost. Treba samo staviti repozitorij drugi tj. da si bira koji on hoce u opcijama Ubuntu centar >> Glavni poslužitelj i to ti je to 

14 godina
Nisam ga ni promijenio. Promijenio sam samo server. :)
17 godina
neaktivan

Malo je starija vijest, ali ju nigdje na BOL-u nisam vidio.

Canonical je dogovorio s Nokia HERE njihove mape na Ubuntuu za telefone.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

1 0 hvala 1
11 godina

Potvrđujem probleme sa hr repozitorijima. Zato ih ja uvijek stavim na original, a ne lokalne.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Ok aada krrenimo s ozbiljnom usporedbom..
Kakvo je misljenje toga u otvorenom kodu placenih programa, kao skines preko repoa platis za njeg mozes ga sam za svoju korist izmjeniti ili pronalaziti greske optimizirati kod i poslati developeru ispravak mana, dakako autor zadrzava pravo podrske i izmjene ubacivanja novih stvari i vece temeljitije prilagodbe programa.
( uvrijezeno misljenje da ce neki skrivati propuste i iskoristavati ih je posve banalna stvar jer je kod otvoren pa ako polovica zeli iskoristavati propust uvjek ce se naci polovica koja ce ga zakrpati pa je besmislen pokusaj iskoristavanja propusta, dakako sigurnost se exponencionalno poboljsava s brojem korisnika cak i ako nisu specijalizirani u tom dijelu)
i kakvu mislite da je sansa uspjeha takvoga razvitka za razliku od closed sourca gdje se sam autor muci ispravljati greske i pri popravljanju jedne zakrpe vec iskoristavaju druge pronadene, i dakako veoma su rasirene piratske verzije njegovog programa.
TD collector
16 godina
neaktivan
Killua kaže...
Ok aada krrenimo s ozbiljnom usporedbom..
Kakvo je misljenje toga u otvorenom kodu placenih programa, kao skines preko repoa platis za njeg mozes ga sam za svoju korist izmjeniti ili pronalaziti greske optimizirati kod i poslati developeru ispravak mana, dakako autor zadrzava pravo podrske i izmjene ubacivanja novih stvari i vece temeljitije prilagodbe programa.
( uvrijezeno misljenje da ce neki skrivati propuste i iskoristavati ih je posve banalna stvar jer je kod otvoren pa ako polovica zeli iskoristavati propust uvjek ce se naci polovica koja ce ga zakrpati pa je besmislen pokusaj iskoristavanja propusta, dakako sigurnost se exponencionalno poboljsava s brojem korisnika cak i ako nisu specijalizirani u tom dijelu)
i kakvu mislite da je sansa uspjeha takvoga razvitka za razliku od closed sourca gdje se sam autor muci ispravljati greske i pri popravljanju jedne zakrpe vec iskoristavaju druge pronadene, i dakako veoma su rasirene piratske verzije njegovog programa.

Nije ideja loša,samo, ako netko neš plati onda očekuje da je to završeno a ne da sam mora radit na tome.
Ako bi se pak uvela neka pretplata pa recimo prema težini problema se daje popust na sljedeći rok pretplate onda bi to bilo isplativo.

--------------------------------------------------------------------------------------------
12 godina

Pozdrav ljudi

Molio bih Vas za stručno mišljenje... Naime imam Lenovo ThinkPad T60 sa 3GB rama i ssd-om Kingston V200+, i ja bi na njega stavio linuxe! Bili bi samo linuxi instalirani.

Koju verziju linuxa po vašem mišljenu bi bilo najbolje instalirat i zašto?

Radio sam prije pod linuxom (red hat i mint) ali samo sam ovako iz znatiželje čačkao po njima i istraživao. Preo laptopa bih se spajao na server na poslu pa eto da i to spomenem.

U iščekivanju vašeg odgovora... {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
16 godina
Entropija kaže...

... Preo laptopa bih se spajao na server na poslu pa eto da i to spomenem.

U iščekivanju vašeg odgovora... {#}

-i naravno, (uz možda AD, jer inače gornja rečenica/server nije bitna), želiš 'linuxe' na kojem je free-MSO (word, excel, outlook), onako povremeni gaming itd.. (?). Ako je još poneki od tih uvijeta, tad ti je najzgodnija distra neka MS-win. Ako nije, tad može bilo koja, jer linux je jedan, distre su samo 'skinovi', razlik aje smao outofbox što je uključeno-instalirano vs restricted kao npr ubuntu (recimo čist, pa moraš instalirati .. ali je tu repo).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
ihush kaže...

-i naravno, (uz možda AD, jer inače gornja rečenica/server nije bitna), želiš 'linuxe' na kojem je free-MSO (word, excel, outlook), onako povremeni gaming itd.. (?). Ako je još poneki od tih uvijeta, tad ti je najzgodnija distra neka MS-win. Ako nije, tad može bilo koja, jer linux je jedan, distre su samo 'skinovi', razlik aje smao outofbox što je uključeno-instalirano vs restricted kao npr ubuntu (recimo čist, pa moraš instalirati .. ali je tu repo).

Nemoj "pomagati" čovjeku, samo ćeš ga zbuniti.

Hoćeš AD? Evo ti AD.

Hoćeš MS Office? Evo ti MS Office.

Hoćeš se igrati? Ne može. Igraj se sa djecom (ili ženom).

17 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Hoćeš se igrati? Ne može. Igraj se sa djecom (ili ženom).

Ma kakva djeca i zena, pih... {#}

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan
E sad ga i vi zbunjujete, diistrowatch neka pogleda najpopularnije pa neka izabere

Ako hoces nesto popularno s reklamama ubuntu je tvoj tip,
Ako hoces slicno bez reklama mint je frik,
Zora kopiranog popularnog ponosa zorin je tvoj stil
Izgleda kao da je novcanika iz dubine elementary os je tvoj vic

"Users are free to redistribute song"
TD collector
14 godina

Pozdrav svima!

Evo ja sam novi korisnik linuksa i iskreno ne snalazim se u nekim stvarima pa imam zasada par pitanja:

Kako instaliati neki program- naime pokušam instaliart google chrome ali mi uvijek javlja grešku

http://s14.postimg.org/cijyoxwip/Screenshot_from_2013_10_28_22_41_13.png

I ne mogu upaliti video niti pjesme ..pise da mi fali plug in ..pa kako to popraviti??

Također ne mogu gledati video na joutubeu u full hd rezoluciji ....(joutube pisem sa j jer mi ipsilon ne radi tj kad stisnen ipsilon napiše mi se ž...)

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.9.2014 15:44 (ante5656).
11 godina
protjeran

@ante5656

Dok nisi dublje zašao u probleme, bilo bi dobro da znaš slijedeće :

Prije instalacije linuxa moraš pravilno formatirati disk, ili tijekom instalacije, te se odlučiti

za gpt ili mbr tablice na disku. Trebaju ti particije : / (ext4), /home (ext4), swap te efi (fat32)-ako je uefi bios.

Ako imaš uefi bios onda bi bilo dobro da instaliraš distru koja ima podršku za uefi.

Ako hoćeš najmanje podešavanja i hrpu programčića i kodeka, onda Mint 17 , a i Ubuntu je odličan samo na 

početku instalacije označi kućicu da hoćeš dodatne softvere ( kodeci ) . I opensuse je u istom rangu ali zahtijeva 

najviše posla nakon instalacije. 

Ako na početku instalacije pravilno podesiš HR zonu i jezik onda bu ti i tipkovnica ispravno radila...

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice