Zanimljiva vijest:
http://www.omgubuntu.co.uk/2011/09/lightworks-video-editor-coming-linux-november/
Zanimljiva vijest:
http://www.omgubuntu.co.uk/2011/09/lightworks-video-editor-coming-linux-november/
pitanjce: Koji desktop koristite(koji je bolji) ?
edit: (za ubuntu korisnike)
15 | GNOME |
---|---|
3 | UNITY |
Ne koristim Ubuntu.
takođe sam raskrstio s ubuntuom. na poslu je mint, kući je opensuse.
takođe sam raskrstio s ubuntuom. na poslu je mint, kući je opensuse.
Možemo li čuti razlog?
koristim Unity već malo više od mjesec dana i unatoč početnom skepticizmu u stilu "ma daj, preforsirali su taj izgled" dao sam mu šansu testiranjem 2 tjedna i sad mogu reći da mi se svidio, na sidebar sam stavio radne programe, terminal i multimedijske tako da je sve pri ruci, na desktopu imam samo mountane NTFS particije. sve u svemu, nakon navikavanja rad postane brži.
ne kažem da bi ga svi trebali koristiti jer upravo je to čar raznih distribucija i DE na Linuxu [znam da pravi linuksaši ne koriste DE ], svatko može birati ono što mu odgovara i prilagoditi svojem guštu i funkcionalnosti.
ni Ubuntu nisam volio nakon 10.10, isprobavao sam ostale distre [fedora, opensuse, debian, mint, ultimate...], no za početnika sam ovdje našao najviše podrške i odgovora na mnoga pitanja, vjerojatno ću još mjenati distre, ali zasad sam zadovoljan.
koristim Unity već malo više od mjesec dana i unatoč početnom skepticizmu u stilu "ma daj, preforsirali su taj izgled" dao sam mu šansu testiranjem 2 tjedna i sad mogu reći da mi se svidio, na sidebar sam stavio radne programe, terminal i multimedijske tako da je sve pri ruci, na desktopu imam samo mountane NTFS particije. sve u svemu, nakon navikavanja rad postane brži.
ne kažem da bi ga svi trebali koristiti jer upravo je to čar raznih distribucija i DE na Linuxu [znam da pravi linuksaši ne koriste DE ], svatko može birati ono što mu odgovara i prilagoditi svojem guštu i funkcionalnosti.
ni Ubuntu nisam volio nakon 10.10, isprobavao sam ostale distre [fedora, opensuse, debian, mint, ultimate...], no za početnika sam ovdje našao najviše podrške i odgovora na mnoga pitanja, vjerojatno ću još mjenati distre, ali zasad sam zadovoljan.
Meni Unity nikako nije legao, nakon tjedan dana, vratio sam se na GNOME.
Unity je "pain in the ass" tako dugo dok se ne privikneš...Užas, sve fali,ali kad se malo privikneš,pa usput nađeš di je ona stvar za postavke i tako, ljepše je koristiti unity, i kad sam na winzu ,obično bacim miš u ljevi kut,da se prebacim između prozora XD...
Zabolila me glava kad sam vidio šta sve piše. Jel ima neki program preko kojeg se to može? P.S. Da,mislim na to (3D efekti :D)
To s compiz-om složiš za 2 minute.
Ma k*rca sa compiz-om,svaki put kad nešto označim deskto se sjebe i moram resetirati komp i stalno nešto šteka,i moram ga odinstalirati,kad ga maknem,sve radi. -.-
Ma k*rca sa compiz-om,svaki put kad nešto označim deskto se sjebe i moram resetirati komp i stalno nešto šteka,i moram ga odinstalirati,kad ga maknem,sve radi. -.-
Kakvu imaš grafičku i koje drivere (proprietary ili opensource)?
EDIT: Probaj Enlightenment recimo, točnije E17.
Rađe nemoj to, samo ćeš si zakomplicirat život, i zezat će te stalno...
Ja ti se ne razumijem u hardver,samo u softver...ja o hardveru ovo znam: spojit miš,monitor,i uključit komp... xD...ajd probat ću s tim šta si edito...
U Ubuntu software centru nema toga programa,Enlig...kako već...da ga downloadam od negdje ili?
Koju grafu imaš?
U Ubuntu software centru nema toga programa,Enlig...kako već...da ga downloadam od negdje ili?
Pa valjda znaš koju grafičku imaš... i koje drivere?
Naravno da nema, zato što nemaš dodani repozitorij. Koji Ubuntu imaš?
Novi DE su lijepi, nema sumnje. Ali glavni i osnovni problemi su da je previše gestikulacije da bi se došlo do nečeg, odnosno micanja mišem itd. To je gubitak vremena. Sljedeće je nemogućnost konfiguriranja sustava, korištenje desktopa za launchere, foldere i slično. I primjerice zašto ne bi imao wobbly windowse?
Polako ali sigurno gnome i ubuntu ubijaju slobodu u svojim proizvodima, bez obzira na free and open source oznaku. Ubijaju slobodu korisnicima. A to se meni osobno najmanje sviđa.
Dakle ja ostajem na gnome 2.32, napravit ću for i repository i boli me džon. Možda nađem i neke developere koji su zainteresirani za daljnji razvoj i ja superzadovoljan.
Mislim da se 90% stvari u ubuntuu može ručno srediti i to vrlo jednostavno :/..
Pa valjda znaš koju grafičku imaš... i koje drivere?
Naravno da nema, zato što nemaš dodani repozitorij. Koji Ubuntu imaš?
Imam 13 godina,kao što sam reko,u harver se ne kužim ni malo,dok eto u softwer se kužim..(večinom)...Ubuntu 11.04...zaš?
kako da u grubu postavim windows na prvo mjesto?
Dakle ja ostajem na gnome 2.32, napravit ću for i repository i boli me džon. Možda nađem i neke developere koji su zainteresirani za daljnji razvoj i ja superzadovoljan.
Ja sam na 2.28 xD. Ako me sjećanje služi, Gnome je pisan u C-u, pa, moglo bi se reći da me privlači ideja glede daljnjeg razvoja, zašto ne?
Imam 13 godina,kao što sam reko,u harver se ne kužim ni malo,dok eto u softwer se kužim..(večinom)...Ubuntu 11.04...zaš?
Enable-aj si u Software Sources multiverse, universe i restricted ako nisu već enableani.
Onda sudo apt-get update, i onda sudo apt-get install e17
Ili to sve iz Software Centra ako ti je tak lakše, meni je lakše sve iz terminala.
Ako niti onda neće pronaći paket (ne znam dali je u službenim repozitorijima) onda dodaj ovaj PPA u Software Sources:
ppa:e17-packaging/ppa
pa onda probaj.
Koji GRUB?
koja verzija, koja distribucija ???
A je*emti više!! Kao 1.,nemogu staviti ni 1 program na desktop (shortcut),izbaci mi error i ništa. A kao 2.,svaki put kad upalim komp piše mi ovo (znaći čim se logiram) "Enter your password to unlock your login keyring." šta god to znaćilo,evo i slike. Kako da to 2 popravim???!!!
ubuntu 11.04, no sad je kasno, grub je kao i uvijek unistio sve sto je bilo na disku.. ode i linux i windows i 500gb podataka
ubuntu 11.04, no sad je kasno, grub je kao i uvijek unistio sve sto je bilo na disku.. ode i linux i windows i 500gb podataka
LOL, ajde ne pričaj, kak je GRUB išta uništio? Sve je i dalje gore, ne razumijem, pa nije GRUB alat za formatiranje diskova?!
ali zbog gruba nemogu vise uc ni u linux ni u windows.. jer on uvijek povuce sa sobom i windows loader..
istina dalo bi se spasiti nesto dokumenata, ali me svejedno ceka reinstalacija oba sustava i stotinu programa pa setup istih..
a prokleti windows naravno nedaje ni mogucnost da sa instalacijskog dvda udem u cmd, no to je vec druga tema
Uglavnom i nakon toliko godina koristenja linuxa i dalje ga mrzim jedino zbog iznimno loseg loadera..
end of the story
Desilo se i meni, ali ne briše ti ništa, i ništa ne uništava,osim bootloadera,ako imaš live cd, pokreni boot repair..
A je*emti više!! Kao 1.,nemogu staviti ni 1 program na desktop (shortcut),izbaci mi error i ništa. A kao 2.,svaki put kad upalim komp piše mi ovo (znaći čim se logiram) "Enter your password to unlock your login keyring." šta god to znaćilo,evo i slike. Kako da to 2 popravim???!!!
Na Linuxu ne postoje "shortcutovi" u tom smislu riječi. Postoje symlinkovi i launcheri. Ne znam za Unity (kojeg vidim da imaš), ali na Gnome-u je jednostavno, nađem u meniju program, desni klik > Add this launcher to desktop. Ili desni klik na Desktop pa Create Launcher pa upišem putanju do programa. Ne znam kak ide na Unity-u, mislim da možda čak na Desktop niti ne možeš staviti ništa, to nek neko tko ga je koristio kaže bolje od mene.
Što se tiče keyringa, imaš li instaliran libpam-gnome-keyring?
Desilo se i meni, ali ne briše ti ništa, i ništa ne uništava,osim bootloadera,ako imaš live cd, pokreni boot repair..
http://www.bug.hr/forum/topic/windows/spasavanje-windowsa-sta-se-spasiti-moze-pomoc/115745.aspx
to nije opcija nazalost
http://www.bug.hr/forum/topic/windows/spasavanje-windowsa-sta-se-spasiti-moze-pomoc/115745.aspx
to nije opcija nazalost
Onda se mani čorava posla, ili formatiraj ili samo instaliraj windowse gore, radit će...
ali zbog gruba nemogu vise uc ni u linux ni u windows.. jer on uvijek povuce sa sobom i windows loader..
istina dalo bi se spasiti nesto dokumenata, ali me svejedno ceka reinstalacija oba sustava i stotinu programa pa setup istih..
a prokleti windows naravno nedaje ni mogucnost da sa instalacijskog dvda udem u cmd, no to je vec druga tema
Uglavnom i nakon toliko godina koristenja linuxa i dalje ga mrzim jedino zbog iznimno loseg loadera..
end of the story
Da, ne možeš ući, ali to ne znači da sustavi nisu tamo!
Sve što treba napraviti je popraviti GRUB. Kakva reinstalacija tebe spopala?! Ako si tak rješaval probleme s bootloaderom, samo mogu reći: jao...
GRUB je najbolji bootloader koji postoji na svijetu. Ostali su loši (dobro kako koji). Druga je stvar što ti nisi znao da ga samo treba popraviti, nije zato loš.