Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.519.126
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori

to se i meni dogadajlo no izbacilo bi mi upozorenje kao cannot mount volume, sve dok ga jucer nisam ponovo prikljucio i radi bez problema

inace evo opet problema, nasao sam taj repozitorij, itd itd. no sad ne znam sto mi treba za gledati mpeg i avi fajlove, kaze da mi fali mpeg 4 decoder no na njemu nema nista, neki su preporucili ove stavke za instalaciju

• libxine1-codecs
  • w32codec-all
  • k3b-codecs
  • ffmpeg
  • lame

i nasao sam ih sve i instalirao no i dalje imam problema i javlja se isto upozorenje, dakle sto treba instalirat sa packman repozitorija za gledati filmove, totem kaze da trebam instalirati divx mpeg 4 version 5 decodere, gdje da to nadjem

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.2.2011 20:48 (joannain).
16 godina
neaktivan
hrvatskafarkasevec kaže...
Escudo kaže...

hebe me youtube, firefox zadnja verzija i kubuntu 10.10

progres bar se ne mice, treba mu minut da video pocne i onda cujem samo zvuk video stoji na prvoji slicici

tko te uopce tjerao na kubutnu 

meni je tak KDE prelos ne sviđa mi se uopce 

Koju bi onda distribuciju preporucio za linux pocetnika?

Jos na kraju ispada da najbolje baratam sa backtrack..

16 godina
protjeran
Escudo kaže...
hrvatskafarkasevec kaže...
Escudo kaže...

hebe me youtube, firefox zadnja verzija i kubuntu 10.10

progres bar se ne mice, treba mu minut da video pocne i onda cujem samo zvuk video stoji na prvoji slicici

tko te uopce tjerao na kubutnu 

meni je tak KDE prelos ne sviđa mi se uopce 

Koju bi onda distribuciju preporucio za linux pocetnika?

Jos na kraju ispada da najbolje baratam sa backtrack..

linux mint definitivno 

animehr.com
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

koja je razlika u velicini instalacije linuxa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Escudo kaže...

Misliš na veličinu koju zauzima na hdd?

Sve zavisi koji linux instaliraš, ubuntu zauzima manje od 2gb, ali ako instaliraš arch onda ti je to i manje od 1gb {#}

http://www.demonoid.me/users/franjo15
16 godina
neaktivan

mislim na ono kad me pita za velicinu instalacije prilikom instalacije

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Escudo kaže...

-problem je na npr ubuntu downloadu pročitati opis-sadržaj? Važno, Desktop=LiveCD vs. Alternate, included, features, what's new

Kako odlučuješ za sve ostalo, film, čips, auto... kako odrediš koju boju automobila želiši recimo sa ili bez ABSa?

OK, razlika je u paketima koji su uključeni, koje nije potrebno naknadno skidati nego se nalaze na mediju. Za sve ostalo imaš repo/apt-get...

To je jedan od primjera gdje nije nužo veće=bolje. Tu je veće samo veće. Pošto svakodnevno izlaze nove verzije, koji smisao je imati hrpu sadržaja na DVDu ako ga netrebaš i ako imaš brzi flat-ADSL... pa za mjesec skineš novu verziju ako je potrebno.

Drugi primjer, za ubuntu, normalono je installCD-live probrani paketi da stane na medij dok na DVDu može biti više toga..

kao i mogućnost da je recimo 3buntu, na DVD mediju spojene 3-verzije live CDa... pa ukoliko želiš, napraviš recimo DVD s 6-7 različitih CDa, all-in-one.

Escudo kaže...

mislim na ono kad me pita za velicinu instalacije prilikom instalacije

.. to ovisi o veličini HDDa, planiranim aplikacijama, potrebama... za OS od 10-20GB pa naviše. Može proći i s par GB (ali tad moraš znati precizno što želiš.. ili Gento)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.2.2011 23:40 (ihush).
15 godina
protjeran
Franjo15 kaže...

ne radi mi mikrofon, niti kamera na ubuntu 10.10. na laptopu

Provjeri u postavkama zvuka jeli ti mutirani mikrofon (mute, ne znači da je mutirao, već da je stišano).

Meni je iz nekog razloga mikrofon bio mutiran (gore sam naveo).

Socijalizam, nacionalizam i antiimeperijalizam. To nam treba.
16 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Provjeri u postavkama zvuka jeli ti mutirani mikrofon (mute, ne znači da je mutirao, već da je stišano).

JBT i meni je bio mute, ali opet ne radi.I koji god konektor izaberem ne daje zvuk. :S

14 godina
Franjo15 kaže...
beno101 kaže...

JBT i meni je bio mute, ali opet ne radi.I koji god konektor izaberem ne daje zvuk. :S

probaj iz teminala alsamixer. Pogledaj što je sve mutano i poigraj se malo.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
16 godina
neaktivan

Što je najgore sve je ok, dobro "podebljano", ali nema glasa života od njega. Naravno mikrofon je integriran, i na win radi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

rijesio sam i problem sa codecima, :)

pa imam i dalje problem, koji program koristite za gledati filmove, vlc mi ne radi i koristim totem koji mi se jedini svidja od ovih(banshee, nesto sa k, real player) i kako namjetite subtitlove u totemu ili u programu koji koristte??

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
joannain kaže...

rijesio sam i problem sa codecima, :)

pa imam i dalje problem, koji program koristite za gledati filmove, vlc mi ne radi i koristim totem koji mi se jedini svidja od ovih(banshee, nesto sa k, real player) i kako namjetite subtitlove u totemu ili u programu koji koristte??

U VLCu samo drag'n'dropaš

I am awesome.
14 godina
neaktivan

rekoh vlc mi ne radi, nekakav problem, pojma nemam.

zna tko postupak u totemu??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Pozdrav!

Ako do sad neznate koji imam linux niste bili registrirani na ovome forumu prije nekog vremena.

Htio bih da mi radi samo torrent a da sve ostalo bude isključeno.

Tako da trošim što je manje moguće e. energije.

Moguće je to?

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
beno101 kaže...

Pozdrav!

Ako do sad neznate koji imam linux niste bili registrirani na ovome forumu prije nekog vremena.

Htio bih da mi radi samo torrent a da sve ostalo bude isključeno.

Tako da trošim što je manje moguće e. energije.

Moguće je to?

Hvala!

Pa nema veze koliko ti programa radi, matična uvijek vuće jednako struje. Ne može ako ugasiš sve osim torrenta vući napon od 100V.

To je konstantno 220V, i troši kw koliko je potrebno tvojoj ploči, ne ovisno o tome što ti pc izvodi.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
17 godina
neaktivan
joannain kaže...

rekoh vlc mi ne radi, nekakav problem, pojma nemam.

zna tko postupak u totemu??

Pa nije to tak teško, malo proviriš po izbornicima?

View > Subtitles

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
neaktivan
Shody_1994 kaže...

Pa nema veze koliko ti programa radi, matična uvijek vuće jednako struje. Ne može ako ugasiš sve osim torrenta vući napon od 100V.

To je konstantno 220V, i troši kw koliko je potrebno tvojoj ploči, ne ovisno o tome što ti pc izvodi.

Moguce je, u stand by modu graficka kartica trosi minimum struje, monitor se gasi, hard diskovi na kojima se nista ne dogada se takoder gase. A sto se procesora tice, on vuce onoliko struje koliko je opterecen, tj ako nije pod punim opterecenjem neki dijelovi se gase da se stedi struja (i smanji temperatura). Nije power saving bez vraga uveden. Problem je samo sto beno ne moze jos puno po tom pitanju uciniti. Kad mu samo torrent klijent radi zauzece procesorskog vremena je vjerojatno nekih 1-2%, sto je mizerno i nikakva se daljnja ustedenja tu ne mogu postici, (osim mozda downclockanja procesora?)

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.2.2011 15:17 (rustweaver).
15 godina
protjeran

Downclock?

To je jedan kolega napravio da bi mu baterija držala nekih 4 sati.

Ali sad je pitanje: kako?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Isto kao i overclock :)

samo prema dolje...

Također u win7 to mozes (a mislim i u linuxu lagano) stavis na power saver i uvijek drzi na najmanjem multipleru na laptopu (moj je 4.5, najveći 12)... i grafička je onda na minimalcu... tada mi baterija traje skoro pa 2x duze...
14 godina
neaktivan

nisam tolki njub, provjeravam po izbornicima po subtitles ali nista pise da je prazno, onda sam nasao da titl mora imat isti naziv kao avi datoteka samo razlicitom ekstenzijom kao sub asc itd. no i onda nista od tog.

17 godina
neaktivan
joannain kaže...

nisam tolki njub, provjeravam po izbornicima po subtitles ali nista pise da je prazno, onda sam nasao da titl mora imat isti naziv kao avi datoteka samo razlicitom ekstenzijom kao sub asc itd. no i onda nista od tog.

Hm, da, totem ima malo problema sa subtitleovima, to je istina. Ja koristim VLC, jer evidentno, najbolji je i kaj se Windowsa tiče i kaj se Linuxa tiče, stvarno ne znam bolji video player. Da probaš Miro možda?

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
14 godina
neaktivan

problem do problema

instalirao sam taj vlc, i sad ga nikako ne mogu pokrenuti, pokusavam ga dvo klikom otvoriti no ne reagira ?????

17 godina
neaktivan
joannain kaže...

problem do problema

instalirao sam taj vlc, i sad ga nikako ne mogu pokrenuti, pokusavam ga dvo klikom otvoriti no ne reagira ?????

Ok, nisam duže vrijeme bio u temi ovoj aktivan pa krajnje je vrijeme da počnemo XD, ajmo onda ovak. Otvori terminal i upiši vlc pa Enter. Kaj kaže?

14 godina
neaktivan

nemrem ni kozolu otvorit, jel moze gnome terminal???

inace evo ga iz gnome terminala

josip@Josip:~> vlc
VLC media player 1.1.2 The Luggage (revision exported)
Blocked: call to unsetenv("DBUS_ACTIVATION_ADDRESS")
Blocked: call to unsetenv("DBUS_ACTIVATION_BUS_TYPE")
Warning: call to signal(13, 0x1)
[0x80503f4] main libvlc: Pokretanje VLC-a s polaznim sučeljem. Koristite 'cvlc' za uporabu VLC-a bez sučelja.
[0x80dd354] skins2 interface error: no suitable dialogs provider found (hint: compile the qt4 plugin, and make sure it is loaded properly)
[0x80dd354] skins2 interface error: cannot instanciate qt4 dialogs provider
[0x80503f4] main libvlc error: interface "default" initialization failed

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jedno pitanje, na laptopu imam Windows 7 i Linux Mint 10 na jednoj particiji. Više mi ne treba windows 7 pa bih ih maknuo sa te particije. To mi nije problem nego kako da slobodni prostor koji ostane kad maknem sedmicu dodam Mintu, tj. da povećam root i home particiju.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
joannain kaže...

nemrem ni kozolu otvorit, jel moze gnome terminal???

inace evo ga iz gnome terminala

josip@Josip:~> vlc
VLC media player 1.1.2 The Luggage (revision exported)
Blocked: call to unsetenv("DBUS_ACTIVATION_ADDRESS")
Blocked: call to unsetenv("DBUS_ACTIVATION_BUS_TYPE")
Warning: call to signal(13, 0x1)
[0x80503f4] main libvlc: Pokretanje VLC-a s polaznim sučeljem. Koristite 'cvlc' za uporabu VLC-a bez sučelja.
[0x80dd354] skins2 interface error: no suitable dialogs provider found (hint: compile the qt4 plugin, and make sure it is loaded properly)
[0x80dd354] skins2 interface error: cannot instanciate qt4 dialogs provider
[0x80503f4] main libvlc error: interface "default" initialization failed

Koju imaš grafičku karticu?

davorsite kaže...

Jedno pitanje, na laptopu imam Windows 7 i Linux Mint 10 na jednoj particiji. Više mi ne treba windows 7 pa bih ih maknuo sa te particije. To mi nije problem nego kako da slobodni prostor koji ostane kad maknem sedmicu dodam Mintu, tj. da povećam root i home particiju.

Eh, to će biti malo veći problem. Može se, ali ipak, preporuka je, da napraviš backup i onda ponovno preformatiraš sa novom veličinom, shrinkanje ili povećavanje postojeće particije je onak, nesigurno, riskantno, "tricky", nazovi to kak hoćeš.

16 godina
neaktivan
davorsite kaže...

Sa win7 instalacijskim dvd-om obrisi particiju di je windows (kad te pita di zelis instalirat win imas opciju brisanja i pravljenja particija) i taj prostor ce ti se dodat na neku drugu (random?) particiju.

I uvijek pravi backup prije igranja sa particijama.

PS

Jel ima Kubunutu neku opciju export settings kao sto je windows easy transfer?

15 godina
odjavljen
Zvuk krči, preskače i ima rupe

Evo Sad na ubuntu 10.10 zvuk mi užasno zvuči. Na 2 kanala je zvuk samo krčao i imao rupe ali sad kad sam stavio 5.1 kod preslušavanja bilo čega mi zvuk preskače s jedno na dreugi kanal, pa je malo na svima, pa ga nema itd...

A na test-speakers se sve lijepo čuje.

Help!

P.S. Imam onboard zvučnu, konfa pod moj pc.

Pinky je zakon... ⇓ tu klikni :) I ♥ π

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Mint 10 -Wireless ?

Pozdrav svima ! Eto, išao i ja pod stare dane probati Linux. Koristim Mac i Win 7 te mi se učinilo primjerenim da probam i s Linuxom kao otvorenim OS-om. Kako s informatikom i programiranjem nisam na TI, molio bih za razumijevanje a vjerovatno i srpljenje za moje upite. Kako sam instalirao Mint 10 na netbook Aspire One D250 poslije Windowsa 7 htio bih se njime služiti i mobilno. Naime putujem trajektom po cca 2 sata u jednom pravcu a nisam mogao naći upute ili ih nisam razumio za bežičnu vezu. Nisam se mogao bežično spojiti na router niti na Vip stik. Konfigurirao sam i jednu i drugu vezu ali se ne spaja. Stik još i prepozna, dok Thomsona 782i neće. 

Molio bih nekog za step by step uputu na PP ili ako treba na mail. Nažalost sa guglanjem se nisam puno pomogao. Vodafone support ima neku uputu, ali terminal ne prihvaća . Bio bih zahvalan i lijepi pozdrav. 

Kako mi je krenulo, bit ću tu češće.{#} 

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice