Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.517.177
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
1337Code_breaker kaže...
dali postoji skype klijent za linux, zadnjih mjesec dana sam na windowsim zbog toga i vec mi ide na qurac -.-
razmazio me ubuntu

Da.

All the best people in life seem to like LINUX. Steve Wozniak
17 godina
neaktivan
1337Code_breaker kaže...
dali postoji skype klijent za linux, zadnjih mjesec dana sam na windowsim zbog toga i vec mi ide na qurac -.-
razmazio me ubuntu

Software Centre -> Canonical Partners -> Skype

ili upisi Skype u search...

Could it be, nothing that you learned from ash and debris?
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.2.2011 3:11 (D4RKL1NG).
15 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

@hrx & velikibrat

Možete pojasnit malo kako da instaliram?

Mislim, jeste ih koristili vi prije?

Ovaj fluxbox mi se više sviđa, ali mislim da se radi o dosta sličnim stvarima.

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
beno101 kaže...

@hrx & velikibrat

http://www.howtogeek.com/howto/ubuntu/installing-fluxbox-on-ubuntu-linux/

Drago mi je.
17 godina
beno101 kaže...

@hrx & velikibrat

Evo ti nešto i za ratpoison. LINK

Ali, danas nisam vrckast kao jučer, pa ćeš dobiti i savjet - ne upuštaj se u ovakve eskapade ako nisi spreman upropastiti sustav i krenuti od nule i ako sam ne možeš pronaći rješenje za svoj problem na netu, bez da pitaš direktno. Sve što si do sada pitao mogao si riješiti potpuno samostalno, upotrebom gugla i čitanjem dokumentacije, a to je jedini način kako naučiti nešto.

Gledam te!
16 godina
neaktivan

Bypass ti je dao odgovor o instalaciji fluxboxa - ukratko, osim preko naredbenog retka (sudo apt-get install fluxbox), možeš ga instalirati putem Synaptica i Software Centera.

Ratpoison je tiling window manager (za razliku od Metacityja (GNOME), KWina (KDE), Explorera (Windows) i fluxboxa, koji su floating WM) - idealan za velike monitore i visoke rezolucije ili višemonitorske setupove. Prednost tiling WM-a (nadalje tWM) je u tome što se prozori ne preklapaju kao kod floating WM-a (nadalje fWM), tako da su sve pokrenute aplikacije vidljive istovremeno. Budući da bi se prozori jako smanjili ukoliko je pokrenuto puno aplikacija, obavezno je da tWM ima višestruke radne površine, što kod fWM nije nužno, ali je korisno (Explorer ni dan danas defaultno ne podržava višestruke radne površine).

Osim ratpoisona postoje i xmonad, awesome, ion (razvoj iona je stao, ali je forkan - razvoj se nastavlja u projektima notion i anion), i3, musca, ... I za Windowse postoje tWM-i, bilo kao zamjena za Explorer ili kao aplikacija. U ovu drugu kategoriju spada bugn, kojeg koristim svakodnevno na poslu kada treba žonglirati između više aplikacija - AutoCAD, Excel, Excalibur RPN kalkulator, folder s podacima - svi prozori vidljivi odjednom, te uz X-Mouse mogućnost Powertoysa koja omogućava da je aktivna ona aplikacija iznad koje je strelica miša, značajno ubrzava rad.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
protjeran

Ovako kaže:

Check Repositories in Synaptic. Universe and Multiverse sources must be enabled.
Or post the contents of /etc/apt/sources.list file here.

Pomoc molim.

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
beno101 kaže...
(...)Universe and Multiverse sources must be enabled.

Pokreni Software Center; u meniju Edit odaberi Software Sources; na prvoj kartici uključi checkboxove pored Community-maintained ... (universe) i Software restricted ... (multiverse); klikni Close i pričekaj da Software Center skine podatke o sadržaju repozitorija.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
protjeran

Checkboxovi su već bili checkani...

A ratpoision instaliran.

Možda da restartam komp?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
beno101 kaže...

Checkboxovi su već bili checkani...

A ratpoision instaliran.

Možda da restartam komp?

Možda... A možda je dovoljan i logout, pa zatim na dnu ekrana odabrati 'session', u ponuđenom izborniku ratpoison i potvrdii odabir. Nego, jesi li proučio dokumentaciju, znaš li što te čeka, kako se prebacivati među prozorima, kako pokretati i zatvarati programe preko tipkovnice, odlogirati se, restartati, ugasiti računalo? Što ćeš raditi jednom kada se nađeš u takvom novom, nepoznatom okruženju? Radi što želiš, samo budi spreman.

Gledam te!
16 godina
neaktivan

Sumnjam da će pomoći - nisu to Windowsi {#}.

Provjeri sadržaj sources.list datoteke - ukoliko su universe i multiverse linije zakomentiranje, makni znak komentara. Detaljnije upute su ovdje.

BTW, ako ideš na ratpoison (ili neki drugi tiling WM), obavezno se upoznaj s tipkovničkim kraticama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.2.2011 19:55 (hrx).
15 godina
protjeran
hrx kaže...

Sumnjam da će pomoći - nisu to Windowsi {#}.

Provjeri sadržaj sources.list datoteke - ukoliko su universe i multiverse linije zakomentiranje, makni znak komentara. Detaljnije upute su ovdje.

BTW, ako ideš na ratpoison (ili neki drugi tiling WM), obavezno se upoznaj s tipkovničkim kraticama.

Da znam.

Miš mi ni zapravo ne treba.

Hvala!

@hrx i velikibrat

neće radit ratpoison nakon reset.

sad cu ovo za navodnike probat.

15 godina
neaktivan

Znam da (je) Ubuntu sprema(o) one kratke klipove sa Foruma ili youtubea u "tmp" folder u File Systemu, ali tamo ih nema više ni pod skriveno(CTRL+H). Valjda neki update je napravio nešto novo. Dali netko zna novu lokaciju spremanja istih? Ili je problem u flashu. Na dva PCa ista fora.     Pozdrav

I pitanje je odgovor
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
TONYA_ kaže...

Znam da (je) Ubuntu sprema(o) one kratke klipove sa Foruma ili youtubea u "tmp" folder u File Systemu, ali tamo ih nema više ni pod skriveno(CTRL+H). Valjda neki update je napravio nešto novo. Dali netko zna novu lokaciju spremanja istih? Ili je problem u flashu. Na dva PCa ista fora.     Pozdrav

Pa /tmp folder je kao što mu ime kaže, privremeni folder. Kad završiš sesiju sve se briše. E sad, jedino ako se tebi u trenutnoj sesiji ne sprema, onda je možda neki problemčić.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
14 godina
neaktivan

koristim suse 11 i kad spojim vanjski hdd javlja mi cannot mount drive, u cemu bi trebao biti problem, hard disk radi....

takodjer ima tko link wine za suse 11

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
TONYA_ kaže...

Pa /tmp folder je kao što mu ime kaže, privremeni folder. Kad završiš sesiju sve se briše. E sad, jedino ako se tebi u trenutnoj sesiji ne sprema, onda je možda neki problemčić.

Kod mene je skinuo,(do jučer) ja sam preimenovao i prebacio, a sada nema  ni u toku skidanja, a ni poslije. Brisalo je kad sam ugasio mozillu ili nešto drugo skidao. Na dva PCa isti problem.

I pitanje je odgovor
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.2.2011 23:55 (TONYA_).
14 godina
neaktivan

moze tko kako objasnit kako wine radi, skinuo sam, i pokusam pokrenuti exe datoteku i dalje ne mogu

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
joannain kaže...

moze tko kako objasnit kako wine radi, skinuo sam, i pokusam pokrenuti exe datoteku i dalje ne mogu

wine doticni_program.exe. Vise o tome kako funkcionira na http://www.winehq.org/, te takodjer man wine. Sretno!

All the best people in life seem to like LINUX. Steve Wozniak
17 godina
neaktivan

londonska burza prešla na linux link

Većinu novca sam prokartao, prokurvao i propio. Ostatak sam potrošio bezveze - George Best

6 0 hvala 0
16 godina
@jonain stavi kvacicu na allow executing as a program... ili tako nesto.
MW2 : N'Dorphin // GRNDWR // HCTDM // HCSD // HCMSHPT
14 godina
neaktivan

i dalje ne kuzim i ne nalazim, skinuo sam wine, imam suse enterprise desktop 11 i kad otvorim bilo koju exe datotetku javlja mi problem da se to ne moze otvoriti

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
terminal, do direktorija gdje je taj exe se "navigiraj" i upisi wine xxxx.exe
15 godina
neaktivan
joannain kaže...

i dalje ne kuzim i ne nalazim, skinuo sam wine, imam suse enterprise desktop 11 i kad otvorim bilo koju exe datotetku javlja mi problem da se to ne moze otvoriti

desni klik na ikonu, pa na properties, pa na tab permissions i checkiraj Allow excuting this file as program i tada na Close i dvoklik ti pokreće instalaciju. 

tako je na ubuntuu, no mislim da je i na suseu isto

42
15 godina
protjeran

Pozdrav!

Koje sve pakete moram instalirati da bi razvijao aplikacije za javu?

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Isprike na duplom postu.

Koji paket moram instalirat da mi se površine mjenjaju kao ona kocka?

Compiz?

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Koje sve pakete moram instalirati da bi razvijao aplikacije za javu?

sun-java6-jdk

ili tako nešta

beno101 kaže...

Koji paket moram instalirat da mi se površine mjenjaju kao ona kocka?

da, compiz

i nakon instalacije moraš podesiti sve u CompizConfig Settings Manageru(možda ga trebaš posebno instalirati)

I am awesome.
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.2.2011 21:43 (dj_beni).
17 godina
neaktivan

{#} Jučer bio na ratpoisonu, a danas već Compiz? Ide to tebi... Da, Compiz.

EDIT: Što se tiče IDE-a za razvoj aplikacija u Javi, imaš NetBeans, Eclipse... Čovječe al ga ti šaltaš po jezicima... Nadam se da si upoznat sa OOP-om, jer Java ti je OO jezik...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.2.2011 21:47 (1domagoj1).

1 1 hvala 0
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

EDIT: Što se tiče IDE-a za razvoj aplikacija u Javi, imaš NetBeans, Eclipse... Čovječe al ga ti šaltaš po jezicima... Nadam se da si upoznat sa OOP-om, jer Java ti je OO jezik...

Hvala na pohvali! (nadam se da je to bila pohvala)

Ne inače ostajem kod C++a ali želim vidjeti kako izgleda java.

I još nešto:

mogu li imat na svakoj radnoj površini drugačiji wallpaper?

hvala!

17 godina
neaktivan
beno101 kaže...

I još nešto:

hvala!

Onda kreni radit OOP, ako već nisi u C++-u. Klase, objekti, sučelja... ako nisi upoznat s tim pojmovima brže bolje se upoznaj.

Nemam pojma, mislim da možeš imati, potraži negdje u postavkama, kaj ti ja znam, malo se igraj...

16 godina
neaktivan
beno101 kaže...
1domagoj1 kaže...

I još nešto:

hvala!

Eh, to sam pokušavao natjerat da radi kako spada jaaako dugo, ali nisam uspio. Postoji način kojeg sam zaboravio(guglaj), ali problem je sto da natjeraš to da radi moraš killnut nautilus, što znači da na desktopu nećeš vidjet nijednu ikonicu :)

I am awesome.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice