Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.509.386
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
RE: Linux - pitanja i odgovori
1domagoj1 kaže...

Tako je, riječ je o Conky-u.

http://conky.sourceforge.net/

http://www.bug.hr/forum/topic/linux/tutorial-conky-ubuntuu/1662.aspx

Na prvom ga linku možeš skinuti, ovaj drugi je tutorial o Conky-u koji se nalazi tu na BOL-u. Nešto mi ne radi, ne mogu linkat, pa sam samo kopiral linkove.

e, hvala, to je to :)

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Toni93 kaže...
Neznam o linux-u nista pa me zanima jedna informacija

Jel moze linux pogonit c++,pascal i druge programe vezane za srednjoskolsko obrazovanje?

C je jezik koji je primarno i u prvom redu napravljen za Unix operacijski sustav. Pošto i Linux spada u tu obitelj (*nix sustav) logično je da i Linux ima nativnu podršku za taj jezik. Kako je C bio inspiracija za C++, logično da i C++ radi na Linuxu. Da skratim priču. Odgovor na tvoje pitanje je, da.

evo ti par dobrih c++ 

codeblocks 

netbeans

eclipse

anuta

ima i drugih

Moraš znati da koristeči c++ na linuxu je malo drugačije nego na windowsu, zato jer trebaš poznavati sustav. Nije ništa strašno tj naučiš se, posebno moraš paziti kod biblioteka neke se ne zovu isto kao i na linuxu. 

A za pascal, nisam se s time bavio pa neznam. 

početnici ili napredni posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com i naučit čete više o linuxu
17 godina
neaktivan
linuxuser kaže...
1domagoj1 kaže...
Toni93 kaže...
...

Moraš znati da koristeči c++ na linuxu je malo drugačije nego na windowsu, zato jer trebaš poznavati sustav. Nije ništa strašno tj naučiš se, posebno moraš paziti kod biblioteka neke se ne zovu isto kao i na linuxu. 

A za pascal, nisam se s time bavio pa neznam. 

Nije istina. C++ Standard Library jednak je svuda. Zato i je standard. Pretpostavljam da mu više od toga niti ne treba jer onda bi vjerojatno i postavio drugačije pitanje, tj. pitao bi točno ono što njemu treba, dal to postoji na Linuxu.

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
16 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Imam pitanje...

Od gornjeg panela sam napravio neku vrstu doka...i sad je stavljeno autohide, ali cesto mi se zna desiti da slucajno predjem misem preko panela i otvorim nepotreban program...zanima me da li ima nacin da se panel ponasa kao dock a da ne ukljucujem autohide...znaci kad ja otvorim prozor preko cijelog ekrana da prozor prekrije panel a da se panel ne sakriva sa ivice ekrana...kao kod screenleta opcija keep below.

Ovako to sad izgleda Ovako to sad izgleda
He who dares, wins
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.10.2010 8:25 (malina22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
malina22 kaže...

Imam pitanje...

Od gornjeg panela sam napravio neku vrstu doka...i sad je stavljeno autohide, ali cesto mi se zna desiti da slucajno predjem misem preko panela i otvorim nepotreban program...zanima me da li ima nacin da se panel ponasa kao dock a da ne ukljucujem autohide...znaci kad ja otvorim prozor preko cijelog ekrana da prozor prekrije panel a da se panel ne sakriva sa ivice ekrana...kao kod screenleta opcija keep below.

Koji koristiš dock, AWN, Cairo ili neki drugi ? 

početnici ili napredni posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com i naučit čete više o linuxu
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Nije istina. C++ Standard Library jednak je svuda. Zato i je standard. Pretpostavljam da mu više od toga niti ne treba jer onda bi vjerojatno i postavio drugačije pitanje, tj. pitao bi točno ono što njemu treba, dal to postoji na Linuxu.

Istina standardni librayevi su isti, al neke knjige za početnike recimo ne koriste samo standardne nego i one koji rade samo na windowsu i onda se čovik pita zašto baca grešku kad isti kod hočes iskompajlirati. 

16 godina
neaktivan

Ne svidjaju mi se te djidja midje od dokova...nisam ih volio na vinsima ne volim ni ovde...

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jel iko od vas uspio namjestiti conky i audacious...da radi i ako jeste molio bih ga da mi posta dio conkyrc koji se odnosi na to i objasni kako je to uspio.

He who dares, wins
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Imam problema sa zvukom na Ubuntu-u. Kad upalim muziku u rhythmboxu ili gledam video na youtube-u čujem zvuk na samo jednom kanalu. Problem riješim mijenjanjem postavki zvuka , ali frka je u tome što svako otvaranje novog videa opet nosi isti problem -jedan kanal se ne čuje. Probao sam sa par različitih modela slušalica i opet se isto događa. Ima li kakvo elegantno rješenje za ovaj problem? Slušalice se spajaju na računalo 3.5 mm konektorom -usb model čini mi se radi normalno.

ovdje moram prebaciti na neku drugu opciju pa vratiti na 5.1 da se zvuk čuje na oba kanala ovdje moram prebaciti na neku drugu opciju pa vratiti na 5.1 da se zvuk čuje na oba kanala
'I love the smell of daisies in the morning!'
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.10.2010 17:52 (Gaus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Evo ja updateo svoj lap s 9,10 na 10.4.1. Na 9.10 je sve radilo savršeno, osim wlana, ali pise da su u 10.4. podržani pa ono ajde da probam i ja stisnem u update menageru update. I sad se 2 sata updata. ONda me tražilo reset pa ja sa za zadovljstvom kliknem OK i onda dok se bootao dođe do desktopa ali bez panela i onda miš radi oko 5 sek i onda se zmrzne? Rješenje bilokakvo?

Pinky je zakon... I ♥ π

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Iskreno nemam pojma, samo me zanima sa kakve verzije si prešao i na kakvu, brojevi mogu značiti samo jel stara ili nova verzija. Ja imam Desktop Edition 10.10 (32bit) i nemam nikakvih problema.

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
davorsite kaže...

Iskreno nemam pojma, samo me zanima sa kakve verzije si prešao i na kakvu, brojevi mogu značiti samo jel stara ili nova verzija. Ja imam Desktop Edition 10.10 (32bit) i nemam nikakvih problema.

prešao sam s 9.10 (Karmic Koala) na 10.4.1 (Lucid lynx) tj. onu verziju koja mi se ponudila u update manegeru...

Pinky je zakon... I ♥ π
17 godina
neaktivan

Zanimljivo i čudno. Meni je Lucid radio isto bez grešaka. Jedino sam imao par manjih problema na verziji 9.10. Laptop mi je Acerov Travelmate 5320 od 1,8 Ghz a komp AMD X2 4200, 2 GB Rama, NVidia 9800 GT. Trenutno na oba računala koristim novi Ubuntu 10.10. Na laptopu mi sve radi savršeno dok na kompu za NVidiu nađe neke drukčije drivere pa mi ne dozvoli da koristim sve efekte iz Compiza ali ostalo je sve ok.

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.10.2010 17:34 (davorsite).

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Moze mi netko onda odgovoriti na pitanje...davor ti baš nisi nešto od koristi...

Pinky je zakon... I ♥ π

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

Moze mi netko onda odgovoriti na pitanje...davor ti baš nisi nešto od koristi...

Kad smo već kod updejtanja, korisnici koji su to radili više su se žalili na probleme od onih koji su klasično instalirali. Preporučio bih da ne updejtaš nego da klasično instaliraš, montiraš 10.04 na usb stick i instaliraš instalacija traje ispod 5 do 10minuta. 

panel pokrećes tako da stisnes ALT+F2 i upišes gnome-panel , a za zamrzavanje  ti nemam rješenje nego friška instalacija pretpostavljam da su ti se neke postavke i paketi izmiješali pa rađe iznova instaliraj na klasičan način. 

15 godina
odjavljen
linuxuser kaže...
bobica257 kaže...

Kad smo već kod updejtanja, korisnici koji su to radili više su se žalili na probleme od onih koji su klasično instalirali. Preporučio bih da ne updejtaš nego da klasično instaliraš, montiraš 10.04 na usb stick i instaliraš instalacija traje ispod 5 do 10minuta. 

panel pokrećes tako da stisnes ALT+F2 i upišes gnome-panel , a za zamrzavanje  ti nemam rješenje nego friška instalacija pretpostavljam da su ti se neke postavke i paketi izmiješali pa rađe iznova instaliraj na klasičan način. 

Pa i mislio sam ali u bespućima linuxa se moze naci puno načina kako do necega doci pa sam mislio da imam neko rješenje dobro onda nova instalacije je...

10 Stavi skroz novi 10.10
1 Drži se ti 9.10
6 Instaliraj 10.4
2 Instaliraj neki drugu distru
2 stavi gore windowse
Pinky je zakon... I ♥ π
16 godina
neaktivan
bobica257 kaže...
linuxuser kaže...
bobica257 kaže...

Pa i mislio sam ali u bespućima linuxa se moze naci puno načina kako do necega doci pa sam mislio da imam neko rješenje dobro onda nova instalacije je...

Ako budeš stavljao 10.10 netrebaš stalno stavljati updateove, ako radi onda ne updateovaj, evo ja imam 10.10 i nemam uopče problema, problem nastaje kada skineš neki update koji nije dovolno testiran i onda skršis neke stvari.  Zato pričekaj bar 2 mj pa onda to tek napravi ipak je to novi OS treba nadogradnje testirati. 

Ja bi birao između 10.10 ili 10.04 zato jer je LTS, a sve ostalo bi izbacio. Karmic koala neče dugo imati podršku tj negdje sredinom 2011 gubi podršku. 

17 godina
neaktivan

koja grafička? ako si imao ati i vlasničke drivere onda može bit da je do toga, jer stari catalysti ne podržavaju novije x.org servere. 

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Danas ću staviti 10.4 ALI trebam patchati kernel s ovim patcheima patcati kernel http://www.codon.org.uk/~mjg59/gobi_loader/kernel_patches/ Ali kako ? nikad to nisam radio moze neku mali tutorijal

Pinky je zakon... I ♥ π

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jel se može instalirati  dmg app na linux mint , ako da koliko je izvedba same aplikacije lošija i kako instalirati ?

Puno hvala.

Edit:

Malo sam fulao sve :).

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them .
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.11.2010 13:00 (WItcher).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

Danas ću staviti 10.4 ALI trebam patchati kernel s ovim patcheima patcati kernel http://www.codon.org.uk/~mjg59/gobi_loader/kernel_patches/ Ali kako ? nikad to nisam radio moze neku mali tutorijal

nadogradi na 10.04.1 ne vidim razlog zašto bi to patchao manualno , a ne redovno preko kanala distribucije.

STEVO:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
15 godina
odjavljen
hrvooje kaže...
bobica257 kaže...

nadogradi na 10.04.1 ne vidim razlog zašto bi to patchao manualno , a ne redovno preko kanala distribucije.

NE kuzim te bas to su patche koje moram staviti da mi proradi Quallcomm Gobi 2000 kartica za WWAN...A neznam kako da to napravim....Pomoc pliz...

Pinky je zakon... I ♥ π
17 godina
neaktivan
bobica257 kaže...
hrvooje kaže...
bobica257 kaže...

NE kuzim te bas to su patche koje moram staviti da mi proradi Quallcomm Gobi 2000 kartica za WWAN...A neznam kako da to napravim....Pomoc pliz...

redovno updateat znači preko ubuntua potražiti update i to napraviti sa dva klika mišem. ne znam ni ja kako to napraviti ručno, vjerovatno uz patch ide i neka dokumentacija, neki howto ...ja bih ti preporučio da probaš live 10.10 da vidiš hoće ti radit, dakle ubaciš cd i bootaš komp s cd-a. ne moraš ništa instalirat i neće ti ništa biti mijenjano na disku, samo proba. ako radi to je to, taj je patch uvršen u noviji kernel.

15 godina
odjavljen

Evo ljudi nakon nekoliko neuspjelih pokušaja instalacije lucida (uvijek stane na 93%) Stavio sam 10.10 Wlan radi iz prve, cak radi i BT kojeg nisma ni zao da imam {#}. Sad da jos složim WWAN ne mičem se s 10.10. 10.10 ROCKS.

{#}

Pinky je zakon... I ♥ π

5 0 hvala 0
15 godina
protjeran

u win možemo napraviti jednu sistemsku particiju i drugu particiju za podatke i mijenjati operativni koliko hoćemo i podaci će ostati netaknuti. do sad nisam ozbiljnije koristio linux, već samo za isprobavanje, pa nisam držao nikakve podatke na nix particijama. kad bi htio napraviti particiju za podatke na linuxu za podatke, tada bi to bila /home. dakle, trebao bih napraviti root i /home particiju, a kod reinstaliranja označiti root particiju kao root i odabrati formatiranje, a home kao home i ne formatirati? jedino me muči što nisu sve postavke sustava na home particiji?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Samo kao mountpoint za tu particiju stavi /home i stavi da se ne formatira. Koliko ja znam gotovo ništa od postavki sustava nije u /home, taj folder je zapravo, u distrama gdje se korisnik ne radi automatski, već u početku ide sve preko roota, potpuno prazan jer je sve u /usr i /var ako se ne varam. Nek me netko ispravi ako sam u krivu.

:D
17 godina
neaktivan

nisu sve u home particiji iako dosta programa stavlja user postavke pod home i to kao skrivene datoteke (imaju točku ispred, u nautilusu ih možeš vidjet kad stisneš ctrl+h) . da bi napravio kakvi-takvi restore abrem instaliranih programa imaš upute ovdje, a ima i  ubuntu tweak koji neke radnje grupira na jedno mjesto. a postoji i program aptoncd koji sve pakete koje imaš instalirane sprema npr. na cd pa ih izvučeš natrag na recimo novoj verziji distre. zgodno ako se eli clean install a nema se downloada aptoncd

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.11.2010 8:15 (hrvooje).

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

mint ili ubuntu? i zasto?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
CRT kaže...

Probaj oba preko Live CDa pa odluči.

I am awesome.
17 godina
neaktivan
CRT kaže...

To je tako subjektivno. Skini oba pa probaj s Live CD-a, niš te ne košta osim bandwidtha ako nemaš flat.

Cake or Death?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice