Bootanje kubuntua

poruka: 13
|
čitano: 1.984
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Bootanje kubuntua

znaci imam dual boot kubuntua i xp-a (posebno instalirani na particije, bez wubija)

kada boota pokaze se da odaberem sta zelim ali me zivcira sto se pojavi 4-5 opcija za bootat kubuntu

moje pitanje je dali je moguce sklonit te ostale opcije da imam odabir samo kubuntu ili xp bez onih drugih gluposti koje ne koristim

imam jos dva pitanja uz kubuntu jer sam totalni pocetnik:

koja je naredba za instaliranje paketa sa racunala (za skidanje s interneta znam da je apt-get znaci bas da je na racunalu)

kojom naredbom mogu se prebacit sa ext2 na ext3 datotecni sustav (bio je neki bug na cd-u tak da se nije dalo instalirat na ext3 odma)

unaprijed hvala na odgovorima

Moja kanta: Intel Pentium DualCore E2180 2.00 GHz o/c 2.50 GHz, 2 GB rama, Gainward GeForce 8500GT
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Bootanje kubuntua

Imas memtest i recovery ( za popravak)   a zasto te to smeta, to je vrlo korisno. Možes to pomaknuti na kraj ako hoće, premda ne koristis ne preporucujem ti da to brišes nikad se nezna kad ti bude zatrebalo. To je isto kao i oprema za prvu pomoć.

Bum ti kasnije napisao kako se brise ili pomoce na kraj, sad moram ići, mozda me netko pretekne .

16 godina
neaktivan

Ovako, ako želiš promjeniti boot menu moras editirati menu.lst upiši iduću naredbu u konzolu

sudo kate /boot/grub/menu.lst

Budući da si početnik objasnit ču ti osnove,

znak # je za  tekstove koji su zakomentirani, najčesto se koriste za naslove, ili upute, Ti moras doći do onog djela koji izgleda ovako

title Ubuntu jaunty (development branch), kernel 2.6.28-7-generic
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-7-generic root=UUID=77a09f3a-5567-48df-ba17-ae2c59e268fb ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-7-generic

title Ubuntu jaunty (development branch), kernel 2.6.28-7-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-7-generic root=UUID=77a09f3a-5567-48df-ba17-ae2c59e268fb ro  single
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-7-generic

Evo ovo  na drugom djelu ti je skupina za  recovery mode, sve ovakva tri reda teksta  pomakni otraga, ili obriši (kao sto sam ti i prije rekel ne preporučujem to ) isto vrijedi i za windows, možes ga staviti iza, ispred, imaš veliki izbor.

title (ime) možeš mjenjati po izboru, a sve ostalo ne diraj jer ti onda nebude radilo.

16 godina
neaktivan

Možeš koristiti program kgrubeditor  grafićki program za mjenjanje grub (menu) , mislim da si ga dobio uz kubuntu,

ako ga nemaš

sudo aptitude install kgrubeditor

16 godina
Bootanje kubuntua

hvala vam na pomoci i brzim odgovorima

znaci smatrajmo ovo rijesenim naravno ako ima jos koji prijedlog dobrodosao

sad me zanimaju jos ova dva pitanja ispod

Moja kanta: Intel Pentium DualCore E2180 2.00 GHz o/c 2.50 GHz, 2 GB rama, Gainward GeForce 8500GT
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
xxxxx kaže...

koja je naredba za instaliranje paketa sa racunala (za skidanje s interneta znam da je apt-get znaci bas da je na racunalu)

Daj mi pojasni to, sto zapravo želiš napraviti.

xxxxx kaže...

kojom naredbom mogu se prebacit sa ext2 na ext3 datotecni sustav (bio je neki bug na cd-u tak da se nije dalo instalirat na ext3 odma)

Mislim da je to skoro nemoguće, Ako trebas promjeniti datotečni sustav, onda moras particiju formatirati. Možda možes recimo smanjiti particiju, napraviti drugu (tu koju želiš ext3) i prebaciti na nju podatke (sav sustav) ali moras znati da onda neće biti boot menu ispravan i neće dizati sustav, pa moras iznova napisati boot menu.
Za uređivanje particije se možeš poslužiti alatom gparted
sudo aptitude install gparted  nekad nemožeš mjenjati particije jer ga sustav koristi, e onda ga trebaš dići sa recimo ubuntu cd (dignes ga kao live)  on ima u sebi gparted,  ja mislim da kubuntu nema, ali nisam siguran.

xxxxx kaže...

Nema na čemu :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.2.2009 22:33 (linuxuser).
16 godina
linuxuser kaže...
xxxxx kaže...

Daj mi pojasni to, sto zapravo želiš napraviti.

malo sam se glupo izrazio...

znaci ja imam paket na desktopu i hocu ga instalirat koja je naredba za to buduci da ne mogu dvoklikom kako sam navikao u windowsima
17 godina
neaktivan
linuxuser kaže...

xxxxx kaže...

Mislim da je to skoro nemoguće, Ako trebas promjeniti datotečni sustav, onda moras particiju formatirati. Možda možes recimo smanjiti particiju, napraviti drugu (tu koju želiš ext3) i prebaciti na nju podatke (sav sustav) ali moras znati da onda neće biti boot menu ispravan i neće dizati sustav, pa moras iznova napisati boot menu.
Za uređivanje particije se možeš poslužiti alatom gparted
sudo aptitude install gparted  nekad nemožeš mjenjati particije jer ga sustav koristi, e onda ga trebaš dići sa recimo ubuntu cd (dignes ga kao live)  on ima u sebi gparted,  ja mislim da kubuntu nema, ali nisam siguran.

Nije istina da nemože. ext3 file system je identičan file system kao ext2 jedino što ext3 podržava journaling. Upiši sljedeću komandu i na ext3-u si:
tune2fs -j /dev/tvoj_disk
Eh da. Također onda otvori kao root file /etc/fstab:
sudo kate /etc/fstab
i u liniji gdje je tvoj disk prebaciš sa ext2 na ext3.

Onda restartaš i to je to.

Gentoo user. :')
16 godina
neaktivan

Ima i linux paket kao windows instaler, ali to je uglavnom deb paketi (kliknes na takav paket, i pita te za pass i instaliras)

Nekad ne postoji kao deb paketi, nego kao source code, oni najčesto kompresirani u datoteku koja ima ekstenziju tar.gz, njih je potrebno kompajlirati i onda instalirati

a to nije bas jednotavan postupak, prije trebas gledati taj program u repozitorijima a onda dali ima kao deb paket (za ubuntu postoji jedna stranica http://www.getdeb.net/ ) e a source code zajdne gledas.

Da bi mogao kompajlirati trebas instalirati build-essential 

sudo aptitude install build-essential 

postupakkompajliranja je ovako

odparkiras tu datoteku (koja je kompresirana najcesto)  upute za kompajliranje ti je u readme fileu a najčesto je to ovako

uđi konzolom u mapu (od te datoteke) i utipkaj naredbu

./configure   - ta naredba provjerava dali ti fali koji dependency koji je nužan da bi program radio ako da, na kraju ce ispisati listu, ti ces morati te djelove tražiti iz repozitorija (preko synaptica, adept ili iz konzole.  i obavezno i instaliras i one koje imaju ime dev.

pa onda

make   -ovaj dio može potrajati, ovisi o veličini programa a i jačini kompa.

sudo make install   -instaliranje 

Applikacija bi trebala biti instalirana, inaće ja ti preporučujem da izbjegavaš source code, jer na kraju trebas ručno brisati, jer nema unistall ili neka takva naredba.

Za linux zna doći zatvorena applikacija (installer)  koji ima ekstenziju bin ili sh  e na tim datotekama moras ići desnim tipkom miša, Properties pa odaberes tab Permissions i staviš kvačicu na Allow executing  tak nesto, i onda pokrenes file dvoklikom i run. I pokrenut će ti se installer.

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.2.2009 9:54 (linuxuser).
16 godina
neaktivan

tux slave, nisam znao, nisam to radio jer sam uvjek izabrao ext3 :)

16 godina
Bootanje kubuntua

a kad prebacim na ext3 jel gubim podatke?

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.2.2009 22:35 (xxxxx).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Bootanje kubuntua

evo još jedno pitanje...

u kubuntuu imam 2 radne povrsine ja namjestim na 4 a on opet ostavi na 2 sta god probao ne radi

kubuntu je stvarno tvrdoglav na ubuntuu je sve radilo kako treba

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bootanje kubuntua

Ako želiš koristiti KDE ostavi se utuntua i uzmi openSUSE ili neku sl. distru koja više vuče na KDE....

Probaj Linux! - www.linuxzasve.com | Otkrij Linux! - wiki.open.hr

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice