Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.488.873
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Linux - pitanja i odgovori

jesi li instalirao GRUB? OSevi se inače bolje pale kad imaju tako nešto kao loader. Naravno, na bootabilan disk, particiju, MBR-GPT.. bjež' od UEFIja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 20:28 (ihush).
12 godina
Linux - pitanja i odgovori

jesil manualno namjestio / swap home particije i mjesto boot loadera ili si samo odabrao hdd i instalirao

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

jesi li instalirao GRUB? OSevi se inače bolje pale kad imaju tako nešto kao loader. Naravno, na bootabilan disk, particiju, MBR-GPT.. bjež' od UEFIja.

mirzet1976 kaže...

jesil manualno namjestio / swap home particije i mjesto boot loadera ili si samo odabrao hdd i instalirao

ja mislim da imam ovaj problem-evo link od članka

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 21:41 (alexspalato).
14 godina
neaktivan
Pa promijeni postavke u legacy boot.
Stručnjak za odmaganje...
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Može pomoć?Ja nemam pojma o tome

u Bios boot settings ima 2 opcije  1boot from onboard lan-to mi je ISKLJUČENO

2 boot num lock-to mi je ON

15 godina
neaktivan
alexspalato kaže...
ihush kaže...

mirzet1976 kaže...

ja mislim da imam ovaj problem-evo link od članka

mario.L_hr kaže...

alexspalato kaže...
mario.L_hr kaže...

ma najbolje da ja to ništa ne diram-da ne upropastim kompjuter

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.2.2014 21:45 (alexspalato).
14 godina
neaktivan
alexspalato kaže...
mario.L_hr kaže...

Ne znam koje sve opcije imaš. Mislim da je ovo ili pod Advanced Boot option ili pod Security. Pogledaj ovo.

15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
alexspalato kaže...
mario.L_hr kaže...

Ne znam koje sve opcije imaš. Mislim da je ovo ili pod Advanced Boot option ili pod Security. Pogledaj ovo.

ma trebam instalirati taj GRUB da bi mogao koristiti linux-oprosti  na dezinformaciji-nije bio problem u UEFI-jer ja to nemam-a gdje da skinem taj GRUB?

14 godina
neaktivan

Koju distribuciju želiš instalirati? Tako ćemo najlakše.

Svaka Linux distribucija (barem ona koju sam ja isprobavao) ti dolazi s GRUB-om. Pitanje je što si ti napravio kod instalacije.

15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Svaka Linux distribucija (barem ona koju sam ja isprobavao) ti dolazi s GRUB-om. Pitanje je što si ti napravio kod instalacije.

a ne znam-koju distribuciju preporučuješ za početnike?

15 godina
protjeran
alexspalato kaže...
mario.L_hr kaže...

linux mint 13 xfce ?

http://www.soundstream.com/
17 godina
neaktivan
mirzet1976 kaže...
ihush kaže...

zar nema više s livea mogućnost izrade pendrivea? Ako ima, snimi željeni ISO na medij, bootaj, instaliraj na USB.

ima sve je to u redu prebacim iso na usb ali nepamti promjene koje se napravim u toku korištenja ubuntua nego resetuje kad ponovo pokrenem PC u tom je problem

odgovor na tvoje pitanje je toliko jednostavan da češ sad udariti par hrkljuša u glavu kad ga čuješ

Live CD ne pamti promjene jer si ulogiran kao GOST

Da bi ti USB live Ubuntu postao regularna instalacija trebaš napraviti enable root.a i usera

kad to napraviš, butaš se kao live USB, i onda samo napraviš login za drugog korisnika (tebe)

kad se ulogiraš na taj novi username, na praznom mjestu na USB-u biti će kreirana tvoja nova /home

nakon toga će i promjene biti snimljene

14 godina
neaktivan
alexspalato kaže...

Linux Mint (Cinnamon) ili Ubuntu (Unity za početak).

Za Linux Mint pogledaj ovo (ja osobno uvijek ostavim da se moram logirati kod ulaska tj. ne označim automatski login) ukoliko želiš prebristai cijeli disk. Sve se podesi automatski. Ovdje pogledaj customiziranu instalaciju, iako se radi o starijoj distribuciji nema veće razlike s recentnijom verzijom. Obrati pozornost na "Device for bootloader installation" (u dijelu gdje se sređuju particije), vjerujem da si kod svojih instalacija griješio u ovom koraku. Ovo ti označava mjesto gdje će biti instaliran GRUB, a to treba biti na disk na kojem se nalazi MBR. Vodi računa da se nazivi diskova razlikuju u odnosu na Windowse (ako ih imaš više). Pogledaj i ovo, može ti koristiti.

Za Ubuntu pogledaj ovo.

11 godina
neaktivan

pozz interesuje me kako da instaliram sambroadcaster na svoj pc ...linux je u pitanju...nista ne mogu da  instaliram uopste od programa

0 0 hvala 0
13 godina

Pozz

Da li mi netko može pomoć?

Instalirao sam si Manjaro-a, imam u kompu nVidia-u 210, neznam kako namijestiti scaling na TVu, pošto mi je slika veća od display-a... PC je spojen na TVu, LG 42"!

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

trebao bih windows klijentsku aplikaciju instalirati preko wine i spojiti je na sql server. uspio sam je instalirati, ali ne i spojiti na server. znam da ću morati koristiti odbc. ima li tko sličnog iskustva?

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.2.2014 20:30 (hrvooje).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
alexspalato kaže...

Linux Mint (Cinnamon) ili Ubuntu (Unity za početak).

Za Linux Mint pogledaj ovo (ja osobno uvijek ostavim da se moram logirati kod ulaska tj. ne označim automatski login) ukoliko želiš prebristai cijeli disk. Sve se podesi automatski. Ovdje pogledaj customiziranu instalaciju, iako se radi o starijoj distribuciji nema veće razlike s recentnijom verzijom. Obrati pozornost na "Device for bootloader installation" (u dijelu gdje se sređuju particije), vjerujem da si kod svojih instalacija griješio u ovom koraku. Ovo ti označava mjesto gdje će biti instaliran GRUB, a to treba biti na disk na kojem se nalazi MBR. Vodi računa da se nazivi diskova razlikuju u odnosu na Windowse (ako ih imaš više). Pogledaj i ovo, može ti koristiti.

Za Ubuntu pogledaj ovo.

Hvala,pratio sam upute i napokon se instaliralo kako treba :)

13 godina

Evo riješio se Manjara... Radio mi je dosta bez veze... Pa stavio Mint16 ali imam isti problem sa TVom i scalingom! Mint mi ne prepoznaje TV kao LG 42" već kao zaboravih koji brand i 72"?! Tko je ođe lud?

Eh da prepoznaje ga kao Goldstar LTD 72" hahaha, ludnica!

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.2.2014 22:42 (VidoM).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
VidoM kaže...

Eh da prepoznaje ga kao Goldstar LTD 72" hahaha, ludnica!

Goldstar je LG, tako su se zvali prije 15ak god.

13 godina

Ok,   al 72"?  hje  a  ono  upola  manji!

Dobro,   jEl zna neko kako da si sliku namjestim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

http://www.ubuntu.com/download/desktop/create-a-usb-stick-on-windows

jel' ovo zaista sve što treba napraviti da bi se izradio bootabilan USB? nekako mi prejednostavno izgleda

btw. imam osnovna znanja rada s Ubuntu-om, samo nikad nisam radio bootabilni usb

One ring to bring them all and in the darkness bind them
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
The Unforgiven kaže...

jel' ovo zaista sve što treba napraviti da bi se izradio bootabilan USB? nekako mi prejednostavno izgleda

btw. imam osnovna znanja rada s Ubuntu-om, samo nikad nisam radio bootabilni usb

Ovaj je još bolji možeš staviti zavisno od kapaciteta USB i više Linux distri na jedan USB i bootati

http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 12:07 (mirzet1976).
17 godina
neaktivan
The Unforgiven kaže...

Da, je. Linux je jednostavan.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
hrvooje kaže...

trebao bih windows klijentsku aplikaciju instalirati preko wine i spojiti je na sql server. uspio sam je instalirati, ali ne i spojiti na server. znam da ću morati koristiti odbc. ima li tko sličnog iskustva?

-bježi od wine-a za takve stvari, VM ili čisti OS.

1domagoj1 kaže...
The Unforgiven kaže...

Da, je. Linux je jednostavan.

-khmm... how to je pod kompliciranim windozama.

Svaki OS je jednostavan, medij je još jednostavniji, ili što bi rekli, sve to je file. ... (*nix).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 22:09 (ihush).
13 godina

Itko?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
VidoM kaže...

Itko?

Menu -- Settings (postavke) -- Monitors (Zasloni) i tamo podesi što trebaš.

EDIT: Evo i SS ako sam bio malo nerazumljiv u pisanju. Ako imaš priključeno više od jednog zaslona svi će biti vidljivi. Klikom na nekog od njih možeš promijeniti što želiš.

Zaslon Zaslon
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.2.2014 22:36 (mario.L_hr).
13 godina

Znači  moram  izgubiti  na  kvaliteti  slike?   TV  je  Full  HD 1080p ....

Znam da Linux nije Windows ,  al sam ipak mislio da postoji način kao u Windowsima  da  kad  instaliram  drivere  mogu  to  namjestiti,  veličinu  slike  bez  da  gubim  na  rezoluciji! ?

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.2.2014 7:14 (VidoM).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
VidoM kaže...

Znači  moram  izgubiti  na  kvaliteti  slike?   TV  je  Full  HD 1080p ....

Znam da Linux nije Windows ,  al sam ipak mislio da postoji način kao u Windowsima  da  kad  instaliram  drivere  mogu  to  namjestiti,  veličinu  slike  bez  da  gubim  na  rezoluciji! ?

Naravno da postoji način, jedino što nije baš pretjerano juzer frendli. Trebao bi podesiti modeline za TV - to znači da bi trebao pronaći podatke od TV-a i za traženu rezoluciju će ti neki modeline calculator izbaciti liniju koju upisuješ u xorg.conf.

Da ne trošiš pretjerano vrijeme na guglanje, ovo su dva dobra sajta:

1. Video Timing Calculator - detaljan, ali možda malo previše ako se s modlineovima nisi susretao (a pretpostavljam da nisi). Ipak, uvijek preporučam ručno definiranje parametara, jer imaš veću kontrolu i produbljuješ znanje.

2. AMLC (Another modeLine Calculator) - čini mi se da ima dosta dobra objanšnjenja, a nije naodmet niti skripta koja bi (valjda) trebala automatizirati proces nakon što upišeš parametre.

Na kraju - imaš nvidia grafiku - trebao bi imati i panel u driveru (potraži nvidia-settings) gdje podešavaš sve ove stvari (veličina/pozicija i ostalo).

Gledam te!
13 godina

Nisam  se  susretao  ne  sa  time,   nadam  se  da  nije  prekomplicirano!

Nvidia settings sam imao na Manjaro-u ali ne i na Mint-u, neznam zašto...

Uh ...  gledam  sada. ..  malo  mi  je  komplicirano ,  a  i  ne  da  mi  se  riskirati  pošto  u  prvom  linku  piše  da  mogu  monitor  tj  TV  uništiti! ?

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.2.2014 9:11 (VidoM).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
VidoM kaže...

Uh ...  gledam  sada. ..  malo  mi  je  komplicirano ,  a  i  ne  da  mi  se  riskirati  pošto  u  prvom  linku  piše  da  mogu  monitor  tj  TV  uništiti! ?

Teoretski možeš uništiti monitor, ali u praksi ekrani već dulje vrijeme imaju zaštitu od overscana. Ipak, treba biti oprezan, naravno.

Ako nemaš nvidia-settings, probaj ga instalirati preko software center-a ili iz konzole kopipejstaj:

sudo apt get install nvidia-settings

Ako i neće raditi u tom obliku, trebao bi ti ponuditi neke alternative...

Gledam te!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice