Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.483.638
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Moj način mi se čini sigurnijim pa me zanima odgovor na moje pitanje:

Znači samo particiju na koju želim instalirati ubuntu tamo na "specify partitions manually" postavim na ext4 i / jednu particiju postavim na  swap i ubuntu će se instalirati na tu particiju na kojoj je postavljen ext4?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kod instalacije ubuntu odaberem  "specify partitions manually" i particiju koju postavim na ext4 na tu će se instalirati ubuntu ili ne?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Linux - pitanja i odgovori
corei7 kaže...

Kod instalacije ubuntu odaberem  "specify partitions manually" i particiju koju postavim na ext4 na tu će se instalirati ubuntu ili ne?

imas na youtube snimke kako instalirati ubuntu 10.04 samo upiši u tražilicu How to install ubuntu 10.04 :)  instalacija nije teska kako se doima, moraš se naučiti snalaziti :) 

Ubuntu 10,04 (Lucid Lynx) , ako želite naučiti o linuxu posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com
17 godina
neaktivan
corei7 kaže...

Moj način mi se čini sigurnijim pa me zanima odgovor na moje pitanje:

Znači samo particiju na koju želim instalirati ubuntu tamo na "specify partitions manually" postavim na ext4 i / jednu particiju postavim na  swap i ubuntu će se instalirati na tu particiju na kojoj je postavljen ext4?

neće se instalirat na particiju koja je u ext4, nego će se instalirat na particiju kojoj pridodaš / znak ( kaže se na particiju koju mountaš na / znak). a može biti ext4, a može biti i ext3 ili ext2 ili čak raiserfs ili ....

* a da ti bude lakše kasnije pri korištenju možeš montirati (mount point) i win particije u ubuntu npr:

ntfs particiju gdje ti je win za mount point staviš /media/windows (jednostavno to napišeš i ubuntu će napraviti taj folder i u njega montirati tu particiju). nemoj označit kvačicu za formatiranje, za filesistem ostavi ntfs

ntfs particiju gdje su ti podaci recimo montiraš na /media/storage , također nemoj stavljati kvačicu za formatiranje, za filesistem ostavi ntfs

*a sve ovo mountranje možeš obaviti i kasnije. a ubuntu to čak radi i automatski kad klikneš na particiju u nautilus file manageru

JA:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.7.2010 14:31 (hrvooje).
15 godina
neaktivan

Ovako; na svjeze instaliranom Ubuntu-u 10.04 napravio sam ovo: http://news.softpedia.com/news/Ubuntu-10-04-Desktop-Customization-Guide-146134.shtml, sve je bilo super i izgledalo je prilicno lijepo. Kada sam drugi put isao raditi taj isti postupak pokusao sam Step 2 zamijeniti neredbom koju sam potrazio na internetu koja bi trebala odmah maknuti sve panele (trenutno je nisam opet ponovo "u stanju" naci) . Nakon sto sam to napravio i restartao, pc dode do login screena i nakon sto upisem username i password ponovo me vrati na log in screen. Pokusao sam vratiti sve postavke na defaultne ili resetirati panele naredbama koje sam pronasao na netu ali bezuspjesno. MOLIM POMOC!!!

Vidi Veni Vici
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.7.2010 21:49 (dado993).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Kad ti se starta računalo odaberi recovery mode (grub menu) umjesto normalnog dizanja sustava. Nakon što on provjeri sve dignut će ti se izbornik sa raznim opcijama. Odaberi drop to shell with networking. Sad provijeri dal možeš biti root. Ako možeš onda makni awn da dobiješ normalni gnome - sudo aptitude remove avant-window-navigator. To bi trebalo biti ok.
void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

kada palim pc ne pokaze se screen na kojem to mogu izabrati (znam na sta mislis jer sam na prosloj verzije 9.10 imao tu mogucnost), tj. kada ga upalim pojavi se slika od biosa, zatim u desnom kutu blinka "minus" te se pokaze screen na kojem ucitava sustac te nakon toga dode do log in screena.

Ps. sada cu probati doc do recovery moda drzeci shift prilikom bootanja.

Vidi Veni Vici
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.7.2010 22:28 (dado993).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Drži esc nakon što upališ računalo. Onda će ti se pojaviti izbornik.
void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Nece probo sam to i prije shifta i sad opet i nece! Imas li jos koju ideju?

Vidi Veni Vici
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
dado993 kaže...

Nece probo sam to i prije shifta i sad opet i nece! Imas li jos koju ideju?

Imaš cd od Ubuntu-a? Ako da, digni ga u live mode-u, idi u /boot/grub, i promijeni grub.cfg tako da ti traje grub menu 10 sekundi (naći ćeš negdje liniju za to). Onda napravi ono kako sam ti rekao.

15 godina
neaktivan

Imam live cd ali na usb-u, s njega ovo pisem. Probao sam ali ne moze datoteka je u read-only modu i ne moze se promjeniti.

Vidi Veni Vici
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
dado993 kaže...

Imam live cd ali na usb-u, s njega ovo pisem. Probao sam ali ne moze datoteka je u read-only modu i ne moze se promjeniti.

Nemoguće je da grub.cfg (na disku) ne možeš promijeniti.

15 godina
neaktivan

Moguce je, niti jedan file ne mogu uredivati na hard disku kada sustav podignem s live cd-a, btw. nekako sam pokrenuo recovery mode pomocu shifta i napravio sam ono sto si nekoliko postova prije napisao, ali opet se ne mogu logirat, tj. uvjek me vraca na logon screen.

Vidi Veni Vici
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Idi u shell i provijeri si ovaj file sa nano-om:

/etc/gdm/custom.conf

u njemu su ti postavke za GDM.
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Puno ti hvala na pomoci ali vrijeme koje sam potrosio na rjesavanje tog problema jednostavno predugo traje, ujtro cu instalirat nanovo ubuntu jer mi se sad spava (radim od 6). Jos jednom puno hvala i laku noc!

Vidi Veni Vici
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ako ne možeš editirat niti jedan file s diska preko live cd-a onda vjerovatno moraš taj file otvorit kao admin. npr sudo gedit /boot/grub

mislim da ti ne treba password za sudo u live cd-u, samo poslije komande lupiš enter. budi siguran da uređuješ file na hard disku, a ne na cd-u na koji ne možeš imati mogućnost pisanja

JA:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.7.2010 7:39 (hrvooje).

0 0 hvala 0
15 godina

Može li se promijeniti izgled GNOME sučelja da izgleda kao na Mintu. Koristim Ubuntu i preferiram raspored panela kao na slici. Želio bi da umjesto menija Applications, Places i System imam jedno dugme koje će otvarati sve opcije. Može li se to uraditi a da ne moram ništa kompajlirati? Postoji li mogućnost da uzmem GNOME od neke druge distribucije?

Ubuntu GNOME desktop Ubuntu GNOME desktop

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
uss kaže...

Može li se promijeniti izgled GNOME sučelja da izgleda kao na Mintu. Koristim Ubuntu i preferiram raspored panela kao na slici. Želio bi da umjesto menija Applications, Places i System imam jedno dugme koje će otvarati sve opcije. Može li se to uraditi a da ne moram ništa kompajlirati? Postoji li mogućnost da uzmem GNOME od neke druge distribucije?

Desni klik na panel - >add to panel -> Main menu

I makni menu bar sa panela desni klik -> remove from panel

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_strin
15 godina

Uh kako je jednostavno. Hvala. Ovo je ono što sam tražio.

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Bok ljudi!

Ovako dobio UltraPortabilnog Thinkpada x100e. On u sebi ima ugrađen qualcomm Gobi 2000 čipset(LOvi UMTS, HSDPA, EDGE, I GPS-a). Thinkpad je dosel s Win XP i ThinkVantage applikacijom za GPS i WWAN. Ali sad sam presel na Ubuntu 10.4 i sad bi ja to htio složiti...MOze mi netko objasniti kako složiti GPS i WWAN na Ubuntu s Gobiom...

Hvala

Pinky je zakon... I ♥ π

0 0 hvala 0
16 godina

evo i ja imam jedan problem, imam neko staro računalo, jako staro, i na njemu sam vec prije imao Mint, ali mi je bilo jako sporo, pa sam mislio staviti ili Puppy, ili DSL, ili Knoppix, e sada kada sam htio instalirati Puppy, fino krene bootat, i onda ovo pise: ''performing a ''switch_root'' to the layered filesystem...kernel panic 'not syncing' : Attempt to kill init

A DSL mogu bootati, ali ga nemogu instalirati na hard, isto neka greska, nisam sada zapisao koja.

I sada ja hocu instalirati Mint, on mi je najpoznatiji, i vec sam ga vise puta instaliravao, i prilikom bootanja mi napise ovo:

(process:248) Glib - warning** get pwuid-r(): failed due to uknown user id (0)

Knoppix isto prikauje neku gresku, zna li netko u cemu je problem? Da barem mogu Mint ili Ubuntu instalirati, ne bih se bunio, ali eto ne ide

Inter pedes virginum gaudium est iuvenum
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.7.2010 22:29 (mind_challenge).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mind_challenge kaže...

evo i ja imam jedan problem, imam neko staro računalo, jako staro, i na njemu sam vec prije imao Mint, ali mi je bilo jako sporo, pa sam mislio staviti ili Puppy, ili DSL, ili Knoppix, e sada kada sam htio instalirati Puppy, fino krene bootat, i onda ovo pise: ''performing a ''switch_root'' to the layered filesystem...kernel panic 'not syncing' : Attempt to kill init

A DSL mogu bootati, ali ga nemogu instalirati na hard, isto neka greska, nisam sada zapisao koja.

I sada ja hocu instalirati Mint, on mi je najpoznatiji, i vec sam ga vise puta instaliravao, i prilikom bootanja mi napise ovo:

Knoppix isto prikauje neku gresku, zna li netko u cemu je problem? Da barem mogu Mint ili Ubuntu instalirati, ne bih se bunio, ali eto ne ide

Nisam siguran što se tiče rešenja spomenutog problema, ali ako nemaš nikakvih važnih podataka na hardu, ako možeš dignuti Ubuntu Live i sa gpartedom obrisati načisto particiju pa probati nanovo, ako neko ima konkretno rešenje problema neka se ovo zanemari.

Remember boys, flies spread disease, so keep yours closed...
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.7.2010 0:52 (Quark).
16 godina
Quark kaže...
mind_challenge kaže...

Nisam siguran što se tiče rešenja spomenutog problema, ali ako nemaš nikakvih važnih podataka na hardu, ako možeš dignuti Ubuntu Live i sa gpartedom obrisati načisto particiju pa probati nanovo, ako neko ima konkretno rešenje problema neka se ovo zanemari.

pa mislim da ako ne radi Mint, koji je identičan Ubuntuu, neće raditi niti sam Ubuntu

17 godina
neaktivan
mind_challenge kaže...
Quark kaže...
mind_challenge kaže...

pa mislim da ako ne radi Mint, koji je identičan Ubuntuu, neće raditi niti sam Ubuntu

Iz tvoje prethodne poruke nisam uhvatio da si probao dići LiveCD već da si direktno krenuo u instalaciju, tebi znači prilikom samog bootanja sa nekom distribudijom izbaci spomenute greške (prije odabira LiveCD/Install opcije)?

Remember boys, flies spread disease, so keep yours closed...
17 godina
neaktivan
mind_challenge kaže...

ajde probaj bootat s livecd-a tiny core linux (10Mb) pisem sad s njega na svom compaqu na kojem razumljivo leti. ima i mali docky panel pri dnu. mreza radi od prve. upravo instalirao firefox i abiword. ovo je za neku 386-icu dusu dalo. kazas da ti DSL boota, al nece instalirat, da ti nije do diska

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.7.2010 13:45 (hrvooje).
16 godina
Quark kaže...
mind_challenge kaže...
Quark kaže...
mind_challenge kaže...

Iz tvoje prethodne poruke nisam uhvatio da si probao dići LiveCD već da si direktno krenuo u instalaciju, tebi znači prilikom samog bootanja sa nekom distribudijom izbaci spomenute greške (prije odabira LiveCD/Install opcije)?

Da, nisam uspio pokrenuti niti jedan liveCD osim DSL-a, a nemogu niti instalirati nista

hrvooje kaže...
mind_challenge kaže...

ajde probaj bootat s livecd-a tiny core linux (10Mb) pisem sad s njega na svom compaqu na kojem razumljivo leti. ima i mali docky panel pri dnu. mreza radi od prve. upravo instalirao firefox i abiword. ovo je za neku 386-icu dusu dalo. kazas da ti DSL boota, al nece instalirat, da ti nije do diska

E kada bi mi taj komp podrzavao usb boot, to bi bilo krasno, ovako za svaku novu distru moram ponovo prziti cd

17 godina
neaktivan

izgleda da nisi jedini sa tim problemom. pogledaj sljedece linkove, mozda ti nesto padne na pamet sto nisi jos probao:

http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=37923

http://208.109.22.214/puppy/viewtopic.php?t=51906&sid=d3f564ab03800fc116cf70f6ce51271f

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
mind_challenge kaže...

E kada bi mi taj komp podrzavao usb boot, to bi bilo krasno, ovako za svaku novu distru moram ponovo prziti cd

bar cd-i danas nisu skupi. a i potpomažeš ZAMP

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
mind_challenge kaže...

Eh, hmm a nadogradnja Biosa, si provjerio ? 

Ubuntu 10,04 (Lucid Lynx) , ako želite naučiti o linuxu posjetite wiki.open.hr ili www.linuxzasve.com
16 godina
linuxuser kaže...
hrvooje kaže...
mind_challenge kaže...

Eh, hmm a nadogradnja Biosa, si provjerio ?

matična ploča je neka divlja, tvrtka ne postoji od 2003-e, a komp je kupljen 1999.-te, tako da update biosa ne postoji

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice