Koji linux za print server

poruka: 9
|
čitano: 2.500
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Pozdrav

U jednom manjem poslovnom okruženju trebao bi dijeliti dva printera na 5-6 korisnika. Obzirom da te printere imamo već od prije (HP Deskjet 1220C i Samsung ML-1640, oba bi spojio na komp USB-om) a niti jedan nema lan/ethernet sučelje moram ih dijeliti "preko" jednog kompa. Imam nekih starih konfi od kojih bi slozio jedan suvisli koji bi bio dobar za te potrebe.

Moje pitanje je koja Linux distra bi bila pogodna za instalirati na taj print server. Kako nemam licencu za Win, a sve mi treba biti zakonski ok, linux mi se cini kao dobro rjesenje. Preko Win to ne bi bio problem, ali s linuxom nemam isustva i ne znam na sto sve trebam paziti. Bitno mi je da kad tim ljudima instaliram te printere da oni ne moraju vise nista o tome znati, samo printaju. Drugo mi je bitno da je stvar pouzdana i da radi jednostavno jer je ta lokacija cca 50 kn od Zg i tesko mogu svako malo ici tamo to rjesavati.

Molim nekakve savjete i/ili ideje kao i s cime tu stvar postaviti i na nju zaboraviti (po mogucnosti :))

davor07

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Koji linux za print server
davor07 kaže...

Pozdrav

...

Molim nekakve savjete i/ili ideje kao i s cime tu stvar postaviti i na nju zaboraviti (po mogucnosti :))

Iako nemam praktičnih iskustva s time trebalo bi ti bit dovoljno cups i samba, a njih ima gotovo svaka GNU/Linux distribucija. Kažu da je Ubuntu najviše userfrendly distribucija, pa ako si početnik probaj s njom, evo i uputstva.
Preduvjet je naravno da ti printeri rade pod Linuxom, a rade  Namigiva

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'
16 godina

-ideja je OK (besplatni OS...) ali zašto misliš da neće biti problema? -Ako ih staviš na stare konfe ni Linux nije čudotvorac... (ni UNIX.)

Na udaljenosti 50km po murphyju bit će problema, također, pošto su starije konfe, vjerojanto manje rama itd... pa potraži neku 'prastaru' disribuciju jer kao i windoze ima manje zahtijeva za resursima...

Nadalje, ako sve radi OK, poželjan je i UPS, u Biosu auto start itd, jer ako su korisnici nOObovi onda ni paljenje nije 'mačji kašalj' :)

-opet, ideja je OK, ali pazi se blamaže u poslu ako počne crkavati svaki dan.

自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul
17 godina
prihvaćeno rješenje

Možda bi ti najsigurnije bilo uzet neki print server uređaj (nekih ~300 kn koštaju ili dolaze s nekim DSL routerima).

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'
17 godina
prihvaćeno rješenje
4ndY kaže...

Možda bi ti najsigurnije bilo uzet neki print server uređaj (nekih ~300 kn koštaju ili dolaze s nekim DSL routerima).

ovo potpisujem!
zafrkancija sa linuxom na 50km udaljenosti i nije neko rjesenje....
a print serveri rade super (d-link sam imao u jednoj firmi i nitko niti nije znao da pisaci nisu na ethernetu)
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Slazem se sa gornjih par postova, i meni je print "server" opcija najvjerojatnija... U ovo ostalo se nekako ne zelim pouzdati...

U svakom slucaju hvala na pomoci i idejama!

davor07

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Program za print...

Nema baš pune veze sa temom, al da ne otvaram novu. Dakle, treba mi programčić za linux s kojim mogu isprintat sve slike u nekoj mapi. Imam neke programe, al nijedan nema opciju 'select all', tak da sam ovak prisiljen printati sliku po sliku, a to mi se baš ne da jer ih ima malo više... (radi se zapravo o scanovima koje bih ja trebao natrag na papir dobiti, a svi su u jpg formatu). Znam da mogu ubaciti sve slike u OOWriter, pa onda printat, al svejedno treba ubacivat sliku po sliku. Program ne treba biti sa gui-em, dovoljno mi i iz konzole, glavno da funkciju obavlja. Pa ako netko zna za neki takav programčić ili način kak da obavim kaj trebam bio bih zahvalan...

Međusobna djelovanja i veze među podsustavima zovu se sučelja, ili na hrvatskom interface. Nema potrebe da se strgam od učenja kad i ovak prolazim...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Program za print...

mislim da ovako iz komandne linije; prvo cd-aj u direktorij u kojem su ti slike:

lp *.jpg -d -ime-tvog-printera-

(naravno, ovo je ako želiš sve slike u tom folderu i ako su u .jpg formatu)

da bi saznao ime svog printera upiši:

lpc status

meni izbaci:

hp-LaserJet-1010:
    printer is on device 'hp' speed -1
    queuing is enabled
    printing is enabled
    no entries
    daemon present

dakle, ime printera je u prvoj liniji...

prvo probaj samo jednu sliku isprintati, jer naznam kako će slike biti okrenute na papiru...

If it ain't broke, you haven't tweaked it enough.
17 godina
neaktivan
RE: Program za print...

Radi, hvala... jedini je problem kaj mi sliku isprintalo na 4 lista, znači u originalnoj rezoluciji scana - 1178x1742 px... (a ja namjeravao dvije slike na jednom A4, s jedne strane)

al snaći ću se, proučit ću malo man lp...

Međusobna djelovanja i veze među podsustavima zovu se sučelja, ili na hrvatskom interface. Nema potrebe da se strgam od učenja kad i ovak prolazim...
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2009 20:43 (M4r10).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice