Stvari se bome gadno zahuktavaju.
Linux - pitanja i odgovori
- poruka: 20.145
- |
- čitano: 3.518.073
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Niti s igračima. Koji lik... I do not care about the money. I care about the players. Jea rajt, LOL!
Kad izlazi ta Valveova linux-based konzola?
Ipak, ako je istina, kupujem HL3, čisto kao izraz podrške.
Čini se da će broj korisnika Linuxa rapidno porasti.
Niti s igračima. Koji lik... I do not care about the money. I care about the players. Jea rajt, LOL!
Kad izlazi ta Valveova linux-based konzola?
Ipak, ako je istina, kupujem HL3, čisto kao izraz podrške.
Koga briga, bitno je jedino da je HL3 ekskluziva za Linux (bar po trenutnim informacijama). To je onaj boost koji Linuxu treba. Ionako iza toga stoji neki drugi cilj (lova, jel).
Sad samo cekam MS da se ponovno oglasi s nekom svojom novom ogavnom FUD kampanjom o tome kako su oni bozanstvena kompanija, a Winsi proizvod bozanskih ruku, a sve drugo je od vraga.
izgleda da će se ovo zakotrljat. nvidia izbacuje poboljšane drivere, a i ati je primoran na isto
-ali i bitna razlika.. ATI-AMD (koji su kao u taboru linuxaša) isključuju support za stariji HW, dok na nVidiji supportaju sve od 8xxx do 6xx. Paradox? Meni ne, samo još jedan razlog zašto pljuckam Radeonke.
a potpora za starije je loše zašto, ne kontam? i meni je paradoks da ati-amd daju dokumentaciju FOSS zajednici za starije drivere, a open-driver je i dalje još jako daleko od vlasničkog, a ni vlasnički nije na razini onog s windowsa.
dok, nvidija ne surađuje i ne ferma FOSS pet posto i dobije srednjak od linusa, al imaju bolje vlasničke drivere, pa čak su i open driveri na nvidiju bolji od otvorenih radeon drivera.
Dosta o igranju, ajmo malo o ozbiljnijim stvarima
Imam problem sa svn-om (točnije WebDAV komponentom Apache2 servera). Naime, radio sam po ovom tutorialu i sve super ali kod pristupanja svn-u (bilo preko eclipsea ili browsera) ne traži me password iako su postavljeni! passwd file je popunjen kako treba, config je dobar ali ništa od zahtjeva za auth.
Radio sam točno po tom tutorialu ali nešto ne štima. a2enmod mi za auth_basic kaže da je enabled, probao sam restartati apache ali ne pomaže.
sudo nano /etc/apache2/mods-available/dav_svn.conf
<Location /svn/pos>
DAV svn
SVNPath /home/svn/pos
AuthType Basic
AuthName "POS subversion repository"
AuthUserFile /etc/subversion/passwd
<LimitExcept GET PROPFIND OPTIONS REPORT>
Require valid-user
</LimitExcept>
</Location>
[edit] - ovaj editor je s*anje.
WebDav?
Gasi to čovječe čim prije, i probaj zaboraviti da si ga ikad koristio. WebDav je ogromna sigurnosna rupa i trebalo bi ju zabraniti.
Dobro, koji onda SVN umjesto njega?
Ništa posebno, projektić iz zabave na kojem radi troje ljudi, hostan je iza freedns-a na nekoj kištri koja ne može ni CoD pokrenuti. Mint, Apache2 i MySQL su joj max.
Dobro, koji onda SVN umjesto njega?
Ništa posebno, projektić iz zabave na kojem radi troje ljudi, hostan je iza freedns-a na nekoj kištri koja ne može ni CoD pokrenuti. Mint, Apache2 i MySQL su joj max.
Ja bih skromno umjesto SVN-a preporucio git, al Bypass zna vise o tome od mene.
Googlao sam o Gitu prije nego što sam stavio SVN. Nije mi se svidio zbog donekle kompliciranog setupa koji traži kemijanje sa SSH ključevima. To mi se čini overkillom za maleni svn server na koji se spajaju 3 korisnika da bi čačkali po javi.
Nismo mi novi MS/Oracle/Google pa da nam treba max sigurnost. Samo hoćemo imati neko centralno mjesto za upload/download zadnje verzije da se ne hebemo sa mailovima.
Vrlo jednostavno rješenje - github. Nema server za postavljanje, imate privatne projekte i slično.
Ali ako baš hoćete nešto imati svoje onda samo instaliraj git server i vozdra.
Možeš i ovo koristiti:
Ili na kraju krajeva instalirati ovo:
Za svn imaš npr:
http://trac.edgewall.org/ (jako dobar)
Googlao sam o Gitu prije nego što sam stavio SVN. Nije mi se svidio zbog donekle kompliciranog setupa koji traži kemijanje sa SSH ključevima. To mi se čini overkillom za maleni svn server na koji se spajaju 3 korisnika da bi čačkali po javi.
Nismo mi novi MS/Oracle/Google pa da nam treba max sigurnost. Samo hoćemo imati neko centralno mjesto za upload/download zadnje verzije da se ne hebemo sa mailovima.
Ma nije ga uopce tesko staviti, evo jedan tut, evo jos jedan. U sustini, napravis novog usera "git" s kojim se svi spajaju na server i pushaju. Mislim da ovaj dio o kljucevima mozes i preskociti, ako vas je samo troje, ne vidim razloga zasto bi to bilo must.
Frend i ja (vise on nego ja) smo ga uspjeli staviti na Dropbox , u nedostatku vlastitog servera i sve je sljakalo. K tome Eclipse ima lijep git plugin. A i sam git je pametnije koncipiran od SVN-a.
@Bypass
github je odlicno rjesenje, ali za privatne repozitorije se placa, cini mi se 7$ najmanji paket (i to smo razmatrali kao jedno rjesenje, prije negoli nam je Dropbox pao na pamet xD)
Pohvatao sam ovo oko ključeva ali sam nešto gadno shebao oko usera, sad čekam snapshot da vrati stanje od prije 2 sata.
Još mi je ovaj WebDAV bio najjednostavniji za postaviti, samo što je hebao sa autorizacijom. Ne volim komplikacije kada su u pitanju stvari za koje znam da neće trebati mijenjati nit proširivati.
Idem taj Git probati postaviti. Hvala svima!
Zbunjen sam.... dizati apache za SVN ti nije overkill, ali otvoriti sshd za git je?
Doslovce - inicijaliziraj git repository, pogledaj ovaj Stack overflow i tadaaah....
Git trazi malo prilagodbe, ali u mnogocemu nadilazi centralizirane SCM-ove.
@Bypass
pogledaj isti link, nema potrebe instalirati posebne servere, git moze dignuti server uz jednu komandu.
U odnosu na Git, na konfiguraciju WebDAVa sam potrošio upola manje vremena. Još sam malo noobast što se tiče nekih naprednijih stvari na linuxu. Apache sam prije postavljao tako da sam tu "doma" ali ovo sa certifikatima i ostalim stvarima mi je malo komplicirano. WebDAV je (uvjetno) proradio za 5min a za Git mi je trebalo 15 min samo da skužim di je kvaka sa tim certifikatima da bi na kraju doznao da oni uopće nisu potrebni...
U odnosu na Git, na konfiguraciju WebDAVa sam potrošio upola manje vremena. Još sam malo noobastšto se tiče nekih naprednijih stvari na linuxu. Apache sam prije postavljao tako da sam tu "doma" ali ovo sa certifikatima i ostalim stvarima mi je malo komplicirano. WebDAV je (uvjetno) proradio za 5min a za Git mi je trebalo 15 min samo da skužim di je kvaka sa tim certifikatima da bi na kraju doznao da oni uopće nisu potrebni...
Sve je to vredu, svi smo bili, zato se to nauci i nemas beda :D
Inace, vrlo dobra knjiga o gitu je ova, pa ako te zanima malo vise o tome (nikad ne znas kad ti moze zatrebati ;)).
Odustao od Gita, skužio sam di je problem sa WebDAVom
Umjesto
<Location /svn/svnproject>
DAV svn
SVNPath /home/svn/svnproject
AuthType Basic
AuthName "Svnproject Repository"
AuthUserFile /etc/subversion/passwd
<LimitExcept GET PROPFIND OPTIONS REPORT>
Require valid-user
</LimitExcept>
</Location>
ide
<Location /svn/svnproject> DAV svn SVNPath /home/svn/svnproject AuthType Basic AuthName "Svnproject Repository" AuthUserFile /etc/subversion/passwd Require valid-user </Location>
Simple as that.
[edit] - tinymce, po drugi put danas, go sodomize yourself with retractable baton -.-
Riješeno
--------------------------------------
Treba mi pomoć da pokrenem wifi u CrunchBang-u (wifi usb adapter= d-link dwa 125)
Instalirao sam linux mint 13 xfce i na njemu sam uspio instalirat driver i wifi radi, radio sam po ovom tutorijalu (#sudo make, #sudo make install, #sudo modprobe rt5370sta).
Ali kad to pokušam u #! ne radi, prvo mi pokaže ovu grešku
root@crunchbang:/home/crunchbang/downloads/dwa-125# make
make -C tools
make[1]: Entering directory `/home/crunchbang/downloads/dwa-125/tools'
gcc -g bin2h.c -o bin2h
make[1]: Leaving directory `/home/crunchbang/downloads/dwa-125/tools'
/home/crunchbang/downloads/dwa-125/tools/bin2h
cp -f os/linux/Makefile.6 /home/crunchbang/downloads/dwa-125/os/linux/Makefile
make -C /lib/modules/2.6.32-5-amd64/build SUBDIRS=/home/crunchbang/downloads/dwa-125/os/linux modules
make: *** /lib/modules/2.6.32-5-amd64/build: No such file or directory. Stop.
make: *** [LINUX] Error 2
kad sam kreiram tu mapu /build i probam ponovno dobijem ovo:
root@crunchbang:/home/crunchbang/downloads/dwa-125# make
make -C tools
make[1]: Entering directory `/home/crunchbang/downloads/dwa-125/tools'
gcc -g bin2h.c -o bin2h
make[1]: Leaving directory `/home/crunchbang/downloads/dwa-125/tools'
/home/crunchbang/downloads/dwa-125/tools/bin2h
cp -f os/linux/Makefile.6 /home/crunchbang/downloads/dwa-125/os/linux/Makefile
make -C /lib/modules/2.6.32-5-amd64/build SUBDIRS=/home/crunchbang/downloads/dwa-125/os/linux modules
make[1]: Entering directory `/lib/modules/2.6.32-5-amd64/build'
make[1]: *** No rule to make target `modules'. Stop.
make[1]: Leaving directory `/lib/modules/2.6.32-5-amd64/build'
make: *** [LINUX] Error 2
Neznam u čemu je problem, pokušao sam i sa drugim driverom s Ralinkove stranice (RT8070 /RT3070 /RT3370 /RT5370 /RT5372 USB) i s ovim ali opet isto (oni nisu radili ni na mintu)
info:
# lsusb
Bus 003 Device 002: ID 0d8c:0201 C-Media Electronics, Inc. CM6501
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 062a:0000 Creative Labs Optical mouse
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 004: ID 1307:0163 Transcend Information, Inc. 256MB/512MB/1GB Flash Drive
Bus 001 Device 002: ID 2001:3c19 D-Link Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
# iwconfig
lo no wireless extensions.
pan0 no wireless extensions.Zna li tko u čemu je problem? Htio bih instalirat #! jer je brži od minta a i imam problem s njim (sporo kopira datoteke)
Hvala
Sta ti vraca "uname -r"?
Problem je ocito u tome sto ti u sistemu nedostaje direktorij sa tocnim imenom gdje se spremaju moduli. Ne znam tocno kako mint to rijesava, ali po novome, /lib je sad symlink na /usr/lib, tako da je moguce da ti ili symlink fali.... ili ti nedostaje direktorij za module....
Ukucaj takodjer "ls /lib/modules" i javi sta vraca...
Dobijem ovo:
root@crunchbang:~# uname -r
2.6.32-5-amd64
root@crunchbang:~# ls /lib/modules
2.6.32-5-amd64
Cini mi se da je ova linija problem, u prvom Makefileu...
napravio sam reset na ruter TP-Link WR740N i sada lap-top mi ne prepoznaje mrezu pod kojim sam je upisao nego jos uvek prepoznaje ime stare mreze pod koi sam bio najavlen na wireless.Lap-top koristi edubuntu a komp.je win7.Posudio lp-top koji ima win7 i prepoznaje novu mrezu i loguje se bez problema,dok moj lap-top koji koristi edubuntu i prepoznaje ime na staru mrezu i ne loguje se.Kako refreshirati sve mreze, valjda postoi neki nacin kako bi sve mreze bile izbrisane i ponovo automatski ucitane.Ili neko drugo resenje?
napravio sam reset na ruter TP-Link WR740N i sada lap-top mi ne prepoznaje mrezu pod kojim sam je upisao nego jos uvek prepoznaje ime stare mreze pod koi sam bio najavlen na wireless.Lap-top koristi edubuntu a komp.je win7.Posudio lp-top koji ima win7 i prepoznaje novu mrezu i loguje se bez problema,dok moj lap-top koji koristi edubuntu i prepoznaje ime na staru mrezu i ne loguje se.Kako refreshirati sve mreze, valjda postoi neki nacin kako bi sve mreze bile izbrisane i ponovo automatski ucitane.Ili neko drugo resenje?
Otvori terminal i probaj ovo:
sudo iwlist scan
neće :(
root@crunchbang:/home/crunchbang/downloads/dwa-125/os/linux# make
make: *** No targets specified and no makefile found. Stop.
root@crunchbang:/home/crunchbang/downloads/dwa-125/os/linux# make
Makefile:1: /os/linux/config.mk: No such file or directory
make: *** No rule to make target `/os/linux/config.mk'. Stop.
Hummm... da li ima u baznom direktoriju "configure" i jesi li ga pokrenuo? Daj molim te, spakiraj taj direktorij i postavi ga negdje na Dropbox da pogledam, bas sam se zaintrigirao
Otvori terminal i probaj ovo:
sudo iwlist scan
nece,opet isto,lap-top sa edubuntu ne prepoznaje novu mrezu koju sam napravio(opet vidi staru mrezu koja sada ne postoji).Dok drugi lap-top na kome je win7 vidi novu mrezu i bez problema se konektuje
http://kaustav.codebinders.com/2011/10/install-dwa-125-wireless-driver-on-ubuntu-11-10.html
Eto ubuntu 12.10 bez problema kompajla kod mene.
http://kaustav.codebinders.com/2011/10/install-dwa-125-wireless-driver-on-ubuntu-11-10.html
Eto ubuntu 12.10 bez problema kompajla kod mene.
Radi i meni na Linux Mintu 13 XCFE, radio sam po tom tutorijalu, ali ja želim instalirat #! a na njemu ga ne uspijevam pokrenuti (ne znam kako)
Kad god probam neku "lakšu" distru (slitaz, puppy) ne radi wifi pa sam mislio probat crunch ali nemam sreće ni s njim :(
Pozdrav svima,
imam jedan mali problemčić. Zapravo nije problem više je feature od samog ubuntu-a, ali mene dovodi do ludila.
Radi se o Ubunutu-u 12.04. Na njega san stavio gnome classic bez ikakvih efekata kao radnu površinu. I sada kada imam otvorene terminale i kada se prebacujem iz jednog terminala u drugi, obično samo kliknem mišon na taskbaru i ostavim miš poviše njega, te nastavim tipkati stoveć imam u terminal. Ali tada mi se pojavi jedan crni kvadratić sa naslovom tog terminala što možete vidjeti na priloženoj slici (označeno žutim kvadratićem) i blokira mi pogled na zadnju liniju u terminalu gdje obično pišem naredbe.
Moje je pitanje znate li može li se i kako ukloniti ta funkcija da se nikada ne pojavljuje taj kvadratić sa tekstom kad god mi je miš ostavljen poviše minimiziranog programa na task baru.
Vjerujem da se može to ugasiti samo promjenom neke vrijedosti varijable u nekom file-u ali neznam gdje ni što. Tražio sam na internetu rješenje za ovo ali nisam uspio ništa naći.
Unaprijed se zahvaljujem svima na pomoći.