Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.518.195
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Lazarus Long kaže...

Ja sam Linux n00b i evo jedno konkretno pitanje

Mojoj zeni su dali Asus Eee PC 9" (zaboravih model) sa predinstaliranim Edubuntuom (profesorica je). Kvaka je u tome sto ona ne smije "dirati" taj Asus u smislu stavljanja Windowsa, Dual boot, reformatiranja i slicno (moze stavljati programe koje idu samo na Ubuntu)

Koliko sam primjetio taj Edubuntu je neka 7_i_nesto verzija.

Pitanje:

Da li ovaj Asus zna vrtjeti virtualno Windows preko VBoxa ili VMwarea [ovako su svi zadovoljni] i da li moze link na neki tutorijal kako ovo instalirati bez mnogo muka. Probao sam na stranama Vboxa al nejde. Ona koristi Sibelius program koji ide samo na Windowse [konkretno dio Sibeliusa za notno zapisivanje]

ok ja nisam linux guru, ali palo mi je u oko par stvari koje pričaš

• zar ne možeš napraviti update kernela? ono wtf, uvijek može reći da je komp sam povukao update
  • drugo koliko ja znam linux uredno radi i sa dva ili više kernela paraleno, što znači da se kod boota u grubu oderedi koju verziju podiže. (zar to ne možeš?)
  • treće, najelegantnije postavi wine većina programa sa windowsa će ti raditi kako treba

evo ja sam isprobao na svom kompu koji mi služi za test, da pod wine podešenim za WOW radi office 2007

doduše power point i access nisam uspio natjerati da se pokrenu, ali word i excel rade, ali imaš zamjenu u open office za samo te dvije stvari

17 godina
neaktivan
Darky kaže...

što kada se aplikacija zaglavi pod wine?

kako je ubiti a da ne moram restart ?

U win imam ctrl+alt+del i ili (win tipku) onda task menager

kako je to riješeno u linuxu?

hvala

Pod Administracija imašNadzor sustava a u njemu Procesi. Tamo nađeš program koji želiš zaustaviti i klik na zaustavi proces ili desnu tipku na njega i ubij proces. Mislim da je to skoro isto kao i na windowsima.

17 godina
neaktivan
davorsite kaže...
Darky kaže...

hvala

Pod Administracija imašNadzor sustava a u njemu Procesi. Tamo nađeš program koji želiš zaustaviti i klik na zaustavi proces ili desnu tipku na njega i ubij proces. Mislim da je to skoro isto kao i na windowsima.

ali kako da dođem do tamo ?

ima neki shorcut ?

naime probao sam podesiti wow i sve mi se smrzlo, nakon toga mogu samo restart cijelog sustava, ne znam kako da dobijem statusnu traku nakon što se smrzne win aplikacija?

17 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Koji OS koristiš? Na Linux Mintu odeš na Menu i tamo je Administracija i Nadzor sustava. Na Ubuntu-u je pod Sistem pa onda Administracija i tamo je.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
davorsite kaže...

Koji OS koristiš? Na Linux Mintu odeš na Menu i tamo je Administracija i Nadzor sustava. Na Ubuntu-u je pod Sistem pa onda Administracija i tamo je.

{#} oprosti ali moram se smijati na tvoj post, jer mislim da si totalno fulao

ja znam kako ubiti proces kad imam sistemsku traku ili terminal na raspolaganju

problem je kad pokrenem WOW ili neki slični program koji pregaze ubuntu sistemsku traku i zamrzu ekran

Znači pitanje je kako doći do sistemske trake ako je ne vidim, u win imam win tipku i ona izbaci sistemsku traku kako se to radi sa ubuntu?

Znači linux radi, ali x-i su se zblesali zbog mojeg krivog setinga i tada mogu

a) restart sustava

b) ubiti proces bez restarta (samo ne znam kako do sistemske trake)

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 14:09 (Darky).
17 godina
neaktivan
Darky kaže...
davorsite kaže...

problem je kad pokrenem WOW ili neki slični program koji pregaze ubuntu sistemsku traku i zamrzu ekran

Znači pitanje je kako doći do sistemske trake ako je ne vidim, u win imam win tipku i ona izbaci sistemsku traku kako se to radi sa ubuntu?

a) restart sustava

odi na system - preferences-keyboard shortcuts. tu nađi logout i promijeni ctrl-alt-del u nešto tipa ctrl-shift-del. onda odi na add i dodaj pod command: gnome-system-monitor i daj ime koje hoćeš i to je to.

inače kombinacija ctrl-alt-backspace ubija x, al ne resetira komp, kao neka vrsta nasilnog logouta. od verzije 9.04 ubuntua ta je opcija onemogućena. da je povratiš odi na system-preferences-keyboard-layouts-options- označi key sequence to kill the x server

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.3.2011 14:44 (hrvooje).
17 godina
neaktivan
Darky kaže...

Ja sam 'fulao' a ti uopće nisi objasnio svoj problem.

17 godina
neaktivan

ma nema veze, sad je rješeno {#}

ti si mislio da sam totalni noob i da ne znam osnovne stvari

a ja pak nisam mislio da će netko totalno krivo shvatiti moje pitanje...

15 godina
neaktivan
Darky kaže...
davorsite kaže...

a) restart sustava

ja primjenim ovo kada mi aplikacije počnu zaj...: pokrenem sa alt+ctrl+F1 virtualni terminal,

ulogiram se sa usernameom i passwordom

izlistam procese sa:  ps -A; i killam ID od procesa koji gnjavi. Na koncu izađem iz terminala sa alt+F7. 

.... 

iako si već riješio problem, ovo ti je samo još jedna sugestija :)

42
17 godina
neaktivan
Darky kaže...
davorsite kaže...
Darky kaže...

hvala

ali kako da dođem do tamo ?

ima neki shorcut ?

naime probao sam podesiti wow i sve mi se smrzlo, nakon toga mogu samo restart cijelog sustava, ne znam kako da dobijem statusnu traku nakon što se smrzne win aplikacija?

ctrl+alt+f1 dobijes obicnu konzolu. ulogiras se kao root (ili kao obicni korisnik pa se sa sudo su - prebacis u root mode) i onda:

ps aux | grep wine

kill -9 pid

prva naredba ce ti izlistati samo one procese koje je pokrenuo wine. a druga ce ti ubiti tocno onaj proces koji je naveden pod PIDom. mozes probati i killall wine, ubija sve procese koje je kreirao wine.

16 godina
neaktivan

Pozdrav. Imam jedan mali problemčić. Cijeli sistem se nakon upgradea kernela ruši pri učitavanju modula radeon. Opcija radeon.modeset=0 spriječava to, ali onda ne radi hardverska akceleracija. Opcija pci=nomsi ne pomaže.

EDIT: koristim Arch linux i xf86-video-ati drivere.

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2011 3:13 (dj_beni).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

jesi li upgradeao kernel rucno ili si skinuo kernel image? jesi updateao DKMS modul ako ga Arch koristi (nikad nisam isprobao distru pa nemam pojma kak tocno funkcionira)? ako si rucno kompajlirao kernel, onda je stvar vjerojatno do toga sto si ili omogucio drivere za Radeonke direktno ili si omogucio DRI. niti jedno ne smije biti omoguceno, odnosno ako jest, moze biti samo kompajlirano kao modul, nikako kao dio kernela.

14 godina
protjeran

Ja bi na tvom mjestu maknuo te xf86 drivere i yaourtom instalirao catalyst-hook, mislim da taj -hook ima autokompilaciju kernela.

Ako ne samo stavi catalyst. Pa odvrti aticonfig --initial da se autokonfiguiraju i to je to...

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2011 9:07 (nick_01).

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Jel bi mi mogao neko objasniti kako pokrenut igre na linux-u, recimo FC2 ili cod4 svjejedno, samo da vidim kako rade na linuxima. Ima instaliran play on linux i wine, ali jednostavno nemu pokrenuti niti jednu igru. Driveri za grafu su instalirani i Ati CCC i sve... Hvala

14 godina
neaktivan
dj_beni kaže...

Pozdrav. Imam jedan mali problemčić. Cijeli sistem se nakon upgradea kernela ruši pri učitavanju modula radeon. Opcija radeon.modeset=0 spriječava to, ali onda ne radi hardverska akceleracija. Opcija pci=nomsi ne pomaže.

EDIT: koristim Arch linux i xf86-video-ati drivere.

Koja grafička?

Probaj sa LTS kernelom (.32), ili probaj sa ovim.

Ja koristim catalyst , ali nisam imal ovakvih problema sa OSS driverima.

17 godina
neaktivan
mrog 33 kaže...

Jel bi mi mogao neko objasniti kako pokrenut igre na linux-u, recimo FC2 ili cod4 svjejedno, samo da vidim kako rade na linuxima. Ima instaliran play on linux i wine, ali jednostavno nemu pokrenuti niti jednu igru. Driveri za grafu su instalirani i Ati CCC i sve... Hvala

Nemaš nekog univerzalnog postupka i najčešće ćeš samo igru pokrenut kao u win samo sa "with wine program loader" (nakon davanja dozvole da se program smije pokrenut). Inače uvijek si pogledaj da li se određena aplikacija može vrtiti na linuxu i u kojoj mjeri na wine-ovoj stranici. Na primjer za cod4, link. Tamo ti usput pišu i neke dodatne upute što treba učiniti za određenu aplikaciju da bi radila.

15 godina
neaktivan

Grafa je HD4850, evo što mi izbaci kad pokušam pokrenuti aplikaciju sa wine-om

15 godina
neaktivan

EDIT: Evo malo sam googlao i dosta ljudi ima taj problem, i to se rješava vrlo jednostvno, desni klik na exe. datoteku i pod dozvole treba označiti "alow executing file as program" ali problem je što to nemogu označiti, kad označim nakon sekundu se opet samo odznači any ideas?

16 godina
neaktivan
mrog 33 kaže...

Najbolje bi bilo upotrijebiti Play On Linux - nalazi se u repozitorijima - a za FarCry 2 imaš skriptu za POL ovdje, a za COD4 ovdje, koje će downloadati potrebne DX dll-ove, patcheve i ostale stvari, pokrenuti instalaciju i konfigurirati igru nakon završetka instalacije.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2011 11:21 (hrx).
16 godina
neaktivan

Nije mi se dalo zahebavat više pa sam samo daungrejdo kernel na 2.26.37. Fala na pomoći.

Živio Arch! Živio OpenSource! Dolje Microsoft i zapadne robovlasničko-kapitalističko-naftne vrijednosti!

0 0 hvala 0
14 godina
mrog 33 kaže...

EDIT: Evo malo sam googlao i dosta ljudi ima taj problem, i to se rješava vrlo jednostvno, desni klik na exe. datoteku i pod dozvole treba označiti "alow executing file as program" ali problem je što to nemogu označiti, kad označim nakon sekundu se opet samo odznači any ideas?

Probaj iz terminala s gksudo pa nakon toga iz nautilusa probaj promjeniti datoteku u izvršnu.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
14 godina
protjeran

ma samo sudo chmod 755 ili +x i rješeno.

Drago mi je.

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
mrog 33 kaže...

Probaj iz terminala s gksudo pa nakon toga iz nautilusa probaj promjeniti datoteku u izvršnu.

Ili probaj u terminalu cd /putanja/do/foldera/u/kojem/je/exe i sudo chmod +x imefajla.exe, ako se želiš upoznati malo s Terminalom :D

15 godina
neaktivan

Evo ljudi hvala vam na pridlozima, uspio sam pokrenuti NFS MW i super marija, a kad uhvatim malo vremena još ću se malo bolje upoznati s terminalom i cijelim OS-om, BTW ona 3d kocka je zakon kao i onaj compiz, puno mi je ljepše raditi u linuxu nego u win7

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2011 14:18 (mrog 33).
14 godina
mrog 33 kaže...

Evo ljudi hvala vam na pridlozima, uspio sam pokrenuti NFS MW i super marija, a kad uhvatim malo vremena još ću se malo bolje upoznati s terminalom i cijelim OS-om, BTW ona 2d kocka je zakon kao i onaj compiz, puno mi je ljepše raditi u linuxu nego u win7

Malo promjene uvjek unese živosti.{#}

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
protjeran

Večer ljudi!

Ovako, trenutno imam WXP SP3 i Ubuntu 10.04 na kompu.

Prozori su sve sporiji i sporijiiii...

Znači, ako instaliram Windowse (opet) nemogu bootati linux...

Pa zanima me kako da popravim grub...

I da, kako da bootam linux, tako da mi se prvo pojavi TXT sučelje u kojem biram Instaliraj, Prvo testiraj, memtest, blabla... Jer meni uvijek odma boota GUI i biram jezik i instalaciju ili testiranje...

Hvala!

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@ beno101,

-svaki boot popravljaš njegovim install medijem, redosljed jednak preporučenoj instalaciji (stariji->noviji Win, pa linux).

Vrlo korisno je imati posebnu boot particiju par-sto MB do 2GB. Može biti FAT... takvu particiju lako možeš backupirati (tj. MBR), upravo iz ovakvih razloga (brže je).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
protjeran

Oprosti, ali sad apsolutno nisam niš skužio.

Ja znam da se može popraviti instalacijskim medijem, ali ja pitam kako.

I da, mogu li stavit testirat, pa onda u terminalu neš napisat?

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
beno101 kaže...

..

I da, mogu li stavit testirat, pa onda u terminalu neš napisat?

- ovo mi nije baš jasno..

-pošto će XP (ili neki drugi win) biti svježe instaliran, njega nećeš popravljati (on će pregaziti grub MBR), inače bi to radio u CMDu, fixboot, fixmbr..

- nakon toga, reinstall gruba.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Večer ljudi!

Ovako, trenutno imam WXP SP3 i Ubuntu 10.04 na kompu.

Prozori su sve sporiji i sporijiiii...

Znači, ako instaliram Windowse (opet) nemogu bootati linux...

Pa zanima me kako da popravim grub...

I da, kako da bootam linux, tako da mi se prvo pojavi TXT sučelje u kojem biram Instaliraj, Prvo testiraj, memtest, blabla... Jer meni uvijek odma boota GUI i biram jezik i instalaciju ili testiranje...

Hvala!

A mislim, bar za to imaš onak milijun rezultata na Google-u...

http://ubuntuguide.net/how-to-restore-grub-2-after-reinstalling-windows-xpvistawin7

Pogledaj pod točku 2)

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice